moimre!
Nem. Hiszen azt a zöldkártyát (kötelezõ biztosítás) mindenki viszi magával
Yvett!
Néhányan elakadtak ott, hogy kell e a nemzetközi jogsi vagy nem.
Nem kell. Viszont pénz kell a határõrnek.
Kiválthatod a jogsit, majd talál más hiányosságot, ha akar.
Fel kell kötniük a gatyájukat a Macedónoknak, ha belém akarnak kötni
Bocs, de nem vagy ellenfél nekik
Ilyen esetben csak a nyilvánosság segít, ha hangosan a parancsnokért kiáltasz, ha felveszed a mobiloddal, ha nyugtát kérsz.
Egyébként ezt ismerem. Történt, hogy (itthon) mentünk haza egyik szombat éjjel, és megállított a rendõr. Azt mondja nem álltunk meg a stop táblánál. Mondtuk, hogy de igen megálltunk csak épp egy pillanatra. Körbejárta az autót (akkor még piros körbe sötétített vw polonk volt) nézi, nézi....mûbizonylat van a fóliáról? Erre mi: nem álltunk meg a stop táblánál. Végül egy 10-esbe fájt, de csekket kaptunk, és volt rá 30 napunk, hogy befizessük.
És még tudnék mesélni, csak itthon más, mert a férjem általában "lesírja" a bûntetést.
Na de külföldön. Valszeg én leszeg az egyetlen akik tud(?) pici angol, pici német. De azért nem fogok magasröptü meggyõzésbe...
Úgyhogy marad a jószerencse, és az ennivaló szõke kékszemû, mindenkire vigyorgó és vadul integetõ kicsi lányom. Hátha megenyhülnek...
Sok hasonló esetet olvasunk itt a fórumon, de ettõl függetlenül valószínûleg nem minden határõr csinál ilyesmit, mert sok olyan hozzászólást is van itt, amikben meg az áll, hogy teljesen sima volt az út.
Gondolom ez annak is függvénye, hogy hány autós áll a sorban, szimpi vagy e, nappal vagy este van, stb.
Sok hasonló esetet olvasunk itt a fórumon, de ettõl függetlenül valószínûleg nem minden határõr csinál ilyesmit, mert sok olyan hozzászólást is van itt, amikben meg az áll, hogy teljesen sima volt az út.
Igen én is ezért vágok optimistán neki az útnak Azt hiszem ez a legtöbb amit tehetünk
Ahogy észrevettem (bár nem olvasok minden fórumot, szerintem ezt te jobban látod) azért többségben vannak akiknek sima volt az útjuk. De légyszi cáfold meg, ha nem így van.
Tõlünk nem kértek csúszó pénzt tavaly és tavaly elõtt sem, sem a határokon (korábbn komppal mentünk Olaszországból), sem az autópálya kapuknál és a rendõrök sem álíttottak meg sehol.
Görögországban már állítottak meg a rendõrök többször is, de nem volt semmi probléma.
Egy kiegészítés a 200.-EUR-os beírásomhoz.
Éjjel érkeztünk a Macedon határra, 2 autóval mentünk és csak mi voltunk ott.Valószínûleg nagyobb "tömegnél" már nem lett volna ilyen szemét a határõr.
Ja és még egy!
Az autópályadíjakra szintén csak Macedoniában volt probléma, a Szerbeknél még ki is volt írva EUR-ban is az ár, ott korrektül annyit is. kértek.A Macedon sápszedõ egyszer ennyit, másszort annyit kért.
1-1,30-2 EUR éppen a kedve szerinti átváltási árfolyamtól függõen.
-----Original Message-----
From: Titkárság - SKC [mailto:consulate.skp@kum.hu]
Sent: Tuesday, July 08, 2008 10:50 AM
…
…
Tisztelt…
Köszönöm, hogy értesítette Nagykövetségünket a problémáról. Ön elõtt még egyetlen magyar állampolgár sem jelezte, hogy gond lenne a magyar jogosítvánnyal Macedónia területén. Sürgõs felvilágosítást kértünk a macedón hatóságoktól, amint az információ birtokában leszünk, tájékoztatjuk az utazóközönséget a Külügyminisztérium honlapján található utazási tanácsok rovatban.
Hát ez elég gyors válasz volt ! Remélem lesz hatása is ! Csak az a kérdés, hogy a szemfüles határõr legközelebb mit talál ki, ha egy kis mellékest szeretne...
"Ön elõtt még egyetlen magyar állampolgár sem jelezte, hogy gond lenne a magyar jogosítvánnyal Macedónia területén..."
Na, ezek után, legalább az itt lévõ kárusultak jelezhetnék a problémát az illetékeseknek, hátha akkor komolyabban veszik. Akár érdemes lenne közhírré tenni más olyan topicokban is, ahol panaszolták ezt.
"Ön elõtt még egyetlen magyar állampolgár sem jelezte, hogy gond lenne a magyar jogosítvánnyal Macedónia területén..."
Na, ezek után, legalább az itt lévõ kárusultak jelezhetnék a problémát az illetékeseknek, hátha akkor komolyabban veszik. Akár érdemes lenne közhírré tenni más olyan topicokban is, ahol panaszolták ezt.
Hát igen, csakhogy én aggódom egy cseppet. Megpróbáltam óvatosan fogalmazni a képviselet felé, s hogy legyen egyértelmû, mellékletben megküldtem jó néhány 30 napnál nem régebbi bejegyzést, s megadtam a linket is.
Nagyon félve mesélem el saját tavalyi kis történetemet:
Rutinos utazónak tartom magam, beszélek németül, értek keveset angolul, s nem lehet eladni a szláv nyelveken sem. Belépéskor Macedóniába reggel korán már nagy sor volt. Sorra kerülök, átadom az útleveleket, s várok. Nagyon sokáig semmi (akkor vezettek be valami új ellenõrzési módszert, amint azt késõbb megtudtam). Kezdtem türelmetlen és nyugtalan lenni, s ez az amit nem szabad. Egyszer kiszól valamit az ablakon. Meglepett vele, nem értettem. Kisebb szóváltás több nyelven, de én teljesen leblokkoltam (fáradt voltam az éjszakai vezetéstõl); tudtam, hogy minden iratom rendben van. Kínomban mondtam, hogy nem értem, amit úgy értett (valószínûleg), hogy „nincs”, s közölte, hogy 200 Euró! Marha szerencsémre a szóváltásra odalépett valaki egyenruhás és megismételte, hogy mi a baj, s akkor lõn világosság! A zöldkártya kellett, azt nem adtam oda automatikusan. Mint a villám, úgy vettem elõ és átadtam; hát, mit mondjak, forgatta a szemeit. Égtem, mint a rongy, s persze leizzadtam. Megnézte (alá volt írva, erre vigyázni!), visszaadott mindent és mehettem.
Mi idén negyedszer vágunk neki a magyar-görög-magyar túrának. Eddig még egyetlen egyszer sem volt problémánk egyik határon sem. A makedónoknak egybõl adni kell minden papírt, amibe a nemzetközi zöldkártya is beletartozik. A nemzetközi zöldkártya nem összetévesztendõ az itthonival! Viszont tavaly hazafelé a szerbeknél az utolsó kapunál elég csúnyán átvágtak bennünket, euróban fizettünk, vissza pedig török drahmát kaptunk, ami elsõ ránézésre nagyon hasonlít az euróra, de valahogy mégsem nagyon az....