Logikus amit írsz h.apci, én csak a rendõrök miatt kérdeztem. Mondjuk ha meg akar büntetni, akkor úgy is meg tud, én azért nyugodtabb lennék ha kapnék bilétát.
Ha már átmentél a kapun, nincs mitõl tartanod. Meglátod milyen állapotok vannak. A bódé olyan koszos, hogy azt sem látod, ül-e benne valaki. Akik elõttem fizettek, azok sem mindíg kaptak cetlit. Ránézel az ürgére, aki bent ücsörög, és úgy fogod érezni, ettõl inkább ne is kapjál semmit, legfõképpen olyat, amit meg kell fogni.
- A szerb és maci rendõrök szeretnek még az alagutak kijáratánál is leskelõdni!
- Görögországban ne nagyon mondogasd pld., hogy Macedón/Görög határ, mert Õk azt a területet nemes egyszerûséggel Szkopjének nevezik. Szerintük Macedónia Görögországban van.
- A görög autópályákon az elméleti sebességhatár 120 km/h, a gyakorlati pedig a csillagos ég. Engem a szerény 170 körüli tempómnál még rendszeresen letoltak a belsõ sávból.
- Lehúzódással mindenki segíti az elõzni szándékozókat, így alig-alig kell átlépni a kettõs záróvonalat.
- A 95-ös benzin Shell kútnál faluban 0,95 Euro, autópályán 1,1 Euro körül mozgott.
Köszi szépen, fõleg az élvezetes stílust!
Ezek szerint Görögországban nem sok rendõrrel találkozhattál, ha így repesztettetek. Nekünk azt már a legelsõ alkalommal elmondta az idegenvezetõ, amikor kint jártunk, hogy õk Makedóniát a mai napig görög területnek tekintik.
Valóban nem sok rendõrt láttam. Aki véletlenül kint volt az út mellett, az járatta a villogót a kocsi tetején, úgyhogy már messzirõl lehetett látni. Ez is csak a Larissa utáni nagy útépítéseknél volt. Érdekes, hogy milyen lazán veszik a szabályokat, mégsem láttam a bejárt 6000 km alatt balesetet.
Azt sem lehet mondani pedig, hogy komoly autós múlttal rendelkeznek, hiszen néhány éve még a szamarakkal versenyeztek a hegyi ösvényeken. Valami máshogyan mûködik bennük. Jobban figyelnek egymásra, nem "ciki" lemondani egy elsõbbségrõl, vagy elõreengedni azt aki siet.
Annak aki elsõ alkalommal kerül pld. Athén forgalmába, furcsa lehet, de ha hajlandó felvenni az ottani stílust és mentalitást, hamar élménnyé válik az autózás!
Köszi szépen, fõleg az élvezetes stílust!
Ezek szerint Görögországban nem sok rendõrrel találkozhattál, ha így repesztettetek. Nekünk azt már a legelsõ alkalommal elmondta az idegenvezetõ, amikor kint jártunk, hogy õk Makedóniát a mai napig görög területnek tekintik.
Nono... Valóban jóval kevesebb a rendõr, de van! Azt hiszem volt már errõl szó. Különösen városokban, lakott területen elég kegyetlenek néha.
Úgy tudom , a görögöknek nem annyira a területtel, mint inkább a névhasználattal van bajuk, hiszen a határos területet õk így hívják.
Köszi szépen a válaszokat! Mondjuk amúgy sem néhány eurón múlik majd a kirándulásunk, csak azért voltam kíváncsi, hogy mégis kb. hogy készüljünk, valamint az iroda fakultatív Meteora kirándulásának az árával csináltunk egy kb. összevetést. De örülök, hogy megkérdeztem, így legalább biztos nem dobjuk ki lazán az autópálya jegyet amikor megérkezünk valahova.
Szia Molotov!
Mi már negyedik éve járunk Görögországba, megtettünk pár ezer km-t, a görög közlekedésrõl csak annyit, hogy a kürt nem arra való, mint itt jelez ha kanyarodik, vagy ha õ jön a fõútvonalon és Te akarsz kihajtani, a helyzetjelzõ megegyezik a gyorsan lekanyarodok jobbra vagy balra. A rendõrökkel a laza közlekedés mellett azért nem árt óvatosnak venni, mert van amit nagyon komolyan vesznek. És ott jóval nagyobb a tekintélye a rendõrnek, mint kis hazánkban. Most a nyaralás alatt nagyon figyeltek a parkolásra. Nem egy alkalommal láttuk, hogy leparkolt egy autó, ha sikerült a rendõrnek azonnal elzavarta az illetõt, ha nem 5 perc és vontatás. Ez persze a városokra vonatkozik, autópályán nem igen találkoztunk görög rendõrrel. annál inkább szerb és macedonok szedik a sarcot rendesen.
Ja és szerintem, ha már váltasz eurot, azért érdemes legalább kiszámolni, mennyi szerb dínárra lesz szükséged, mert egy telitank benzinnél + autópályáknál igenis számít, hogy az eur-t mennyibe számítják be. Az autópálya díj forintosítva 14700,- ft (szerb) + 2 telitank. Macedon dínárral viszont nem éri meg vacakolni, mert 50-60 - s kapuk vannak csak fent, a 80-nál nem kell se oda se vissza fizetni.
Szia urbia!
Euro-t váltani szerencsére sikerült maszekon, de én szerbiában is euro-val akarok fizetni autópályadíjat (ebben a fórumban olvastam egy nagyon jó összevetést, hogy nem éri meg váltani, bukok esetleg pár száz forintot, de nincs macera a pénzváltónál + dínárom sem marad), tankolni meg a bankkártyámmal szeretnék.
Én nem akartam félvállról venni a görög rendõröket, csak nem sok szó esett róluk a fórumon és engem is inkább a radarozási szokásaik meg a hátsó biztonsági öv használata miatt érdekelt a hozzáállásuk.
Hát a biztonsági övekkel kutya nem foglalkozott, bár mi úgy vagyunk vele, hogy automatikusan nyúlunk érte, hátul pedig gyerek ülés van, ott ez evidens. Azért görögöknél ember nem fog megállítani, hogy ellenõrizze a mellényt, izzókészletet, papírokat stb. Ez inkább szerb-macedon specialitás. Azért viszont nagyon morcosak, ha megállsz rossz helyen ha csak 1 percre is, vagy figyelmen kívül hagyod az intelmeit amikor õk irányítják a forgalmat. A váltást azért írtam, mert tavaly több kocsival mentünk, és a miénk hál'istennek keveset eszik így jól számoltuk a dínárt, akikkel mentünk viszont jócskán rászámoltak. Bár azt hozzá kell tennem tavaly mi 286,00 Ft-ért váltottuk az eurot az nagyon gáz volt. Most ugyazen 250,- szóval 1 eur-nál 36,- Ft eltérés eleve.
Molotov,
jól gondolkdsz a tankolásra, meg a pályadíjra Szerbiában.
De Macedóniában ha megállsz a határon, jobban jársz, h átváltasz 5 eurot, és kapsz érte pont annyi denárt, ami a 2x2 fizetésért kell. /euroban 8-ba is kerül/ 3 perc a váltás.