Autóval Görögországba
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
Hozzászóló Üzenet
# 16531
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Csarlsz

Aktív fórumos
Aktív fórumos
420 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239436 Üzenet linkje2016-06-07 22:10:47  Idézet innen: #239419

csillag77 írta:
Sziasztok.
Mi minden kapunál, legyen az szerb vagy macedon, kártyával fizettünk eddig, nem volt gond vele, és mindig jobban jöttünk ki, mintha az itthon vásárolt euróval fizettünk volna. Tankolni is így szoktunk, gyors, egyszerű megoldás. És mellékesen megjegyzem, hogy otp-s kártyám van, sima egyszerű mastercard:)

Szintén (hitel) kártyával fizetek mindenütt ahol lehet, még sosem volt olyan, hogy rossz lett volna akár a kúton akár a kapunál a terminál.Az SMS értesítésből azonnal látom mekkora összeget vontak le. Az átváltásnál sokkal kedvezőbb.

# 16532
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Jox

Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239437 Üzenet linkje2016-06-08 05:29:11 

Középárfolyamon vásárolhatunk kártyával külföldön? Nem!
https://www.bankmonitor.hu/cikk.....on-nem.htm

# 16533
Raksaildi

Aktív fórumos
Aktív fórumos
95 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239438 Üzenet linkje2016-06-08 07:51:14  Válasz a #239437. hozzászólásra Előzmény #239437

Nálam nem megjeleníthető a melléklet. A mi tavalyi tapasztalatunk, jobban jártunk volna, ha Szerbiában is és Makedóniában a saját pénzükkel fizetünk, mert jó, a kártya kényelmes, de 330-ba került 1 euro. Úgyhogy én nem hiszek innentől az "olcsóbb a bankárttyás" fizetésben. Idén egész biztos váltok szerb dínárt is és makedón dínárt is, ha tudok. Volt, hogy az eurós fizetésnél is sokkal többre jött ki az üzemanyagár/liter, és olyan is volt a makedónoknál, hogy jajj, nem működik a terminál és euróval meg jól lehúztak. Persze nem célom az ijesztgetés, de én azt hiszem nyugodtabb vagyok, ha saját devizában fizetek.
# 16534
Mezzos

Törzstag
Törzstag
714 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239439 Üzenet linkje2016-06-08 07:52:07 

hát igen, mindig furcsállom, hogy hogyan lehet a kártyás vásárlás forint alapú kártyával kedvezőbb, hiszen pl. Mastercard esetén először dollárra váltanak, aztán dollárról például dénárra, ami így két váltás, ami valami csoda folytán lehet csak kedvezőbb, mint a valuta előre megváltása. Az igaz, hogy közvetlenül a vásárlásnál középárfolyamon írja a terhelést, mivel a tényleges konverzió rátája majd később kalkulálódik, de én úgy vettem észre, hogy a konverziók után jóval magasabb az összeg.
# 16535
Raksaildi

Aktív fórumos
Aktív fórumos
95 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239440 Üzenet linkje2016-06-08 07:52:53 

Talán most:http://www.bankmonitor.hu/cikk/kozeparfolyamon-vasarolhatunk-kartyaval-kulfoldon-nem.htm
Itt is azt írja: "Fontos tudnivaló mindenkinek, aki külföldre akar utazni: kártyás vásárlásaink nem középárfolyamon történnének, hanem vételi árfolyamon, vagyis a középárfolyamnál magasabb áron. Ez a tény, az általános meggyőződéssel szembe megy, de a jelentősége közel sem elhanyagolható, hiszen a különbség akár három-négy százalék is lehet."

# 16536
Eduso

Aktív fórumos
Aktív fórumos
286 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239445 Üzenet linkje2016-06-08 08:53:31 

a kártyás fizetés csak abban az esetben éri meg, illetve alkalmazható, ha év közben relative jó áron veszel EUR-t, amit aztán egy EUR számlán tartasz, a kártyához pedig hozzá lehet rendelni, hogy külföldi vásárlás, fizetés esetén az EUR számla legyen ahonnan fizetsz, értelemszerűen belföldi vásárlás esetén a HUF-lesz az alapértelmezett szla. Középárfolyamos terhelés már évek óta nincs senkinek, ez viszont sajnos nem ment ki a köztudatból.... Én nem szeretem a meglepetést, így tudom, hogy nem bukhatom az árfolyamingadozást...lehet, mikor még elutazol alacsonyabb az árfolyam, mikor meg kinnt költekezel nem tudod követni az árfolyamokat.....
# 16537
Dobaki2

Törzstag
Törzstag
538 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239450 Üzenet linkje2016-06-08 09:27:43 

Évente mindig érdekes dolog a fizetési módozatok boncolgatása. A helyi pénzváltások járulékos költségeit (pl. idő veszteség, a váltóhoz való utazás, stb.) soha senki nem számolja. Nem számolják azt a veszteséget ami az esetleg megmaradt pénz okoz. Tudom ezekre mindig lehet magyarázatot találni (pl. majd megmarad jövőre, stb.) Mennyivel egyszerübb kártyával fizetni, és még biztonságosabb is! Egyébként ilyenkor azt a néhány száz, vagy esetleg 1-2 ezer Forint különbséget nem kell nézni, hiszen nyaralunk! Ilyen erővel vihetnénk mindent itthonról ami olcsóbb mint kint, mert így nyerhetünk rajta szintén 1-2 ezer Forintot.
# 16538
Gabrilosz

Aktív fórumos
Aktív fórumos
281 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239454 Üzenet linkje2016-06-08 10:23:33 

A bankkártyás fizetés a legkényelmesebb. Ha nyaralni megyek nekem ez az első számú szempont. Nemtudom, hogy olcsóbb-e vagy drágább mint helyi valutát váltani (igazából sosem jártam utána), de egy ilyen nyaralás átlag 300-400e ft-on alul nem jön ki egy négyfős családnak/hét. Szóval ha tényleg azon pár ezer forinton is spórolni kell akkor el sem szabad indulni egy külföldi nyaralásra.
# 16539
Mezzos

Törzstag
Törzstag
714 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239461 Üzenet linkje2016-06-08 12:02:46 

nem azt vitatjuk, hogy kényelmesebb, hanem hogy sokan állítják, hogy ezen felül még középárfolyamon is váltanak ilyenkor, ami nem igaz. Szerbiában és Macedóniában nem sokat ér az EUR alapú devizaszámla, legalábbis Mastercard kártyával, mert az előbb dollárra vált, aztán dollárról dénárra/dínárra. Az tény, hogy Görögországban tök jó egy EUR devizaszámla (ami nekem is van és használni is fogom).
# 16540
Balazsh

Aktív fórumos
Aktív fórumos
465 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239464 Üzenet linkje2016-06-08 12:44:05 

mezzos!
Ma már másodszor írtad rosszul, hogy melyik kártya milyen elszámolású. Először azt hittem elírás, de most már szólok, nehogy meglepődj.

Szóval én azt találom a neten, hogy:
"a nem chipes Visa USD elszámolású, a Mastercard és a chippel ellátott Visa kártya euro alapú, illetve Európán kívül a PIN-kód köteles vásárlások esetén a MasterCard dollárelszámolású".

vagy a reggel belinkelt oldalon:
"A Visa kártyatársaság kártyái amerikai dollárban, míg a MasterCard által kibocsátott kártyák Európában euróban jegyzik költéseinket külföldön."

Egyébként készítettem egy gyors számolást az autópályadíjakra, hogy Euró vagy helyi pénz.
(árfolyamok amivel számoltam: 312,5 Ft/Euró, 3 Ft/szerb dinár, 6,3 Ft/macedón denár)

Szerbia: 13,5 Euró ---> 4219 Ft vagy 1490 dinár ---> 4470 Ft
Macedónia: 4,5 Euró ---> 1406 Ft vagy 200 denár ---> 1260 Ft
Összesen: Euróval 5625 Ft, saját pénzben 5730 Ft.

Persze ebben a jelenlegi Jolly Joker pénzváltó árfolyamok vannak. Itt lehet kapni dínárt és denárt is.
Nem hiszem, hogy ha Euróból a határokon váltogatnánk helyi pénzt, akkor sokkal kedvezőbb lenne az árfolyam.

Magam részéről maradok a kapuknál apró Euróval, a tankolásnál kártyával történő fizetésnél.

# 16541
Gabrilosz

Aktív fórumos
Aktív fórumos
281 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239465 Üzenet linkje2016-06-08 13:09:17  Idézet innen: #239464

"Szerbia: 13,5 Euró ---> 4219 Ft vagy 1490 dinár ---> 4470 Ft
Macedónia: 4,5 Euró ---> 1406 Ft vagy 200 denár ---> 1260 Ft
Összesen: Euróval 5625 Ft, saját pénzben 5730 Ft."

Erről beszélek, mert kb. párszáz ft-os tétel icon_smile.gif icon_smile.gif

"Magam részéről maradok a kapuknál apró Euróval, a tankolásnál kártyával történő fizetésnél."

Egyébként ez a legjobb kombináció! A kapuknál sincs gond a kártyával, de én mindig már a kapu előtt kikészítek pont annyi aprót és nem kell visszaadnia sem meg a kártyával bíbelődni sem. Gyorsabban szabadulok icon_smile.gif

# 16542
Berry89

Aktív fórumos
Aktív fórumos
108 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239466 Üzenet linkje2016-06-08 13:21:26  Válasz a #239464. hozzászólásra Előzmény #239464

Nagy tévedés, hogy nem jársz jobban határokon való pénzváltással.... igaz nem számottevő a különbség, igen is kedvezőbbek a feltételek mind a szerb, mind a macedón határnál lévő pénzváltóknál... (saját tapasztalat)

A Joly Joker pedig a legdrágább pénzváltók egyike... - egyébként meg nem is biztos, hogy van náluk az éppen szükséges valuta, mivel csak annyi denárral/dínárral rendelkeznek, amit bevisznek hozzájuk beváltani...

# 16543
Balazsh

Aktív fórumos
Aktív fórumos
465 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239468 Üzenet linkje2016-06-08 13:50:10 

Nem mondtam, hogy nem jársz jobban. Azt mondtam, hogy "Nem hiszem, hogy ha Euróból a határokon váltogatnánk helyi pénzt, akkor sokkal kedvezőbb lenne az árfolyam."

De megnéztem a EUR/MKD és EUR/RSD árfolyamokat.
http://hu.coinmill.com/EUR_MKD.html és http://hu.coinmill.com/EUR_RSD.html

1 Euró -->60,91 MKD, gondolom a határon kapsz 1 Euróért 60 MKD-t.
1 Euró --> 123 RSD, legyen ez 120 RSD.

Ha így számolom át a 312 Ft-os Eurót akkor:
312/60= 5,2 Ft 1 MKD.
312/123= 2,6 Ft 1 RSD

Módosítom a lenti számítást:

Szerbia: 13,5 Euró ---> 4212 Ft vagy 1490 dinár ---> 3874 Ft
Macedónia: 4,5 Euró ---> 1404 Ft vagy 200 denár ---> 1040 Ft
Összesen: Euróval 5616 Ft, saját pénzben 4914 Ft.

Valóban változott a különbség, de így sem számottevő.

Akkor is maradok az apró Eurónál, mivel mindig van annyi apróm, hogy a kapuknál elég legyen.
Volt időszak, mikor nekem is volt dínár is és denár is, de folyton sz...kodni a különböző pénzekkel, nekem nem éri meg.
Még a kártyás fizetést kellene tesztelni, hogy a végén mit könyvel le a bank a dupla váltással (RSD-->EURÓ majd EURÓ-->Ft).....
Tavaly a tankolás Szerbiában 2,65 Ft/RSD, Macedóniában 5,11 Ft/MKD árfolyamokra jöttek ki. Viszont nem tudom a tavalyi készpénzes árfolyamokat....

# 16544
Eduso

Aktív fórumos
Aktív fórumos
286 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239471 Üzenet linkje2016-06-08 14:08:10 

Mi is a kapuknál aprópénz, tankolásnál kártya használatot preferáljuk, lehet itt írni szubjektív kinek mi kényelmes stb dolgokat, de a hasznos tanácsokra inkább van szükség szerintem.... az, hogy ki mit engedhet magának anyagilag az is szubjektív, minket nem szokott "zavarni" ha marad pénz a pénztárcánkban vagy az EUR deviza számlámon.... próbáltam az előző években, amikor a nem adnak vissza EUR-ból téma ment a fórumon beszerezni az adott szerb, illetve macedon szakaszra pénzeket, de az nem éri meg azok után szaladgálni, mindenhol visszaadnka, csak néhol a salátát túl aprót nem szeretik.
3 féle pénzzel osztani szorozni a kapuknál az elég macerás volt.
Arra tudja már valaki a választ, hogy az újonnan átadott 36km szerb szakasz átadása, időben illetve pályadíjban mit változtat? Köszi

# 16545
Robcsi03

Aktív fórumos
Aktív fórumos
161 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#239473 Üzenet linkje2016-06-08 15:24:15 

Igazad van, mnindenki úgy fizet, ahogy szeretne, ahogy megszokta. Az 1-2 ezer Forintos megtakarítások egy ilyen útnál nem számottevő
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 1102 1103 1104 ... 1324 1325 1326   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu