#2136322014-02-26 11:05:52 Válasz a #213629. hsz-ra
Szia!
Szél mindenhol van ; délen talán kevésbé ; fel is lehet időnként fordulni a melegtől.Jellemzően a szélerő pont jó !!!
Máliát említetted ; ne tedd , Malia és Stalida (Stalis) immár egybeépült ,
Mália a keletre eső rész és a Brittek tanyája - nagyon nem biztonságos.
A nyugati része a " falunak " Stalis ; azt javasolnám , nyugis ,mindenhez közel van , homokos tengerpart ......
Ott a pont nálatok, nagyon elnéztem a térképen, csak úgy voltam vele, hogy Malia közelebb van a déli részen, mint ahol eddig voltunk (pl. Platanes tavaly). Szóval Malia enyhén szólva is felejtős. Pedig már ott találtam egy jó szállást. Egyéni szervezés lesz egyébként. Akkor ha jól értem, inkább Stalis,
Plakias, Agia Galini. Kezdem elölről a booking nézegetését.
Köszönöm szépen a gyors váalszokat! Ha még bármi eszetekben jut, nagyon megköszönöm.
Még egy kérdés: melyik déli települést ajánlanátok leginkább a következő szempontok szerint: homokos part, nyüzsis, de "Malia-s"?, közel más településekhez. Bocs a sok kérdésért, de akkor a ti véleményetek alapján kezdek el keresgélni.
most látom, h már a bookingon is fent vannak, 9.3 az értékelése, amihez tudok csatlakozni, tényleg nagyon rendben volt az egész. sztem lehet a bookingos árból alkudni, nekünk legalábbis 40 eur volt 4 főre az apartman, méghozzá júliusban.
#2136372014-02-26 12:02:40 Válasz a #213635. hsz-ra
Szia
Na akkor nem is túl bonyolult volt a megfejtés miért is akarsz Te Malia-ba menni.
Jómagam ugyan nem jártam ott, de mikor még tervben volt nagyon sokat nézegettem és pont eközül a kettő közül választottam volna: Agia Galini és Plakias. Magukról a településekről valóban nem túl sokat tudok (igazából csak addig jutottam, hogy nem tudok választani) - majd jön Rollo - viszont nyilván az is szempont, hogy ha már ott vagytok, akkor miket szeretnétek megnézni a környéken.
Plakias nyugatabbra van, könyebben elérhető tán Rethymno, Preveli, Frangocastello, Chora Sfakion, Elafonissi, egyszóval a nyugat. Galini már inkább középre tendál. De úgy tudom, azért a déli részek kicsit nehezebben járhatóak. Erről viszont tényleg nem ötletelek, ide már személyes tapasztalatok szükségesek
zsokri
Még egy kérdés: melyik déli települést ajánlanátok leginkább a következő szempontok szerint: homokos part, nyüzsis, de "Malia-s"?, közel más településekhez. Bocs a sok kérdésért, de akkor a ti véleményetek alapján kezdek el keresgélni.
Köszönöm
Bottakati
"déli települést ajánlanátok leginkább a következő szempontok szerint: homokos part, nyüzsis, de "Malia-s""
Igen, már meg is adom magamnak a válasz egy részét, merthogy roszul írtam: nem Malia-s, tehát nem "veszélyes", de azért van egy főutca tavernákkal, boltokkal.
A homokos part még mindig tényleg kérdés, mert nem mindig igaz, amit a neten írnak.
Őszinte köszönet a türelmetekért!
#2136432014-02-26 13:52:55 Válasz a #213642. hsz-ra
frangocastello homokos, de ott igazán semmi nincs este (vagy nem sok). matala még ami homokosnak tűnik, ott élet is van, méghozzá egyre nagyobb, úgy tudom.
zsokrihoz csatlakozom: sztem se az alapján dönts, h hol van homok, hanem az alapján, h mit akarsz látni.
plakiast én azért szoktam ajánlgatni, mert egyrészt a chora sfakion és mondjuk matala közötti rész (beleértve az északi oldalt, rethymnot, kournas tavat is) viszonylag jól feltárható onnan (elafonissi már nagyon nem :p), egymás hegyén-hátán vannak mindenféle méretű, színű, borítású picike kis öblök, és véleményem szerint pont kellemes méretű: van tengerparti sétány, lehet korzózni, vannak tavernák bőséggel, de nincs ereszd-el-a-hajam fíling. afféle középút.
persze az sem világos, h autóbérlés és kirándulgatni szeretnél (mert akkor olvasgass, nézegess képeket, gyűjtsd a látnivalókat, és majd az alapján határozz egyik vagy másik hely mellett, h merre szeretnél utazgatni majd) vagy inkább csak egy közepesen csöndes déli helyen ejtőzni. mert ha előbbi akkor érvényes részemről a plakias-ajánlás, ha utóbbi akkor tán matala.
meg hát...ugye ez messzire vezet, de tán azt is le kell határolni, kréta melyik része érdekel elsősorban. most ugye malia említéséből kiindulva a tágan értelmezett középsőt vettük górcső alá, mindaz amit eddig írtunk erre a részre vonatkozik. de ott van nyugat-kréta a samariától nyugatra, az is igen szép délen (is). vagy a keleti végek, xerocambos is az (homokos is de nagyon-ám felettébb csöndes).
#2136442014-02-26 14:12:49 Válasz a #213643. hsz-ra
Igen, igazatok van, annyiszor voltunk már klf. görög szigeteken kavicsos parton, és semmi bajunk nem volt vele, most szerintem azért nyomulok a homokos partra, mert a tavalyi Platanes ilyen volt. A terv elsősorban a pihenés, utána jön a kocsi bérléssel a kirándulások, de mindenhova mindenáron. A sok jó tanácsot még egyszer köszönöm, lesz min esténként agyalnunk (a végén meg visszamegyünk oda, ahol tavaly voltunk?)
És már megint elírtam: tehát kocsival kirándulás,de nem mindenáron, mindenhova. És lehet, hogy maradni kéne az északi részen?
Képzelem, ahogy olvasgatjátok az üzeneteimet és mondjátok magatokban, szegény Kati, tisztára megőrült, azt sem tudja, mit akar és nyaggat minket ezerrel. Főleg, hogy már háromszor volt ott.
#2136522014-02-26 16:42:25 Válasz a #213648. hsz-ra
nézd, valóban te tudod mi az amit szeretnél. az eddigiek alapján én nem nagyon értem, h miért maradnál negyedszerre is északon ha a dél érdekelne (és azért az igazi, vagy mondjuk úgy, 'eredeti' krétából ott sokkal több maradt, mint fent), viszont nem is kell ezt nekem érteni.
amit tudtam/tudtunk elmondtunk (és biztos jönnek még krétaismerők akik kiegészítik az eddigieket is), ha lesz még kérdés és tudjuk a választ válaszolunk, a többi rajtad múlik.
#2136532014-02-26 16:43:51 Válasz a #213644. hsz-ra
Ugyan már, miért is kéne exkuzálnod magad? Ha van lehetőséged választani, akkor miért is ne tennéd meg? De ugye a lényeg mindig ugyanaz: abból kell kiindulni, Nektek mi a legjobban bejövős.
Ez a fórum - néhány kivételtől eltekintve - nem arról szól szerencsére, hogy az ember a másikra tukmálja a saját értékrendjét - én például a populárisabb helyekre szoktam menni, mint például rollo, de ez nem azt jelenti, hogy eszembe jutna Paraliára menni (viszont semmi bajom azokkal, akik igen) úgyhogy az "arany középút"-ra szavazok.
Ha bejött Platanas - tengerpart, elhelyezkedés, nagyság, infrastruktúra - és nincsen konkrét terved, hogy miért is mennél délre - akkor lehet tényleg vissza kéne mennetek. Bár ez egy ekkora sziget esetében azért mégiscsak meggondolandó Meg hát ugye a bőség zavara..... (Tavalyi tervezgetésemben volt olyan eshetőség is, hogy két hét három szállással.... )
Egyébként ez egy sziget esetében nálunk is mindig dilemma: míg ha az ember a szárazföldön egy konkrét "üdülőtelepülésre" megy, az általában a helyben ejtőzést jelenti, egy sziget esetében - főleg egy ekkoráéban talán szét kellene választani a dolgot, mi is az elsődleges: egy adott hely, főleg pihenés, vagy hogy kiindulópontnak jó legyen, valamihez közel. (igen, idén is ezzel küzdök
Az biztos, hogy közlekedés szempontjából az északi rész a keletről nyugati tartó főútvonallal lényegesen könnyebben járható, míg délről akárcsak egy másik "mellette" fekvő településre átjutni is szerpentines, hegyes-völgyes lehet. De állítólag a látvány, az élmény, a hangulat megéri ezt az erőfeszítést. Van akinek ez is pontosan olyan fontos része a nyaralásnak, mint megérkezni egyik helyről a másikra. (mivel nálunk csak a zember vezet, ő meg annyira nem élvezi, én ezeket például igyekszem mindig minimalizálni)