Egyenlõre elfér, mert csak kb. 50cm-es. Sajnos nálunk nem lehet a Bougainvilleát kiültetni a kertbe, mert nem bírja a 6-7°C-nál hidegebb idõjárást. A sok csapadékot sem szereti, locsolni is csak hetente egyszer szabad egy kicsit.
Leandert itthon is kapsz, de azt is át kell teleltetni langyosabb helyeken.
Üdv.:
Azt tudom, hogy lander itthon is van, csak gondoltam felajánlom majd, ha kell.
Én a szobanövényeimet, nyáron szoktam kivinni a kertbe, és a teraszra, ahol nem éri esõ.
Igazából a szívem vágya, a pálma, de itthon nagyon drágán adják a kicsiket, most arra gondolok, ami át telel az udvaron is.
Voltak ott kis pálmák a parkokba, és a barátnõm azon gondolkodott, hogy éjszaka majd kiszedünk belõle. Csak én nem hagytam, hogyan lophatnánk meg olyan embereket, akik igazán vendégül látnak bennünket, és szeretnek.
Szia Kriszta!
Nagyon aranyos vagy, köszi szépen a kedvességedet, de sajnos mint említettem csak 52 nm-es a lakásom, és így sem férek nagyon el.
Van olyan pálma ami az itthoni hideg (idõnként -20°C) idõjárást túléli?
Teljesen igazad van, nem illik még virágot sem eltulajdonítani sehonnan, fõleg abból az országból ahol vendégek vagyunk. Legalább mi ne járassuk le a magyarokat ilyenekkel, mint sok honfitársunk.
Valcsi, Kriszta!
A virág...ez az én gyengém. Sok virágárust találtam Stavrosban és Sarti környékén. Árban sem voltak vészesek, de ezek a növények megkaphatók itthon is. Ami nekem feltünõ, hogy a leanderek odakinn hihetetlen szinekben találhatók idõnként. Ezeket kezdem én is gyûjteni. Sajnos itthon cserépben soha nem lesznek olyanok mint a szabadban nevelkedõk.
A szabadban telelõ pálmát én már beszereztem valamely virágküldõ cégtõl, de kicsinek találtam és az idén még a lakásban fog telelni. Tavasszal már megvan a helye. Ezek védett helyet igényelnek, nagy hidegben takarást amíg lehet . A megvilágítását már megrendeltem a férjemtõl. Pár év és felhúzzuk a görög zászlót is
A férjem már heteken, hónapokon belül nyugdíjas lesz, ne nem azért mert olyan öreg . Gondoltam elõre küldöm, szervezze a dolgokat. De az én idõm még rendkivül hosszú, de amíg ennyi szünet lesz az iskolában......
Bár ha sokan megyünk és mindenki hozza a gyerekét nekem lesz munkám!
Egy rendkívül színes és élénk mulatság van szokásban a mai napig is Poligiroszban, ahová ezrek tódulnak az utolsó farsangi vasárnapon. A mulatság keretében "kat' amania" alapon ("fogyassz ingyen") a poligirosziak mindenkit megvendégelnek lepénnyel, olajbogyóval, sült kölbásszal, amit ott készítenek a színhelyen.
Sok évvel ezelõtt június végén voltunk Stavrosban és ott is volt egy hasonló ünnep. Csak itt sülthal, paradicsom és bor volt a "menü". Azóta sem tudom mit ünnepeltek mert mi is csak véletlenül mentünk át azon az estén.
A képpel kapcsolatban: nagyon gyönyörû kertek vannak Görögországban csodálatos növényekkel. Az biztos hogy állandóan locsolnak; rendszerint arra szoktam ébredni, hogy mossák a járdákat, teraszokat és locsolnak. Igyekszem hasznosítani a kinn látottakat, de sok növény nem bírja a mi klímánkat és a Yuka pálma sem fog virágozni De azért már alakulnak a dolgok, csak a tél kicsit problémás a dézsás, cserepes növényekkel. Erõsen érlelõdik bennünk egy üvegház terve, de egyenlõre nincs hozzá "kedvünk".