#1706242011-07-21 21:47:48 Görög gazdasági helyzet
Az előbb jelentették be az Eurozóna gyűlése után az elhatározást, hogy Go-t megsegítik egy marshall segélycsomaggal melynek teljes összegét a fejlesztésre kell felhasználni nagyon szoros európai ellenőrzés mellett. Az adósság kamatokat 10%-l csökkentették és 30 évvel hosszabbították. A beállt helyzetre a "részleges csődkezelést" használják, de egy biztos: elkerültük a fizetésképtelenséget. Ami a turistákra vontakozik mindebből: minden továbbra is ugyanúgy működik mint eddig. A taxisok azonban folytatják a sztrájkot, mely nem csak Athént érinti, esetleges késlekedésekre készüljön mindenki aki Go-ba igyekszik a napokban.
#1706272011-07-21 21:52:03 Válasz a #170599. hsz-ra
Szia!
Nem az én videóm,hanem úgy találtam,de a másodikból biztosra merem állítani,hogy ez bizony Röszke.Sajnos 3 éve álltam már végig ilyet és nem esett jól az a 3 óra:(
#1706302011-07-21 22:33:02 Válasz a #170627. hsz-ra
Az utikalauzos előrejelzés ( bocs, nem ugrik be a neve, ... Árpádtól láttam diagramot, táblázatot ) szerint 30-ára várható olyan torlódás, mint 16-án volt.
Mi holnap este indulunk, és bár rengeteget visszaolvastam, mégis sokismeretlenes az egyenlet:)
Off: amikor a topikot megnyitom, nem látom rögtön a teljes hozzászólást a képernyőn, görgetni kell jobbra, hogy a sorok végei előtűnjenek. Mit csesztem el?
#1706322011-07-21 23:03:34 Válasz a #170588. hsz-ra
"Tehát oda-vissza 6 kapu van ami 6 eurót jelent. Felesleges pénzt váltani."
Tegyük hozzá, hogy NEKED, erről ez a véleményed. Akinek meg gondja adódik belőle, annak pont az ellenkezője lesz. Vegyük már tudomásul, hogy abban az országban (vajon hányadszor írom ezt le? ) az Euro nem hivatalos fizetőeszköz!! Ha elfogadják, akkor jó, de amikor nem, az szívás. Tehát ne jelentsük ki kategorikusan, hogy felesleges
Én csak azt a költői kérdést tenném fel, hogy vajon miért nem lehet egy picit visszaolvasni a fórumon?
Szerintem minden infó ami létezik megtalálható visszamenőleg
lassan már lehetne ide tenni egy "GYIK" ablakot egy két linkkel és az egész topicot be lehetne fejezni
Ilyenek szerepelnének benne többek között:
- Mennyi most az autópálya díj a X, Y, Z országban?
- Lehet e kártyával fizetni a benzinkútnál vagy a kapuknál?
- Személyi igazolvánnyal lehet utazni X országon át?
- Hol jó tankolni és mennyibe kerül?
- Kell e váltani dínárt és vajon 2 fillér 6 Forintért megéri-e?
...és még sorolhatnánk!
Csak olvasni kell vissza....
Jó ötlet, de az eddigi tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy azt sem olvasnák el, mert egyszerűbb megkérdezni.
Sziasztok
Visszaolvastam esküszöm és nem is fárasztani akarlak titeket, csak az útlevéllel kapcsoltban kérdezném, hogy 16 évesnél is gond nélkül elfogadják a személyit? Az egész családnak van útlevele csak az övé lejárt a macedónok nem problémáznak?
Még valami ismerős kocsijával mennék nemzetközi zöldkártyát kiváltjuk, de gondolom kellene valami kölcsönadási szerződés van erre valami hivatalos nyomtatvány, ha külföldre mész vagy elég ha írok egyet tanúkkal magyarul meg angolul? Van valakinek ilyen tapasztalata?
Köszi
Mi július 16.-àn indultunk Budapestről és jelenleg is Görögországban vagyunk. Az út kiválló.
Összesen 2 történetet osztanék meg veletek.
1, Mikor már 'majd leértünk a határra felhívtam telefonon Röszke határállomást ( +36 62 573 200) ahol készségesen mondták , hogy kb 1 óra a határátlépés majd hívtam Tompát ( +36 77 552 200) ahol nem volt várakozás. Tehát irány Tompa 10 km kerülő simán megéri. Határátlépés 6 perc mindkét oldal. A magyar határőr kisasszony megkérdezte hova megyünk majd megkért hadd száljon be hozzánk 5. nek. A szerb csak intett. 1 rendőrrel találkoztunk a határ után aki mért majd egy másikkal Szabadkán. Az igazság az hogy elszurtam nem hittem magamnak hanem a GPS nek. Autozunk Szabadkán írja hogy jobbra autópálya és tranzit gondoltam GPS mást mutat ráadásul a Tranzitot általában a kamionforgalom elterelésére írjak gyerünk a GPS után. Szépen haladunk írja a gép hogy a pálya kb 800 méter befordulok jobbra az út közepén egy betonkocka amit kikerülve mar csak 451 méter választ el az E75 töl. Haladok erre meglátom, hogy szembe villog nekem a kékkel a rendőr. Odasétál, és közli, hogy mindjárt jön a kolléga ő tud magyarul. Na. Ekkor közölte, hogy ide behajtani tilos és ez 5000 dinár ami 46 Euro. Én közöltem, hogy nincs kinnt tabla mire ő van sőt egy betonkocka is. Szó ami szó egy 20 asban megegyeztünk de előtte kertem, hogy mutassák meg a pályát. Séta a rendőrautoig majd fizetés és mondta hogy itt jobbra és 50 méter a pálya. Megköszönték az utbaigazitast, de már nem halotta, mert jött egy újabb delikvens. Jót nevettünk tudtuk, hogy ez ezzel jár.
2, macedonai.
Jobban tartottunk a szerbektől, de ez egyszerűen borzasztó. Én a határon nem közvetlenül mert ott a kissebség ( talán ott az a többség) kéreget
hanem 2-300 meterrel utána a speditöröknél váltottam 120 eurót.( de jól tettem) Mivel dízellel megyek oda vissza elég tankolnom a macedonoknál 1 EUR =60 macedón dénár 1 liter gázolaj 63 úgyhogy 1,05 EUR. Olvastam hogy hol kell tankolni és én is a Makpetrolt választottam de nem a határ utanit, mert ott millióan voltak inkább mentem és kb 40 km el a határ elott makpetrolnal senkitől sem zavartatva tankoltunk. Nagyon keszsegesek voltak bele is ment a gépbe 60 liter amit megszamitott nekem 74,5 eurba . Na ekkor esett le a paraszt álla elővettem a játékpénzt és kiszámoltam neki a 3870 dénárt. De hogy szó ne érje a hàz elejét adtam neki 50 jattot amit mosolyogva elfogadott.
A lényeg szerintem vagy váltsál vagy fogadd el hogy annyiért adják az üzemanyagot ammennyit nem szégyelnek. Még maradt macedón játékpénzt azzal tankolok szkopje magasságában valahol, és azzal bőven hazaérek.
#1707352011-07-23 11:23:15 Válasz a #170588. hsz-ra
Érdekes árakat írtál!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A benzin a Szerbeknél forintban átszámolva 370-380 forint körül alakult de nem érdemes a Magyar határ mellett tankolni.
Macedóniában átlagosan 320-330 ft a benzin ára.
#1708032011-07-24 11:29:51 Válasz a #170668. hsz-ra
Szia!
Nyomtatványboltokban lehet kapni egy kismérető, forgalmiban is elférő meghatalmazás nyomtatványt, ami magyar és 3-4 világnyelven tartalmaz mindent, az adatokat csak 1* kell beírnod, kb. 50 Ft. Tíz éve ezt használjuk itthon és külföldön is, ezt tuti elfogadják.
Útlevél: miért esne más besorolás alá egy 16 éves, mint egy felnőtt?
Konkrét tapasztalatom még nincs ez ügyben, de két hét múlva indulunk, be fogok számolni az 5 éves gyerkőc személyi igazolványos tapasztalatairól.
15-én pénteken kifelé Tompánál léptük át a határt, pát perces várakozás volt csak, ezért jövünk erre
Aztán jött a feketeleves, Belgrád előtt felhőszakadás aztán JÉGESŐ, megálltam egy felüljáró alatt mert sz**nak verte volna kocsit a meggy nagyságú jég Miután ezt túléltük a fővárosban dugó a hídfelújítás miatt, aki ismeri az elkerülőt annak ajánlom, aki nem az meg vár egy órát mint mi. A szerb-maci határ 1 óra volt, a rengeteg török miatt. Macedónián már világosba mentünk át teljesen nyugisan, a maci-görög határ pár perc volt, mert a görög határon kiszedtek mielőtt még beálltam volna az eu-s sorba (ott is vártunk volna 1 órát akkora sor volt) .
Itt még nem volt vége a megpróbáltatásoknak 5 óra! volt mire leértünk Sartiba akkora dugó volt vmi kamionbaleset miatt, teljesen kikészültem a végére így 23 órás utunk volt kelet magyarországról indulva.
Oda-vissza csak Macedóniában tankoltam gázolajat, egyszer euroval, másodjára kártyával fizettem Makpetrol kutakon, nem volt semmi probléma.
Visszafelé sikerült 19 óra alatt lenyomni a távot, de azért voltak nehézségek: megkérdeztem a magyar határ előtt (Röszkét) hogy mi a helyzet aztmondta ááá nincs nagy sor nem érdemes kerülni. Na persze még a kaput sem láttam akkora volt a sor, álltunk az autópályán és olyan lassan mozdult a sor, hogy nemtom meddig ott vártunk volna, szerencsére az egyik helyen sikerült visszafordulnom Tompa felé... éjfél körül értem a szabadkai bevezető útra ahol letrafizott egy szerb rendőr, hát ott kicsit besz**tam... habratyolt mindenféle bíróságról, meg hogy reggel 8-kor nyit és akkor én menjek oda, addig elveszi (el is vette) az útlevelem,jogsim,forgalmim. Lényeg az hogy pénz kellett neki csak kicsit furcsán adta elő, de rendes volt elfogadta a forintot is (mert euróm már nem volt) és elengedett, még jótanácsokkal is ellátott hogy hol van még trafi a határig, szal nagy kaland volt
Ettől függetlenül a nyaralás szép volt, végig jó idő volt.
Kérdésekre szívesen válaszolok, remélem nem voltam túl hosszú