Legjobb ételek - italok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
1 2 3 ... 139 140 141   >
Üzenet
  Taisa | #195631 Üzenet | 2012-09-27 16:46:05 |
Bebe! Nálunk a lidl-áruházakban szokott Görög hét lenni és akkor lehet kapni 400 ft körüli áron, de ez egy évben csak kétszer van
  Asteri | #195134 Üzenet | 2012-09-04 21:42:45 | Válasz a #195133. hsz-ra Előzmény #195133
Geia sou Giorgo!

Sokszor voltam, de nem elégszer! icon_biggrin.gif

Van még egy kedvencem, a " SAMOS VIN DOUX"! Biztos ismered Te is!
Hoztam haza most Athenból is! icon_smile.gif
  Jorgos | #195133 Üzenet | 2012-09-04 20:40:31 | Válasz a #194643. hsz-ra Előzmény #194643
Asteri írta:
Szia Jorgo!
Én is itt írok neked, mert a másik topic-ba nem igazán való :)
Szóval, szerintem a "Vinsanto" az egyik legfinomabb ital, már ha valaki az édes borokat szereti.
De nagyon hasonló hozzá a cyprusi "Commandaría" is.
Honnan tudtad, hogy ismerem? :)))
Eszter

Persze hogy ismered, mert sokszor voltal Santoriniben.
Akkor megegyeztunk, ezek a legjobb edes borok:
Vinsanto > Commandaria > Mazsolabor
  Vikso | #194740 Üzenet | 2012-08-28 09:49:57 |
Hasznos eszmecsere, most legalább tudok gavroszt kérni. Az elkészítését tökéletesen leírtad PierrKardán, a kagylóért meg külön köszönet. A tálalást legjobb tele hassal nézegetni icon_biggrin.gif
  PierrKardán | #194737 Üzenet | 2012-08-28 09:27:56 | Válasz a #194723. hsz-ra Előzmény #194723
Értem, köszi icon_biggrin.gif
  Petros | #194723 Üzenet | 2012-08-28 01:09:31 |
PierrKardán írta:

Egy jobb halboltban többféle apróhal is van, nem mind jó gavroszhoz. Mivel mi nem tudjuk őket megkülönböztetni, ezért kérjük az eladó segítségét.

A Sartiban lévő halboltban is kétféle apróhal volt, a másik az szardella volt.

Ha valaki tudná, hogy mi a gavrosznak való hal neve, az megírhatná, hogy tudjam, hogy otthon milyen halat keressek, ha gavroszhoz támad kedvem icon_wink.gif


Bocs, de ez egy értelmetlen kérdés már önmagában!!!
A gavrosznak való hal, maga a GAVROS - Γαύρος!!! Ez nem egy ételfajta, mint például a pörkölt, ami többféle húsból és többféle módon is elkészíthető!
Ez a hal fajtája... mint a ponty, lazac, szardella vagy a tzipoura... tehát gavroszt keresni, ha gavroszhoz támad kedved!
  PierrKardán | #194722 Üzenet | 2012-08-27 23:13:30 |
Tisztelt Fórumgazdák!

A fórum működésében valami nem tökéletes. Az előbbi hsz-em ismét elveszett volna, ha nem mentem el azelőtt, hogy az elküld gombra kattintok. Az elküld gomb megnyomása után ugyanis az "invalid session" üzenet jelent meg, és a fórum központi lapjára dobott.

Szerencsére most mentettem (délután ezt nem tettem meg icon_twisted.gif icon_twisted.gif icon_twisted.gif icon_twisted.gif icon_twisted.gif ), ezért vissza tudtam hozni a hozzászólást.

A hellasz.hu fórumon nem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy elvesszenek a hsz-ek, kérem megnézni, hogy mi lehet a hiba.
  PierrKardán | #194721 Üzenet | 2012-08-27 23:08:25 |
Ezt a hozzászólást ma délután egyszer már bepötyögtem. Sajnos az elküld gombra kattintás után egyszerűen eltűnt a hozzászólás icon_twisted.gif

A hellasz.hu-n nem fordult elő eddig ilyen hiba, ezt a fórumot ebből a szempontból (is icon_razz.gif ) jobbnak ismertem meg, mint az index fórumait. Ott mindennapos a hsz-ek eltűnése, remélem, hogy a hellasz.hu fórumain ez csak egy ritka hiba icon_cool.gif

Na, a lényeg az, hogy ma reggel meglátogattuk a helyi halboltot, hogy megvegyük a hozzávalót a második kedvenc görög ételemhez, a gavroszhoz.

Egy jobb halboltban többféle apróhal is van, nem mind jó gavroszhoz. Mivel mi nem tudjuk őket megkülönböztetni, ezért kérjük az eladó segítségét.

A Sartiban lévő halboltban is kétféle apróhal volt, a másik az szardella volt.



Ha megvettük a halat, akkor meg kell kérni a boltost, hogy tisztítsa meg a halat. Egy jobb halboltban ezt meg is csinálják. Ha nem tisztítanák meg, akkor nekünk kellene, ami elég keserves munka. Ezer apróhal fejét le kell tépni, a belét kiszedni. Brrrrr icon_sad.gif

Ha megvan a tisztított apróhal, akkor otthon be kell fűszerezni. Ez most (egyéb fűszer híján) nálam azt jelentette, hogy jól besóztam a halakat és kis olívaolajat öntöttem rá. Ebben a fűszerben dekkolt a hal, ameddig mi a parton voltunk icon_lol.gif



Hazaérve a halakat beleforgattam az itthonról hozott liszt - kukoricaliszt keverékbe és forró olajban nem hosszú ideig sütöttem.



Az elkészült halakat sültkrumplival ettük, nagyon finom volt.



A barátnőm úgy szereti, hogy a tisztított kishalaknak kiszedi a gerincét is, a hal két felét szétnyitva lisztezi be. Így is nagyon finom, az így sütött halat úgy lehet enni, mint a chipszet icon_lol.gif

Ha valaki tudná, hogy mi a gavrosznak való hal neve, az megírhatná, hogy tudjam, hogy otthon milyen halat keressek, ha gavroszhoz támad kedvem icon_wink.gif
  Mediterraneo | #194646 Üzenet | 2012-08-26 18:25:33 | Re:
Asteri írta:
...cyprusi "Commantaría" ...


helyesen: ciprusi Commandaria
  Asteri | #194643 Üzenet | 2012-08-26 17:44:05 | Válasz a #194270. hsz-ra Előzmény #194270
Szia Jorgo!

Én is itt írok neked, mert a másik topic-ba nem igazán való icon_smile.gif

Szóval, szerintem a "Vinsanto" az egyik legfinomabb ital, már ha valaki az édes borokat szereti. De nagyon hasonló hozzá a cyprusi "Commantaría" is.

Honnan tudtad, hogy ismerem? icon_smile.gif))

Eszter
  Foxi | #194475 Üzenet | 2012-08-24 07:02:35 | Válasz a #194270. hsz-ra Előzmény #194270
Köszi a választ, nem hiszem, hogy akkor érdemes piacon venni olajat, mert nem tudom megkülönböztetni melyik az eredeti és melyik a hamis. Egyszer nagyon régen Marmaras-ban vettem 2 litert, na az nagyon finom olaj volt.
Képzeld, most itt a lidl-ben görög hét lesz, és lehet kapni mazsolabort (Patras-i) 1000 Ft-ért, meg retcinát is 400-ért. Ezek után nem tudom, hogy érdemes-e kintről hazacipelni. Vagy amit kint lehet kapni az jobb minőségü lehet?
Ezenkivül mindig eszembe jut idehaza, hogy milyen jó volna eredeti babérlevelet venni odakint. Te tudod annak a nevét?
Nemsokára utazom, már nagyon várom. Mert a szivem mindig visszahuz, nem tudom megmondani, hogy miért, pedig nagyon sok helyen jártam már, szép, érdekes vidékeket láttam, de nekem Görögo. az etalon. És valahogy jobban szeretem a szárazföldi részeket. Mert nincs annyi angol stb. turista.
Üdvözöllek, Foxi
  PierrKardán | #194465 Üzenet | 2012-08-23 23:26:07 |
A héten Sartiban nyaralunk és ha Görögországban vagyunk, akkor mindig megragadom a lehetőséget, hogy saját magam barkácsoljak görög ételeket.

Az egyik kedvencem a midia tiganita. Megjegyzem, hogy a receptet évekkel ezelőtt találtam az interneten, ha valaki helybeli azt találná, hogy ilyen étel nincs is, azt is elfogadom icon_wink.gif

Ma piacnap van Neos Marmarasban, meg is látogattuk a piacot és bizony a fülünkön is csomagok lógtak, amikor eljöttünk icon_biggrin.gif

De akármennyi csomagunk is volt, amikor megláttuk, hogy van fekete kagyló, akkor vettünk belőle.



Otthon szépen meg is mostam alaposan.



Aztán ment a forró vízbe, amelyik szétnyílt, annak kiszedtem a húsát (volt pár, amelyik nem nyílt ki, azok mentek a kukába). A kagylóhúson sokszor van kis moszatcsomó, azt is le kell szedni róla!

A kagylóhúst kis olajjal és sóval fűszereztem, állt a fűszerben kb. fél órát. Utána az itthonról hozott finomliszt-kukoricaliszt keverékbe forgattam és forró olajban kisütöttem.



Közben a párom elkészítette a gremolátát (ismétlem, lehet, hogy nincs is ilyen, de én ezen a néven ismerem icon_wink.gif )

Szóval a gremolata (szerintem) finomra vágott petrezselyem, finomra vágott fokhagyma, kevés reszelt citromhéj, só és étolaj keveréke. A gremolátát a sült kagylóhúsra tettem és sültkrumplival fogyasztottuk.



Nekünk nagyon ízlett icon_lol.gif icon_lol.gif

Eléggé sokat kell bíbelődni vele ha eredeti kagylóból készítjük, de megéri. Ha valaki otthon tud venni fagyasztott kagylóhúst, akkor abból egyszerűbb elkészíteni. Nem jó, ha olyan kagylókonzervből készítjük, amelyikben van ecet tartósítószerként, mert az ecet sütés közben igen büdös tud lenni, másrészt az ecetes kagyló sütés után is ecetes ízű marad, ami nem kellemes.

Szóval bárki elkészítheti, nagyon finom mediterrán kaja icon_biggrin.gif
  Jorgos | #194270 Üzenet | 2012-08-21 23:51:00 |
foxi írta:
KÖszönöm a válaszodat, és a felvilágositást bor ügyben. Stavrosba megyek, remélem ott is kapható mindkettő.
Házilag készitett és piacon árult olivaolajról mi a vélemény, érdemes-e ezt venni, vagy inkább a bolti.

Ha megbizhato az illeto, akkor a piacon arult olaj is jo.
Vigyazz, mert hamisitani szoktak az olivaolajat.
Stavrosban nem hiszem hogy mindketto kaphato.
  Aris | #178037 Üzenet | 2012-01-07 16:22:53 |
Sziasztok!

A segítségeteket kérem, az ünnepek meglátogattak bennünket Görögországi rokonok. Érdekesség képen hoztak egy kis hazai ízeket, sütiket, édességeket meg ilyesmit, köztük kolbászt Krétáról.
Szóval ez a kolbász ecetes, de valami nagyon ecetes...kérdeztem, hogy lehet ezt fogyasztani, nyersen, főzve, sütve.
A leányzó nem nagyon tudta mert nem egy konyhatündér, de azt mondta szerinte sütni szokták.
Meg is sütöttem egy szálat belőle, de olyan borzalmasan ecetes volt, hogy a kutyáink kapták meg vacsira (szerencsére túl élték).
Biztos vagyok benne hogy emberek is esznek ilyesmit, mert sütés közben az illata nyomokban emlékeztetett krétai souvlatzidikokból ismert illatokra.
Szóval mit kell ezzel csinálni, beáztatni esetleg? Szellőztetni?
  Blanki | #176139 Üzenet | 2011-09-30 09:09:37 | Válasz a #20281. hsz-ra Előzmény #20281
Látom, hogy nem éppen mai a bejegyzés, de azért talán még aktuális lesz egyszera hozzászólásom. Jól tudod, a cipura egy hal (arany durbincs) és nagyon finom. A pálinka pedig cipuro. Mindössze egy betű a különbség, de mint tudjuk, ilyen apróságokon már más is elbukott. Most az is eszembe jutott, hogy valaki nemrég azt mondta, hogy ha éhséget érzek, akkor először igyak, mert lehet, hogy csak szomjas vagyok... hááát, akkor először cipuro, aztán cipura. :)
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Általános tapasztalatok
1 2 3 ... 139 140 141   >


Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu