#1586782011-03-21 20:59:27 Válasz a #158639. hsz-ra
Szia!
A törökökön kívül a másik lassító tényező a görögök mert hétvégén ők is özönlenek két fél szigetre mint mi a Balatonra Ezért Szalonikitől vannak olyan szakaszok csak lépésben lehet botorkálni főleg a pálya után Ez a cél előtt kicsit bosszantó Tehát érdemes nyolcig Szalonikit elérni akkor megelőződ őket és sima az utad
#1586832011-03-21 21:53:37 Válasz a #158678. hsz-ra
Sziasztok, a törökökben szerintem a legnagyobb probléma a magyar határ. Mi álltunk már 4 órát Röszkén éjféltől hajnali 4-ig :(.
Én tanácsolom Tompát vagy este 6-ig Nagylakot, az előbbi kb. 20 perc, az útóbbi kb. 5 perc, akkor is mikor Röszkén 2-3 óra a várakozási idő. Persze én könnyen beszélek, mert itt lakom a határnál :lol:
#1586922011-03-22 06:59:57 Válasz a #158658. hsz-ra
Szia Éva71!
Mi évekig éjszaka mentünk Görögországba, eleinte kis, majd egyre nagyobb gyerekkel. Néhány gondolat az útról:
- sok függ attól, hogy csak egy ember vezet végig, vagy tudtok váltani (Nálunk csak én vezetek, és hajnali 1-2 körül jött a "nagy halál", akkor jobb megállni és megpróbálni kicsit aludni, különben rossz vége lesz. Persze hajtja az embert, hogy minél előbb odaérjen, de pihenés nélkül ez nem biztos, hogy sikerül, s ugye nem egy "barátságos" macedón kórházban szeretné az ember eltölteni a szabadságát.)
- Törökök. Többnyire nappal mennek, mint állat (160-as tempó még a hegyi szerpentinen is, konvolyban "vonatoznak"), jobb elkerülni őket. Éjszaka általában valamelyik pihenőhelyen, vagy benzinkútnál alszanak, s ezt az időt próbálják napközben "behozni". Az éjszakai pihenőjük miatt a többnyire OMV benzinkutakon ilyenkor elég "balkáni" állapotok uralkodnak (nagy tömeg, kicsit koszosabb a toalett, nem nagyon találsz pihenőhelyet, szabad parkolót, stb.) Ők mindíg Röszke felé mennek, mert arra visz az autópálya. Többnyire a júliusi hétvégeken nagy a határátkelőknél a tumultus, éjszaka talán valamivel kisebb, de akkor is sokan vannak. Érdemes elolvasni Árpi barátom kis elemzését, különösen a végén lévő grafikonok a beszédesek.
A török vendégmunkások várható rohama a magyar határokon - 2010 - Győrffy Árpád
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1079
(Kifelé pont a péntek szokott lenni a csúcsnap.)
Ja és ugye a nagy "öröm", hogy hazafelé is találkozhatsz velük, különösen a magyar határok a rosszak, mert itt lépnek be az Unióba, és mi vagyuk ("a francba már megint") a fő védvonal.
- mi este 9-10 óra körül indultunk Bp-ről, és így értünk másnak késő délután, este Katerini környékére. (Az éjszakai autókázás meghozza a hatását, mert már az esti induláskor sem vagy kipihent, aztán éjszaka sem tudsz aludni, és emiatt napközben sem vagy 100-as. Én másnap déltől már csak kóválygok az úton, emiatt gyakran meg kell állni,... na szóval egy kínszenvedés az egész.)
- Odaérsz, az egész napos vezetéstől hulla fáradt vagy, beesel az ágyba és végigalszod az első napot, pont amit meg akartál nyerni. Érdemes???
Szóval ha mégis éjszaka indultok, akkor:
váltott lovakkal, hosszabb menetidőt betervezve és éjszakai pihenővel lehetőleg!
(Mi az utóbbi két évben már nappal utaztunk, így reggeli idulással estére odaértünk. 20 helyett 13 óra az út, üdén, fitten. Az az egy este meg le van tojva!)
#1587022011-03-22 09:33:44 Válasz a #158658. hsz-ra
Lehet, hogy nem mindenki ért egyet vele, de érdemes megfontolni a tranzitszállást is. Mi pl. Niska Banjában aludtunk egy éjszakát (10 Euro/fő). Másnap Korfura érkezéskor egyáltalán nem voltam fáradt.
Ehhez a török vendégmunkás előrejelzéshez csak annyit, hogy mi tavaly meg azelőtt is a prognózis szerint a legrosszabb napokon mentünk (péntek), igaz hogy éjszaka, de 10 percnél többet egyik határon se vártunk...
Ja és Júli végefelé alap, hogy Tompát használjuk.
A éjszakai vezetésnek meg szerintem több előnye van mint hátránya:
- kisebb a forgalom, a határokon is.
- akár klíma nélkül is mehetsz=kisebb fogyasztás, ilyen olajárak mellett ez sem elhanyagolható.
- reggel 9-10 körül a célállomáson vagy (észak-görögország), 1 nappal hosszabb a nyaralásod
- gyerekek álatalában végigalusszák, nemkérdezik 2 percenként, hogy ottvagyunk már?
Persze hozzáteszem, nem mindenki egyforma és nem is mindenki bírja!
Általában én nem szeretem senkinek átadni a volánt, azt az 1200-1300 km-ert simán lenyomom, ettől függetlenül megérkezés után egész nap vígan strandolok és kajálok vmelyik tavernába, a hosszú út után még jól is esik
Kedves "feketefelhő", "Gransinjaro" és "Gabrilosz"!
Köszönöm újfent az értékes hozzászólásokat! Bizony érvek vannak pro- és kontra is.
Gransinjaro - Sajnos a tranzitszállás lehetősége kizárt, a férjem nem hajlandó, kidobott pénznek tartja.
feketefelhő Sok igazság van abban, amit írtál és el is gondolkodtatott, de a férjem egyértelműen állítja, hogy meg sem kottyan majd neki a vezetés, ha meg mégis, akkor ott vagyok én, mint alternatíva. Azt gondolnám, hogy megpróbálok még az éjszaka első részében aludni (ha az izgalomtól sikerül) és aztán 1-2 órára átveszem a volánt még Szerbiában, vagy Macedóniában. A meredek hegyeket az emberre hagyom, mert nem nagyon szeretem a szerpentint.
Gabrilosz A Te érveid egyeznek meg legjobban az enyéimmel. Ugyan itt a fórumon felmerült, hogy miért kellene a gyerekeknek aludni, de szerintem így is marad épp elég idő, hogy nézelődjenek, meg játszunk stb. Se a kicsit, se a nagyot nem tudom elképzelni, hogy bekötve min. 14-15 órát töltsenek ébren, max. kisebb alvásokkal. Úgy gondolom, hogy a legjobb, ha Macedonia környékén pirkad ránk és akkor már az út végét szép napos időben tehetjük meg.
A éjszakai vezetésnek meg szerintem több előnye van mint hátránya:
- kisebb a forgalom, a határokon is.
- akár klíma nélkül is mehetsz=kisebb fogyasztás, ilyen olajárak mellett ez sem elhanyagolható.
- reggel 9-10 körül a célállomáson vagy (észak-görögország), 1 nappal hosszabb a nyaralásod
- gyerekek álatalában végigalusszák, nemkérdezik 2 percenként, hogy ottvagyunk már?
Egy délután 15:00-16:00 közötti indulás Bp-ről abszolut ideális. Délelőtt bepakolsz teljesen az autóba- egy könnyű ebéd, majd 1-2 óra alvás. És 15:00 kor mehet a menet kipihenten.
Egy délután 15:00-16:00 közötti indulás Bp-ről abszolut ideális. Délelőtt bepakolsz teljesen az autóba- egy könnyű ebéd, majd 1-2 óra alvás. És 15:00 kor mehet a menet kipihenten.
Sartira mi is mindig du.3-kor indultunk, görög idő szerint reggel 9-kor már ott voltunk, sarti előtt a szokott parkolóban megálltunk pihenni gyönyörködni a tengerben, hát igen teljesen más a feelingje az utazásnak mint repülővel, hosszú alapos készülődés, kalandos út és a megérkezés.
Sokan vannak így ezzel, sőt... Ha nem lenne annyira büdös, megennék a saját sz@arukat is...
Miért baj, ha valaki nem akar tranzit szállást igénybe venni? Igaz mondom én annak ellenére, hogy rendszerint megszállunk Szeged környékén (Mórahalmon strandolunk), majd másnap reggel 07:00- kor indulunk és általában 18:00-ra Parálián vagyunk (szintén tranzit szállás). Következő napaztán irány a végcél (tavaly Parga, azt megelőzően Lefkada, mígidén ha minden igaz Korfu)
Haza rendszerint egy menetben teljesítjük a távot, mivel akkor már szeretnénk minnél hamarabb otthon lenni!!!
#1587502011-03-22 16:01:46 Válasz a #158733. hsz-ra
Valahogy nem igazán értem, hogy miért kell ilyen rosszindulatú megjegyzéseket betenni egy topic-ba. Mindenkinek lehet véleménye, de az legyen vélemény és ne durva minősítés.
(Nem vitaindításnak szánom)
Igen, talán kicsit erős volt, de sajnos igaz... Véleménye mindenkinek lehet, de itt másról van szó. Vegyétek észre, hogy lassan a fórum több témája másról sem szól, mint, hogy hol, mikor, min és mennyit lehet megspórolni, s persze ritkán ésszerűen. A tranzitszállás beiktatását nem lehet attól függővé tenni, hogy sajnálom rá a pénzt vagy nem, s így van ez a többi témával is. Ne nyissunk vitát, inkább mindenki gondolja végig a saját és mások érdekében is!