Hát...én megpróbáltam, de nem találtam Pedig ezekkel a kulcsszavakkal és kombinációival próbáltam a gugliban:
Magyarul: E85 bioetanol szerbia benzinkút
Szerbül: Srpski E85 benzinska etanol
Angolul: E85 gas stations in "Serbia"
Kb. fél óráig keresgéltem. Mindenesetre furcsa, hogy semmi infó. Esetleg Google Earth?
Ha a határ elött még telenyomom e85 el és viszek még 20 litert kannában,akkor az elég Neoi Poriig.Ha a görögöknél nincs,akkor visszafelé benzinnel jövünk,még igy is sporolunk eleget.
Megnéztem neked pár kút honlapját,ami előfordulhat az autópályán,de sajnos ezek egyike se árul E85-öt. Az egészen biztos,hogy Belgrád-ban tudsz E85-öt tankolni ,esetlen néhány nagyobb városban még,de kérdés,hogy mennyire akarsz és mersz letérni a turista ösvényről.
Görögországban is van E85,csak itt is az a bökkenő,hogy az autópályák melletti kutaknál nincs. (Gondolom még nincs rá nagy igény,de szerintem ez rövid időn belül megváltozik,mert az E85 jó. Esetleg írhatnál tapasztalatokat róla neked ,hogy vált be eddig stb. ,hátha más is kedvet kap az olcsóbb autózáshoz,mert az Lpg-ről sok rosszat hallani.)
#1291372010-03-18 06:36:23 Válasz a #129130. hsz-ra
Az én vágyam most pont az lenne hogy egy lpg-s auto amibe tudok e85 öt tankolni. Egyböl lenne kb 130-140 liter üzemanyag a kocsiban.Elsö szériás 1,6-os meganom van,most a hidegben felesben tankolom a két üzemanyagot és majd a felmelegedéssel növelem az e85-t. Agip kutas ismerös is igy jár,eddig semmi gond nem volt,semmilyen átalakitást nem végeztünk,szépen megy az auto,indul egyböl. Lehetséges hogy a 90 loerö helyett most van 85 vagy 80,de ezt én észre sem veszem. A 10% fogyasztás többlet még igy is hasznot hoz. 13 liternél már 1000 ft. 120-nál 5,5-6 l lett a fogysztás,elméletileg 70 literrel a határtol eljutok Neoi Poriig,hátha van ott az omv kutnál e85.
Mivel van itt renaultos utitárs és bejár a megane klubba,ö is biztosan fog irni a tapasztalatokrol amit olvas
Szerintem azért érdemes jobb minőségű olajat használni ,ha lpg-vel jársz és még etanolnál is. Nem vagyok annak híve,hogy mindenen lehet spórolni,mert igaz,hogy jó dolog olcsón járni az autóval,de mindent megfizetünk valahol. Az E85-tel egyáltalán semmi bajom, az lpg-ről hallok rosszat,de az biztos,hogy eredetileg diesel üzemanyagra fejlesztették a motorokat,majd jött a benzin,szóval erre a két formára van a legjobban kifejlesztve a motor. Egyszóval a minőségi olaj szerintem fontos. Belgrádba E85 és Lpg is van ez biztos ,kérdés,hogy ki tesz érte kitérőt. Bár,ha kicsi a kitérő Én bevállalnám egészen biztosan.
#1294032010-03-21 23:17:37 Válasz a #129137. hsz-ra
"ismerös is igy jár,eddig semmi gond nem volt,semmilyen átalakitást nem végeztünk,szépen megy az auto,indul egyböl."
Az ethanol nem rögtön teszi tönkre az alkatrészeket, hanem apránként, de módszeresen! A leginkább előforduló hiba, bár a felhasználók ezt nem kötik az E85-höz, a tápszivattyú halála. Az E85-höz olyan szivattyú kell, aminek a kommutátora nem rézből készül, mivel a rézzel szemben, áram hatására, agresszív. Bizonyos műanyag és gumi fajtákat is kikezd, de ezekhez hosszú idő kell.
Mivel sokan (totalcar.hu oldalon egy rovat van az e85-nek szntelve) rengetek km után semmi problémát nem vettek észre. A szakértők szerint egy gyújtás vezérlő modul beszerelése mellett ( e85kft.hu ) kiküszöbölhető minden probléma és így 100%-ban etanolt használva se lesz semmi probléma az autóban sőt, teljesítmény emelkedés várható az etanol 105 oktánszámos mivolta miatt. Így gyújtásvezérlő modul installálásával minden szakértő szívesen ajánlja a rendszert bárkinek. A gyújtásvezérlő modul szinte minden autóba beszerelhető. A beszerelés max. 20-30 perc ,fúrást és semmi komoly műveletet nem igényel, aki ért hozzá otthon is elvégezheti. 2 pattintás az egész.Minimális többletfogyasztás esetleg tapasztalható ,de teljesítmény növekedés is. Beszerelés előtt ajánlatos az üzemanyag szűrű cseréje mivel a benzin kosztűrő képessége nagyobb az etalonénál,mivel az etanol tisztább és magasabb oktánszámú üzemanyag. Nagyából ennyit tudtam meg a témáról Remélem segítettem. Én jelenleg benzinnel járok csak,de elgondolkozok a dolgon. Nekem 5000 km-en belül térülne meg (6.5ös fogyasztással)a befektetett pénz (40ezer forint) tehát egy olaj csere alatt nyereség lesz bőven. Mintha Ukrjában tankolnánk,csak jobb a minőség! Max.ha beleteszem viszek etanolt kannában 10 litert lehet ,ha meg nem lesz e85 csak néhány helyen már ígyis bőven jól járok.
#1294562010-03-22 19:17:30 Válasz a #129428. hsz-ra
Nem a hogyan szerelés a lényeg hanem az hogy miért mennénk 320-330 ft os üzemanyaggal ha van olcsobb megoldás is.
Én most már tiszta e85 el járok ,semmilyen berendezést nem épitettem be, semmilyen változást nem érzékelek azon kivül hogy olcsobban tankolok.