#1189362009-10-06 23:00:57 Válasz a #118935. hsz-ra
És ilyen a keleti parton (Kaladi beach, ahol Aphrodité széletett), valamint a homokos Diakofti (kedvenc tavernánk teraszáról, háttérben egy elsüllyedt hajóval)
#1189342009-10-06 22:53:01 Válasz a #118931. hsz-ra
Megy ez a kép beszúrás, mint a karikacsapás, úgyhogy akkor most következik Kapsali az öbleivel a kastróból (sajnos esett az eső) és Kapsali öbölmenti éttermei a halászkikötő feletti dombról fotózva.
Szia Medi ! Hórában a kastró,és a sok lépcső ,és az esti fények a váron,és a városban? A hangulata Hórának? És a szél, hisz ez Hellasz egyik legszelesebb része . Várom a további mannát . Előre is köszi . üdv :kokszi
Szia Kokszi!
KASTRÓ
A kastró olyan 5-ös egy 10-ez skálán. Már az 1250-es években álltak egyes részei, aztán folyamatosan épjtettek hozzá, legtöbbet a velencei uralom alatt. A sziget legdélibb pontján áll és mivel a helyben található kövekből épül, szépen belesímul a hagyoldalba. Ez biztos előnyös lehetett, mert messziről nem látta meg az ellenség
Bejárata a város felől van, van egy szélesebb, kanyargós út, egykoron erre járhattak a kocsik és van egy alagút-jellegű a gyalogosforgalomhoz (ilyet láttam pl. Spinalongán is). Jelenleg több épületen is éppen dolgoztak a restaurátorok. Három templom is van benne, aztán az egykori várkapitányi épület is jó állapotban van (jelenleg levéltár működik benne), a várfalak változó állapotban vannak. Ami érdekes volt, az a víztározó: pinceszinten van, egy helyen megbontották a födémet és lehet látni a legalább 100 m2-es boltíves termet, abban tárolták a vizet.
Belépődíj nincs, ingyen osztogatták a vár térképét is.
Amiért a középkori erődítmények iránt nem érdeklődők is felmásznak oda, az az, hogy gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és Kapsalira, az öbleivel (az innen készült képek szerepelnek szinte mindenhol). Sajnos amikor mi voltunk, nagyon párás volt a levegő és az eső is esegetett, úgyhogy a fényviszonyok nem kedveztek annyira a fotózásnak és nem lehetett túl messzire látni - a tenger és az ég egyaránt szürkés volt és a párában összeolvadt.
Kapsaliból nézve, az esti kivilágításban, impozáns és nagyon szép.
HORA
Egy helyes, hangulatos kisváros. Méretét tekintve mihez is hasonlítsam? Talán Pirgoshoz Santorinin... A főutca a város szélétől a kastróig tart, egy helyen kiszélesedik és az a főtér. Ez az utca is kanyargós, néhol olyan szűk, hogy éppcsakhogy elfér egy autó. Pár helyen egy-egy boltíves átjárón keresztül kanyarog. Na, ezt nehéz elmagyarázni, de lesz kép róla.
Kicsi és szép templomok vannak, kettőt is menéztünk.
Aztán a főutcával párhuzamosan kanyarog egy keskeny utca, ezt a főúttal helyenként lépcsők kötik össze. Többször is elindultunk erre-arra, de gyakran zsákutcában találtuk magunkat
A főtér sem nagy, de nagyon szép zöld és teli van virágokkal.
Néhány kávézót láttunk és egyetlen tavernát (nyilván van több is).
Ami az építészetet illeti, olyan velencei-kiklád keverék. Nagyon bájos, sok gyönyörű részlettel, mint például a kovácsoltvas erkélyek.
SZÉL
Amikor ott voltunk, leginkább keleti-délkeleti szél fújt, de nem túl erősen. Viszont állítólag ez a szél hozta a nedves levegőt a sziget felé. És emiatt volt nagy a hullámzás, különösen a keleti parton. Aztán a harmadik nap esgte úgy aludtunk el, hogy erős volt a tengerzúgás és másnap reggel nagy csendre ébredtünk. A szél elállt, a hullámzás teljességgel leállt, a tenger csendesen fodrozódott. A helyiek azt mondták, hogy no, akkor mostmár vége az esőknek, jó idő lesz. És valóban.
#1189132009-10-06 19:49:07 Válasz a #118839. hsz-ra
Szia Medi!
Természetesen sokan olvassuk, amiket írsz a szigetről! Én speciel iszom minden szavadat! Nagyon várom majd a szubjektívet és a fotókat is. Olyan jó, hogy ennyi mesélnivalód van és nem kell belőled harapófogóval kihúzni az infókat!
#1188772009-10-06 12:20:55 Válasz a #118839. hsz-ra
Szia Medi!
Persze,hogy elolvassuk és isszuk minden mondatod,rögzül a wincseszterünkbe,aztán,ha eljön az idő,rendszerezzük.A képeket nagyon várom,de ne siess velük,nem hajt a tatár!
Köszi a részletes leirásokat!
#1188392009-10-05 21:07:48 Válasz a #118837. hsz-ra
Szia Andi!
Nagy örömmel tettem. Amikor írtam valamelyik helyről, olyan volt, mintha egy kicsit visszamentem volna Dehát ez pont Neked nem kell mondanom, ugye
OK, megírom fotóval, útikönyvből vett adatokkal is (vettem egy angol könyvet Kithiráról), csak időbe fog telni, mire odajutok, hiszen még a képek rendezgetésével sem végeztem.
Mindenképpen köszönöm a visszajelzéseket, jó érzés tudni, hogy van, aki elolvassa
Szia Medi!
Külön szeretném neked megszönni, amiket ide leírtál és ezáltal olyat adtál az olvsóknak, amire máshol nem tehetnek szert. Ritka az olan utazó, aki ilyen bőségesen írna egy helyről!!
Ha szeretsz írni és esetleg van kedved az elhangzottakat pár "hivatalos" (útikönyvből kivett földrajzi, történelmi adattal kibővíteni), akkor szívesen vennénk ezt az oldal leírások c. részébe, pár saját fotóval tüzdelve!! ?
Üdv: Andi