 Görögország egész területén nagyon népszerűek az utcai ételek. Ime a 6 legnépszerűbb étel, melyeket mindenképp érdemes megkóstolni.
Kreatopita

Ez a hagyományos görög húsos pite a pelyhes filo tésztát ízletes darált hús töltelékkel kombinálja. Mivel az egész országban fogyasztják, a kreatopita számos változatban jelenik meg, amelyek gyakran változó alakúak, és a tölteléket rizzsel, póréhagymával, sajttal, bésamel szósszal, valamint különféle fűszernövényekkel és fűszerekkel teszik hozzá.
A bőséges fajtáktól függetlenül mind fogyasztható laktató főételként, uzsonnaként, vagy akár kényelmes street food lehetőségként is.
Koulouri Thesszalonikisz

A Koulouri Thessalonikis egy hagyományos görög utcai étel, és nemzeti felfogásuk a simit – egy hasonló kör alakú kenyér, amelyet Törökországban találnak. A legegyszerűbb formában a koulouri búzalisztből készült tésztából készül, amelyet gyűrűvé formálnak, mielőtt szezámmaggal bevonják és megsütik.
Úgy gondolják, hogy ez a görög változat kis-ázsiai görög menekültekkel utazott, akik először Szalonikiben telepedtek le, innen ered a név. Az eredet még mindig vitatott a két ország között, de a görögök nemzeti konyhájukban beépítették ezt a ropogós és laktató falatot.
Kokoretsi

A kokoretsi egy hagyományos görög étel, amely apró darabokra vágott bárány- vagy kecskebelsőből áll, citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal ízesítve. A belsőségeket ezután felnyársaljuk, zsiradékkal bevonjuk, hogy a darabok a helyükön maradjanak, és faszén fölött megfőzzük.
Görögországban hagyományosan előételként vagy mezeként fogyasztják húsvét vasárnapján. Bár a húsvéthoz kötődik, általában egész évben megtalálható országszerte. A kokoretsi az egész Balkánon is népszerű, és az étel neve az albán kukurec szóból származik, ami pacalt jelent.
Spanakopita

A Spanakopita egy görög spenótos pite, amely vajas, pelyhes filotésztából áll, főtt spenóttal, citromlével, fetasajttal és néha kaporral. Akár kis snackként, akár előételként, akár könnyű főételként is tálalható. A kézi élelmiszerek gazdálkodási hagyománya miatt a pitéket eredetileg a mezei munkásoknak találták ki, akik a zsebükben hordták és munka közben fogyasztották el.
Bár a spanakopita szerény kezdetekkel rendelkezik, nagyobb gasztronómiai magasságokba emelkedett, így ma már a legtöbb görög vendéglőben, tavernában és előkelő étteremben megtalálható. Valószínű, hogy az étel 400 évvel ezelőtt, Görögország török megszállása idején keletkezett, mivel az ispanaki nevű török étel megjelenésében szinte teljesen megegyezik.
Souvlaki

A Souvlaki az egyik legnépszerűbb görög étel, amely kis nyársra vágott és grillezett sertés-, csirke-, bárány- vagy marhahúsból áll. Ez egy népszerű gyorsétterem, amelyet általában a souvladzidikában, kis éttermekben szolgálnak fel, amelyek gyakran gyrost és más hasonló grillezett húsételeket is felszolgálnak.
A Souvlaki először az ókori Görögországban jelent meg, amikor kandaulosnak nevezték, amely grillezett hús, pita kenyér, sajt és kapor kombinációjából állt. Az étel neve a görög souvla szó kicsinyítő szava, jelentése köpés.
Gyros

A gyros az egyik legnépszerűbb görög street food étel, amely függőleges nyárson főtt húsból áll, például sertés- és csirkehúsból (Görögországban), vagy bárány- és borjúhúsból (más országokban népszerű). A húst vékony forgácsokra szeleteljük, majd általában egy pita kenyérbe helyezik, szószokkal, például tzatzikivel és zöldségekkel, például paradicsommal, hagymával, salátával és uborkával.
A gyros a görög gheereezo szóból származik, ami azt jelenti, hogy megfordul, és a folyamatosan forgó függőleges nyárra utal, amelyen a hús sül. Egyesek úgy vélik, hogy a gyros Nagy Sándor idejében keletkezett, amikor katonái felnyársalták a húst a kardjukra, és tűzön sütötték. |