KÉPEK A FOTÓALBUMBÓL
LEGNÉPSZERŰBB ALBUMOK
NÉPSZERŰBB BESZÁMOLÓK
LEGNÉPSZERŰBB LEÍRÁSOK
LEGNÉPSZERŰBB INFÓK
LEGNÉPSZERŰBB RECEPTEK
NÉPSZERŰBB FÓRUMTÉMÁK
LEGUTÓBBI KOMMENTEK
LEGUTÓBBI LEÍRÁSOK
LEGUTÓBBI GÖRÖG HÍREK
LEGNÉPSZERŰBB ZENÉK
LEGUTÓBBI ÜZENETEK

Gasztronómia


Masztiha, Görögország „fehér aranya” - Masztiha

A Mastiha, amelyet gyakran „Khiosz könnyeinek” vagy „Görögország fehér aranyának” neveznek, kizárólag a görögországi Khiosz szigetén készült termék. Ezt a ragacsos gyantát, amely a masztixfák kérgéből szivárog, az ókor óta nem csak íze, hanem terápiás értéke miatt is betakarították.

Bár a masztixfa, más néven lentisk, a Földközi-tenger számos területén őshonos, kérge csak Chios szigetén "vérzi" a masztixot, így valóban egyedülálló és szinte csodás termék.

A masztixot számos édességben és italban ízesítőként használják, leghíresebb a Mastiha, egy chioszi emésztést elősegítő likőr. A masztix „könnyei”, vagyis a megszilárdult fanedv apró darabkái is rághatók, mint a gumi, ez a gyakorlat több ezer éves múltra tekint vissza. Gyógyító tulajdonságai közé tartozik a gyomor- és gyomorbántalmak megelőzése és kezelése, valamint a bőr megfiatalítása.

A masztixot a mediterrán és az arab világ kultúráiban használják, különösen a görög, ciprusi, szír és libanoni konyhában. A masztix elterjedése a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten a bizánci korszakra visszanyúló kereskedelmi útvonalaknak köszönhető.

Ritkasága miatt a masztix nagyon keresett lett a történelem során. A masztix még ma is értékes árunak számít, és nem szabad elpazarolni. Az Európai Unió „ oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ” ellátott terméknek minősítette, megerősítve, hogy csak Chios tud hiteles masztixet előállítani.

Valójában az évek során a szigeten kívüli gyanta előállítására tett kísérletek teljesen kudarcot vallottak. A kutatók úgy vélik, hogy Chios egyszerűen az éghajlat és a talajviszonyok tökéletes kombinációját teremti meg az aromás nedv összegyűjtéséhez.

A bizánci időszakban annyira alapvető volt a gazdaság számára, hogy Chios falvait erősen befalazták, hogy megvédjék a sziget értékes „fehér aranyát”.

A masztixgyártás alakítja a mindennapi életet Chiosban. Azokban a falvakban, ahol az aromás gyantát gyártják, az úgynevezett „mastihohoria”, minden lakos részt vesz a termék elkészítésében.

Az előkészítés ősszel kezdődik, amikor a fa kérgét egy tűszerű eszközzel lepontozzák. A masztix ezután könnyként szivárog ki a fából, miközben a kéreg megpróbálja „meggyógyítani” magát.

Ez a masztixgyűjtés olyan ősi hagyomány, hogy az UNESCO 2014-ben felvette az „Emberiség Szellemi Kulturális Öröksége” listájára.

A mastiha vagy masztix az élet szerves része Chiosban

Amikor a gyanta megszáradt, összegyűjtik és visszaviszik a faluba megtisztítani. A nők csoportokba gyűlnek, hogy egyenként megtisztítsák a törékeny, zavaros gyanta „könnyeit”, így készen állnak a feldolgozásra.

A tizenkilencedik században a masztix árának csökkenésére reagálva megalakult a Chios Gum Mastic Growers Association nevű szövetkezet. Az egyesület gondoskodik arról, hogy a masztixtermeléstől függő kétszáz család ne maradjon támogatás nélkül nehéz vetési időszakok, erdőtüzek, vagy egyéb olyan előre nem látható események esetén, amelyek a gyantatermelést leállíthatják.

Az együttműködés és a masztikával foglalkozó munkatársak iránti törődés ezen koncepciója elengedhetetlen Khiosz számára, és a sziget azon hagyományát képviseli, hogy együttműködnek és támogatják egymást.

A termék gazdag történelmét a szigeten a Chios`s Mastic Museumban ünneplik, amely a gyantagyártáshoz leginkább kapcsolódó déli régióban található. A múzeumban a masztixgyűjtés minden szakaszát feltárják a szántóföldtől a gyártás végső szakaszáig.

Bár a legnépszerűbb a Földközi-tenger térségében, az egyedülálló chioszi termék mára a világ minden sarkába eljutott, még Dél-Koreába és Kínába is.


  2022-10-10 

  52 91% 





Hirdessen itt!

..:: Bérelhető reklámfelület ::..