Görögország mély vallási hagyományokkal, erős családtudattal és nagyon ünnepi hangulattal rendelkező ország. És ezek mind szükséges hozzávalók ahhoz, hogy a karácsony az év egyik legfontosabb ünnepe legyen.
Mint minden görög hagyománynál, itt is a lényeg a család és a barátok örömteli összejövetele, valamint a nemzedékről nemzedékre öröklődő ételeket tartalmazó finom asztal.
Íme néhány ünnepi étel, amelyek nagyon görög ízt adnak minden karácsonyi vacsorához.
Görög meze karácsonyra
Vacsora nem kezdődhet jobban, mint az ország különböző területeiről származó mártások és kenhető ételek választékával.
A hagyományos, friss joghurtból készült tzatzikitól a burgonyával és fokhagymás rusztikus skordaliáig adjunk hozzá forró pita kenyeret, bőséges mennyiségű olívaolajjal, és kezdődhet a vacsora.
Avgolemono csirkeleves
A tojásos-citromos szósz, vagy avgolemono gyakorlatilag mindenhez illik; Az Avgolemono csirke- és rizsleves gyakran az első étkezés a szentestei istentiszteletek után.
Ez egy csirke- és rizslevesből áll, amelyet nagyon görög szósszal készítenek, citromlével és tojással.
Yiaprakia
A Yiaprakia egy észak-görögországi étel, amely az ország minden szegletében megtalálható az ünnepi szezonban. A Yiaprakia darált sertéshússal vagy darált sertéshússal és rizzsel töltött káposztalevél.
A híresebb görög dolmádé (töltött szőlőlevél) karácsonyi változatát gyakran bőséges avgolemono szósszal tálalják.
Sertéshús
A sertéshús az első számú hús, amelyet karácsonykor fogyasztanak Görögországban, egy ősi hagyomány része, amikor a családok szenteste sertést neveltek le, és másnap főételként szolgálták fel.
A sertéshúst azonban nem ették meg karácsonykor, így a húst is elkészítették, hogy az év hátralévő részében megőrizzék. Kolbász, füstölt sertésdarabok (apakia) vagy sertéshús zselatinban (pithi) voltak a tartósítási módok.
Ma a dolgok kevésbé bonyolultak, de a sertéshús hagyománya megmarad. A sertéshúst általában pörköltben, sütve vagy pirítva szolgálják fel, és még a leveles tésztákban is megtalálható. A sertéshús zellerrel és avgolemono szósszal azonban továbbra is főszerepet játszik az ünnepek alatt.
Pulyka
Törökország joggal került fel Görögországból a hagyományos karácsonyi ételek listájára. Mostanában sok család választotta, akik karácsonyi főételként szolgálják fel.
Görögországban az ünnepi pulykát gazdag töltelék hozzáadásával teszik különlegessé, amely rizst és mazsolát, diót, darált húst és bőséges bort tartalmaz.
Sült bárány
Az a bárány, amely több mint 5 órát töltött a kemencében (vagy jobb esetben fatüzelésű kemencében) sütve, és magába szívja a kakukkfű, az oregánó és a rozmaring aromáját, csak karácsonyi kedvenc lehet.
A hús mellé sütőben sült hagyományos burgonyával is tálaljuk.
Görög karácsonyi borjúpörkölt
A borjúhús egy másik finomság, amelyet a görög karácsonyi asztalon kell felszolgálni. A marhahús finom falatai párolva még jobbak, ha pörkölik, és konyakkal, sárgabarackkal és szilvával együtt tálalják.
A lassan főtt húsból készült gazdag serpenyős mártás tökéletesen passzol az olívaolajjal és kakukkfűvel sült burgonyához.
Baklava
Nem olyan hagyományos, mint a görög karácsonyi sütik ( melomakarona és kourabiethes ), a baklava még mindig azon édességek egyike, amelyeket sok görög szeret a téli ünnepek alatt. A baklavát leginkább a phyllo tészta kérges rétegeiként lehet leírni, dióval, pisztáciával és sok-sok mézzel kombinálva.
Krasomelo
A görögországi forralt bor mindenkit elhoz a megfelelő karácsonyi hangulatba. Az összetevők közé tartozik egy üveg vörösbor (jobb, ha félédes vagy édes), valamint olyan fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, bors, kardamom és szerecsendió.
Egyes régiókban csillagánizst és szárított gyümölcsöt vagy narancshéjat is adnak hozzá. A krasomelóhoz néhány kanál autentikus görög méz is szükséges.
Rakomelo
Azok számára, akiknek erősebb szellemre van szükségük, hogy felmelegítsék a lelküket és a testüket, a legjobb ötlet a krétai rakomelo (a likőr rakiból, mézzel és fűszerekkel).
A Rakomelót melegen tálalják, és nagyon hasonlít a forralt borhoz. A hagyomány szerint a rakomelo elkészítéséhez minden négy raki adaghoz egy szegfűszeg, egy teáskanál méz és még egy fahéj kell. Tökéletes kombináció a hideg téli napokra! |