Hozzávalók:
- 3 ek. száraz éleszto,
- 1 teáskanál porcukor,
- 3 1/2 dl meleg víz,
- 1 kg kenyérliszt,
- 2 teáskanál só,
- 6 ek. olvasztott vaj (kb. 12 kenyérhez szükséges mennyiség)
Elkészítés:
Kb. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és az élesztot, lefedjük és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A sót belekeverjük a lisztbe, mélyedést formázunk a közepére és belelöntük az élesztos keveréket, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy simává és puha állagúvá tudjuk gyúrni. Letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Újra átgyúrjuk, és megint 20 percig pihentetjük. 12 egyenlo részre osztjuk, és nem túl szorosan, kilisztezett sütolemezekre tesszük, majd újabb fél órán át pihentetjük, kicsit ellapítjuk, formázzuk. A sütot elomelegítjük 240 C fokra, 3-5 percre a sütobe tesszük a kenyereket (megdagadnak), majd a középso sütorácsra helyezzük oket, ahol további 5 percig sütjük, míg barnulni nem kezdenek. Melegen tálaljuk. |