Karpathos
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Dodekániszosz
<   1 2 3 ... 58 59 60 ... 161 162 163   >
Üzenet
  Ananda9 | #199438 Üzenet | 2013-03-01 15:16:17 | Válasz a #199418. hsz-ra
Rollo szerintem itt könnyen lehetsz többek kedvence icon_biggrin.gif

Nincsa kizárva, hogy kérdezek majd, ha nem baj.
  Balazsbea | #199440 Üzenet | 2013-03-01 15:24:57 | Válasz a #199425. hsz-ra Előzmény #199425
Szia Ian!

Igen, pontosan! icon_smile.gif Olyan jót nevettem rajta, amikor először láttam, hogy örökre bevésődött az agyamba (pedig mennyi mindent elfelejtek...) S ha mi így féltjük a saját autóinkat/motorainkat, milyen rossz lehet a helyieknek, ha minden nap ilyen utakon kell közlekedniük... Ezt azért nem kívánhatjuk a vadregényesebb nyaralásunk miatt, s azért mi is szívesebben indulunk el, ha tudjuk, nem órákon át kell zötyögni egy hőn áhított úticélért. Csak a legeldugottabb helyekre, mert azért olyanok is kellenek! icon_wink.gif

Akkor megvárjuk, míg legközelebb erre jártok, addigra már biztosan készen lesz az az út! icon_wink.gif
  Balazsbea | #199441 Üzenet | 2013-03-01 15:46:11 | Válasz a #199437. hsz-ra Előzmény #199437
Szia Ananda!

OFF

Az idén nekünk Milos-Kimolos-Folegandros a cél autóval és komppal, hogy ne legyünk annyira kiszolgáltatva esetleges sztrájkoknak. Kocsival mindig lehet hova menni, nem csak úgy áll ott az ember gyerekkel és két nagybőrönddel... Egy párszor izgulhattunk már emiatt, így úgy döntöttünk, most így haladunk a korral... icon_wink.gif

ON

Az említett három sziget mind nagyon ott van, akárhová mentek akármilyen kombinációban, csak nyertek vele! icon_smile.gif
  Rollo | #199447 Üzenet | 2013-03-01 17:17:06 |
ananda: ez persze jólesik, de megvallom, azért vannak kétségeim efelől. icon_smile.gif mindenesetre, ha tudok, nagyon szívesen segítek, kérdezz akár itt, akár privátban, tudod a mélcímem. icon_smile.gif

pontikos: hogyhogy kimaradt kréta eleddig? (és örülök, ha tetszik a filmötlet. icon_smile.gif )

bea: nem semmi út lesz megint, gratulálok! és ugyan másképp, de sztem (vagyis, számomra) az autó/komp nagyobb merészség, mint repcsi/komp, szóval respect! icon_smile.gif
  Pontikos | #199452 Üzenet | 2013-03-01 20:20:07 |
OFF
rollo írta:
pontikos: hogyhogy kimaradt kréta eleddig?

Nem könnyű mindig választani egyet a csodaszép helyek közül. icon_razz.gif Korábban azt terveztem, ha egyszer lesz időbeli és anyagi keret, akkor három hét krétai csavargás csücsöktől csücsökig, de ez még nem jött el, így rövidebb időre mindig máshová mentem. Tavaly volt egy terv, hogy Karpathosról hazafelé Krétán át jövök, de aztán ez is máshogy alakult. Még várat magára egy kicsit.
ON
  Balazsbea | #199486 Üzenet | 2013-03-02 12:35:02 | Válasz a #199447. hsz-ra Előzmény #199447
Szia Rollo!

Mi már kipróbáltuk a repcsi/komp, repcsi/repcsi és tavaly az autó/komp kombinációt is, s annyira megtetszett az utolsó, hogy ezért is választottuk megint azt. Nagyon nagy szabadságot ad az autó, amivel bármikor bárhová mehetsz csomagostul, s ha több szigetre mész, sokkal előnyösebb is, mint a repcsi/komp vagy akár a repcsi/repcsi, hiszen nem kell minden szigeten külön autót bérelni, ami lényegesen egyszerűbbé teszi az utazást, mivel nem függsz folyamatosan másoktól. Ha nem sikerül elérni egy kompot vagy épp törlik a nagy szél miatt, akkor mehetünk a következővel, nem kell aggódni mondjuk az autókölcsönzős értesítése miatt, vagy hogy tudsz-e még autót bérelni/szállást találni a kikötőben, mire odaér a komp. El sem tudom képzelni, hogy egy helyben üldögéljünk egész nyaralás alatt, buszozgatni meg nem szeretünk, mert amellett, hogy sok idő megy el vele és menetrendhez kell alkalmazkodni, az igazán eldugott helyekre el sem lehet jutni vele, vagy csak sok gyaloglással kombinálva, ami nem igazán a mi műfajunk, főleg nem a július-augusztusi hőségben.

A repülővel meg az lehet a baj, ha sztrájk miatt nem száll fel, a következő napra főszezonban már nincs hely, mivel általában napi 1-2 kisebb gép megy a szigetekre, amelyek hamar telítődnek. Így ha nem éred el a repülőt, mehetsz komppal, de ha épp egyszerre sztrájkolnak a metrósok és a taxisok, akik még el is barikádozzák a repterek/kikötők bejáratait, csak ott állsz tehetetlenül a bőröndjeiddel... Két éve pont a karpathosi utunk előtt volt egy ilyen sztrájk, a reptértől sokan a poggyászukat cipelve gyalogoltak Piraeusba, ahonnan meg a kompok nem mentek...

Sajnos még nem stabilizálódtak a politikai-gazdasági viszonyok, így ha nem akarok reptéri sztrájkokon aggódni, marad az autó/komp megoldás, amivel még mindig lehetnek problémák, de akkor is ott lesz az autó a fenekünk alatt, ha egy komp sem jár vagy épp túl késő van már szállást találni, így mindig lesz mivel hová menni, még ha közben esetleg változtatni is kell az úticélon. De ugye volt már példa a benzinszállítók sztrájkjára is, amit mi is megtapasztalhattunk Kefalónián, s épp hogy csak megúsztuk, mert mire elfogyott volna a benzinünk, szerencsére a sztrájk is véget ért. Addig el sem tudtuk képzelni, milyen érzés, amikor hetek óta minden benzinkúton cetli van kifüggesztve, hogy a benzin elfogyott, s fogalmad sincs, mikor ér majd véget a sztrájk és mit vegyél ki a hónapokon át tervezgetett becses útitervedből... S bizony voltak olyanok, akik Krétán szinte sehova sem tudtak menni emiatt, s azt az érzést nem kívánom senkinek... Magamnak sem, ezért olyan kocsival megyünk, aminek 80 literes tankja van, de az is megfordult a fejemben, hogy viszünk pótüzemanyagot is. Csak nem ismerem az erre vonatkozó szabályokat, s nem szeretnék ebből gondot a határokon. Van erről valakinek valamilyen tapasztalata?

Szóval lehet, hogy autóval jóval hosszabb és fárasztóbb lejutni Piraeusig, mint repülővel, de ha már ott vagy, sokkal több lehetőséged van elkerülni az esetleges kellemetlenségeket. S majd' tíz év repülőzés után még jól is esik az autózás, hiszen közben sokkal több a látnivaló, a felhők odafentről már kezdtek egy kicsit "unalmassá" válni (mondom ezt úgy, hogy akár egész életemben szívesen repkednék...) Tavaly a lányunk még sajnálta, hogy nem repülővel megyünk, de amikor Thassosra sokkal több plüssállatot tudott magával hozni, a véleménye egycsapásra megváltozott, s most már kijelentette, hogy csak kocsival hajlandó Görögországba menni... Így van még egy nyomós érvünk! icon_wink.gif
  Rollo | #199490 Üzenet | 2013-03-02 14:34:05 | Válasz a #199486. hsz-ra Előzmény #199486
az nem megy egyébként azok között a kis szigetek között, h átviszed az autót? icon_surprised.gif (azt tudom, h a nagyobbak között nem, de pl. thessalonikiből lehet menni thassosra tudtommal, korfurol paxira, lefkadarol meganissire, ilyesmi). én azt gondolnám ez a kikládokon is így működik (minden tapasztalás nélkül mondom persze)

egyébként pedig abszolút értem az érveid, teljesen érthetőek, csak én azt hiszem nem bírnék már ennyi autózást. másrészt pedig, h így elmegy uszkve három nap az utazásra, nekem az sok. icon_smile.gif)

így marad az, h sasolom a repcsijegyeket. icon_biggrin.gif

pl., most van jegyem jún.10-re thessalonikibe (csak odaútra), mert egy ezres volt, hát megvettem. de egyelőre nem csak azt nem tudom, h merre megyek majd (thassos? pelion? evia? chaldiki?,-ha kiderülne, h ott létezik még a 'valódi' görögország és van felkeresésre érdemes környék), hanem azt sem, h merrefelé jövök majd haza. icon_smile.gif)
persze gyermek nélkül, és repülésőrültként ez könnyebb. icon_smile.gif
  Balazsbea | #199494 Üzenet | 2013-03-02 17:39:07 | Válasz a #199490. hsz-ra Előzmény #199490
Vittünk már át mi is bérelt kocsit Kefalóniáról Lefkadára, de elvileg írásbeli engedély kell hozzá a kölcsönzőtől, valamint kompbiztosítás. S szerencse is, hogy olyan kölcsönzőst találj, aki ezt meg is engedi, mert még a teljes biztosítás is csak arra a szigetre érvényes, ahol kölcsönzöd az autót. Így számolnod kell azzal, ha műszaki problémád adódna vagy balesetet szenvednél egy másik szigeten, magadnak kellene megoldanod a visszajutást, mivel minden bizonnyal nem fognak komppal utánad rohanni. Van benne tehát kockázat még engedéllyel is, mégis úgy látom a beszámolókból, sokan megteszik papír nélkül is, mert a görögös lazaság erre lehetőséget ad, tőlünk pl. egyszer sem kérték se az engedélyt, se a kompbiztosítást. De ha valami baj történne, lenne belőle gond rendesen, ez benne van a pakliban. A másik nagy hátránya az, hogy mindenképpen vissza kell térned arra a szigetre, ahol kölcsönözted a kocsit, s ha több szigetre szeretnél elmenni, ez felesleges idő- és pénzkidobás lehet.

Igen, tovább tart az utazás Athénba, de ha olyankor megyünk, amikor mindenki ráér a családból, ezzel nem is foglalkozunk, az utazáshoz szükséges időt csak hozzáadjuk a vágyott szigeteken eltöltendő napok számához. Így az autózással csak hosszabb lesz "a nagy kaland", s közben is megtapasztal az ember egy csomó érdekes dolgot, ami a repülőből egyáltalán nem látszik. Mi szeretünk autózni csak a táj kedvéért is, s eddig is legfőképpen a lányunk miatt döntöttünk a repülő mellett, de most már elég nagy ahhoz, hogy felfogja, mi mivel jár, hadd szokja csak a gyűrődéseket. Nem jó az, ha minden csak gombnyomásra történik, jó ha megmutatjuk a gyereknek, időnként meg is kell "szenvedni" a dolgokért, nem csak úgy az ölünkbe pottyannak. Szeretném, ha strapabíró gyerek és felnőtt lenne! icon_smile.gif Most nem azt mondom, hogy aki repül, az lusta, mert tudom, milyen jó repülni, mi is imádjuk. De ha minden körülményt mérlegelek, az autó/komp variáció mellett szól most a legtöbb érv, ráadásul terepjáróval készülünk menni, amivel bárhová eljuthatunk anélkül, hogy ott kelljen extra költségen bérelni. Pár napos kiruccanásra tényleg sokkal jobb a repülő, de húsz napba már bőven belefér az autózás is, a lényeg, hogy életre szóló élmény legyen - ha lehet, persze pozitív értelemben! icon_biggrin.gif
  Ian | #199505 Üzenet | 2013-03-02 21:54:55 | Válasz a #199486. hsz-ra Előzmény #199486
Sziasztok!
Bea: ezt, meg a következő hozzászólásodat "lájkolnám", mert annyira jól foglaltad össze a dolgokat, hogy nem sok mindent lehet hozzáfűzni icon_smile.gif Meg is előztél, mert én is akartam erről írni, de annyi dolgom volt ma, hogy ez nem fért bele...

Rollo: írtad, hogy az autó/komp számodra merészebbnek tűnik, mint a repülő/komp. Erről volt is anno egy kis "eszmefuttatásunk" ugye? icon_smile.gif Szerintem meg a repülő/komp variáció sem kevesebb, mint az autó/komp. Itt is megvannak a kockázatok (késhetnek a járatok és pl. emiatt lekésed a komphajót) és ehhez is sokat kell szervezkedni és ügyesnek kell lenni, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobb kombinációt hozd össze. Én becsülöm azt, aki akár így, akár úgy, de képes arra, hogy egyénileg megszervezze a nyaralását. Mert ez sokszor nem csak rólunk szól, hanem a velünk együtt utazókról is. Akikért felelősséget kell vállalni, hogy épségben odaérjenek és a miénk a felelősség azért is, ha valami (még ha rajtunk kívül álló okok miatt is) nem úgy sikerül.
Márpedig kevés annál rosszabb dolog van, mintha a régóta tervezett nyaralás "kútba" esik.

Még valami: felvetetted, hogy bérelt járművet át lehet-é-e icon_wink.gif vinni egyik szigetről a másikra. Mi anno motort vittünk át Kos szigetről, Nisyrosra. Tehát gondolom, hogy autónál is működhet ez. Bár talán ebben az esetben érdemes a kölcsönzőssel előtte egyezkedni...
  Rollo | #199506 Üzenet | 2013-03-02 22:34:16 | Válasz a #199505. hsz-ra Előzmény #199505
volt valami, én is úgy emlékszem... icon_wink.gif

egyébként egyet értek veled, mindenkinek a saját komfortossága (saját= a 'csapat' akivel utazik, család, pár, gyermek, etc) döntsön, ami neki a legjobb.

és én anno is csak azt szerettem volna mondani, h nem olcsóbb az autó/hajó, mint a repülő/bérelt autó tandem. icon_smile.gif

autó: közben nézegettem is, bár bele nem 'bújtam' ebbe a témába. arra jutottam, h a helyi, kis cégek fáznak elsősorban/jobban ettől a szigetcsereberétől, az amúgy (márhogy más országok esetén) használt autóküldő brókeroldalak (autoberlesonline.hu, auto-europe.de, arguscarhire.com, etc) mintha engednék.

más kérdés, h sokkal jobb a helyi kis cégekkel üzletelni, autóilag is. icon_smile.gif
  Balazsbea | #199508 Üzenet | 2013-03-02 23:49:55 | Válasz a #199506. hsz-ra Előzmény #199506
Nekem szabályszerűen borsózik a hátam a nemzetközi autókölcsönzőktől és az apróbetűs kitételeiktől, esetleg akkor bérelnék tőlük, ha más lehetőség végképp nem lenne… Eleinte még az ő ajánlataikat is megnéztem különböző honlapokon, de egy kicsit sem nyerték el a bizalmam, amikor beleolvastam a szabályzatukba, mindenre felár, kaució, mintha csak az lenne a cél, jól lehúzzák az embert. S ezt meg is tették már oly sokszor, ahogy a tapasztalatokat olvasom, s most már számításba sem veszem őket. Görögországban biztos, hogy nem, mivel még mindig szimpatikusabb a görög lazaság és felebaráti emberszeretet, mint ez a nyerészkedő hozzáállás, de talán azért is alakult így, mert eddig csak jó tapasztalataink voltak a görög családi vállalkozásokkal (mindig teljes biztosítást kötünk önrész nélkül). Sokkal jobb hangulatú az egész nyaralás, ha a végén csak úgy kulccsal a lábtörlő alatt otthagyod a reptéren a kocsit, minthogy górcső alá véve vizsgálgatják és próbálják bebizonyítani, te tetted rá a kocsira ezt meg azt a karcolást, aztán választhatsz, kifizeted a párszáz eurót vagy kiállsz a magad igaza mellett és lekésed a repülőt… Ráadásul drágábbak is, így egy érvet sem tudok felhozni, miért is lenne érdemes őket választani. Csak elképzelni tudom, milyen felárat kérhetnek azért, hogy átvihesd valahová a kocsit... icon_rolleyes.gif
  Rollo | #199516 Üzenet | 2013-03-03 11:42:47 | Válasz a #199508. hsz-ra Előzmény #199508
görögországban nálam is teljesen egyértelmű, hogy ahol csak arra mód van helyi, pici, családi cégnél foglalok autót. az egyszerű eljárás, a többnyire vonzó ár, a laza és barátságos ügykezelés mind-mind egyértelművé teszi a választást. jóllehet, nagy városoknál (athén, thessaloniki) ezeket a cégeket már nem is annyira egyszerű (de nem lehetetlen) megtalálni, kell bújni a guglit, h ott is találjon megfelelő kis céget az ember.

más országokban azonban ez nem annyira egyértelmű: ahogy pl. nálunk is, ez a szolgáltatás általában nagyobb cégek játszótere, sokkal nehezebb helyi szolgáltatót találni. bár nem lehetetlen, legalábbis nem mindenütt (pl. olaszországban azért majdnem az): januárban voltam dél-spanyolországban, ott sikerült közvetlenül, díleroldalt kihagyva is találni; februárban portugáliában voltam pár napot, ott is megtaláltam azt a céget, melyet a díleroldal is közvetített-viszont, a közvetítőt használva jóval olcsóbb volt, mint, ha közvetlenül a cégtől bérelem...

vagyis, bár maximálisan osztom a véleményed görögországgal kapcsolatosan, úgy egyébként és általánosan nem biztos, h megáll az. pontosabban, ami az igazi nagyokat illeti, azokra félek nagyon is megáll (őket éppen ezért én is messze elkerülöm), viszont a jelzett közvetítő oldalak által ajánlottakra nem nagyon: azoknál lehet találni megfelelő árú ajánlatokat, átverés, zavaros ügymenet, apróbetűk, fotózásos, aprólékos átvizsgálás nélkül, de pl. a nullázó önrésszel. és persze nem aranyáron. és nem csak az ismert, 'multi' kölcsönzőcégek forognak náluk, ahogy azt a portugál példánál írtam is, hanem akár website-tal sem rendelkező kis cégek is. ha pedig nem tetszik az a cég amit ajánlanak, ingyenesen vissza lehet mondani és ajánlanak egy másikat.

ami pedig a szigetek közötti átvitelt illeti: mint írtam, ebbe gyakorlati módon még nem folytam bele, csak tegnap mikor ez előjött megnéztem pl. az autoberlesonline-on a feltételeknél, mit írnak. azt találtam , h csak a határátlépés tiltott, ergo azt feltételezem, h a szigetelés nem-bár nem elképzelhetetlen, h a foglalás után jeleznék ebbéli aggályaikat. lehet csinálok majd erre egy próbafoglalást, h ez kiderülhessen.

és nagyon igazad van abban, h nagy érv lehet bizonyos esetekben mindenféle autóbérlés ellen, h ugyanoda kell visszavinni, ahol felvetted. :s (vagyis, nem kell, csak különben irtózatossá válik az ár; különösen igaz ez éppen görögo-ra, ahol egyébként sem számít olcsónak az autóbérlés-összehasonlítva pl. spanyolo-val) ez nagyban korlátozza az ügyes szervezést sajnos, ez bizony nagyon igaz. :s
  Balazsbea | #199540 Üzenet | 2013-03-04 00:31:56 | Válasz a #199516. hsz-ra Előzmény #199516
Számomra az az egyik fő különbség a görög szigetek és úgy általában véve Európa között, hogy Görögországban még értelmét érzem közvetlenül a tulajdonosoktól foglalni mind szállást, mind autót, mert teljesen más érzés így nyaralni menni. Ha kell, akár száz találati oldalt is képes vagyok átnézni, s első körben csak olyanokra kattintok, akiknek van saját weboldaluk, azaz akikkel közvetlenül fel tudom venni a kapcsolatot. Ha máshová megyünk Európában, elegendőnek érzem a booking.com-ot is, s általában ott is foglalok, mert tényleg vannak jó akcióik, s nem érzek különbséget a fogadtatás között akkor sem, ha előtte levelezek velük vagy csak szimplán lefoglalom a szállást. Ez is áldozatul esett a fogyasztói társadalomnak, ahol elsősorban fizető ügyfél vagy…

Görögországban – szerencsére – ez még másképp működik, a szigeteken még mindig megbecsülik a turistát, amiért veszi a fáradságot és odarepül vagy átkompozik, s teljesen más a bánásmód is, ha látják, magadnak szervezed a dolgokat és nem csak igénybe veszed egy olyan iroda szolgáltatását, ami az ő szemükben is csak lefölözi a hasznot. Amíg irodával mentünk, csak fizető vendégnek éreztük magunkat, többnyire nem volt személyes kapcsolatunk a szállás tulajdonosával, s ha a recepciós éppen kedves is volt, nem tűnt igazán őszintének, inkább betanult szerep volt az egész. Amikor 2006-ban először próbáltuk ki az egyéni szervezést, azonnal rájöttünk, mennyivel másabb így az élmény, mert olyan bánásmódban volt részünk pont a kozmopolita Mykonoson, amit a mai napig emlegetünk, még Dóri is, pedig akkor még csak három éves volt. Azóta nem is voltunk hajlandók feladni a függetlenségünk, s szinte megszállottjai lettünk a görög szigeteknek, s már nemcsak a tenger, hanem az érzés miatt is megyünk oda minden nyáron, mert tényleg olyan, mintha hazamennénk. Sokan néznek bolondnak minket, ugyan miért megint Görögország, de ezt csak azok érthetik, akik már megtapasztalták, elmagyarázni nem lehet, át kell élni. Az index fórumán pl. többen megszállott Kréta-rajongók és évtizedek óta oda járnak, mert ott találják meg az érzést. Amikor már függőséget okoz ez a kötődés, többé nem a „skalpokat” akarod begyűjteni, hanem újra és újra átélni, hogy úgy utazol, hogy közben „otthon vagy”. Elég furcsán hangzik, főleg azok számára, akiknek az utazás a minél több különböző országról szól, s ezt a hozzáállást is meg lehet érteni, hiszen ahány ember, annyi igény. A lényeg az, hogy lehetőleg mindenki megtalálja azt, amit keres, mert annál többször élheti át a boldogság érzését. Szerintem ennél nincs fontosabb az életben.
  Rollo | #199541 Üzenet | 2013-03-04 07:44:08 | Válasz a #199540. hsz-ra Előzmény #199540
így-így! icon_smile.gif

..és mikor kérdezik tőlem, h miért újra görögország, miért más görögország, és mitől jobb az egyéni szervezés, engedelmeddel fogok majd fenti összefoglalóból csemegézni. icon_smile.gif
  Ananda9 | #199552 Üzenet | 2013-03-04 16:28:02 |
Mi is már évek óta csak Görögországban bírunk gondolkodni. Egyszerűen nem nagyon érdekel más addig minket, amíg ilyen sok szépség maradt még felfedezetlenül számunkra. Nem tudok betelni a hangulattal, ami ott fogad minket és a tengerpartok sokszínűségével meg pláne. Ilyen nagy falat Karpathosz is. Alig várom már!! Remélem idén lesz eznnekaz élmény bezsebelése! icon_smile.gif

Idén talán mi is (először) megpróbáljuk a saját szervezést, legalábbis félig icon_smile.gif És értem, amit írtok azzal kapcsolatban, hogy mennyivel személyesebb és más bánásmód van része az embernek akkor, amikor már megelőzte jó pár levél az érkezést. Nyilván boldog minden szálló tulajdonos, hogy épp rá esett a választás és ezt kellő képen viszonozza is.

Bea!

Bevallom még hírből sem hallottam és vettem észre azt a 3 biztosan pazar helyet ahova mentek, de már alig várom a beszámolód!!!
Gondolom nem véletlenül esett erre a választás icon_smile.gif

Rollo!

Köszi a lehetőségét annak, hogy írhatok, ha valamin elakadtunk!!! Ti merre?
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Dodekániszosz
<   1 2 3 ... 58 59 60 ... 161 162 163   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu