Andi, azt írtad, hogy Gortyshoz kocsival mentetek. Utána akkor már nem is kellett gyalogolni semennyit? Csak azért kérdezem, mert a Lonely Planet szerint még a Prodromoutól lefelé kell gyalogolni tovább egészen le a folyóvölgyig ancient Gortyshoz. De lehet, hogy akkor ezek szerint két út is van, gyalog és kocsival is.
A kolostor előtti parkolóhelytól ment egy út lefelé egészen a szamárhátas kőhídig, csak azon kellett gyalog átmenni, és ott voltunk. De ott nem volt semmi látnivaló. Keresek neked onnan is képeket.
A képen látható út vezet Dimitsanaból ehhez a kis templomhoz (ennek a nevét most nem tudom):
Amikor odaérsz, ott van parkoló. Onnan vezet le egy út (ösvény) a völgybe és talán át Gortisba is (ebben már nem vagyok biztos, hogy két ösvény volt), meg egy másik ösvény a Prodromouhoz. Ez utóbbi talán 15-20 perc menetelésre lehet (már nagyon nem emlékszem):
Ez a Prodromu. Innen tovább tudnál menni az ösvényen lefelé a völgybe, majd a völgy végében felmenni a másik híres kolostohoz (ennek sem tudom most a nevét, de a könyvben írom, hogy sajnálom, hogy nem jutottunk oda). Ez biztosan egy 3-4 órás túra lenne oda-vissza.
Gortishoz ezen a kőhídon mész át (már arra sem emlékszem, hogy csak gyalog vagy kocsival is lehet):
Kis templom Gortis előtt:
Emlékeim szerint a romok csak pár darab kőből állnak, nem éri meg oda menni. Viszont itt is indul egy út a patakkal párhuzamosan a völgybe befelé, ahol túrázni lehet. Ha innen felfelé pillantasz, ezt látod (a jobb szélső sziklán azzal a kis templommal, ahol fent parkoltunk):
Én ide nagyon szeretnék visszamenni és az egész túrát a szurdokba megejteni, de mi most ennek még csak közelébe sem fogunk menni. Majd egy másik alkalommal talán...
#1250992010-02-01 22:11:10 Válasz a #124998. hsz-ra
Köszi szépen a képeket, Andi! Azt hiszem, azt fogjuk csinálni, hogy odamegyünk, és ha még bővében leszünk az időnek, akkor lemegyünk megkeresni azt a Gortyst, de ha már sietnünk kéne, akkor nem. Az a nap így is elég hosszú lesz, de úgy tervezek rövidíteni rajta, hogy Dimitsanában fogunk aludni. Másnap pedig onnan megyünk Olympiába.
#1251472010-02-02 21:44:40 Válasz a #125114. hsz-ra
Még mi sem tudjuk, majd ott eldől, de igazából nem nagyon fogjuk összetörni magunkat, hogy lássuk, nagyon valószínűnek tartom én is, hogy ki fog maradni. Mivel akkor még Dimitsana előtt leszünk, ahol majd még szállást is kell keresnünk, szerintem 80%, hogy nem fogunk lejjebb menni.
Nagyjából nekem is összeállt a tervem.
Valahogy így néz ki:
1. nap: Érkezés Athénba, utazás Elafonissosra, szállás: Elafonissos.
(Muszáj látnom a reggeli Simos beachet, úgy döntöttem, hogy egy nappal inkább előbb indulunk el emiatt. )
2. nap: Strandolás Elafonissoson, délután utazás Gythio/Mavrovouni felé, útközben strandolás a hajóroncsos öbölben is, szállás: Mavrovouni.
3. nap: Mani: Diros-barlangok, Gerolimenas, Vathia stb., a keleti oldalon vissza, Areopoli... aztán meglátjuk, hogy hol esteledik ránk. Jó lenne Kardamyliig eljutni, de szerintem nem fog már beleférni. Sebaj, ahol leszünk éppen, ott alszunk majd.
4. nap: Kardamylitól Finikoundáig, szállás: Finikounda (vagy Koroni vagy Methoni... ez majd kialakul, még nem tudom).
5. nap: Ancient Messini romjai, Koroni, szállás ua., mint fent.
6. nap: Voidokilia beach, Methoni, szállás ua., mint fent.
7. nap: Nestor palotája, Kyparissia, szállás valahol a nyugati parton azoknál a vad, homokos partoknál.
8. nap: Temple of Vesses, Karitena, Stemnitsa (Moni Prodromou), Dimitsana, szállás Dimitsanában.
9. nap: Olympia, este utazás Diakoftóba, szállás ott.
10. nap: Diakofto-Kalavryta, Mega Spilaio. Még nem tudom, hogy kisvasúttal vagy kocsival... ez valószínűleg ott fog eldőlni a helyszínen, hogy lesz-e jegy, mennyi ideig tart stb. - meg hogy egyáltalán jár-e majd a kisvasút... Este pedig felkerekedünk, és átutazunk Lefkadára, szállás onnantól kezdve ott lesz.
11. nap: Lefkada
12. nap: Lefkada
13. nap: Lefkada
14. nap: Lefkada
15. nap: Lefkada
16. nap: Utazás Delphoi felé végig Sterea Ellada déli tengerpartján (Palairos, Mytikas, Astakos, Mesolongi, Nafpaktos stb.) Szállás valahol Delphoi környékén, jó lenne tenger mellett, így talán Galaxidi lesz a nyerő.
17. nap: Delphoi, Moni Osios Loukas, Arachova, szállás ua., mint fent.
18. nap: Hazafelé... De közben még talán útbaejtük Thermopülét és Thébait.
Szia Verka!
Gyönyörű utatok lesz. Ahogy olvastam a helyszíneket,gondolatban végigjártam az utat. Az hogy beleraktad Lefkadát és még Delfit is,szuper. A Manis napotok tűnik egy picit erősnek. Végül is saját, vagy bérelt autó?
Üdv:kokszi
#1251622010-02-02 22:49:39 Válasz a #125161. hsz-ra
Szia Kokszi,
remélem is, hogy gyönyörű lesz! A Google Earthön már végigjártam én is az útvonalat, szerintem többször is.
Igen, a Mánis nap nekem is hosszúnak tűnik, azért írtam, hogy majd ott alszunk, ahol leszünk. Azért ha nem is Kardamyli, akkor jó lenne legalább Areopoli környékén valahol. Csak akkor azt sajnálnám, hogy így Kardamyliben nem tudunk aludni... Nagyon bezsongattál rá.
#1251632010-02-02 22:53:43 Válasz a #125161. hsz-ra
Ja, a kocsi bérelt mindenképpen. Így az utazás csak egy-egy napot vesz el a 18-ból, nem pedig kettő-kettőt... ha sajáttal mennénk, akkor nem 16, hanem csak 14 nap maradna, és két napot kihúzhatnék. De képtelen lennék bármelyiket is!
Mi a Ford Fiestat kedveljük leginkább, vagy hasonló méretű kocsit. Bár abba nem fér be a két nagy bőröndünk egymás mellé és egymás fölé is csak úgy, ha kiakasztjuk a kalaptartót. de ennél kisebb kocsiba meg sehogy sem.
Mexikóban király volt az a bazi nagy Dodge, meg Chevy, amink volt, belefért két atom nagy bőrönd hosszában egymás mellé, plusz még egy csomó apró dolog körülöttük és a bőröndök tetejére akár még egy hullát is tehettem volna.
Én még nem mutattam páromnak ezeket a kölcsönzőket. Nálunk én szervezek, ő meg bólogat, de lefoglalni sosem merek egyedül, úgyhogy a kocsikat majd együtt nézzük át valamikor.
Ha minden úgy lenne, ahogy számolom, ez lenne életünk legolcsóbb görög útja:
- repülőjegy 100 Euro per fő
- autó 300 (én minden főre bontva számolok, tehát: 150)
szállások, ha mind összejönnek 30-40 között (most számoljunk 40-nel), akkor 19 éjre 760 Euro, fejenként: 380
Szóval fejenként 630 Euro lenne az utazás ára 3 hétre??? 2005-ben ennek a háromszorosánál is több volt fejenként!!!
Nagyon tetszik ez a saját szervezés.
A tervedre még nem is válaszoltam. Néhol nekem nagyon neccesnek tűnik időben.
A 3. napot nem értem. Ha Githiotól indulsz, miért a nyugati résszel kezdesz és keleten mész vissza északnak, de mégis nyugaton lesz a szállásod?
Az ókori Messinit mi sem akarjuk kihagyni. Vassest is nagyon sajnáltam.
Dimitsana környékén érdemes lenne 2-3 napot maradni, főleg ilyen túrázós "madaraknak", mint mi vagyunk, de ez annyira messze esik mindentől, hogy inkább oda visszamegyek majd egyszer csak a hegyekbe.
Diakofot-Kalavrita nálam is tervben volt, de csak ezekért nem megyünk fel arrafelé. Ezeket inkább az előbbi, későbbre hagyott dolgokkal tudnám kombinálni.
Hm, hát minimum én is egy Fiesta méretűre gondoltam, de még lehet, hogy nézünk egy nagyobbat is. (Azért nem egy Dodge-ra gondoltam persze... ) Csak azért elmélkedem ezen annyira, mert úgy tervezzük, hogy pl. Elafonissoson az első éjszaka a nagy bőröndöt ki sem vesszük a csomagtartóból... Minek cipelnénk be...? Emiatt szeretném azt, hogy ne látszódjon a kocsin kívülről, hogy van benne valami. Úgy fogok pakolni, hogy ne kelljen mindig minden cuccot becipelni. Idén megpróbálunk két kézipoggyásszal és csak egy nagy bőrönddel utazni, valahogy ezt most praktikusabbnak gondolom. És a nagyot csak pár naponként szednénk elő. Ez a terv, aztán majd meglátjuk...
Nekünk is a tavalyi Peloponnészosz volt a legolcsóbb, bár mi még nem voltunk annyi helyen, mint Ti, de ugyanezt állapítottuk meg. (Kréta szorosan utána jön, az sem drága.) Az augusztus miatt drágább lesz a dolog, mint Nektek, kisautóval számolva is min. 420 lesz, meg hát a szállásokkal is inkább a napi 50-60 euró a reális. A repjegyet meg még nem tudom, egyelőre kivárok. Most éppen kb. 6000 Ft-ot emelt a Malév a repjegyáron. Majd meglátjuk, hogy mi lesz még később.
Remélem, a visszajöveteletek után is azt fogod mondani, hogy nagyon jó volt a saját szervezés! De majdnem biztos vagyok benne, hogy így lesz!
A harmadik nappal az a helyzet, hogy először a barlangokhoz szeretnénk menni, mert az az egyetlen nyitvatartáshoz kötött időpont, és nem tudom, hogy meddig vannak nyitva. A múzeumok és romok miatt belémrögzült a szokásos 8-tól 3-ig időpont, ez általában esélyes mindennek a nyitvatartására, de nem merem azt megkockáztatni, hogy délután érjünk oda, és esetleg már zárva legyen, és emiatt maradjunk le róla.
A másik ok pedig az, hogy délelőtt kelet felől fog sütni a nap, és így a nyugati oldalt lehet majd jól fotózni, délután pedig fordítva. Ha visszafelé tennénk meg a kört, akkor pont mindig szembesütne a nap és nem lennének olyan szépek az öblök.
Én a Diakofto-Kalavrytát érzem a leggyengébb pontnak, és igazság szerint az a "tartaléknapunk" is egyúttal. Ha valami megcsúszik, akkor az annak a rovására fog menni. Azt nem érzem olyan életszükségletnek, hogy odamenjünk, tehát nem fogok romokban heverni, ha véletlenül kimarad. A többi napból jobban fájna, ha valami hiányozna. Szóval úgy tervezem, hogyha nem lesz rá időnk, akkor nem lesz, nem baj. Ha csak kevés időnk lesz rá, akkor autóval felszaladunk a kolostorhoz. Ha sok időnk lesz, amivel esetleg nem tudunk majd mit kezdeni, akkor meg meglátjuk, hogy jár-e a vonat és van-e kedvünk azzal menni.
Hol érzed még neccesnek a dolgot...? Általában amúgy úgy van, hogyha egy napra több mindent terveztem be, akkor ott többnyire az első program a legfontosabb, ha a másodikra nem jut annyi idő, akkor az nem olyan nagy tragédia...