Leírom, hogy készítem én a musszakát. Bár úgy rémlik, mintha már kb. egy éve leírtam volna ide, de nincs türelmem visszakeresni.
Én cukkinivel csinálom legszívesebben. A recept egy görög szakácskönyvbõl származik.
A szakácskönyv szerint olajban kell sütni a cukkini, de én sós vízben fõzöm..és bizony két óra hosszát tart, míg kész lesz.
Szóval:
Hosszúkás, kb. 7-8 mm vastag csíkokra vágom a cukkinit, pár percig fõzöm a sós vízben. Nem használok krumplit. A kiolajozott jénaiba alulra egy réteg cukkinit teszek, majd rájön a külön elõkészített húsos réteg. Ez nálunk sertéshúsból van: megpírítom kevés olajon, hagymával, fokhagymával a darált húst, adok hozzá borsot, oregánót (néha még mást is, amihez éppen kedvem van). A szakácskönyv szerint hozzáadok egy konzerv tört paradicsomot, két tojást és két ek. zsemlemorzsát. Ez utóbbiak arra szolgálnak, hogy ne legyen folyós, hanem besûrítik. Rá jön még egy réteg elõfõzött cukkuni és rá a bechamell. Én a bechamellt azzal tetõzöm (mert imádom a fetát), hogy egy jókora darab fetasajtot villával széttördelek és ezt is ráteszem a tetejére, majd addig sütöm a sütõben, míg a fetának a tetején szép barnás, sült színe nem lesz.
Nekem ez a tojás és zsemlemorzsa hozzáadás nagyon új. Ha elpárolom a hús levét, nem lesz folyós. Én élbõl nem használok tojást, ha nem muszály. Gyakran van olyan, hogy két napra készítem az ételt (ha nagyon sok a munkám), olyankor félnék a tojástól. Nekem a rakott dolgok tojás nélkül is egyben maradnak. Igaz 22 éves gyakorlatom van ezekben a dolgokban. Ha nem konzerv paradicsomot használsz, hanem frisset, nincs alatta sok lé, mert csak a husát teszem bele. A héja és a magja nem kell, ezért sok vizet veszít mielõtt ráteszed a húsra.
Remélem nem haragszol a kotnyelességem miatt.
Dehogy haragszom
Amúgy már rég akartam írni, hogy mi mindig valahogy olyan "bénán" válaszolunk egymásnak, és fejezzük néha ki magunkat, hogy néha azt hiszem, biztos azt hiszed direkt izélgetlek, de ez nem így van, csak olyan hülyén jön ki
Szóval, én csináltam már kb. ötféleképpen musszakát. Ezt a tojásos zsemlemorzsás dolgot a szakácskönyv írta. Elõször én is néztem, hogy mia csuda lesz majd ebbõl, de bejött és valahogy olyan masszív az egész, szép egységes kockákban tudod kivágni és kivenni, máskor meg szétesik darabokra. Viszont piszkosul laktató (és nem is éppen kalóriszegény így)
Köszi, most már felfogtam a krumplis témát.
Amúgy én szoktam szójából fasírtot is csinálni, sõt, ettem már olyan töltöttkáposztát is, ami csak szójából készült, egy deka hús nem volt benne. Ha nem mondták volna meg, észre sem veszem.
Kérdezhetek még mindig?
A paradicsomot a kezeddel digicseled szét? Vagyis meghámozod és kikapircsolod a magját? Ez elég babra munka lehet, fõleg, ha nagyobb mennyiségnél.
Erre van valami okos tanácsod, hogy hogy lehet vele gyorsan haladni?
Amúgy én is felfedeztem a rekuc féle mûsort a Spektrumon, a Görög népek, görög ízek-et. A héten Kréta és Rhodosz van talán. A jövõhéten Santorini meg még valami lesz. Jó kis mûsor.
Ma sikerült készítenem egy jó nagy adag muszakát!!!!
Köszi Nektek Csutek, Vojandi és Zenu. Azt hiszem, valami mixet csináltam a receptjeitek alapján, meg a Zenu által belinkelt görög receptes oldalon talált leírásból.
Finom lett, a család is azt mondja. Csak kicsit sok sikeredett, kár, hogy nincs csõposta, küldenék annak, aki szereti