#1391822010-06-14 19:03:01 Válasz a #138967. hsz-ra
Szia Kokszi!
Gondolom az érintett szigetek között lesz Kithnos, Serifos, Sifnos! Mi ezeket a szigeteket nappal láttuk, a komp bement a kikötőjükbe, majd 10 perc múlva ment is tovább Milos felé. Néhány képet csináltam is a fenti szigetek kikötőiről és környékéről Én már ott kiszálltam volna, annyira tetszettek. Gondolom Verkának is bejön, ezért drukkol annyira.
Folegandros meg majd kiderül, tetszeni fog-e.
Nekünk vetekszik Milossal! Sőt!!! Bocsi az offokért.
Egyébként jól akarod "csinálni" a nyaralást. Fel akarsz fedezni és ez a jó szó, ezt is kell tenni. Nem vagytok utazási irodához kötve, szabadok lesztek és ez a lényeg.
Üdv:: Babar
Olvastam a beszámolódban ,hogy az autóval nem megközelíthető strandok megtalálásában segítik egymást az emberek,mindenféle jelekkel. Ha ezt picit bővebben leírnád, azt megköszönném.
Az előző témával átmentem a kombi topikba.
Üdv:kokszi
#1394112010-06-15 19:53:15 Válasz a #139207. hsz-ra
Szia Kokszi!
Konkrétan a legnehezebben megközelíthető és erős kitartást kívánó Livadaki Bay megközelítésénél találkozhatsz "úgynevezett" jelekkel. Folegandros ezen területei tele vannak kb. derék érő, kőből, kötőanyag nélkül épített falakból, melyek kilométereken keresztül behálózzák a szigetet. Még néhány ólat is építettek kőből, melyek tetejére deszkát helyeztek, azt pedig lapos kövekből lefedték. Némelyikbe kecskéket is láttam, de volt olyan, hogy összekötözték a lábaikat, hogy el ne menjenek. Ehhez a strandhoz ajánlom a sportcipőt (sőt szerintem kötelező) és legalább 2 liter vizet, plusz valami fejfedő a nap ellen, mert nem lesz sétagalopp. Ezeket a jeleket úgy kell elképzelni, hogy kövekből emeltek kb. 40-50cm-es rakásokat, melyek a helyes irányt mutatják. A feleségem fedezte fel, én csak követtem, de valszeg tényleg ez a funkciójuk. Odafelé még az elején mi is kicsit eltévedtünk, de utána ezeket a jeleket figyeltük. Remélem azóta nem rombolták le. Egy biztos, két út is vezet Livadaki Bay-hoz és mindkettő elmegy egy-egy kápolna mellett is. Akkor, ha ezeket látod, akkor jó az irány. Később a távolban fel fog tűnni egy világítótorony azt vedd célba a szemeddel és arra tarts. De te nem a világítótoronyhoz mész, mert az messzebb van, csak mint irányt követni gondoltam.
Ha jól emlékszem Katergo felé is voltak ilyen jelek. Egyébként a Katergó felé vezető gyalogút kb. 30-40 perc nem olyan vészes, de a látvány az brutális!!!!!!!!!
Voreina bay felé vezető gyalogúton nincsenek jelzések, de nem is kell, látni fogod hová akarsz menni. Viszont nagyon csalóka ez az út lefelé azt hiszed rövidebb, de nagyon hosszú, visszafelé pedig nagyon jó kondi kell. Meredek!!!
Folegandrossal foglalkozom a legtöbbet. Ez a sziget titokzatosabbnak és varázslatosabbnak tűnik mint a többi ahova megyünk. a többinél már rutinból vágja az ember a dolgokat.
Köszi,hogy írtad a pékség nyitvatartását. A pékséget látnom kell. Ahol még igazi kemencében sütnek ennyi kenyeret.....! Sok kemencét építek,de itthon én ilyenről nem tudok. A 80-as évek közepén szűnt meg az utolsó itthon. Remélem ,hogy tényleg ennyit utazunk majd vissza az időben ,ha a szigetre érünk.
Profin leírtad a jelzés kérdést. A sportcipő dolgot is megfogadom. Katergo beach és a hozzá vezető út brutalitására meg már rendesen vágyom!
Szia :kokszi
lenne egy kérdésem: ugye a Chorában is van autókölcsönző (nem csak motor), nem csak a kikötőben? Babar azt írja a beszámolójában, hogy van, de biztos, ami biztos, rákérdezek.
Petros volt munkahelyén a parkolóban ott álltak a kölcsönözhető autók. Erről írjon Petros barátom bővebben. Emlékszem,hogy az árakról is beszélgettünk tavaly nyáron,de ezt ő jobban fogja tudni.
Amire viszont konkrétan emlékszem az a Horában lévő utazási iroda ahol az e-maileimet néztem meg. Itt volt lehetőség autókölcsönzésre is. A szigeten lévő minden valamire való szolgáltatást ajánlják az irodák. Ami persze Folegandros szintjén nem túl sok. HÁLA A MAGASSÁGOSNAK! Addig jó míg ez a sziget ilyen csöndben és nyugalomban éli a hétköznapjait.
Kérdés az ,hogy már nyitva lesznek e az irodák az utazásod időszakában? De itt megint Petros lesz az illetékes.
HŰ DE KAFA IS LESZ NEKED!
Már priviben megbeszéltük Verkával, de ide is leírom...
A Chora Resort autóit is bárki kibérelheti, de azt csak május végétől lehet, amikor kinyit.
Csak a Vardiában nyár kivételével nem lehet autót bérelni, mert a garázsba teszik őket télire. (Chora Resort+Vardia Bay Studios egy cég)
Bár lehet, hogy nem mind a 10-et. Ezt nem kérdeztem annak idején.
Van még 1-2 kölcsönző, ahol robogó mellett autót is lehet bérelni, de nem tudom, mikor nyitnak az idén.
Tutira csak június közepén, de leginkább csak júliustól működik az összes szolgáltató hely. Addig csak alig...
Persze május végétől fokozatosan éled fel a sziget. A fél óránkénti buszjárat is csak júni közepétől van. Addig - azt hiszem Verka is ezt az infót tudja - csak ha komp jön, meg talán még párszor napközben.
Petros,
jó hogy írtad, hogy ennyire előszezonban gond lehet még az autókölcsönzés, nekem ez eszembe sem jutott - pedig gondolhattam volna rá. Remélem, lesznek már kocsik, ha tavaly május végén kinyitott a Chora Resorts, akkor talán idén is kinyit, és akkor el tudunk vinni egy autót. Bár ahogy néztem, annyira kicsi a sziget, tkp. luxus amiatt a pár km miatt autót kölcsönözni, de azért úgy mégis több helyre tudnánk eljutni...
Kokszi írta:
Amire viszont konkrétan emlékszem az a Horában lévő utazási iroda ahol az e-maileimet néztem meg. Itt volt lehetőség autókölcsönzésre is. A szigeten lévő minden valamire való szolgáltatást ajánlják az irodák. ...
Kérdés az ,hogy már nyitva lesznek e az irodák az utazásod időszakában?
Köszi, ez egy jó tipp, észben tartom. Reméljük, h nyitva lesznek - ha nem, akkor úgysem tudok mit tenni. A legrosszabb esetben buszozunk vagy taxizunk (állítólag egy abból is van a szigeten ), de ha még ezek sem akarnak összejönni, akkor majd gyaloglunk.
Kokszi írta:
HŰ DE KAFA IS LESZ NEKED!
Én is azt hiszem! Májusban még igen nagy csend és nyugi lesz, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen érzés lesz majd, de valahogy biztos vagyok benne, hogy szuper jó! Már nagyjából megvan, hogy hová szeretnénk menni, mit szeretnénk látni.
Még a szállást nem foglaltam le, nem tudtam eddig dönteni, hogy a Spyridoulát vagy az Anemousát válasszam. Igazából mindkettő tetszik, a medence meg nálunk nem szempont, így nehéz a választás...
Ja tényleg, azt szerettem volna még kérdezni, hogy a buszmegállótól messze van az Anemousa és/vagy a Spyridoula? Szóval ha ledob minket a busz a kikötőből felfelé jövet, akkor mire készüljünk, hogy a cuccokkal mennyi utat kell megtenni? Azt írják, a buszmegálló a Chora kikötő felőli oldalán van. Ha jól gondolom, akkor az Anemousa meg pont a másik oldalán a városnak... mennyi táv az kb.?
Ha jól tudom, a szezon beindulásáig (júni közepe) csak Chora központjáig megy a busz. De ha ott lesztek, kérdezzetek rá hogy megy-e busz Ano Meria-ba. Az egy másik állandóan lakott "település", és biztos vagyok benne, hogy oda is elmegy néha busz. Azzal viszont nagyon közel mehettek a szállodához. Illetve ha szóltok a sofőrnek, meg is áll, nem csak a megállóban, ami sokszor nem is egy kijelölt hely, csak megáll a kanyarban
Angaliba (azon ritka strand/partok egyike, ahova járművel is el lehet jutni) szinte biztos nem megy le a busz, csak az említett időpont után. Az annyiból jó (lenne) hogy a tengerpartról sokkal egyszerűbb gyalogosan elindulni a környező vadregényes helyekhez. Sőt tavaly (pont május végén) autóval sem tudtam lemenni Angaliba, mert a kátyúkat javították, hogy mire a busz beindul arra fele is, jó legyen.
Bár a sziget másik oldalán lévő helyekhez úgyis csak gyalogszerrel vagy szamárral lehet eljutni. Ha csak egy-két napot lesztek, gyalogosan sajnos nem sok helyre juttok el és hát ha autót béreltek, azt is az út szélén kell hagyni, mert a tengerhez csak 2-3 helyen lehet lejutni vele. Viszont fürdeni már tavaly simán tudtam ez időtájt. Az első alkalom azt hiszem május14 volt. Simán bele lehetett merülni, olyan kellemes volt.
Azt nem is tudtam, hogy Angaliba is jár busz, úgyhogy azzal nem is számoltam. Nagyon sok helyre amúgy sem akarunk elmenni (3 éjszakát leszünk), persze amennyi idő lesz, azt azért kihasználjuk. A fürdést majd meglátjuk. Inkább sétálgatni meg nézelődni szándékozunk, bár ha nagy meleg lesz, akkor az azért jelentős befolyásoló tényező lehet!
A szigeten én sok embert láttam sétálni. Ennek fő oka az lehet,hogy Horának nincs strandja. Az autó bérlés csak azért fontos,hogy kb. 10 percet vezess és aztán 2-3 órát gyalogolj a sok szép élményért.A kikövezett szamár utakból 1-2 be kell járni. Az autó az útszélén marad és indulhat a nagy élmény. Ano Meria után még tovább megy az út. Innen a magasból láthatod azokat a szamár utakat amiket most leírok. Az egyik tart Aghios Georgios felé, a másik pedig Ambeli strandja irányába. Egyikre sem volt időm ,de legközelebb ezek lesznek soron. Katergo felé nem olyan látványos az út. Ide járnak kishajók Karavostasiból. Ahogy jár kishajó Angaliból,Galifos,Aghios Nikolaos,Livadaki érintésével Ambeli strandjáig is. Lehet,hogy az egyik kirándulást ,/én a Katergoi gyaloglást /felcserélném egy hajóútra és helyette elmennék vagy Ambeli,vagy Ag. Georgios felé. Milosra menet is lestem a hajóról a partszakaszokat . Összevetettem az Ano Merinai magaslatról látott képet és azt amit a kompon láttam Ez alapján én a Ag. Georgiost választanám. Viszont megszállni csak és kizárólag a fővárosban szabad. Az az élmény amit ez a falucska tud nyújtani az számomra eddig egyedül álló volt. Veri Kardamilit.
Szerintem azért válaszd inkább az Anemoussát mert ez egy hatalmas pluszt jelent a másik városban lévő szállással szemben. Emlékszem ,hogy Petros is meglepődött amikor a teraszon sörözgettünk,hogy milyen hangulata van innen nézve a fővárosnak. Nem célom a jó helyek hírverése.... erről már többször beszéltünk. Nem lehet kérdés. Válaszd az Anemoussát.
Az Angaliba járó buszról pedig már többször is beszéltünk.
A szigeten kapható jó fajta térképeken rajta vannak a szamár utak is . Horában van olyan étterem ami télen nyáron nyitva van . Ráadásul az egyik legjobb a szigeten . Spyridoula közelebb van a buszvégállomáshoz. Az Anemoussa kb. 5 percre gyalogosan Az Ano Merinai busz egyik megállója viszont a Fata Morgana előtt. Fél percre az Anemoussától.
Csak a megerősítésedre vártam, és máris írtam az Anemousának! Remélem, ez a késlekedés nem okoz majd problémát, talán májusra lesz még helyük. Igaz, ha van miből, akkor válogatok, írtam, hogy emeleti szobát szeretnék - remélem, az is lesz még.
Az utakról/strandokról: Angalit, Katergót és talán a Vardia beachet szeretném látni, nekem ezek a strandok tetszenek a legjobban. Ezekre még akkor is lesz időnk, ha semmilyen járművet nem bírunk felhajtani, és neadjisten végig csak gyalogolni kell. Nem nagy a sziget, a legrosszabb esetben a Chora-Katergo távot is lesétáljuk ; de az autó azért lenne nagyon jó, hogy ne ezzel menjen el az összes idő, hanem beleférjen mellé még más is.
A többi, ha belefér, jó, ha nem, nem. Azoknál már inkább maga a szamárösvényes út érdekel, a táj, az útközben lévő kápolnák, nem is annyira az út végén található strandok. A Livadaki felé vezető utat fontolgatom még esetleg, meg azt, amit most javasoltál, az Agios Georgiost. Bár ez utóbbi autóval is elérhető földúton, így ha lesz kocsi, akkor vsz. azzal megyünk majd.
Rendeltem a neten egy könyvet, fogalmam sincs, hogy mikor fogom megkapni (már ezer éve rendeltem, de még semmi hír róla), abban is lesznek elvileg folegandrosi túraútvonalak. Kíváncsi vagyok, hogy találok-e benne valami újat vagy érdekeset.
Attól tartok, hogy hajókirándulások még nemigen lesznek májusban, ha itt ennyire nem indul be az élet június vége előtt. Ha esetleg mégis lesz már, akkor lehet, hogy tényleg azzal megyünk Katergóra, ez már bennem is felmerült. Azért annak örülök, hogy éhen semmiképpen nem fogunk halni, mert van egész évben nyitva lévő taverna.
A buszmegállóval megnyugtattál. 5 percet gyalog akármennyi csomaggal is meg tudunk tenni.
Jól döntöttél ,tuti lesz szabad szoba. Van saját kis busza az Anemoussának. Ha kéred biztos lemennek elétek a kikötőbe. Viszont a szállodáig egy rövid de nagyon lejtős kis utacska vezet le. Akár hogy is van ezen a csomagokat le és fel kell cipelni. A szállodának parkolója nincs. A városi nagy parkoló 2 perc. Mi megálltunk az út szélén kicuccoltunk,majd az autóval beálltunk a parkolóba.
Livadaki felé szerintem sétáljatok el. Ezen az úton vagy egy jó nagy templom, Panaghia Nisiotissa. Több elhagyott házat is lehet látni. Angaliból szép de elég nehéz jó 20 perces sétát lehet tenni Aghios Nikolaos strandjára. Babar nekem ezt nagyon ajánlotta. Igaza volt ,szerintem ezt érdemes bevállalni. Amit szerintem szintén érdemes bevállalni az a Livadi faluig tartó autóút. Menet közben sok szép öböl van. A faluban Kék festékkel az aszfaltra van festve,hogy merre van a Katergo. Az autót ott kell hagyni ,tovább már nincs út. rövid 10-15 perces könnyű sétával nagyon érdekes régi házakhoz lehet eljutni. Erre felé kikövezett szamárösvények nincsenek. Ezek a mesebeli utak Ano Meria felé találhatók. Ano Meriában természetesen kihagyhatatlan a pékség.
#1560882011-02-08 16:27:29 Válasz a #156085. hsz-ra
Szia Kokszi!
Eddig nem izgultam, de most, hogy már írtam az Anemousának, minden percben várom a válaszukat. De persze még semmi... Olvastam közben a TripAdvisoron, hogy mások elé is kimentek és felvitték őket, hogy úgyhogy ez remélhetőleg most sem lesz gond. Csak válaszolnának már...