Bankkártyák
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Útlevél, biztosítás, bankkártya
Hozzászóló Üzenet
# 76
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Jorgos
Moderátor
Moderátor
515 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#74472 Üzenet linkje2008-08-01 18:27:39 

Nagyon koszonom, rhoda!
# 77
Kissas57
Törzstag
Törzstag
699 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92229 Üzenet linkje2009-03-11 19:01:04  Válasz a #74472. hsz-ra Előzmény #74472

Lenne pár kérdésem:

bankkártyával lehet e autópálya dijat fizetni?
tankolni?
kompjegyet venni?
kisebb szupermarketban, tavernában fizetni?
szállást rendezni?
és milyen költségekkel jár?

Köszönettel.

# 78
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Kakadu
Törzstag
Törzstag
1130 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92432 Üzenet linkje2009-03-14 13:12:15  Válasz a #92229. hsz-ra Előzmény #92229

Azt nem tudom, hogy autópályán (nyilván itt Szerbiára gondolsz) tudsz-e kártyával fizetni, az biztos, hogy €-val lehet, ki van írva €-ban is az ár.
Macedóniában az 1. és a 3. kapu 1-1 €, a második 2 €, Görögországban 2-3 € kapunként, itt nyilván megint nem lehet.
Szerbiában az ÖMW kutaknál lehet kártyával fizetni.
Tankolni Görögországba - elvileg - lehet vele, de mivel ez a kútnak költség a kicsik sokszor eljátszák, hogy sory, de rossz a terminál icon_smile.gif Mivel a benya már a tankban van Te vagy előnyben, amennyiben dombornyomott a kártyád, egyszerüen közlöd, hogy nincs KP-d, húzza le, elvégre ott a matrica az ajtón. Ilyenkor többnyire meggyógyul a rendszer icon_wink.gif
Kompjegyet irodában tudsz kártyára vásárolni. a kissebb üzletekben nincs terminál, a nagyobbakban többnyire van, kivéve a DIA és a LIDL üzletlánc legtöbb üzletét. Magán apartmanban szinte biztos, hogy nem tudsz kártyával fizetni, de szállodákban, apparthoetelekben a legtöbb helyen igen.
Tavernákban szintén csak ultizni tudsz - ha van partner icon_lol.gif
Ezek számodra költséggel nem járnak, sőt, mivel középárfolyamon számolnak a bankok, ez előnyös - Neked, mert a befogadó fizeti a jutalékot.
Általánosságban elmondható, hogy az egész évben nyitva tartó helyeken tudsz kártyával fizetni, de az üdülőhelyek télen meghalnak, pár tucat állandó lakos, üzletek helyben ilyenkor szinte nincsenek, csak szezonra nyitnak, egy tősgyökeres Nidri-i azt mondta nekem egyszer, hogy novemberben már az is esemény, ha meglátja a szomszéd macskáját icon_razz.gif

# 79
Cilla
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
358 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92435 Üzenet linkje2009-03-14 14:03:02  Válasz a #92229. hsz-ra Előzmény #92229

Szia!
Kakadu már korrektül válaszolt, én csak annyit teszek hozzá, hogy ha mégis tömegközlekedéssel mész Görögországba és ott akarsz autót kivenni azt csak dombornyomott bankkártyával tudod megtenni, vagy jelentős, min. 300 eurós kaukcióval. Úgy, hogy ez esetben se hagyd itthon bankkártyádat. (dombornyomás nélküli nem jó).
Szia: Cilla

# 80
Kissas57
Törzstag
Törzstag
699 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92473 Üzenet linkje2009-03-14 19:09:56  Válasz a #92435. hsz-ra Előzmény #92435

köszönöm a kimerítő válaszokat, ezek szerint marad a régi jól bevált módszer: sok kp-t és kártyát kell vinni és nincs fennakadás icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
most már biztos, hogy nem tömeggel közlekedem, hanem a Kissasommal az az a motorommal icon_wink.gif icon_twisted.gif

Cilla ettem az egészségedre egy fekete erdő deszert-et icon_smile.gif icon_biggrin.gif icon_smile.gif

# 81
Ratio
Aktív fórumos
Aktív fórumos
349 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92514 Üzenet linkje2009-03-15 08:12:22  Válasz a #92432. hsz-ra Előzmény #92432

Annyit azonban megjegyeznék, hogy régebben (kb. 2006 és előtte), a bankkártyás vásárlás esetén, a deviza eladási árfolyamon váltották be a bankok a Ft/akármit. Ami ekkor még csak ici-picit tért el a középárfolyamtól. Ezért vettük ezt szinte középárfolyamnak.

Ha a kártyád VISA, akkor dollárárfolyam közbeiktatásával, ha Maestro, akkor euro közbeiktatásával vmegy a konverzió.

Jelenleg a deviza eladási árfolyam rendesen eltávolodott a középárfolyamtól. Most kb. annyit tér el a valuta eladástól, mint eddig a középtől icon_sad.gif
Ezt mindenki nézze meg a saját bankjának a kondíciós listájában.

Így azt is el lehet dönteni, hogy melyik a jobb?
Itthon váltani valuta eladási árfolyamon, vagy kint fizetni, illetve felvenni deviza eladási árfolyamon.
Mert pl. az Allianz Banknál van olyan folyószámla, ahol az ATM kedvezménycsomagot választva, a világon mindenütt ingyenes az ATM kp felvét (így csak a deviza eladási konverzió marad, mintha vásárolnál - egyébként még a külföldi ATM díjat is kellene fizetned)

# 82
Jox
Admin
Admin
3258 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92733 Üzenet linkje2009-03-17 10:06:29 

Fontos, ezért másoltam be ide.

Haspók írta:
firkamano írta:
Ha van dombornyomott mastercard-om (lakossági kártya, nem hitelkártya), akkor ha külföldön használom, vagyis fizetek vele, akkor az ingyen van? Vagyis csak az árfolyamveszteség érhet (ami nem olyan nagy mértékű)

Igen. icon_smile.gif

Kakadu írta:
Neked ingyen van, a költségeket a befogadó fizeti és számodra kifejezetten előnyös árfolyamon történik a váltás...

# 83
Kissas57
Törzstag
Törzstag
699 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92734 Üzenet linkje2009-03-17 10:09:31 

icon_razz.gif ha jól tudom, lehet euro alapu bankkártyád is és akkor nem kell árfolyamot követni.
# 84
Kakadu
Törzstag
Törzstag
1130 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92738 Üzenet linkje2009-03-17 10:15:44  Válasz a #92734. hsz-ra Előzmény #92734

Valóben lehet, nekem is van, de mivel ez nem tipikus és nem erre vonatkozott az alapkérdés így a válaszok sem.
# 85
Kissas57
Törzstag
Törzstag
699 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#92741 Üzenet linkje2009-03-17 10:23:31 

nem is válasznak szántam, hanem most voltam a bankba és ott monbtták, és mivel nekem ez új infó, gondoltam beírom, hátha van még rajtam kívül is aki nem tudja icon_rolleyes.gif
# 86
Prisoft
Aktív fórumos
Aktív fórumos
80 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#93968 Üzenet linkje2009-03-31 12:28:21 

Én készpénzt felvenni még sosem próbáltam Visa Electronnal, de útközben is azzal szoktam tankolni Szerbiában és Görögországban, odaérve vásárolni a Lidl-ben szintén azzal.
# 87
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#93974 Üzenet linkje2009-03-31 13:03:29 

killerlaca írta:
És milyen kártyákat fogadnak el? Mert nekem nincsen dombornyomott sima OTP-s Maestro van. Ez is jó?

A www.mnb.hu oldalán lévő bankkártyás tájékoztató (pdf-ben letölthető, szerintem mindenkinek érdemes legalább egyszer átfutni, akinek van bankkártyája) idevágó része:

"8. MI A KÜLÖNBSÉG A DOMBORNYOMOTT ÉS A GRAVÍROZOTT KÁRTYA
KÖZÖTT?
Dombornyomott kártya: ilyen például a MasterCard Standard, Business, Arany és Platina, a VISA Classic, Gold és a Business kártyák többsége. A dombornyomott kártyák mind elektronikusan (ATM- és POS-berendezéseknél), mind kézi nyomtatóval (imprinter) használhatók; telefonon, postai úton vagy interneten keresztül is lehet velük árut vagy szolgáltatást rendelni; például szállodai szobát foglalni, autót kölcsönözni. (A kibocsátó azonban dönthet úgy, hogy a VISA Classic és a MasterCard Standard kártyákat gravírozott megszemélyesítéssel adja ki, ezeket nem
lehet kézi nyomtatóval használni.) A dombornyomott kártya megjelenését illetõen abban különbözik a gravírozott kártyától, hogy a rajta szereplõ karakterek a kártya síkjából kiemelkednek.

Gravírozott vagy elektronikus kártyák: ilyenek például a Maestro, a VISA Electron, a MasterCard Electronic kártyák. Ezek a kártyák kizárólag elektronikus környezetben használhatók, azaz ATM- és POS-berendezéseknél (kézi nyomtatóval nem!)."

# 88
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#93975 Üzenet linkje2009-03-31 13:07:46 

Saját tapasztalatom kártyaügyben: általában mindenhol elfogadják az elektronikusat is, pár évvel ezelőtt viszont elektronikussal nem tudtam pénzt kivenni a londoni reptéren (azóta sem értem, hogy miért, mert a barátaink dombornyomottal simán kivettek ugyanabból az automatából...) ill. a windsori belépőjegyet nem lehetett kifizetni vele, csak dombornyomottal.

Benzinkutaknál viszont eddig mindig elfogadták (igaz, nem görög viszonylatokban, leginkább Csehország és Szlovákia területén fizettünk így).

# 89
Verka
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
2090 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#93976 Üzenet linkje2009-03-31 13:11:53 

kissas57 írta:
icon_razz.gif ha jól tudom, lehet euro alapu bankkártyád is és akkor nem kell árfolyamot követni.

Hát lehetni éppen lehet, de az eurós bankkártyádra valahogy eurót is kell varázsolni... icon_smile.gif És ha nem euróban kapod a jövedelmedet, akkor ugyanúgy váltanod kell, ahol megint bukod az árfolyamot.

# 90
Killerlaca
Aktív fórumos
Aktív fórumos
477 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#93978 Üzenet linkje2009-03-31 13:34:09  Válasz a #93974. hsz-ra Előzmény #93974

Szia

Köszönöm szépen. Ez nekem már elég csak tankolnom kell majd vele.

Köszönöm

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Útlevél, biztosítás, bankkártya
<   1 2 3 ... 5 6 7 ... 20 21 22   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu