Én is úgy tudom, hogy mindenki a MOL-tól vásárol! Tehát minden hiába. Különben nem tudta volna a GVH-val megegyezni az árképzésen. Mondjuk, ez tetszene nekem is, hogy "az árképzés a MOL rendszerén alapul". És ezt tudnám is érvényesíteni! Az lenne a legszebb dolog az életemben....
Bocsi hogy közbeszólok, de kis hazánkban kivétel nélkül a Mol-tól szálítják az üzemanyagot a különböző kutak. Ez MOL-os információ!!! Kivételt képezhetnek egyes nyugat dunántúli kutak, illetve akkor szállított az OMV Magyarországra még benzint amikor jó pár éve volt a benzinpumpa ügye a MOL-nak. Az hogy a Lukoil orosz üzemanyagot árulna az teljesen elképzelhetetlen, mert sokkal drágább lenne a szállítás miatt. A benzin árát csekély mértékben változtatja a bekerülési költség, Tehát a nettó benzin ár nem sokban különbözik Oszországban és Magyarországban. Ami növeli nálunk az árat az az adó tartalom (ez meg mindegyiket érinti, még ha "vég termékként" jönne be orosz honból), valamint a szállítás, és a finomítás. Szoktak olyat csinálni, hogy nem kőolajat hoznak be, hanem pl. gázolajat (ami nem felel meg az EU szabványoknak) és azt a központi finomítóban (Százhalombatta) újra finomítják. Jelenleg a magyar kutakon árult üzemanyagok majd 100%-a MOL üzemanyag, amihez persze a cégek saját adalékaikat keverik (így lesz a MOL benzinből V-Pover benzin, gázolaj, stb.) Kár rajta vitatkozni hogy most a MOL bűnös-e vagy sem, alapvetően az üzemanyag drágaságát az azt terhelő köztartozások befolyásolják. Ha kissebb lenne az ÁFA, a jövedéki adó, akkor rögtön drasztikusan alacsonyabb lenne az üzemanyagár Magyarországon.
Milyen jó huzás az államtól az, hogy most rá uszítja egyik hatóságát a MOL-ra, hogy vizsgálódjon! Ezt már párszor eljátszották,de sosem jött be. Ezzel az üzemanyagár strukturájának szerkezetéről kívánja az állam elterelni a figyelmet (K.rva magas adótartalom, amihez semmi köze sincs a MOL-nak), hogy így egy mindenki által utálatos mumust kreáljon! Máshol nem azért olcsóbb az üzemanyag, mert olcsóbban szerzik be az alapanyagot, vagy kissebb az előállítási költség! Ott jóval kissebbek az adóterhek!!!!!!!
Ugye milyen jó húzás ez az állam részéről? Most az elmúlt napokban senki nem arról beszél, hogy ez a "kizsákmányoló" állam miért ilyen magas adóterheket rak az üzemanyagokra, hanem arról, hogy ez a mindenkit kihasználó "burzsoá oligarcha" cég kizsigereli a szegény magyarokat. Természetesen azért a MOLT sem kell félteni!!!
Én szinte mindig a Lukoilnál tankolok és nem érezni minőségi különbséget a normál 95-ös között. Az árban persze óriási mert Bp.-en 338 Ft körül míg tegnap Mosonmagyaróvárnál a MOL-nál 356 Ft -ért tankoltam.
Szerintem valamilyen "hivatalos" helyen is jelezhetnéd ebbéli igényedet, mert itt valószínűleg nem kompetensek a változtatásra! Persze soha nem lehet tudni!!!!
Messzemenőleg támogatom a felvetésedet!
#1344682010-05-14 22:16:28 Válasz a #134444. hsz-ra
Szia Tibibaba. Nagyon értékelem h folyamatosan nyomon követed a nyersolaj árát. Csak így tovább!!!Egyébként földiek vagyunk (majdnem) én Debreceni születésü vagyok.
Na ezért mondom, hogy hónapokkal, sőt hetekkel, napokkal előbb sem érdemes az árakkal kalkulálni!!!!
Semmi értelme!
A hét közepén Athénban már alig találtam benzint 1.50 alatt!!! Sőt, a legtöbb helyen inkább az 1.60-hoz volt közelebb a 95-ös!!! A dízel meg felment 1.30 fölé!!!
Nem érdemes szépítgetni a dógokat,ez a 95-ös lesz még 1.8-is sőt még "megerőltetik" magukat és ennél már egy csúcs jön, 1.95, 2€ benzin ár...
Nem véletlenül nem tudok optimista lenni.Ennek a vonzatait meg nem kell különösebben kommentálni.Ez a pesszimizmus nem az én kitalációm,hanem görög közgazdászok várható előre jelzése.Nagyon megszorongatják ezért a milliárdos segítségekért a görögök mogyoróját...És ne gondoljuk mi magyarok,hogy a mi helyzetünk valami fényes jövőt ígér.Sőt, már vagy 3-4 tagállamnál már a verziók ugyan ezt mutatják.Csehek,portugálok,románok szintén ásóbéka...Fico báttya sem hadonászhat sokáig a tótfelföldön.
Erre még rátesz egy lapáttal az érzékelhető klíma változás is, mert az amit művel már világ viszonylatban, az már nem a szokványos és anyagiakban számottevő teher lesz minden szempontból.
#1345332010-05-15 23:03:49 Válasz a #134532. hsz-ra
Erre van egy Arany vers idézetem, ami kinek hogy fekszik...
"Az ember kevéssel beéri,ha vágyait kevesebbre méri".Találó és igaz.
Ha ilyen helyzetbe vagyunk akkor valamit fel kell adni,vagy le kell valaminek az igényét szűkíteni. Nem tudunk jobbat.A hason lehet a legtöbbet spórolni az biztos.
#1345402010-05-16 08:30:35 Válasz a #134532. hsz-ra
Sarti még éppen kibekkelhető egy macedóniai tankolással
Előttem van egy statisztika, mely szerint az EU-ban 1,54 €-s átlag benzinárral Görögo. és Hollandia van az élen, míg 1,04-06 körül Ciprus és Bulgária kering. (az én értékítéletem szerint 200 forintot ér egy lityi )
Nem tudom, túlvannak már a görögök a megszorító csomagjuk adóemelés vonzatának végrehajtásán? Mert ha még csak ezután jön...
Az EU-n belül van egy "törekvés", miszerint nem szabad a tagállamok között túl nagy árkülönbséget kreálni... reménykedni köll.