2005 óta járunk Görögföldre kocsival, sose váltottunk semmilyen valutát az euron kívül, pályadíjakat mindenhol elfogadják euroban sose volt ebből gondunk, tankolni pedig bankkártyával szoktunk. De persze mindenki úgy csinálja ahogy akarja ez csak egy verzió ami szntem a legegyszerűbb és nekünk (meg sokmindenki másnak is) működik
Elég sok szervezni való van egy nyaralás előtt, nemhogy még dinár meg dénár után is szaladgáljak.
Szerintem sem kell félni ettől a két országtól, bár azért ne keverjük össze egy nyugati országgal. Gorombábbak az emberek és néha kiabálnak, mintha valami bajuk lenne, de közben ő így beszél normálisan. Néha itt-ott le akarnak húzni, de csak aprópénzzel, nem kell bedölni nekik.
Az Ioli viszont nagyon jó hely, idén is gondolkozom rajta, pedig nem szeretek többször egy helyre visszajárni. Tágasak a szobák, szép a kert, a medence is nagyon jó, a tenger közel van. A közeli part viszont kicsit zsúfolt volt még szeptemberben is, nyáron pedig nagyon. Mi sokszor beültünk az autóba, elidultunk a faluból dél felé. Kb. 5 km-re van jobb oldalt egy benzinkút, azzal szemben vezet be egy földút egy nagyon hosszú és viszonylag kihalt partra, ahol tényleg alig van ember. Ott vannak vadkempingezők is, sokszor az egész nyarat ott töltik egy-egy lakókocsiban vagy csak Szalonikiből mennek le hétvégéről.
Nekem nagyon szép emlékeim vannak az Ioliról, Pefkochoriról és az egész félszigetről, ajánlom mindenkinek.
csak egy jótanács, ami nekünk nagyon bejött:
kedves, mosolygós női sofőr és nem szólnak egy szót sem. imádják csak ugy adták vissza a 2 euróból a visszajárót ,igaz dénárban. (kifelé a páromtól meg simán elkérte a 2-t.) jószívű voltam és az utolsó kapunál odaadtam az 1 euró mellé. nagyon örült! csak köszöngette
csak egy jótanács, ami nekünk nagyon bejött:
kedves, mosolygós női sofőr...
Szal, hiába dobáltam nekik a puszit?
Megértem azok álláspontját, akik szabadidőre meg kényelemre hivatkozva nem váltanak (itthon vagy kint) denárt, és bepróbálkoznak euróval, de nekem a nyaralástervezésben nem szerepel a maci kapus jóindulatára történő alapozás. Denárt kap és engedjen át... (azért megnyugtat, hogy nem vagyok egyedül ezzel)
A borravalós szakma képviselőivel (benzinkutas, postás, boltos, pincér, stb.) sosem voltam jó viszonyban. Főleg a benzinkutas kollégák tudnak eléggé passzívvá válni, ha egy céges autó áll be a kútra ("mert ez számlát kér és nem ad kavicsot ha lemosom a szélvédőjét meg megtankolok neki"), ellenben a civil kocsira ugranak. Mindkét járművel én voltam, volt, hogy csak 20 perc eltéréssel, és ugyanaz a kút, ugyanaz a kutas. Tisztelet a kivételnek, de ez személyes és többszöri tapasztalat
Tibibaba.
Én utálom, hogy ha a kutas jön és nyüzsög mondván miben segíthet.Jártam már úgy, hogy a frissen mosott kocsit tankolásor tutira lelocsota benzinnel és még csak elnézést sem kért.
Egyszer jött és kérdezte, hogy segíthet-e erre közöltem vele, hogy nagy segítség lenne ha kifizetné a tankolásom.
Na erre lehervadt. Egyébbként eggyetértek veled.
Egyetértek Tibibabával és Cserrobival!
Én is mindig az ország saját valutájával fizetem a szolgáltatásokat (pályadíj, tankolás).
A kint tartózkodás közben viszont bízzuk mindenkire, hogy ki szeretne főzni ill. minden nap tavernába járni. A többségnek (személy szerint nekem is) egész éves spórolás kell a nyaraláshoz. Amennyiben sikerül annyit összegyűjteni, hogy minden nap tavernában étkezzünk, akkor az szuper, de előfordulhat olyan év, hogy összébb kell húzni a nadrágszíjat. Ilyenkor bizony mi is főzöcskézünk, de mégis az imádott Görögországban nyaralunk.
#1308792010-04-09 21:59:43 Válasz a #130858. hsz-ra
A tankolásról annyit, hogy 2008-ban Szerbiában tankoltam, a kutas beküldött a kasszához, mutassam meg a kártyát a kollégájának, ezalatt ő megtankolta az autót és azonnal nullázta a kutat. Eredmény: 7,5 helyett 11 literes átlagfogyasztás. Ott kellett volna állnom mellette. Hiába kértem számlát, csak a fizetett összeg szerepelt rajta, mennyiség nem. Az egységár és a fizetett összeg alapján számoltam vissza a mennyiséget, egyébként minden tankolás után számolom a fogyasztást. Azóta csak ÖMV-nél tankolok Szerbiában, ott korrektek, nem várnak borravalót, igaz le sem akarják mosni a szélvédőt.