Csatlakozom az Andihoz. A görög édességek nekem sem jönnek be, a mézet sem eszem meg szinte soha. Más ételek viszont szinte válogatás nélkül jöhetnek. A polip tényleg nagyon finom és a tintahal is a tenger mellett az igazi. Én elõnyben részesítem a tenger gyümölcseit az elõbbi okok miatt, de egy gyros pitában akár séta közben is....hmmm! Aztán ott vannak a különbözõ krémek, mártások pl. taramosalata.
Jaj, ez már mazoizmus így ebéd elõtt és a nyaralás elõtt másfél hónappal! Így nem is sorolom tovább!
Szintén a polip, sütve és savanyítva is szeretem. Valamint a kagyló grillen és bundázva. Bár mondhatnám a tenger gyümölcsei jöhetnek minden formában.
A férjem pont az ellenkezõje, meg nem enné õket semmi pénzért. Õ a szuvlaki és a gyros lelkes híve.
Többen írtátok a sült polipot. Lehet,hogy gyávaság de még soha nem mertem megkóstolni. Spanyolországban betévedtünk egy húsboltba és pont akkor kezdek széttrancsírozni egyet. Hát nem volt egy felemelõ látvány. Spedee Gonzales egeret megszégyenitõ sebességgel hagytam el a helyet. De más tengeri herkentyû jöhet bármely mennyiségben. A gyros meg egyenesen isteni volt Korfun.
Kyra!
A lányaim hasonló képpen jártak mint te, csak õk a szomszédos vendéglõben látták a tervezett vacsit vállfán kifüggesztve. Az arcukat ma sem felejtem el, ahogy megdöbbenve jöttek fel, hogy de nézzem meg mi lehet az. Hát ennek már jó pár éve és már emlegetik, hogy talán mégis csak meg kellene kóstolni. Hidd el nagyon fincsi!
A látvány valóban visszataszító, fõleg, ha saját magadnak kell széttrancsírozni, mi ugyanis már vettünk egészben polipot és szakácskönyv alapján csináltuk meg. Igaz,az ilyesmi (mármint a trancsírozés) nálunk már férfi feladat lett, mert én is undorodtam egy kicsit, de az eredmény minden elõzetes kínlódást megér, próbáld ki bátran, nem fogsz csalódni. Ha jól készítik el (nem sõtik soká), akkor nem lesz rágós, hanem puha, omlós a hús és egyedi íze van!
Én még a kardhalat szeretem nagyon, az is más ízû, mint a többi, a doráda is finom. És a tzatziki nálunk is ütõ.
A dolmakadeszt én egyszer kihánytam, annyira undorodtam tõle, a párom viszont odavan érte és hozni kell neki mindig konzervben.
Én egyszer ettem polipot igaz nem Görögországban, hanem Németországban, de nem nagyon ízlett.
Most viszont kedvet kaptam Tõletek és a nyáron újra megkóstolom, remélem kellemesen csalódni fogok.
Nincs már olyan messze.
Gyorsan elmegy a nyár és utána jön a Szeptember!
Na ez az! A nyár eljövetelére már visszaszámolok. De ne kérjétek, hogy örüljek a szeptembernek! De a jó kis görög ízeket már a számban érzem, bár az indulásig még van kb. másfél hónap. Jellemzõen a kedvesem 3 hét után görög bazsalikommal érkezett haza. Kíváncsian várom mit készít el vele.
Makrigialosban hol készítik el jól a polipot? Helyi specialitás valamely étteremben?