Egy koktél szilveszterre:
Levezetõ koktél, Kheiron:
Hozzávalók: 5 cl Metaxa *****; 1 cl cukorszirup; 1 dl gyömbér; 1 dl áfonyalé; fél lime. Egy pohárba belenyomjuk a felcikkezett lime-ot, majd megtöltjük a poharat jéggel. Ezután beletesszük a metaxát, a cukorszirupot, és végül feltöltjük az üdítõkkel. Bárkanállal összekeverjük.
A görögök legkedveltebb nyári itala, különleges aromája révén a legjobban hûsít a perzselõ melegben.
A világon a 2. helyen áll a Whyskey után, megelõzve a vodkát.
Mi is az ouzó és hogyan készül?
A hagyományos görög ouzót alkohollá megerjedt szõlõ héjából, különféle gyógyfüvekbõl,koleanderbõl,angyalgyökérbõl,aromákbál,fahéjból, ánizsból, chioszi masztihból, citromfa virágából készítik.
Az alapanyagokat egy üstben felfõzik, majd a lepárolt és azt követõen lehûtött oldatot 1-2 hónapra állni hagyják, így ez idõ alatt a nagyon erõs alkoholtartalom 80%-ról 40%-ra elpárolog.
Azok a likõrök, amelyek ánizst tartalmaznak, ahogyan az ouzó is, az ízüket az illóolajoknak köszönhetik.
Alapvetõen az illóolajok alkoholban bomlanak fel és nem vízben.
Tehát az ouzó elvegyül a vízzel, fehérré válik, mint a tej.
Az ánizs illóolajai fehér kristályokká alakulnak át a vízzel egyesülve.
Sokan kérdezik hogy tudom meginni, hisz az íze a bocskorszíj cukorra emlékeztet. De hát én szeretem , és nem csak azért mert nekem is a fentieket jelenti.
Ez a topic egyre inkább az italok fóruma lesz!
Gyümölcstermelõ ország révén nagyon sok finom likõrjük is van, például a nálunk egzotikusnak hangzó fügelikõr.
Híres a Korfu szigetén elõállított Kumquat-likõr. A Kumquat a narancsnál kisebb, (szilvanagyságú), de ahhoz hasonló gyömölcs, melyet héjastól esznek.
Görögországban is egyre jobban terjed a teának ill. a teázásnak az élvezete nyáron. Mára a multinacionális cégek üdítõ italai mellett a tea is megszokott hûsítõ lett. Jéggel és citromkarikával díszítve igazán kellemes és csábító a nagy melegben.
S ami nem elhanyagolható szempont : nyáron is nagyon egészséges a tea.
Sziasztok!
Rebeka kóstoltad már a Tsipouro-t?Laikusnak(mint én) ugyan olyan az íze mint az Ouzonak,de az összes helybéli görög ezt itta,nem az Ouzót.Megkérdeztem mi a különbség, és azt mondták az 1ik a nappal,a másik az éjszaka.Ennyivel jobb a Tsipouro.Szerintük.
Szerintem ott lenni a legjobb,még ha Tsipourot kell is inni üdvözlés képpen. Turcsi