Munka Görögországban
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Munka Görögországban
<   1 2 3 ... 14 15 16 ... 68 69 70   >
Üzenet
  Velõ | #45710 Üzenet | 2007-09-24 10:33:43 |
Bizonyám, hazajöttem. Azért ne higgyétek azt, hogy nekem ennyire durva volt, mikor a bringás túrákat vezettem, igaz, hogy napi 12-13 óra meló volt, de volt szabadnap és azért alapvetõen a hobbimmal foglalkoztam. Aztán mikor júni közepétõl bringákat szereltem, rengeteg szabadidõm volt (heti 6 nap 8:30tól 2ig, és emellett még 3 nap délután 5:30tól 9ig). Mikor onnan el kellett jönnöm, mert túl sokan voltunk, volt 2-3 hét láblógatás is. Úgyhogy nem nagyon voltak elrettentõl élményeim. Hogyha sikerül kifognod egy helyet, ahol tisztességesek a munkaadól, kollégák, az nagyon jól tud elsülni (már ha meg tudod becsülni). Én összesen 5 napot melóztam kinn étteremben, az utolsó héten, és nem volt semmi gond. Az étterem se jelenti egyértelmûen a mindennapos szívást.

Gyakorlatilag ugyanaz, vagy hasonló lehet a meló, mint itthon egy étteremben:
-ha el tudsz tekinteni attól, hogy nem találkozol a családdal, barátaiddal, vagy hogy mondjuk végigmész meló elõtt villamossal a városon, és minden sarokról beugrik egy élmény, egy kép
-és emellett határtalanul szereted a meleget, az idegen kultúrák felfedezését, a kihívásokat, az önállóságot, szabadságot és mindenekelõtt a TENGERT
akkor hatalmas élmények elõtt állsz. Tehát annyira alapjaiban más minden, mint itthon, pont pár napja nézegettem pár videót Haniáról, amiket még akkor szedtem le, mielõtt kimentem volna, és így, hogy minden utcát ismerek, itt is már szinte minden helyszínhez kötõdik valami érzés, élmény, így egészen hihetetlen megnézni õket. Az, hogy meló után hazaérsz, zuhany, benyomsz egy gyrost mondjuk és lemész az utcára, egybõl ott a tenger, még így visszagondolva is hihetetlenül mellbevágó dolog ez... Minden egyes pillanat maradandó, és mikor így erre rádöbbensz (egyszer fogok egy könyvet, egy üveg mézes rakit meg discmant és csak így mondom a srácnak, aki kinn volt velem, hogy "lemegyek a kikötõbe olvasni meg zenét hallgatni", közben ment le a Nap velem szemben, tehát az ilyen helyzetek tényleg mindent megérnek.

Ha valakinek konkrét kérdései vannak, egész nyugodtan ne fogjátok majd vissza magatokat!

vojandi kérdésedre válaszolva: most nagyon úgy áll a helyzet, hogy megyek jövõre is. Persze még ezer dolog közbejöhet, de ha minden jól megy, megyek bringás túrákat vezetni vagy vissza Krétára, vagy Olaszországba, vagy Spanyolországba... Per pillanat ez van, de az is abszolút lehet, hogy valami lényegesen távolabbi célpont kerül célkeresztbe, majd meglátjuk... icon_rolleyes.gif icon_wink.gif icon_smile.gif
  Vici | #45781 Üzenet | 2007-09-24 19:01:08 |
Kedves Velõ!

Örülök,hogy ennyi mindent olvashattam! icon_smile.gif azt hiszem nem adom fel azért mert lány vagyok és még nem dolgoztam kint!!! Itthon olyan helyen dolgoztam,hogy... ,lovakkal és sok hülyével aki azt hiszi tud lovagolni (de nem) Én is túrákat vittem csak lóval!!! icon_smile.gif Nem egyedül indulok el nagy világba hanem egy barátnõmmel szeretnénk. ismerõsünk is van kint aki talán tud segíteni!!!
Remélem összejön majd. Addig is tovább érdeklõdök!
Az eddigieket pedig köszönöm mindenkinek!!!
  Vedinus | #46425 Üzenet | 2007-10-04 21:39:18 |
Kedves Velõ!

Nagyon tetszett a beszámolód és szerintem még annál is hasznosabb lehet azoknak, akik hasonlóakban gondolkodnak! Pl: én icon_smile.gif
Életemben háromszor voltam Görögországban, ebbõl inkább a tavalyi Paralia és az idei Sarti hagyott mélyebb nyomot bennem és idén már tisztán megfogalmazódott bennem az érzés, hogy én jövõre ki akarok menni dolgozni (kb június közepétól szeptember közepéig)!
El is kezdtem tanulni a görög nyelvet...bár még szinte sehol nem vagyok (sajna). Én is pont ilyen munkavállalási helyzeteket hallottam, mint amiket Te irtál le. Nekem azt is mondta egy lány, hogy ne menjek olyan helyre, ahol a munka mellé kapok szállást is, mert ha valami miatt a szezon közepén elhajtanak, akkor esélyem sincs új szállást találni (még ha másik melóm lenne is). Ez a lány pont igy járt és hetekig szivott miatta. Ezzel Te is egyetértesz?

Arra lennék kiváncsi, hogy te milyen nyelveket beszélsz? Mert én a magyaron kivül icon_smile.gif németül, de tudom hogy ez ott senkit sem hat meg... Angolul csak pár szót, a görögöt pedig próbálom minél jobban elsajátitani a jövõ nyárig, hogy legalább "eladni ne tudjanak" icon_biggrin.gif . Azt is hallottam, hogy nem nagy baj ha valaki csak magyarul tud, bár ezt kétlem!

Amúgy egy barátnõmmel tervettük a kimenetelt (én ahhoz "gyáva" vagyok/lennék, hogy egyedül nekivágjak egy ilyesmi külföldi útnak.) Az uticél pedig Sarti esetleg Paralia lenne, ott már legalább ismerõsök vagyunk. Bár az is igaz, hogy másban nem is gondolkodtunk idáig. Neked errõl mi a véleményed, szerinted hova érdemes menni? Talán Korfura esküszöl? Vagy mindenhol ugyan azt találom...?

Gratulálok a kitartásodhoz és isten hozott újra itthon!
  Velõ | #46505 Üzenet | 2007-10-07 18:44:33 | Válasz a #46425. hsz-ra Előzmény #46425
Helló!

Ami a legfontosabb (ahogy már írtam korábban): MINDENKÉPP érdemes belevágni, nagyon megéri (persze úgy, hogy viszel ki elég pénzt kajára, szállásra, hazaútra, stb...

Korfun sok évvel ezelõtt jártam, eléggé megfakultak már az emlékeim, de abban biztos vagyok, hogy Kréta sokkal autentikusabb hely. Szerintem jobban megéri Krétára menni, mint básmi más szigetre az országban, tényleg kimeríthetetlenek a látnivalói! Emellett ugye a legnagyobb görög sziget, több esélyed van melót találni, akár szezon közepén is (ha nem vagy vészesen finnyás, akár július végén is találhatsz munkát, hajójegyek eladása, help-waiter melók, pláne ha van tapasztalatod is). Ha legalább alapszinten meg tudod értetni magad görögül, az nagyon megdobja az esélyeidet, fõleg étteremben elvárás elég sokszor, de anélkül is könnyen meg lehet élni.

Viszont a helyedben egyértelmû, hogy egyelõre hagynám a görög tanulást (vagy legalábbis nem sok energiát fektetnék bele), és nagyon ráfeküdnék az angolra. Gondolj csak bele: kapsz egy állást egy bárban, étteremben, akárhol, ahol a vendégek nagy része skandináv, akik nem nagyon beszélnek németül, angolul viszont szinte kivétel nélkül mindenki (ideértve a görögöket is). Sokkal inkább meg tudsz élni kint egy közepes angoltudással és minimális göröggel, mint fordítva (az is idetartozik, hogy sokkal alacsonyabb szintre jutsz el jövõ nyárig görögben, mint angolban). Csak magyar nyelvtudással kimenni egy csöppet komolytalan, már maga a gondolat is. Nem nagyon tudom hova tenni az olyan hszeket, hogy "Andi vagyok, 23 éves, alap angol tudással, segítsetek valami melót találni" Ha egy picit is belegondol bárki, hogy tudnál így megélni akárhol? Így még kenyeret vagdosni se vesznek fel egy étterembe, ha azt se tudod megbeszélni, hogy pl meddig tart a munkaidõd. Nagyon, nagyon, nagyon kell a nyelv, minél több, annál jobb.

Ha lehet, tényleg ketten menjetek ki. Több szem többet lát ugye, segítetek egymásnak, de ami még fontosabb, hogy sok olyan helyzet jöhet, amikor hajszálnyira vagy a kiborulástól és a hazautazástól, és ilyenkor rengeteget számít, ha van melletted valaki!

Amúgy a legkeményebb dolog a kintlétben a szállás kérdése. Június elejétõl már elég nehéz elfogadható áron lakást találni, mert akkor már mindenki arra számít, hogy legalább heti, de még inkább mapi áron fogja kiadni a lakását TURISTÁKNAK. Hogyha ilyen helyzetbe kerülsz, legjobb, ha veszel egy helyi újságot (már ha akkora helyen próbálkozol, üdülõterületen nem nagyon van), és megkéred egy görög ismerõsödet, hogy nézzen bele a hirdetésekbe. Egész jó áron lehet találni lakást, ami a gáz ezzel a megoldással, hogy általában görögöknek szeretnék kiadni a lakásokat, vagy pedig hosszabb idõre (5-6 hónaptól fölfelé, persze azt senki nem tudja, hogy mennyi ideig maradsz kinn). Sokat kell menni, menni, kérdezõsködni mindenhol. Ha pl Hania-ba mentek, ahol mi laktunk, akár tudok adni tel.számot, címet, ahol tudtok próbálkozni!

Na mára ennyi. ha vannak még kérdéseitek, igyekezzetek lerendezni õket gyorsan, mert 20-án megyek ki Egyiptomba pár hónapra!

velõ
  Velõ | #46506 Üzenet | 2007-10-07 18:47:20 |
Ja és szerintem minél nagyobb helyre mentek, annál jobb. Inkább hagyd ki a számításból azt, hogy valahol már jártatok, mert gyakorlatilag mindenhol egy az egyben ugyanaz van, csak a méretek különböznek
  Mono | #46507 Üzenet | 2007-10-07 19:38:54 |
Szia Velõ,
Egyiptomba is dolgozni mész,vagy csak kipihened a strapás nyarat? icon_smile.gif
  Velõ | #46512 Üzenet | 2007-10-07 20:15:48 | Válasz a #46507. hsz-ra Előzmény #46507
meló... icon_smile.gif telepített idegenvezetõ leszek, szilveszterig mindenképpen maradok, továbbiakat meg majd meglátjuk... icon_wink.gif
  Mono | #46557 Üzenet | 2007-10-08 18:56:43 | Válasz a #46512. hsz-ra Előzmény #46512
Úgy gondolom egészen mást fogsz tapasztalni mint Krétán,de majd írd meg a különbségeket,kíváncsi vagyok..... icon_rolleyes.gif icon_smile.gif
Ahogy én láttam ami Krétán lassan megy(ügyintézés,dolgok véghezvitele),az Egyiptomba még lassabban.... icon_biggrin.gif
  Kiscsillag | #46697 Üzenet | 2007-10-10 14:43:11 |
Szia Velõ!

Tökéletesen egyetértek veled! Felejthetetlen és nagyszerû élmény kint dolgozni a rosszabb dolgok ellenére is. Mikor hazajöttem furcsa módon honvágyam volt! icon_smile.gif Nekem legjobban a megszokott napi séták hiányoztak a naplementében a parton. Itthon bár már a családom és barátaim közt voltam, mégis kicsit úgy éreztem, hogy egyedül vagyok, megváltoztam, másképp látom a világot és nem találtam még egy embert rajtam kívül, aki tudta volna miken is mentem át és mit is éreztem kint és itthon.
Most talán te vagy az az ember. Ennek igazán örülök! Mihez kezdesz most itthon a következõ utazásig?
  Velõ | #46717 Üzenet | 2007-10-10 20:14:21 | Re:
Mono írta:
Úgy gondolom egészen mást fogsz tapasztalni mint Krétán,de majd írd meg a különbségeket,kíváncsi vagyok..... icon_rolleyes.gif icon_smile.gif
Ahogy én láttam ami Krétán lassan megy(ügyintézés,dolgok véghezvitele),az Egyiptomba még lassabban.... icon_biggrin.gif

hát lehet, hogy lesz pár nap, mikor visszasírom Krétát, hogy milyen jó lenne még most is olyan civilizált körülmények között élni... de komolyra fordítva a szót napról napra jobban várom már a dolgot, meg azért itt egy már mûködõ rendszerbe szállok majd be, úgyhogy nem hiszem, hogy nagy gondok lesznek majd... icon_rolleyes.gif icon_lol.gif
  Mono | #46729 Üzenet | 2007-10-10 22:03:45 | Válasz a #46717. hsz-ra Előzmény #46717
Nem arra gondolok hogy rosszabb tapasztalataid lesznek,hanem arra hogy egészen más.
Szerintem nagyon érdekes lessz Kréta után,én csak nyaralni voltam Egyiptomba,de az a világ is tetszett..... icon_smile.gif
Mindenesetre ez az év elég sûrû neked,rengeteg tapasztalatot szerzel ebben az évben(különbözö munkák,különbözõ országokban),és úgygondolom hogy sokféle embertípussal találkozol.

Sok sikert,
várom majd a beszámolód icon_wink.gif
  Velõ | #46752 Üzenet | 2007-10-11 12:20:58 | Re:
Mono írta:
Nem arra gondolok hogy rosszabb tapasztalataid lesznek,hanem arra hogy egészen más.
Szerintem nagyon érdekes lessz Kréta után,én csak nyaralni voltam Egyiptomba,de az a világ is tetszett..... icon_smile.gif
Mindenesetre ez az év elég sûrû neked,rengeteg tapasztalatot szerzel ebben az évben(különbözö munkák,különbözõ országokban),és úgygondolom hogy sokféle embertípussal találkozol.

Sok sikert,
várom majd a beszámolód icon_wink.gif

igenigen, a világlátás mellett a tapasztalatszerzés a fõ cél mostanában... icon_smile.gif

írok majd egy rövid beszámolót, ha érdekel Titeket, de azért ne feledjük a honlap nevét... icon_wink.gif
  Mono | #46781 Üzenet | 2007-10-11 20:40:59 | Válasz a #46752. hsz-ra Előzmény #46752
Majd az egyéb utazások címû off topicba írd icon_wink.gif
  Velõ | #46798 Üzenet | 2007-10-12 10:40:43 |
ok, meglesz!
  Chrissti1 | #48588 Üzenet | 2007-11-13 16:22:15 |
Sziasztok

Gondolom nehanyan tervezik h 2``8 nyaran esetleg kimennek dolgozni Gorogorszagba konkretan Paraliara Aki gondolkodott ebben az ha gondolja az irjon nekem , es belevaghatnank egzutt Az email cimem chrissti1@freemail.hu Aki pedig esetleg volt mar kint attol szivesen fogadnek nehany jotanacsot pl milyen a fizetes, mennyire kell a nzelv vagz esetleg eleg az angol is, mikor erdemes oda kimenni pontosan , mennzibe kerul kb az ottt eles ugz ertem a szallas meg a megelhetes Elore is koszonom mindenkinek az informaciokat Tovabbi szep napot mindenklinek
Kriszti
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Munka Görögországban
<   1 2 3 ... 14 15 16 ... 68 69 70   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu