ajándékba kaptam a görög kulinária c. könyvet, amit szeretnék eladni, mert már van belőle egy. teljesen új, csomagolva van, 5500 ft, ha valakit érdekel. bővebben itt olvashattok róla:
http://www.vincekiado.hu/titles/gorogkulin.shtml
mivel a fórumra csak ritkán tudok jönni, e-mailben keressetek légyszi, ha valakit érdekel. livi.meszaros@gmail.com
Hahó, segítsetek légyszíves! Pitareceptet keresek giroszhoz, teli van vele a net, de mind írja, hogy gyönyörűen följönnek, és zsebet vágunk és megtöltjük, stb. nahát én nem ezt szeretném, hanem a laposat, amilyenben Görögországban is kapjuk a giroszt. Láttam, hogy itt a receptekben is van egy pita, de ez melyik változat, próbálta valaki? Esetleg ha valaki tudja, hogy kell görög pitát sütni, az megosztaná velem?
Sziasztok!
Az eredeti galatopita receptje érdekelne. Több is van a neten, de nem tudom melyik is lehet az igazi. Kint, Görögo.-ban reggelire ezt a csemegét szoktuk enni és szeretném itthon is megsütni.
Előre is köszi a válaszokat: Adri
A tojásokat és a sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vanília kikaprat belsejét, a darát.
Tűzre tesszük és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik (forrástól számított 3-4 perc). A tűzről lehúzva habverővel belekeverjük a vaj felét.
Egy kb. 20x30-as tepsit kibélelünk a réteslap felével úgy hogy túllógjon a szélén.
A maradék vajat megolvasztjuk és olvasztott vajjal egy részével meglocsoljuk, majd beleöntjük a darapudingot.
Befedjük a maradék tésztával és meglocsoljuk a maradék vajjal.
Éles késsel bevagdossuk a tésztát, mintha felszeletelnénk.
190 fokra előmeleített sütőben 15 percig sütjük, majd 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és további 30 percig sütjük.
Míg sül, összefőzzük a szirup hozzávalóit és a sütőből kivett süteményre locsoljuk az egészet.
Pár perc múlva fogyasztható. Frissen az igazi!
Forrás: Nők Lapja, Bereznay Tamás feleségétől származik
A tojásokat és a sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vanília kikaprat belsejét, a darát.
Tűzre tesszük és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik (forrástól számított 3-4 perc). A tűzről lehúzva habverővel belekeverjük a vaj felét.
Egy kb. 20x30-as tepsit kibélelünk a réteslap felével úgy hogy túllógjon a szélén.
A maradék vajat megolvasztjuk és olvasztott vajjal egy részével meglocsoljuk, majd beleöntjük a darapudingot.
Befedjük a maradék tésztával és meglocsoljuk a maradék vajjal.
Éles késsel bevagdossuk a tésztát, mintha felszeletelnénk.
190 fokra előmeleített sütőben 15 percig sütjük, majd 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és további 30 percig sütjük.
Míg sül, összefőzzük a szirup hozzávalóit és a sütőből kivett süteményre locsoljuk az egészet.
Pár perc múlva fogyasztható. Frissen az igazi!
Forrás: Nők Lapja, Bereznay Tamás feleségétől származik
Szia!
Igen, ez a galaktobureko receptje, egyszer már elkészítettem, de a szirup teljesen eláztatta az egészet. Ekkor jutott eszemben, hogy a görög pékségekben nem is galaktoburekot árulnak reggelente, hanem galatopitat, ami hasonló az előbbihez, de nincs sziruppal leöntve. Rétestészta között vaníliás krém. Az az igazság, hogy a neten búzadarával írják a krémet, de amit mi kint ettünk, -Thassoson, Asprovaltán, Nei Poriban, Marmarason-, annak nem grízes volt a krémje, hanem mintha lisztes lett volna. Ezért is érdekelne az eredeti galatopita receptje, jó lenne kideríteni, hogy hogyan kell készíteni, mert szívesen megsütném itthon!
Bocs az off-ért,de ha valaki kint is szeretne magyaros ételt főzni a családjának az feltétlen vigyen magával tejfölt-t és jóféle füstölt szalonnát mert ezeket kint nem fog kapni!
Bocs az off-ért,de ha valaki kint is szeretne magyaros ételt főzni a családjának az feltétlen vigyen magával tejfölt-t és jóféle füstölt szalonnát mert ezeket kint nem fog kapni!
...és igazi magyar PIROSPAPRIKÁT!!!
Ugyanis az itt kapható, még a nagy botrányt kavart "téglaporos" paprikához képest is mmmmmm
De hát nem lehet minden tökéletes...
JAJJJJJJJ!
És ZSEMLEMORZSÁT!!!!! Abból is az itt kapható... nem tudom miből készítik... de panírozáshoz nagyon nem jó. "Sűrítő" anyagnak használják leginkább, darált húsos "töltelékek"-hez és hasonlókhoz... Ahhoz szerintem meg mindegy milyen.
Bennt van a sütőben életem első galaktoburek-ja,meglátjuk mi lesz belőle.A kislányommal készítettem,vagyis inkább Ő csak akadályozott.... Az előző recept alapján csináltam,majd megírom hogy sikerült.
Ma a szakácsunk egy nagyon isteni ételt készített a személyzetnek!
Valami tejszínes szószos csirkét rizzsel.
Na ez nem valami eget rengető különlegesség, tudom.
De ami számomra új volt, mielőtt vele dolgoztam, az az, hogy egy csomó alapanyagot megpirít, mielőtt összeállítaná az ételt.
Lehet, hogy ez csak nekem újdonság, de jobb ízű tőle a kaja.
Itt is a csirkehúsdarabokat először forró olajba megkapatta, de tényleg csak éppen!
És utána kezdte el készíteni belőle az ételt.
De például a muszakát is úgy készíti, hogy a padlizsánszeleteket vagy rostlapon, vagy nagyon forró olajban "megkapatja" és utána rakosgatja a tepsibe. És a belevaló krumplit is beledobja egy kicsit a forró olajba. Azt mondja, hogy ő azért szerei így csinálni, mert eleve lesz egy kellemesebb alapíze, illetve a további konyhatechnológiai eljárásoknál nem "ázik szét" az étel. Például, maradva a muszakánál, a sütőben már nem távozik annyi lé a padlizsánból és a krumpliból, így más állaga lesz, ha elkészül. És tény lesz egy kellemes, más íze a kész ételnek.