#1765782011-10-17 22:00:49 Válasz a #176567. hsz-ra
Szia hlimicsura!
Sokszor eszembe jut Milos, Pollonia és az éttermetek is!
Az az "utórengés" amit mi találtunk, azért azt jelentette, hogy vasárnap nem volt szabad asztal este fél nyolckor. Képzelem, mi lehetett főszezonban!
No, de most itt a megérdemelt pihenés ideje!
A halászáshoz most is elég jó idő van, de tényleg lehet még fürödni? Neked melyik a kedvenc strandod?
Üdv és jó pihenést kívánok a kollégáidnak is!
Remélem, hogy Te, most, hogy szabin vagy, többször megfordulsz a fórumon és mesélsz majd, hogy milyen Milos olyankor, amikor nincsenek nyaralók.
Már rég ígértem a kajákkal-éttermekkel kapcsolatos infóimat, úgyhogy itt az ideje, hogy le is írjam, még mielőtt elfelejtem.
Kezdeném a REGGELIvel:
Két megoldás is volt erre: az egyik a Polloniában levő remek pékség, ahol a hagyományos görög péksüteményeken (spanakopita, tiropita, sonkás-sajtos pita) kívül croissant, kalács is volt. No meg kávé, tea, gyümölcsös vagy mézes joghurt és sokféle szendvics is.
Nálam a friss, még langyos spanakopita volt az egyik győztes, a másik a sima croissant (volt csokis is). A simához mindig vettem a boltban néhány minidoboz lekvárt is. De a gyümölcsös joghurt is finom volt és óriási adag.
A kávéhoz, teához mindig adtak egy-egy szelet kuglófszerű, citromhéjjal ízesített süteményt, már szinte ez is elég volt reggelire.
Árak: a piták 2,50-be, a kis croissant 1 euróba került.
A rendszer önkiszolgáló volt, a pékség előtt volt egy fedett terasz, 4 pici asztallal és az út túloldalán, közvetlenül a tengerparton további 4 kis asztal.
A másik, ami bejött nálunk, az az Adamasban található egyik kávézó volt, a kikötővel szemben, nagyon sok asztallal. Kávézó-pizzázó-palacsintázó volt. A neve AKTAION. Jellegtelen hely, semmi görögös nincs benne, viszont volt reggeli, mégpedig nagy választék, a kaja minősége is jó volt, a kiszolgálás pedig a görögökre egyáltalán nem jellemzően villámgyors. Mindeféle kombináció közül lehetett választani: a legegyszerűbb a kávé/tea és kenyér, vaj, dzsem/méz volt, a lebonyolultabb pedig a friss narancslé, kávé/tea, sonkás/baconos tojás, kenyér, vaj, dzsem/méz - és ez került 10 euróba, ami kb 30%-kal volt olcsóbb, mintha mindezt külön-külön vette volna meg az ember. De volt lágytojás, rántotta, bundáskenyér, mindenféle palacsinta, mézes-diós vagy gyümölcsös joghurt is, továbbá saláták, sajtkrém, stb. Néhányszor náluk ettünk és estig nem is lettünk éhesek.
#1766362011-10-19 22:25:00 Válasz a #176633. hsz-ra
ÉTTERMEK
Meglepően sok étterem van Milosn, nyilván alkalmazkodva a látogatók számához nyitottak ennyi éttermet, de szeptemberben meglehetősen üresek voltak. A legtöbb étteremben 2-3 asztalnál volt csupán vendég, de volt olyan hely is, ahol egyetlen vendég sem volt.
Érdekes volt a számomra, hogy több olyan éttermet is láttunk, ami nem egy adott településen volt, hanem valahol az út mentén, illetve a déli parton a "pusztában", azaz mellette max. egy panzió volt, de semmi több. Fogalmam sincs, ki az, aki mondjuk egy főút mellett akar vacsizni, távol mindentől, két település közt, a porban, a zajban.
Adamasban a tengerparttel szemben, az út túloldalán egymás mellett 3-5 étterem, továbbá néhány kávézó, cukrászda sorakozik. A két nagyobb kávézó közül az egyik jókora teret elfoglal a számtalan asztalával, és itt enni is lehet, van pizza, saláta, palacsinta.
De van néhány nagyon vonzó taverna is, görög kajákkal, részben grillezett ételekkel, és van az étlapon néhány görög alap-kaja (muszaka, stifado, töltött paradicsom, töltött padlizsán).
Érdekes, de Miloson a legtöbb helyen kapribogyót is szórnak a görögsali tetejére - én nagyon díjaztam! Továbbá azt is díjaztam, hogy szinte minden helyen volt sült apróhal.
Mi ezek közül az éttermek közül kettőben ettünk, az egyik az O'Flisvos volt, ahol teljesen rendben volt a kaja. A másik a mellette levő, sajnos a nevére nem emlékszem, de ha visszalapoztok a topikban, akkor Babar legutóbbi fotói között megtaláljátok: dísztökök vannak az asztalokon. Ez nagyon barátságos hely volt, a tulajdonos is nagyon kedves, ha csak elmentünk arra, köszönt, megkérdezte, hogy vagyunk, stb. Sajnos, a konyha nem az igazi, legalábbis muszaka és a hagyományos görög kaják terén. És pont a tulajdonos kedvessége miatt adtunk még egy esélyt a helynek, de csak a grillételek voltak rendben.
Adamasban a városból kifelé vezető út mentén, közvetlenül az öböl partján is számos taverna sorakozik. Ezek közül is kipróbáltunk egyet, és elégedettek voltunk. De a nevét nem jegyeztem meg.
#1766632011-10-20 21:26:11 Válasz a #176636. hsz-ra
Polloniában is van jónéhány étterem, és szeretném hinni, hogy hlimicsuráék éttermén kívül is van jó hely, de az biztos, hogy mi ezt nem találtuk meg.
Sajnos csak nyolc estét töltöttünk Miloson és ebbe akárhogyis számolom, csak nyolc vacsora fért bele, szóval minden helyet lehetetlen kipróbálni - és nem is ez volt a nyaralás célja
A jó hír az, hogy annak, aki szereti a halat és a tengeri herkentyűket, van megoldás: az Armenaki, ahol hlimicsura a séf . A kaja nagyon finom, frissen készül minden, hlimicsura a lekét is beleadja, a kiszolgálás is jó, a hangulat családias, szóval panaszra nincs ok. ÉS abrosz van az asztalokon, meg minőségi minden ami az asztalra kerül. Persze árban van mindenféle, a kimért hal nyilván itt sem olcsóbb mint más hasonló helyeken, de annak, akinek ezt nem engedi meg a pénztárcája azért van még miből válogatnia. Van többféle bor, igaz, ezt nem próbáltuk, mert nyáron sörözünk inkább.
Én szívesen megkóstolnék még pár kaját.
#1766642011-10-20 21:31:14 Válasz a #176663. hsz-ra
Plakában is beültünk egyszer déltájt egy igazi görögös tavernába egy salátára és sörre. Rajtunk kívül csupán néhány görög bácsi múlatta az időt akkor. Plakában láttunk több olyan, több-kevesebb asztalból álló éttermet, ami egy keskeny utcában volt, nagyon hangulatos volt
Ugyanakkor Plakában van egy igazi görög kafeneio is, régi tonettszékekkel, márványlapos asztalkákkal, gyönyörűszép tálalóval bent, a teremben. Sajnos a kiszolgálás olyan pocsék, hogy arra nem találok szavakat.
#1766662011-10-20 21:52:07 Válasz a #176664. hsz-ra
További éttermek, ahol megfordultunk:
A déli parton, egészen pontosan Paleohori beach felett ilyen volt a Taverna Sirocco. A hely nagyon hangulatos, de 2 narancslé elkészítése 20 percet vett igénybe (ezzel másodikok lettek a lassúsági versenyben a fent említett plakai kévézó mögött). Ennek ellenére szívesen kipróbltam volna valami kaját is, de végül nem keveredtünk arra egyetlen este sem.
Szintén a déli parton, Provatastól nyugatra találtunk rá egy tavernára, egészen közel a parthoz. Ennek a nevére sem emlékszem, csak arra, hogy nagyon igénytelen hely volt, koszos, ápolatlan, és sem narancslé, sem limonádé nem volt, csak Fanta.
Az öböl partján Hivadolimni strand felett van egy kemping, szerintem az egyetlen kemping Miloson, és itt van egy étterem is (részben önkiszolgáló rendszerrel). A teraszáról fantasztikus kilátás nyílis az öbölre! Üdjtőre, kávéra tértünk be ide. Egyszer ettünk volna valamit, de sajnos az étterem már csak félgőzzel üzemelt, az étlapon levő kajákból rendeltünk, de amikor már a harmadikra is azt mondták, hogy sajnos nincs, akkor kértük, javasoljanak ők valamit. Végül egy feta saganakiban egyeztünk ki és kihoztak egy kis tálban paradicsomszószban sült feta darabkákat, jó sok kakukkfűvel ízesítve. Amilyen egyszerű kaja, olyan finom volt!
#1766672011-10-20 22:02:48 Válasz a #176666. hsz-ra
Még egyvalamire térnék ki:
Akárhová tértünk be és akármit rendeltünk, mindig hozták a vizet. Egyszer-kétszer kancsóban, de többnyire palackozottat. Még a sörhöz, narancsléhez is hoztak És sosem számlázták ki. Persze, biztos benne volt az árban valahol. De nem külön tételként - csak azért jegyzem ezt meg, mert valamelyik topikban valakik panaszkodtak, hogy kaptak vizet, aztán ki is fizetették velük.
Továbbá Miloson szokás egy kis plusszal kényeztetni a vendéget. Volt ahol ez előétel volt, pl. egy kis tálka olajbogyókrém, ami friss kenyérrel nagyon jól tud esni, vagy egy kis sajtkrém olajbogyóval, ami szintén fincsi volt. Ha csak sört rendeltünk, kaját nem, jött egy kis sós mogyoró.
Vacsi után szinte mindenhol volt egy kis desszert: volt gyümölcs (szőlő, dinnye), egyik helyen valami piskótaféle egy kis fügebefőttel, és több helyen kaptunk túrókrémet. Azt gondolom, ez a sziget egyik specialitása: cukorral, fahéjjal/citromhéjjal ízesítve. Én nagyon szerettem Nem voltak nagy adagok (kivéve hlimicsura éttermét, de lehet, hogy ott azért jött egy úriási adag, mert mi kivételezettek voltunk ), de egy kiadós vacsi után amúgy sem fért volna több belénk, ugyanakkor egy pár falat édesség nagyon jól esett.
Talán hlimicsura elárulja a receptet
Köszi a részletes beszámolót, nagyon hasznos....
Jó hír, hogy adnak vizet. Az előételt és a desszertet mi Santorinin tapasztaltuk először. Krétán rakit adtak (mondjuk nem mindenkinek, velünk ivott is egyet a pincér) illetve Rodoszon gyümölcsöt kaptunk.
Lehet hogy máshol is volt valami plusz de azokra már nem emlékszem.
Én azt tapasztaltam, hogy ha szimpi vagy akkor kapsz valami pluszt.
Főleg ha szimpi vagy : )) és mondjuk megpróbálsz görögül beszélni...
#1766802011-10-21 13:10:44 Válasz a #176676. hsz-ra
Hát igen, ha szimpi vagy, ha sokat fogyasztasz, ha visszatérő vendég vagy...
Nem tudom, hogy a görög nyelv segít-e, hááát, lehet, mi mindenesetre próbálkozunk görögül mindenhol, de a legtöbb helyen elnéző mosoly kíséretében a pincér váltott angolra.
Nyilván főszezonban azért ez is másképp van, de szeptemberben, amikor már kevés a vendég, akkor jobban odafigyelnek rájuk.
Nagyon sok és nagyon szuper strand van Miloson, ha valaki strandolni szeretne, nos, azt megteheti. Sőt, szerintem leginkább strandolni lehet Miloson, mert történelmi látnivalók nemigen vannak, néhány festői kis településen, vagy Plaka óvárosán kívül látnivalók sem igen.
Nem szeretnék senkit sem elriasztani, hiszen hajókirándulással, a szomszéd sziget(ek) meglátogatásával lehet ennél színesebb programot kialakítani.
De visszatérve a strandokra:
Némi segítség a helyek lokalizálásához itt: https://www.milos-island.gr/beaches/beaches.html
Adamasnak két strandja van, a kikötőtől jobbra (ha szemben állunk a kikötővel) Lagada beach - kicsi, homokos-kavicsos, az elején napernyős-fizetős résszel, de van pár tamariska és az árnyékukban néhány pad is. Pár méterre van egy kávézó is. Fő kérdésem az volt, hogy vajon mekkora hullámok keletkeznek, ha a közeli kikötőbe befut egy komp?
A város másik oldalán ennél jóval hosszabb a Papikinou, itt is van napernyős-fizetős rész és egy kis játszótér is, ugyanakkor ez elenyésző a strand hosszához képest. A pozitívuma, hogy árnyékos - itt is tamariskafák vannak, továbbá hogy homokos, negatívuma, hogy keskeny és egy forgalmas autóút határolja. Ez utóbbi annyira nyomasztó, hogy én sosem mennék ide. Ugyanakkor ez tűnt a legzsufibbnak. Bárt, kávézót nem láttam, de kis sétával a városszéli vendéglátó-ipari egységek elérhetőek.
Adamas e két strandja az öböl miatt védett.
Ha az utunkat tovább folytatjuk az öböl mentén, nemsokára elérjük Hivadolimnit. Persze előtte is van néhány strandolásra, fürdésre alkalmas hely, de ezek jelentéktelenek. Hivadolimni viszont hosszú és széles, homokos, a víz lassan mélyülő, meleg, mert az öböl véd a hideg áramlatoktól. Jó széles fás rész van, azaz van természetes árnyék is. Itt, legalábbis szeptemberben már nem volt fizetős napágy, pontosabban semmiféle napágy-napernyő és közvetlenül a parton nincs egy árva kávézó sem. De napernyő nem is kell, mert van árnyék, inni-ennivalóért pedig a közeli kempingig kell menni. Mi megszerettük Hivadolimnit, többször is jártunk ott és több arcát is megismertük: volt hullámos a víz és volt tükörsima is. Nagyon kevesen voltak, alig 2-3 pár rajtunk kívül - igaz, ez szeptemberi állapot. De a hosszát és szélességét figyelembe véve talán máskir is akad hely bőven.
Ha tovább folytatjuk az utunkat az öböl mentén, rátalálunk Fatourena beachre. Az Agia Marina templomnál kell letérni a főútról és a templom mellől lenézve látszik a türkizkék öblöcske. Az út lefelé szörnyű: gödrös földút, hajtűkanyarokkal és helyenként nagyon meredek lejtővel, sztem ajánlott a terepjáró. Ember nemigen téved oda, szóval eléggé elhagyatott hely, csodaszép is, de mégsem táboroztunk le ott, mert nincs egy fia fa sem, azaz nincs semmi árnyék. Ugyanakkor ha valaki van olyan bátor és lemegy, akkor érdemes továbbgurulni kb 1000 métert és megnézni a lagunát. A laguna náddal van benőve, de a földsáv, ami elválasztja a tengertől kellemes helynek tűnt, tamariskafák árnyékolják és homokos. Mivel nem volt egyértelmű, hogy lehet a földsávra eljutni, mi pedig szomjasak voltunk, végülis nem próbáltuk ki.
#1767042011-10-24 17:28:21 Válasz a #176702. hsz-ra
Szia Medi!
Voltál a hajókiránduláson?
A Milos melletti szigetről, amit K.....s-nak hívnak, kérnénk egy kis véleményt, a K.....s topikban. Tudod az a sziget, amit Pollóniából lehet kis komppal elérni.
Üdv.. babar
(Eddig olyan részletesen írsz Milosról, hogy szerintem te ott folyamatosan jegyzeteltél!!)
#1767082011-10-24 22:30:05 Válasz a #176702. hsz-ra
A sziget északi oldalán levő strandokat láttuk, mert elautóztunk odáig, de nem próbáltuk ki. Sarakiniko és Papfragas érdekesek, de pont ezért sokan voltak arra. Pont ezért nem is fényképeztünk.
Ami tetszett, az Pahena kicsi strandja volt: kicsi ugyan, de természetes árnyékkal és teljesen üresen.
Polloniában annak az öbölnek a partján van a strand, ahol a halászbárkák kikötője. Tulajdonképpen adottságait illetően akár a kedvencünk is lehetett volna: homokos, helyenként elég széles, az ősöreg tamariskák alatt volt bőven árnyék is, az öböl védett a nagy hullámzástól és számos kávézó, étterem van arra a célra, hogy a napozással elvesztett folyadékot pótolhassuk. Gyerekeseknek fontos szempont, hogy van egy nagy, bekerített játszótér is közvetlenül a strand mellett. És van egy jókora üres (és poros) placc, ahol parkolni lehet.
Mégsem lett a kedvencünk, mert állandóan tele volt. Nem volt nagyon zsúfolt, de elég sokan voltak ahhoz, hogy mi másik, üresebb strandra kívánkozzunk. Nyilván azok, akik Polloniában szálltak meg, de nem béreltek autót, ide jöttek strandolni.
Ugyanakkor Polloni északi oldalán is van lehetőség a napozásra és a fürdésre is. Napozásra mindenképpen, leginkább a laposra csiszolódott sziklákon, de pl. a mi szállónk előtt (MaryEllen) lépcsősor vitt le a szikákhoz és némi betonnal tették egyenletesebbé és napozásra alkalmassá a sziklát. Más hotel előtt (Nefeli) parkocska volt, és abban napozóágyak az ott lakó vendégeknek. Néhány helyen a vízbe is be lehetett menni, többnyire kavicsos mini-öblök ezek, és ha az ember beljebb akart úszni, akkor kerülgetni kellett a kikötött halászbárkákat, de ennek ellenére én kétszer is fürödtem itt és szuper volt!