Sziasztok! Ma elküldtem pár újabb levelet szállásügyben és az autóbérlési lehetőségeket is átnéztem a neten, illetve a Kokszitól kapott prosikban, de egy- két kivételtől eltekintve nem találtam árakat. Valószínűleg marad a helyszínen történő érdeklődés. Mennyi időt kell rászánnunk egy körültekintő bérlési procedúrára? Mert ha a prosikban szereplő kompmenetrend él idén is, akkor 19:14-kor indul az utolsó komp Polloniából, mi meg elvileg 15:00 óra környékén érkeznénk Adamasba. Bérlés, utazás (eltévedési lehetőségekkel:)) belefér szerintetek ebbe az időbe? A sziget útviszonyaival kapcsolatban még arról érdeklődnék, hogy a rossz minőségű földút az köves, hepehupás, nem lehet visszafordulni róla, ilyenekre lehet számítani vele kapcsolatban? A teljes nyugati részt nagyon gáz kisautóval megközelíteni? Mert arra gondoltam, hogy az utastársak (sofőrök) nyugodt nyaralása érdekében a legrosszabbakat inkább kihagynám. Ha lesz pénz terepjáróra, megnézzük azzal, ha nem akkor nem. Sofőrünk rutinos lesz a rossz minőségű utakat illetőleg, de más ha a saját autód alját kockáztatod, és más ha egy bérelt autóét.
Verka, ki fogom nyomtatni a biztosításról szóló kisokost amit a Santorini oldalra feltettél, és viszem magammal CDW-stől, FDW-stől
Boat,
én biztosan előre bérelnék autót főleg így, hogy csak pár óra van rá. Ha repülővel érkeztek a szigetre valahogy be is kell jutni Adamasba, az autót pedig már a reptéren felvehetnéd, így rövidebb lenne a transzferidő.
Ha komppal érkeznétek Milosra (így ugye eleve Adamasba), akkor talán beleférsz az időbe, de gondolj arra is, hogy többen is fognak ugyanazon hajóval érkezni, akiknek egy része esetleg rögtön a kölcsönzőkhöz megy...+még el kell jutnod Adamasból Polloniába+ mi van, ha esetleg késik a kompod+ a kölcsönzők is elég szétszortan helyezkednek el, csomaggal megrakottan, melegben szerintem nem túl szórakoztató a séta...+látni fogják rólad, hogy mindenképpen kell kocsi- így nem leszel a legjobb alku-pozícióban sem + stb...egy szóval,szerintem ez így elég "csücskös".
Anno -ha jól emlékszem- tettem fel egy összhasonlító listát az autókölcsönzőkről...ha nem is aktuálisak az árak, talán címlistának még jó.
Egyébként egy napon belül válaszolt az összes...
Ha megnézed a fényképalbumomat, akkor a 6. képen szereplő kis, sárga Matízzal jutottunk el az összes helyre amelyek a képeken szerepelnek (kivéve persze a hajóról készülteket ) Jó pár a nyugati oldalon van...
15-19.15-ig bőven van időd mindenre. Adamasból Pollóniába elmenni gyerekjáték, kb. 15-20perc eltévedni elvileg lehetetlen. Lesz egy körforgalom út közben, ott viszont ki van táblázva. Vigyázat, a körforgalomban volt festve egy STOP-vonal, úgyhogy mások ott a szabályok, mint azt a józan ész diktálja. De ritka lesz, hogy egyszerre két autó legyen benne. A pollóniai kompon kell a jegyet megvenni, úgyhogy az sem gond. Tehát felálltok a verdával a kompra és majd egy emberke összeszedi a pénzt, ha jól emlékszem.
Ami pedig az utakat illeti:A jó út Adamasból Agh. Marina templomig jó (az én térképemen pirossal jelölve. Innen egy nagyon jó minőségű földút következik (3 nagyméretű szélerőművet fogsz itt látni) ezeket néha locsolókocsik öntözik, hogy ne poroljon (ezt saját szememmel láttam). Ezek után fogsz találkozni olyan úttal, amit nem is inkább a kátyú jellemez, hanem kiálló kövek. Én láttam arra Matiz-t is, úgyhogy sokan le@rják a bérelt autót és azt ajánlom nektek is. Nyilván, három 120 kilós ember egy Matiz-ban ezen az úton nem szerencsés. Egy a lényeg BoAt. Lassan kell menni. Én asszem errefelé a 3-as fokozatot a sebváltón már nem használtam. Szépen nyugisan kettesben. Ugyanez a helyzet a Chivadolimni-től délnyugatra induló úttal is( az én térképemen (sárga-zöld jelölésű) itt aGerondas-ig tűrhető az út, onnan én visszafordultam egy másik autó kíséretében. Tehát szerintem Agh. Ioannou, Triades és Ammoudaraki megtekintése az első verzió szerint ajánlott. Gerondas pedig a második szerint, de én Gerondas után nem mennék tovább, még akkor sem ha Agh. Ioannou egy köpésre van. Inkább visszafordultam.
Ezen a térképen Triades BAY TRIADON-nak (egyébként közvetlen ennek szomszédságában van Ammoudaraki) Gerondas pedig nincs feltüntetve, de a térkép szerint a PAPA AVLAKI név felett van.
Én egyébként inkább a keleti partok közelében tévedtem el a sok kis szövevényes földút között, majdnem földhöz is csaptam a térképet, aztán feladtam. Döme szerint errefelé a Sulphure Mine megközelíthető autóval is. Hát, én ezt kihagytam, de nagyon-nagyon bánom!!. Ti keressétek és nézzétek meg, mert érdemes.
A belinkelt térkép szerint a sárga színű utak a jó utak.
Szerintem vegyél egy térképet, rögtön a kölcsönzés után, mert ez amit felraktam sz@rt sem ér. Mi is ahogy a kompról leszálltunk első volt a térkép vásárlás.
Egyébként lesznek szerintem kis eltévedéseitek, mert néha a térkép nem igazán vagy nem úgy fedi a valóságot, ahogy ők "görögösen" megrajzolták, illetve lesznek olyan útjelző táblák is amik hát nem igazán követik a modern kor követelményeit.
egyetértek Dömével, én is előre bérelnék autót a helyedben. Kérj be több ajánlatot, most ráérsz ilyenekkel foglalkozni, sokkal jobban, mint majd érkezéskor a kikötőben. Hlimicsura azt írta, hogy tud egy megbízhatót, szerintem kérj tőlük is ajánlatot, s levelezd le velük a dolgot. Írásban tudsz mindent előre tisztázni, hogy biztosan mindenre kiterjedjen a biztosítás. Szerintem ezen nem éri meg spórolni, mert baj esetén sokkal többet kell fizetni.
Olyan helyről lenne célszerű bérelni, aki nem akad fenn azon, hogy ha a sziget nehezen járható részeire viszed a kocsit. Mivel már többektől olvastam, hogy a nyugati részen nem él a biztosítás, én a magam részéről vagy megpróbálnék felhajtani olyan kölcsönzőt, aki nem zárja ki azt a részt sem, vagy pedig egy-két napra bérelnék vagy egy drágább kocsit (terepjárót), vagy ha az sokkal olcsóbb és alkalmas az ottani terepviszonyokhoz, akkor egy olyasmit, amit Babar belinkelt.
Szerintem a nehezebb tereppel nem az a fő gond, amiről Dömét kérdezed, hogy meg lehet-e járni kis autóval is. Mert meg lehet, nyilván, és valószínűleg nem is lesz semmi baj. De ezt sosem tudhatod előre... És pontosan ezekre az előre nem látható esetekre szól(na) a biztosítás. Egy kisautó könnyen felakadhat a terepen... aszfaltra tervezték, na. És hiába ügyes a sofőr, mégis lehet gond. Még az is előfordulhat, hogy nem a ti hibátokból, hanem csak szimplán ott történik valami váratlan baja az autónak. De a kölcsönzőnek akkor is várhatóan az lesz a hozzáállása, hogy megmondták, hogy oda nem mehettek, ott nem érvényes a biztosítás, fizess csak...
Sziasztok! A leírtaktól felbuzdulva elküldtem egy ajánlatkérő levelet öt autóskölcsönzős címre. Verka, sajnos a polloniai axios címéről ( axcars@otenet.gr) ismét visszapattant. Nem tudom mi van Polloniában, de az ottani e-mail címek mintha meg lennének wuduzva:) Szállásügyben ma egy sajnálkozó levél jött Milosról, de van még pár megválaszolatlan, úgyhogy várok még további válaszokat. Babar, köszönöm a térképet és a tanácsokat. Valószínűleg marad a kisautó és a csigatempó (nem vagyunk egyébként sem száguldozós fajták), mellyel szép lassan bezötyögjük amit lehet:) Döme, kösz a fotót az autóról. Mennyire voltatok megelégedve az autók állapotával?
sztem nem jó az e-mailcím...próbáld az axcar@otonet.gr-t !!!
Az általunk bérelt Matiz vadi új volt, nem volt vele semmi gond, ketten (kb.200kg "élősúly") egész jól elfértünk benne, de 3 főre bizony kicsi lett volna.
Döme, nagy vagy! Innen nem pattant vissza. Szegények szerintem rossz címet adtak meg ezen az oldalon, axcar helyett axcars van feltüntetve. Hlimicsura, ha szól a szomszéd, hogy valami marhaság érkezett Budapestről, az az én levelem lenne és az árakról meg a biztosításokról érdeklődöm
sziasztok
látom jól elvagytok:)
az otenet a jó,az van nekem is:)
az autokölcsönzős angol,úgyhogy nem lesznek nyelvi gondjai
ha esetleg valamiben tudok segíteni akkor itt megtaláltok
minden nap megnézem
de a mail címem is kiírtam valahova,keressétek vissza
Na, ezzel az OTENET-tel vagy OTONET-tel mi is megjártuk tavaly, állandóan visszajött az e-mail. A szállásadó két helyen is megadta a címét, az egyiket így (otenet), a másikat pedig úgy (otonet).
BoAt!
Szerintem kérd meg hlimicsurát, hogy érdeklődjön utána, igaz-e, hogy a sziget nyugati részére, ahol már nincs műút, engedik-e a turistákat bérelt verdával rohangálni, illetve ilyen esetben tényleg nem vállalják át a meghibásodásból eredő költségeket? Mert nekem is valami rémlik, talán abban az ingyenes kiadványban olvastam, amit a szigeten kaptam a szállásadónktól, vagy valahol hallottam, de az is lehet, hogy nem is igaz. Egyáltalán meg kellene tudni, hogy ez az álláspont igaz-e minden autókölcsönzősre, vagy csak némelyik köti az ebet a karóhoz.
Egyébként, BoAt barátunk már úgy ki lesz képezve Milosról, mint a brit különleges alakulat bevetés előtt. (jön is nekünk egy sörrel)
De tutira kell menni, azért van a fórum.
Hááát mi elég sokat járkáltunk földutakon...a kutya nem szól ránk...viszont tudtuk, ha gond van saját zsebből kell állni (ezért is volt praktikus az olcsó kisautó ).
Az, hogy a műút nélküli helyeken nem teljeskörű a biztosítás a kölcsönző által adott térképről is kiderült-be volt jelölve és pont egybeesett azzal a résszel ahol a rendes térkép szerint már nincs aszfalt- de mondták és le is volt írva a szerződésben.
Ez valószínűleg minden kölcsönzősre igaz, hiszen az áraik is kb. hasonlóak, miért vállalna egyikük vagy másikuk nagyobb kockázatot...Egyszerűen azt mondják: ha le akarsz menni az aszfaltról, akkor bérelj terepjárót.
De szerintem egy kicsit túldramatizáljuk ezt a dolgot és szegény BoAt úgy fog nekivágni Milosnak, mintha a Bamako rallyt kellene teljesítenie...amiről persze szó sincs.
Viszont halkan jegyzem meg, hogy pont Miloson találkoztunk egy párral, akinek a bérelt off-road járgánya olyan helyen adta be a kulcsot, ahol nem volt térerő vagy az ő telefonjuk merült le (már nem emlékszem), de az a lényeg, hogy kb. 10km-ert sétáltak 40 C°-ban, amíg felvette őket valaki...Tanulság: mindig legyen nálad IVÓVÍZ!!!
Lehet, hogy amit itt Döme leírt, az közhelynek tűnik, vagy unalmas elcsépelt badarság. De tényleg, itt van ez a vízkérdés. Aki a szigeten autót bérel (és ez vonatkozik más szigetekre is) vigyen magával háromszor annyi vizet, mint amennyit a kirándulás alatt egyébként is meginna, mert ha valami történik, akkor lehet, hogy ott kell dekkolni, esetleg éjszakázni. Víz nélkül nagy baj lehet. Anno Kokszinak is mondtam, hogy a "másik szigeten" is van egy gyalogosan megközelíthető strand, amit őrültség 35-40 fokos melegben megfelelő folyadékmennyiség nélkül megközelíteni. Agh. Ioannis pont egy ilyen beach. Az oda vezető úton óriási több tonnás sziklák merednek le a hegyoldalról, ha egy ilyen elindul, akkor annyi.Mi este 7-kor voltunk ott és azon gondolkodtam mennyire egyedül vagyunk itt (bár van itt egy kolostor, gondolom a papok adnának valamit enni v. inni) és ha az autó lerobban, akkor több kilométeres séta a következő lakott településig.
Kérdezted még BoAt, hogy meg lehet-e fordulni az utakon. Igen meglehet, legfeljebb több kormánymozdulat szükségeltetik, esetleg menni kell pár száz métert egy alkalmas helyért.
Ami a Milos-i utakat illeti inkább azt találom veszélyesebbnek, hogy a nagyobb kiálló kövek felüthetik a járgány alját, megsérülhet a kipufogó, vagy a katalizátor stb. (alacsony építésű verdák hátrányban) de odafigyeléssel ez kiküszöbölhető.
Egyébként Agh. Ioannis beach-nál van egy kis kápolna, ott le kell tenni az autót és gyalogosan kb. 300 méter és már ott is vagy. Autóval nem ajánlott oda lemenni. Legalább is a Matiz nem ez a kategória.