#2031422013-05-28 23:13:19 Válasz a #203139. hsz-ra
Reggel megnézem a bankomnál hogy mennyit vontak le a kapuknál, de nekem akkor is 50-60- és 80 van a fejemben valamiért.... Végül is tök mindegy, mert nem egy nagy összeg, csak a pontosság kedvéért... És ha rá keresek a neten akkor is azaz összeg jön ki... Lehet kezdek szenilis lenni, ja a Cavintonomat is elfelejtettem ma bevenni...
Sziasztok.
A szerbiai árakat is meg tudnátok adni ilyenlebontásban?
Sokunknak jó lenne a váltás miatt, pl. én szeretek pontos összeget adni.
Köszi előre is.
"Macedón hatóságok fokozottan ellenőrzik a kötelező biztosítási zöld kártya meglétét, s annak macedóniai érvényességét. Amennyiben a járművezető nem rendelkezik zöld kártyával, vagy az nem érvényes Macedónia területére, a határátlépéskor 40, - € (legfeljebb 14 napra érvényes) értékű biztosítást kötelező váltani."
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?macedonia
"A macedón közlekedési szabályok megsértéséért – személyi sérülés esetén akár 500 euró feletti - közúti bírság szabható ki, ezért kérjük, hogy minden esetben (városi és városon kívüli útszakaszokon is) tartsák be a közlekedési szabályokat. Helyszíni bírságot kizárólag egyenruhás, magukat megfelelően igazolni tudó rendőrök szabhatnak ki. A bírság kifizetésére a legközelebbi bankban, vagy postafiókban van lehetőség: a bírság helyszíni, „zsebbe történő” kifizetésre helyi szabályok szerint nincs lehetőség!
Figyelem! Helyi előírásokat követve a közlekedési baleseteket a helyszíni szemle jegyzőkönyve és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján területileg illetékes vizsgálóbírónak kell gyorsított eljárás keretében kivizsgálnia. A 2012. évi nyári turistaszezonban magyar állampolgárok közúti balesetei kapcsán szerzett tapasztalataink szerint egyes hatósági eljárások akár 8-10 órát is igénybe vettek a forgalmasabb, nemzetközi tranzitforgalom által is érintette útszakaszokon /E-75-ös autópálya/. Nagykövetségünk ilyen jellegű megkeresésekben is maradéktalanul eleget tesz a törvényben előírt konzuli érdekvédelmi feladatainak, ugyanakkor a helyi hatóságok ügyintézési gyakorlatába nincs lehetőségünk beavatkozni."
Ne kavarjunk már megint. Az elmúlt 33 évben fizettem párszor a rendőröknek, kivéve egy alkalmat amikor a bíró büntetett meg 180 euróra. A szerb rendőrök óvatosabbak, ők mindig a procedúrát emlegetik, de meg lehet egyezni. 20 km/h-ás sebesség túllépés esetén helyszíni bírság van, utána van a procedúra, ami több órát is eltarthat, de a konzul nem fog mondjuk Jagodinába leutazni, de lehet tolmácsot kérni és azt kötelesek biztosítani. Nekem egy szabadkai rendőr gyerek fordított Jagodínában, végén elküldtem a fenébe, mert felét sem fordította le.
A Macedón rendőr mindig a nyaralására gyűjt, vele meglehet egyezni.
A magyar biztosítók által kiállított zöldkártya tartalmazza a FRYDOM kifejezést és ez jó a határon, nem kell idegeskedni.
Mindenki maga eldöntheti, hogy elég hivatalos-e a forrás. Az, hogy mi az előírás és mi a gyakorlat nem feltétlenül azonos,de jó, ha tisztában vagyunk a szabályokkal. Eredetileg a zöldkártyás infót akartam csak linkelni a Macedón konzuli oldalról, azt is egyfajta mentőövnek zöldkártya eltűnés esetére. Én is elmesélem sokszor gyakorlati tapasztalataimat és mindenkire rábízom a döntést. Viszont! A törvényekkel, szabályokkal mindenkinek tisztában kell lenni, mert hogy egyik volt hozzászólásból idézzek. Más farkával mindig könnyebb verni a csalánt! Soha nem lehet tudni, milyen emberrel kerülsz szembe és ahogy mondani szokták az egyenes út általában rövidebb. Ezt arra értem, hogy érdemes betartani a szabályokat és nagyon remélem ezzel mindenki egyetért. A többi nézőpont kérdése!
#2032052013-05-30 00:02:58 Válasz a #203173. hsz-ra
A zöldkártya amit a biztosítódtól kérsz biztos, hogy érvényes lesz ide is!
Más országokban létezik olyan biztosítás ami nem vállal fellegősélet saját országán kívül, de a Magyar biztosítók mindegyike vállal, ezt bizonyítod a biztosító által kiállított zöldkártyával, ami külföldön és belföldön is bizonyítja, hogy érvényes biztosítással rendelkezel.
"Macedón hatóságok fokozottan ellenőrzik a kötelező biztosítási zöld kártya meglétét, s annak macedóniai érvényességét. Amennyiben a járművezető nem rendelkezik zöld kártyával, vagy az nem érvényes Macedónia területére, a határátlépéskor 40, - € (legfeljebb 14 napra érvényes) értékű biztosítást kötelező váltani."
Mi ezzel a gond idáig is ellenőrizték (igaz nem mindig) határátlépésnél a zöldkártyát és annak érvényességét? Szerintem ez nem rémhír terjesztés!
Tőlem pl: nyíltan a MAC határőr kért kis baksist mikor a kezében volt az útlevelünk (a szelektíven olvasóknak kb: 3éve volt) "20euro no control usgyi" szöveggel úgy tettem mint aki nem érti és mosolyogtam közben, tőlem ugyan nem kapott egy vasat sem.