az eredeti topik címe az volt, hogy Neos Panteleimonas/Palea Panteleimonas
csak valószínûleg az túl hosszúnak bizonyult, így az utóbbi lemaradt
Amúgy meg, ha beadom keresõbe a neten, csak a paleáról özönlik egy csomó anyag....
de ha már itt tartunk, gondolom a két falu egymás mellett kell, hogy legyen, vagy egymás közelében (lásd Epidavros, Nea Epidavros, Ano Epidavros)
Van egy térképem is, ha be tudnám szúrni, elhinnétek, hogy a kettõ nem ugyanaz, de természetesen közel vannak egymáshoz. Van Paleos Panteleimonas, amely Neos Panteleimonas "õse" volt, és van Paralia Panteleimonas, ami a hozzájuk "kapcsolodó" tengerpart.
Neos Panteleimonas elsõsorban a kempingjeirõl nevezetes. Paleos Pantaleimonas pedig valóban a védett mûemlék falu, amelyet csodálatosan helyreállítanak.
A cím szerint Neos Panteleimonas a topic címe, de a képeken Paleios Panteleimonas van, és arról is írtok. Én értettem félre vmit? Mert a két település nem ugyanaz.
Jox!
Te is jó képet küldtél
Érdekes dolgokat olvastam a faluról.Nem olyan régen azt,hogy teljesen lakatlan,csak egy vendéglõ mûködik /és a faluház/ Amit a helyiek vezetnek,kimondottan szervezett utasoknak.A falu többi háza ,még ha nem is romos,akkor is üresen áll.Viszont azt is olvastam,hogy a gazdagabb Görögök kezdik felvásárolni a telkeket és a házakat.
Lehet ,hogy a kis faluból hamarosan túrista-paradicsomot varázsolnak?
Katus
A platamoni vár északi oldalán festõi környezetben található ez a tengerparti település, mely elsõsorban campingjeirõl ismert.
Az Olymposz hegy látványa és az égszínkék tenger csodálatos összhangja teszi teljesebbé az üdülõfalu képét. Több km hosszú, gyönyörû homokos tengerpartja miatt népszerû a külföldi és görög, nyugodtabb pihenésre vágyó vendégek körében.
Néhány hangulatos taverna, üzlet, kávézó várja az idelátogatókat.
A falu kitûnõ elhelyezkedése miatt rengeteg onnan a kirándulási lehetõség: Olymposz, Meteora, Vergina, Skiathos.
Szeretnék egy új témát nyitni Neos Panteleimonasról. Hiszen a Világörökség csodálatos részeként tartják számon.
Jó lenne minnél több képet és információt gyûjteni errõl a festõi falucskáról és környékérõl.
Katus