Hozzávalók 4 személyre:
550 g padlizsán
340 g paradicsom
220 g barna lencse
220 g gomba
1 zöldpaprika
1 nagy fej vöröshagyma
120 g cheddar vagy ementáli sajt
30 g sima liszt
30 g vaj
3 dl tej
2 tojás
4 evõkanál olívaolaj
3 evõkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 evõkanál száraz fehérbor, vagy víz
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál barnacukor
5 mokkáskanál só
1 mokkáskanál õrölt fahéj õrölt fehérbors
fél mokkáskanál õrölt szerecsendió
felaprított friss petrezselyemzöld a díszítéshez
Mondom, musszak ezer féle van. Tulajdonképpen már tök más jellegû kaják is futnak musszaka néven, így nem csoda, hogy amit egyikõnk eszik, nem is hasonlított arra, amit másikunk próbált valahol egészen máshol.
Épp most találtam az egyik hazai újságban egy Karfiol-muszaka receptet. Nagyon jól néz ki és olyasmi, mint amit Csutek ajánlott, csak krumpli nélkül. Szerintem finom lehet.
Csutek, nagyon guszta a muszaka kép!!!
A Spektrumon épp a múltkor volt a muszaka készítése, Santorinél.
Szint szóról szóra úgy mondta el a csajszi a receptet, mint a te, csak õ a húsba nem tett bort, viszont fahéjat igen.
Azt mondta, hogy nagyon sok ételben használják a fehéjat, mert hogy mennyire finom.
Jegyzeteltem bõszen.
Még nem csináltam meg, mert nem birtam rávenni magam a pampuckálásra. Elég macerás megcsinálni, pedig a gyerkõcöm már rágja a fülem, hogy õ muszakát szeretne enni, úgyhogy lassan kénytelen leszek nekifogni.
Én már ma neki fogok, ha kapok padlizsánt.
Fahéjat sok helyen tesznek a húsételbe. Fõleg az észak afrikai konyhára jellemzõ. Szerintem kellemes ízt ad az ételnek.
Én nagyon szeretem a fahéjat, de eddig csak a tejberizsnél használtam, meg a gyümölcs levesbe is szoktam tenni. Húsba még sosem hallottam, de a görög csajszi a tévében azt mondta, hogy Görögországban nagyon sokféle ételben használják.