Nos, a mentőláda itthon sem lehet lejárt, de pont úgy mint Szerbiában, vagy Macedóniában, itthon sem nézi kutya sem. Ahogy tűzoltókészüléket sem kértek eddig egyik országban sem.
Ami kimaradt, viszont igen fontos!!!! A kötelező biztosítás zöldkártyája!!!! Na azt a Macedónok nagyon szeretik nézegetni.
Hát mit mondjak, voltak kritikus pillanatok. Lehet, hogy velem van a baj, de én nem bírom az éjszakázást, olyan 3 körül végem van, és ha elalszok nem elég egy fél óra alvás Ami viszont érdekes az az, hogy egész nap(az éjszakai vezetés után) hulla voltam, mid addig még meg nem érkeztünk Sartira....út ána éjfélig semmi fáradságot nem éreztem
- Először de nem utolsó sorban megbízható, üzemképes autó!
- Új autóknál rendszerint van assistan szolgáltatás, tehát felesleges külön biztosítást kötni rá. (Ez nem a cascó).
- Nemzetközi zöldkártya (kötelezőbiztosítás). LÉNYEGES, nem csak azért mert kérhetik, hanem egy balesetnél szükséges!!!
- Lehet kötni cascó biztosítást (nem kötelező) határozott időre is.
- Utasbiztosítás kell! Nem azért mert bárki is kérheti, hanem azért, hogy a nyaralás egy esetleges baleset, betegség miatt ne legyen anyagi csőd.
- Váltsuk ki az EU-s egészségbiztosítási kártyát! Ingyen van.
- ”H” matrica a hátsó szélvédőre felragasztva! (szabványos ovál alakú fehér alapon ”H” betű). Kérhetik Szerbiában és Macedóniában is! Jogszabály szerint joguk van rá!!!
- Egészségügyi doboz. (nem lejárt határidejű).
- Pót izzókészlet (szabály szerint kell, igaz sok értelme nincs). Bármilyen készlet jó, a rendőr úgysem fogja belepróbálni!
- Vontató kötél (nem kötelező, de ha kéri a rendőr, inkább legyen).
- Legolcsóbb poroltó (nem kötelező).
- Nemzetközi jogosítvány (nem kötelező, kiváltása 1800 ft+ 2db fénykép).
- Láthatósági mellény (az utazó számától függ) Tárolása célszerűen az utastérben, hogy a rendőr ne kötözködhessen!
Eltérő kötelező felszerelés Szerbiában:
Kötelező a tűzoltó készülék minden gépjármű fedélzetén!
12 évesnél fiatalabb gyermek a vezető melletti ülésen nem szállítható.
A minimális gumiprofil-mélység személyautóknál 1 mm, teherautóknál, buszoknál 2 mm.
Ha az időjárási feltételek indokolják, akkor kötelező a min. 4 mm-es téli gumiabroncs (4 db), vagy pedig radiálgumis kerekek és a hólánc a csomagtartóban! Autóbuszok, teherautók kötelező felszerelése a hólapát is!
Egyes eltérő kötelező felszerelések Macedoniában:
Nov. 15-márc. 15-ig minden járműnek kötelező a téli felszerelés (legalább a meghajtott kerekeken!), vagy - ha nyári gumi van a kerekeken - a meghajtott kerekeken szükség esetén kötelező a hólánc.
A téli gumiabroncs min. profilmélysége 4 mm legyen!
Teherautókon, autóbuszokon hólapát és tűzoltó készülék is kötelező felszerelés!
Egyes eltérő kötelező felszerelések Görögországban:
Bár tűzoltó készülék csak a Görögországban forgalomba helyezett járműveknek kötelező, mégis ajánlatos külföldi járművek esetében is!
150 cm-nél alacsonyabb, 3 évesnél fiatalabb ill. gyermek az első ülésen nem utazhat!
3 évesnél fiatalabbak a hátsó ülésen is csak ECE R44/03 (vagy későbbi) szabványnak megfelelő gyermekülésben szállíthatók. Minimum 135 cm magas gyermek bekapcsolt biztonsági övvel utazhat."
Szia!
Látom te nagyon tapasztalt vagy. Mi most fogunk utazni először Görögországba autóval, és 3 gyerekke. Tudsz abban segíteni, hogy euróval tudunk e végéig fizetni, pl: tankolás, útdíjak? És hol érdemes tankolni?(üzemanyagár, minőség)
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv, Edina
Köszönöm, igen a zöldkártya már megvan, azért nem is kérdeztem (csak azokat amikbe nem voltam biztos)
Titi68 | #165984 | 2011-06-17 16:58:28 | Esti vagy hajnali indulás
Sziasztok!
Többször felvetődött már a nappal vagy éjszaka utazzunk kérdés. Én eddig mindig az „este kezdjük az utazást” sémát választottam, este 9-10 körüli indulással Debrecenből, és magyar idő szerint délután 1 körüli érkezéssel a Halkikidi félszigetre. Ez konkrétan nekem a sebességhatárok kisebb túllépésével kb. 15 óra utazást jelent (13 óra tiszta menetidőt, kb. 1 óra pihenőt (közben 2 tankolás) és szintén kb. 1 órát számolva a három határátlépésre, fizetőkapukra). Mi kora délután már bepakolunk a kocsiba mindent (persze a kaját, italokat még nem), én egy kicsit pihenek utána estig (a gyerekeket ilyenkor próbálják fárasztani a többiek), aztán könnyű vacsi, zuhanyzás és indulunk. Nekem nincs problémám az éjszakai vezetéssel, max. Nis környékén (hajnal 4-5 körül) szoktam álmos lenni, és a látványosabb szakaszt már világosban tesszük meg. A gyerekek is alszanak Szerbiában majdnem végig, a hosszabb pihenőt, reggelizést is akkor szoktuk megejteni, amikor végképp felébrednek. Ezzel módszerrel a viszonylag forgalmas időszakban is átcsúszunk gyorsan a szerb határon, az ébredő szerbek előtt túljutunk Belgrádon, megtörténik a műszakváltás a Macedón határon, a Görög határon sem kezdenek még ebédelni, és Szaloniki is eléggé csendes, mire odaérünk. Nem hátrány, hogy a kocsi sem melegszik át a pihenők alatt és a határokon, és így délután kipakolunk, és már mehetünk is fürödni!
A másik verzió szerint gondolom legkésőbb magyar idő szerint legkésőbb este 6-ra ki kellene érkezni ahhoz, hogy legyen idő a szállást átvenni, kipakolni, vacsorázni még emberi időben. Ha jól számolok, és lehet a fenti tempót tartani, akkor hajnal 3 körül kellene indulni, ez kb. reggel 6 óra körüli határátlépést jelent Röszkénél ( vagy ekkor már nyitva van Tiszasziget is), 8-9 körüli Belgrádot, 13-14 óra körüli Macedón és 15-16 órai Görög határátlépést eredményez. Az tény, hogy a hajnali indulással este 9-re készre lehet pakolni a kocsit, lehet aludni egy pár órát indulás előtt, és majdnem a teljes utat világosban lehet megtenni.
Kérdéseim: azok szerint, akik a hajnali indulást szeretik tartható ez a menetidő nappal? Nincs probléma a kora délelőtti belgrádi átkeléssel, és az ebéd utáni Macedón határátlépéssel és a munkaidő végére eső Szaloniki átkeléssel? Mennyire nagy a forgalom Szerbiába túlsó végén, és Macedóniában, a főutas szakaszokon? Nem túl zavaró az útépítés nappal Belgrádig?
Szerintem jó lenne, ha részletesen leírnák páran a (nyári, főszezoni) tapasztalataikat a hajnali indulást kedvelők közül, valószínűleg sokan kíváncsiak lennének rá a tapasztalatlanabbak közül és a másik táborból is.
Titi, mi annyi előnnyel vágunk neki hajnalban, hogy vannak rokonaink a határ mellett, így ott alszunk és onnét indulunk 4-kor. Tavaly így már reggel 7-kor Belgrádban voltunk. Hétfő reggel utaztunk, nem volt különösebb forgalom sem Belgrádban, sem máshol. A határokon percek alatt átértünk. Ennél ideálisabbat elképzelni sem tudok. Kora délután beléptünk Görögországba, egyszer ezt már leírtam itt, többen föl is hördültek. Szóval a határ mellett éjszakázást merem ajánlani, ha valaki megteheti, mondjuk van egy kis fölösleges üdülési csekkje esetleg egy éjszaka szállásra.
A szállásra mi nem sietünk, mert nem foglalunk előre semmit, akkor keresünk valamit, amikor leérünk.