HJudit | #7676 | 2006-05-29 21:07:34 | Fontos kellék estére.....
Kedves utazók! Én lassan már csomagolok és rakom össze fejben, mi mindennek kell majd elférni az autóban Aki most utazik elõször, jó, ha tudja, rengeteg szunyog lehet a tengernél is!!! Érdemes ellenük valamit csomagolni...... Mi Sartin igen nagy hasznát vettük.
Csak úgy infóképpen én is közölném útlevéllel kapcsolatban,hogy a neten olvastam ezzel az üggyel kapcsolatosan azt az infót,miszerint aki beutazik,annak a visszaúttól számítva három hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkeznie.
Én bementem az utazási irodába,ahol lekötöttük az utat és ott is azt tanácsolták,hogy jobb,ha van útlevél.Nem szívesn kockáztatnám a nyugit!
Egyetértek Judittal. A "dumcsi" rovatba írtam errõl bõvebben.
Andi
HJudit | #6357 | 2006-04-10 21:00:48 | Útlevél vagy személyi???
Kedves Jox! Kedves Józsi!
Tudom, hogy nem itt a helye, de ez a pár sor kikívánkozik... Szeretek elõrelátó lenni és az útlevél mellett teszem le a voksom. El kell, hogy férjen. Valószínû, senki nem "egy szál ingben" utazik, csak teszi vhová a pénzét, egyéb iratait, foglalás visszaigazolását stb? Mi a cél, ha nyaralni megyünk? A lehetõ legkevesebb kényelmetlenséggel, gondtalanul eltölteni a kikapcs.-ra szánt idõt. Vagyis megelõzni az esetleg felmerülõ problámákat. Józsi! Te mindíg, minden szabályt pontosan ismersz és be is tartasz? Lehet, hogy "az egyszeri határõr" nem jogosan tart fel, kötözködik - útlevelet keresve - de nem jobb megelõzni az ilyen fennakadást? Mi a probléma a beidegzõdésekkel? Vannnak. Jók is, rosszak is. Néha a rossz beidegzõdéseink jó dolgokat is elõidézhetnek. Én nem bánom, hogy "kelet-európai" kultúrában nõttem fel! Sõt. Büszke vagyok rá. Azért, útlevéllel vagy anélkül Mindenkinek kellemes tervezgetést, álmodozást kívánok az utazásig!!! Üdv Judit
Én általában javasoltam az útlevél vitelét, idézem magam:
"Én is azt javaslom, hogy akinek van érvényes útlevele, vigye magával, nem foglal az olyan nagy helyet és ezt biztos, hogy elfogadják mindenhol..."
Igen, volt ilyen eset, valószínûleg nem viccbõl írta le az illetõ, ha jól emlékszem az index fórumán.
Gondolom örömmel meghallgat bármelyik határõr, hogy kioktasd, miután visszamentél az útlevelleddel többszáz km-t és van még kedved hozzá. Vagy nyaralás helyett mehetsz az ombudszmanhoz is.
>1. Mert én úgygondolom, hogy így nyugodtabb a nyaralás.
Miért? Még él benned a kelet európai beidegzõdés?
>Múlt évben olvastam olyat, hogy az új személyire nem adtak ki autót az >autóbérlésnél;
A beutazásról volt szó nem az autóbérlésrõl.
>és hogy az Olasz határnál nem engedték át az új személyivel...
Ha ezzel azt akarod mondani, hogy 2004 május 1 után valakit arra hivatkozva nem engedtek be Olaszországba mert nem volt nála az útlevele csak a személyie, akkor vagy jelentõsen félreinformált vagy , vagy hazudsz. Jóindulattal az elsõre gyanakodom.
Ha ilyen történne, az a közösségi jog súlyos megsértése lenne amelyet egyetlen határõr sem tesz meg. Eddig sem 2004 május 1 utánm és ezután sem.
Sõt még azt sem kérdezheti meg hova mész és meddig leszel. Ha ezt teszi panaszt tehetsz az Európai ombudszmannál.
Józsi
1. Mert én úgygondolom, hogy így nyugodtabb a nyaralás.
2. Múlt évben olvastam olyat, hogy az új személyire nem adtak ki autót az autóbérlésnél;
(és hogy az Olasz határnál nem engedték át az új személyivel...)
A Rodosz-topikban megkezdett "útlevél"-témához szeretnék szólni.
Szerintem, mindeki azt visz magával, amit jónak érez. Én személy szerint szívesebben viszem az útlevelem, mert azt ismerik, a kártyás formájú személyikre meg még furcsán néznek.
És mivel a többi, amit ezzel kapcsolatban írni akarok, nem ide tartozik, folytatnám a "dumcsi" topicban.
te azt írtad, hogy más az elmélet és a gyakorlat. Csak arra akartam rámutatni, hogy ez nem igaz. Elméletileg és gyakorlatilag is lehet utazni bármilyen érvényes személyivel Görögországba.
Egyébként az útlevél igenis sok helyet foglal. Felsõ ingzsebbe nem fér el, vagy táskában kell magaddal vinned vagy nadrégzsebbe gyömöszölni. A kis kártyás személyi meg simán elfér az ingzsebben.
Bocs, de nem azt írtam, hogy nem lehet személyivel utazni.
Csak a személyes tapasztalatomat írtam le, hogy macerásabb, ha már kötekedünk akkor ez nem is ebbe a topikba való.
szia
hát kollégámnak a régi papírt a németek nem vizsgálták jobban, mint a kártyásat.
A kérdés nem az volt hogy mi macerás, hanem hogy lehet e utazni bármilyen magyar személyivel, vagy nem. A válasz: lehet.
A kártyás személyinél pedig semmi macera nincs. Teljes jogú utazási dokumentum az Euban.
Jozsi
Más az elmélet és más a gyakorlat.
Lehet utazni személyi igazolvánnyal is, de macerásabb.
Az útlevélvizsgálat pár perc, viszont a személyi igazolvánnyal félreállít és elviszi valahova, mert azt nem igazán ismerik. Amikor mi voltunk ez így volt.
Az Európai Unióhoz történõ csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történõ utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történõ utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetõvé vált. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je elõtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, mûanyag), illetve 2000. január 1-jét követõen kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak.
(A személyazonossági igazolvánnyal történõ utazásra, beleértve az átutazást is, az EGT-n kívüli harmadik államokba csak abban az esetben van mód, ha azt nemzetközi szerzõdés kifejezetten lehetõvé teszi. Erre jelenleg kizárólag Horvátország és Svájc esetében van mód. A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévõ magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba. Svájcba csak az új típusú, kártya formájú személyazonossági igazolvánnyal lehet beutazni.)
A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkezõ kiskorú magyar állampolgárok (tehát a 14. életév betöltése elõtt) továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.
A tagállamok polgárainak az Unión belüli utazásaihoz természetesen változatlanul érvényes az útlevél is. Ezen és a hivatalosan elismert, illetve nyilvántartásba vett személyazonosító igazolványokon kívül azonban más okmányok – például jogosítvány – nem használhatók.
Forrás:
www.kulugyminiszterium.hu
Üdvözlettel:
EUvonal