Autóval Görögországba
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 564 565 566 ... 1324 1325 1326   >
Üzenet
  H.apci | #158561 Üzenet | 2011-03-20 13:20:57 |
Hosszasan készülök minden utazásra, de az indulásnak is meg kell adni a módját. Ma már én is úgy vagyok vele, mint az öreg kecske a régi viccben… icon_rolleyes.gif

Nagyon tetszett, mert találó, és nagyon át tudom érezni, Kakadu egyik régebbi beszámolójában írtakat a szertartásszerű „levonulásról” a nyaralás helyszínére, s a tranzitszállás külön élvezetét…

„Két napig tartott lefelé az út (de ez igazából nem is út; vonulás!); első nap valamivel Szaloniki alá, Methoniba, a szladiba, ahová már lassan tíz éve jársz, a tulajdonos mindig ugyanazt a szobát adja és este szinte már szertartás szerűen falod a midhia szaganakit a kissé savanykás local wine-l és nem akarod észre venni, hogy a tulajdonos egy ötliteres papírdobozból öntötte, mert nem ez a lényeg, hanem a hatalmas kagylók omlóssága, melyet a parttól 300 m-re tenyésztenek és olyan friss, hogy egy órája még szebb jövõrõl álmodozott, a friss paradicsom, bazsalikom, rozmaring, a sajátos görög hagyma ízkavalkádja ahogyan tömöd a fejedbe, tunkolsz a friss kenyérrel - mert itt lehet! Nálunk is tunkol mindenki, de otthon ciki itt pedig a világ legtermészetesebb dolga meg az is, hogy simán átnyúlsz a villáddal a partnered tányérjába, ha ott egy szemre való falatot vélsz felfedezni. És utána elnyúlsz, felteszed a lábad a szemben lévõ székre és csak bámulsz ki a fejedből; hol van már az út izgalma, belgrádi ablakmosó kölykök, akik ha nem kapnak elég pénzt leöntik a kocsid valami rettenettel, a folyamatosan radarpisztollyal méricskélő szerb rendőrök...”
  Kaliber | #158564 Üzenet | 2011-03-20 14:04:38 |
Nem tudom, érdekesen számolják sokan a menetidőt én mindig előtte való délután indulok Sartin négyszer voltunk háztól-házig (BP mellől indulunk) 17óránál kevesebb idő alatt nem sikerült odaérni igaz megpróbáljuk a sebesség határokat betartani Júl. közepén és a turnus váltás miatt mindig pénteken indulunk, de tavaly pl. Korfu a komp menetidővel együtt 21óra volt. A délutáni indulással reggelre szoktunk odaérni így nem bukjuk el azt a napot. Idén Zakynthosra már reggel 9-kor tervezem az indulást így a szombat reggeli kompot is elérjük.
  HarlequinXXX | #158565 Üzenet | 2011-03-20 16:08:08 |
Én az ilyen tranzitszállásoknak nem vagyok híve. Ugyan nem szoktam ész nélkül spórolni, de 1napi szállásért kifizetni az egy hetes szállás 30%-át az nem túl racionális nekem.
  Triznyak | #158574 Üzenet | 2011-03-20 19:20:55 |
Nem tudok korábban indulni, mert nincs mihez képest. icon_smile.gif
Általában útközben dől el az is, hogy hová megyünk/megyek.
Hogy mennyi idő alatt érek oda, az nagyon nem érdekel, valahol mindig van szállás, igaz nem szoktam 1éjszakára maradni, ha megállok akkor minimum 3-4-et maradok. Sátrat mindig viszek magammal, de még nem bontottam ki. icon_smile.gif
Indulni kedden, vagy szerdán délután 3 környékén szoktam Bp-ről. Kényelmes "ballagással" éjjel 2 tájékán érek a görög határra, a hajnal valahol Platamonas környékén ér.
  Szirom | #158593 Üzenet | 2011-03-20 21:29:53 | Válasz a #158564. hsz-ra Előzmény #158564
Kaliber! A 17 óra péntek éjjellel számolva nem rossz és nem annyival több, mint amit pld. én írtam tegnap. Ti Bp. mellől indultok, mi a szerb határtól mentünk, az 3 óra különbség máris. Én a görög határra való érkezést mondtam tegnap, de ha ti Sartiba mentetek, az +2-3 óra gondolom a határtól. Máris csak egy óra különbségünk van, ha jól néztem, azt pedig az adja, hogy ti éjjel mentek, mi pedig világosban, ráadásul nem pénteken, hanem kis forgalmú napokon.
  Éva71 | #158598 Üzenet | 2011-03-20 22:30:29 |
Látom sokmindenkit megmozgatott a téma. Nagyon örülök neki, mert sok különböző véleményt olvashattam. Valószínű a péntek koraeste lesz a megfelelő időpont, amikor ugyan leghosszabbat éjszaka megyünk, de nem veszik el az egész első napunk Sartin.
Azért még az érdekelne, hogy az ilyen vendégmunkásos napokon egész nap és éjjel áradat van kifelé, vagy azért vannak időszakok amikor lecsillapodik a dolog. Erre is kérnék tapasztalatokat.

Más: Mivel mi még nem jártunk arrafelé, nézegettük a különböző útvonaltervezőket. Egy kicsit zavaros nekem az ügy, mert ha a térképen megnézem, akkor az ajánlott útvonal az végig ugyan az az út, vagyis Thessalonikiig, de a tervezők leírásában nagyon sokszor írják, hogy térj le erre-arra, hajts rá ide-oda. Végül is mennyire vannak elágazások, el lehet tévedni GPS nélkül, vagy azért egyszerű az útvonal? Van olyan hely, ahol különösen oda kell figyelni?
Előre is köszi mindenkinek!
  Szirom | #158599 Üzenet | 2011-03-20 22:40:55 | Válasz a #158598. hsz-ra Előzmény #158598
Egyszerű, nemigen lehet eltévedni. Belgrádban van egy kihajtó, ahol ki lehet menni előbb, ha nem figyel eléggé az ember, mert elég közel van két elágazás, de végül is rendesen ki van táblázva. Szalonikiben kell még valszeg figyelni, de azt majd megmondják, akik mentek már Sarti felé.
  HarlequinXXX | #158600 Üzenet | 2011-03-20 22:42:05 | Válasz a #158598. hsz-ra Előzmény #158598
Amikor először mentem a görög GPS térkép 20%-os volt=használhatatlan.
Nekem nem volt gondom a táblákkal, de én Sartiban még nem voltam. Ha előre nyomtatsz egy útvonalat, akkor én ezt ajánlom: www.viamichelin.com
Ha ez se elég, akkor bátran fordulhatsz segítségért a helyiekhez.
  Kari0316 | #158603 Üzenet | 2011-03-20 23:18:48 | Válasz a #158598. hsz-ra Előzmény #158598
A vendégmunkásokról annyit, hogy amikor késő délután vagy éjszaka utaztunk csak mérsékelt forgalom volt, de amikor de. 11-kor értünk a magyar-szerb határra 2 órát vártunk.
  Éva71 | #158604 Üzenet | 2011-03-20 23:26:24 |
Köszönöm a válaszokat, akkor azért nem tűnik olyan bonyolultnak az út. Persze már Görögországban más, de más is oda talált.

Bíztató ez esti induláshoz, hogy talán akkor nincs olyan tömeg. Remélem bejön.

Jó éjt mindenkinek!
  Kaliber | #158605 Üzenet | 2011-03-21 00:39:00 |
Éva71 írta:
Valószínű a péntek koraeste lesz a megfelelő időpont, amikor ugyan leghosszabbat éjszaka megyünk, de nem veszik el az egész első napunk Sartin.
Azért még az érdekelne, hogy az ilyen vendégmunkásos napokon egész nap és éjjel áradat van kifelé, vagy azért vannak időszakok amikor lecsillapodik a dolog. Erre is kérnék tapasztalatokat.

Azért azt még számold bele, hogy görögben +1 óra időeltolódás van tehát az indulás pillanatában buksz egy órát, és érdemes délelőtt oda érni mert kb:12-16 óra között szieszta van és nem biztos, hogy nyitva van a helyi utazási iroda ahol átveszed a kulcsot mi egyszer úgy jártunk -igaz olaszországban- hogy délre értünk oda és meg kellett várni míg kinyit az iroda, de talán Sartin nyitva egésznap az utazási iroda.
Sajnos a török vendégmunkás áradat az kitart egész nap, talán csak hajnalban dőlnek le aludni a parkolókban akkor ritkább egy kicsit a forgalom, a "dőlnek le" az szó szerint így van mert -főleg szerbiában- a parkolókban mindenhol fekszenek pokrócon vagy hálózsákban, kis campinggázon még főznek is, tiszta woodstock hangulat szokott lenni.

Éva71 írta:
Végül is mennyire vannak elágazások, el lehet tévedni GPS nélkül, vagy azért egyszerű az útvonal? Van olyan hely, ahol különösen oda kell figyelni?

Ezt a
Szekeres István féle alapművet érdemes átolvasnod, a szerb és macedon rész elég egyértelmű, de a görög részről egyik utikalauzban sem írnak sokat, nekem az első utamon sikerült az egyik autópálya letérőnél elkeverni és ha jól emlékszem szalonikinél van egy letérő a ring roadra amit csak egy darab oldalt elhelyezett kis tábla jelez, egy előttünk levő teherautó miatt nem láttuk és ott is sikerült bemenni a városba holott nem szerettünk volna, a gps-t (persze a legfrissebb térképekkel+Igo8) mindenképpen használjatok ha van rá lehetőség, ja és szaloniki után a jelző táblákon vadul kerestem az első várost, hogy jó felé megyünk-e, de Chalkidiki (a félsziget neve) volt kiírva mint követendő irány aztán Sithonia-t (a nyulvány neve) kell követni. Utána már egyértelmű.
  Éva71 | #158639 Üzenet | 2011-03-21 15:21:12 | Válasz a #158605. hsz-ra Előzmény #158605
Köszönöm Kaliber a hozzászólásodat. Már ki is nyomtattam Szekeres István írását, valóban sok hasznos információ van benne.
  Balazsh | #158640 Üzenet | 2011-03-21 15:25:07 | Válasz a #158639. hsz-ra Előzmény #158639
Üdv!

Én ajánlom magamat. icon_wink.gif
Esetleg ezt is érdemes átolvasnod. Bár nem pont Chalkidiki a cél, de ha figyelmesen nézed a képeket, akkor észreveszed, hogy hol kell másik sávba állni. icon_smile.gif
http://www.thasos.hu/index.php.....&Itemid=77
A videót, mint "első bálozó" feltétlenűl nézd meg.
  Éva71 | #158658 Üzenet | 2011-03-21 17:23:34 | Válasz a #158640. hsz-ra Előzmény #158640
Köszönöm Balazsh, nagyon hasznos és érdekes a Te oldalad is, lementettem!
  Terw | #158673 Üzenet | 2011-03-21 19:36:40 | Válasz a #158658. hsz-ra Előzmény #158658
Szia!

Itt is érdemes nézelődni.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 564 565 566 ... 1324 1325 1326   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu