Bár nagyon úgy néz ki, hogy utazási irodás szervésű utazással megyünk (nem egyénivel) végül (olcsóbb). Ez ma vagy holnap eldől (megyünk lefoglalni és előleget befizetni). Ha már nem lenne hely, ahova kinéztük, akkor jön az egyéni és biztos hasznát veszem a tanácsaidnak:)
...Gondolom a Spinalonga sziget meglátogatása esetében az öböl viszonylagos védettsége miatt ilyenből nagy probléma nem lehet - arra vonatkozó információt mondjuk nem találtam, hogy a hajók mennyi időt töltenek a szigeten.
Köszönöm, ha valaki válaszol, és az információsgyűjtésen kívül nem titkolt célom, hogy esetleg sikerüljön felpörgetni ezt oldalt
zsokri
Akkor pörgessünk!
Csak a Spinalongához tudok hozzászólni mert abban van tapasztalatom. 2011 kora ősszel voltunk ott, egy esőre hajló szeles napon. A hajók jöttek mentek. Az Old Mariában váltottunk jegyet kishajóra, ami átvitt, kiszálltunk, majd órákig bóklásztunk a szigeten. A kishajók közben jöttek-mentek.
Mikor végigjártuk a szigetet, akkor lementünk a kikötőbe, megvártuk a következő kishajót, ami aztán visszavitt Plakára(ba?). Szóval nem Eloundából hajóztunk, hanem továbbmentünk Plakáig.
Köszönöm szépen a hozzászólásodat. Eddig annyit találtam, hogy Plakából, Eloundából és Agios Nicholasból mennek hajók. A legelsőből a legolcsóbb, mert nagyon közel van gondolom, és a legrövidebb az út is. Bíztam benne, a szél nem érinti az öblöt. Ha jól emlékszem fél óránkénti indulást írnak, de tényleg nem találtam semmit a visszajövetelre, nagyon köszönöm! Azt hittem hogy ugyanaz a hajó várja meg az utasokat, aki kitette. KB mennyi idő alatt bejárható?
Köszönöm szépen a hozzászólásodat. Eddig annyit találtam, hogy Plakából, Eloundából és Agios Nicholasból mennek hajók. A legelsőből a legolcsóbb, mert nagyon közel van gondolom, és a legrövidebb az út is. Bíztam benne, a szél nem érinti az öblöt. Ha jól emlékszem fél óránkénti indulást írnak, de tényleg nem találtam semmit a visszajövetelre, nagyon köszönöm! Azt hittem hogy ugyanaz a hajó várja meg az utasokat, aki kitette. KB mennyi idő alatt bejárható?
zsokri
Attól függ, mennyire vagy bámészkodós, vagy végigrohanós.
Mi a bámészkodós, mindenre felmászós, mindenhová bemenős, mndent tüzetesen megnézős fajták vagyunk. Szeretünk beleállni a közepébe és átvenni a hely rezgését. Kivárni, míg a túristák özöne kimegy a fotózni kívánt témából, vagy csak, hogy egyedül lehessünk egy kicsit éppen ott. Itt is letértünk a csapásról, csak azért, hogy a régi kórház épületbe bemászhassunk egy ablakon. Kijönni persze az ajtón jöttünk ki, csak azt elsőre nem találtuk meg.
Pl. hosszú percekig álltunk egy csoporthoz csapódva, és hallgattuk az idegenvezetőjük beszédét. Bár nem beszélünk angolul, de pár szót megértek, a többit hozzáképzeltem.
A férjem sokáig állt a szűk átjáróban azért, hogy átérezze, milyen lehetett azoknak, akik régen ezen a nyíláson keresztül érkeztek ide abban a tudatban, hogy soha nem mennek el innen.
Szóval talán 3-4 órát töltöttünk ott, de lehet, hogy többet. Arra a napra ez volt a programunk. Odaatóztunk Makri Gialosról, áthajóztunk, ott voltunk, visszhajóztunk, majd visszaautóztunk Makri Gialosra. Este volt mire visszaértünk.
Persze röpke félóra alatt körbe lehet járni, ha sietsz.
Hát mondjuk úgy, hogy igyekszünk köztes megoldást találni
BIztos nem lesz fél óra alatt rohanás, szeretném én is átérezni, nemvéletlenül emiatt is örülök a keleti-oldal lehetőségének (Karácsonyra kértem " A sziget című könyvet" azonnal kiolvastam, lehet megint nekifogok) De talán azért négy óra sem lesz belőle, ráadásul még Agios Nicholaosba is tervezek aznap, és mi messzebbről jövünk, Analipsiből. (északi részről
Igen, ezt megtaláltam már én is: még nem tudom mennyire szervezetten szeretném, még az is lehet, hogy az első hely, ahol ki lesz táblázva, ott veszünk jegyet Elég sokat olvastam már erről, persze nem azt mondom volt már szuper idegenvezetésben részem, ami nagyon nagy élmény volt!
Magam részéről tudod, nem vagyok híve a csoportos túrának, inkább bóklászós fajta vagyok, legfőképp a magam feje után.
De azért, ez nem hangzik rosszul...
Szia
Én is nézegettem az uticélok környékére beacheket arról az oldalról, azt hiszem erre a napra Agios Nicholaos alatt lévő egyik beachet tettem be, bevallom Eloundára nem is kerestem rá. Nem tűnik rossznak
Ezt is bejelölöm, az ember sohasem tudhatja.
Halihó, kedves fórumtársak, más nem utazik-nem tervez Krétára idén?
Szívesen olvasnám az elképzeléseket, hátha tudunk eszmét-cserélni
Szia Zsokri!
Nos,az idén nem ...
2009-ben Kelet és Dél-Krétát jártuk be Matalától Xeracamposig,Agios Nikolaostól- Chrissi szigetéig.Igaz,ez akkor 11 napos út volt,s így mindenre volt idő ,a bámészkodástól kezdve a strandolásig
Tavaly Nyugat-Krétán voltunk,sajnos csak 7 napot,így nagyon csak a leg-leg helyekre jutottunk el,kiemelve a déli partszakaszt,mert az az igazi számunkra.
Összességében-osztva mások véleményét is-Kréta "megérne-érdemelne" több hetet,ha az ember megtehetné..
De amíg a következő találkozás a Szigettel nem jön el,csak így ,Rajtatok keresztül utazunk majd,s emlékezünk a megosztott képek által..
Jó tervezgetést..,hisz már az is félig utazás..
Üdv:Marcsi
Biztos kerül majd sor rá még, hiszen a igény meg van! Eddig még mindenkitől azt olvastam, visszavágyik. Ezért is ragaszkodtam először a kéthetes nyaraláshoz én is
Eredetileg én egy hét kelet-egy hét nyugatot terveztem három szállással:
Chania mellett - Plakias-Makrygialos itt minden elérhető lett volna, amit szeretnék, bár elég hajtós... (érdekes módon a középső rész annyira nem vonz)
Utána beláttam, hogy inkább mégiscsak ki kéne vesézni a nyugatot, két hét alatt nyugisan megoldható talán...
A sors úgy hozta, hogy iroda+ magánszervezés kombó lett a vége, aminek következtében keleten nem éppen az én igényeim szerintei Makrygialos környékén lett a szállás - ahonnan minden csillagtúra szerűen elérhető lenne, amit szerettem volna, hanem északon Analipsi, így onnan vagyok kénytelen a keleti túrákat lerendezni. Így sajnos elég messze esik onnan Vai és a legkeletibb oldal, de egy napot biztos szánunk arra a környékre. Tervbe van még Agios Nicholaos, Spinalonga egy nap- ide hazafelé még Kritsát is tervezem, Chrissi egy másik, és lehetségesnek tartom Heraklion-Knossos kombót is, mert bár eredetileg nem terveztem, viszont közel van.
Nyugati rész már az igényeim szerinti Chania melletti szállással fog működni. Innen pedig Balos-Gramvousa - még nem dőlt el hogy autóval vagy hajóval, Elfonissi-Moni Christocalitissa másik nap, a leghosszabb túra pedig Chora Sfakion-Frangocastello-Preveli-Moni Preveli- és Rethymno felé haza. Valahová még beszúrom mindenképpen a Kournas tavat, illetve közel van, az szerintem bármikor belefér: Akrotiri fsz, Agia Triada-Stavros. A leginkább mindentől kieső az útvonalak tekintetében az az Arkadi kolostor, azt szerintem a nyugtról kelet felé haladó visszafelé úton nézzük meg. Van már térképem, mindenféle be van jelölve rajta, ha csak a felét tartjuk, már jó Illetve hát van fontossági sorrend is.
Természetesen számolgattam km-eket stb, úgy gondolom most, hogy nem nagyon elrugaszkodott a tervem. Természetesen mások hasznos tapasztalataira alapoztam, köszönet érte mindenkinek, aki részletes beszámolót írt, feltette Én magam annyival tudok hozzájárulni a későbbiekben, hogy megírom mennyire váltak be az előzetes kalkulációk stb.
a szigeten a távolságok tényleg nagyok, néhol feszített lesz a tempó
Én egyébként a fókuszt arra helyezném, ami jobban érdekel: a strandok, a táj és a városok némileg látványosabbak nyugaton, viszont a történelmi emlékek, ásatások zöme, és a legendás helyek nagyobbik része része keleten van. Ez alapján jól kiszámolható saját preferencia szerint az egyes tájegységekre fordított idő.
Szia Zsokri!
Jók a terveid..
Ajánlanám még,ha elfogadod -és ha szereted a hamisítatlan krétai falukat-,hogy a déli résznél(az első héten,Keleten)nézzétek meg Mirtost,Larapetrától nyugatra van,bájos kis falucska,aztán még Festost javaslom,mellette Kalamaki beach,jó nagy hullámokkal,jaj,de szerettük..(Mi mondjuk Knossost kihagytuk,csak hogy legyen miért visszatérni...
)
A második héten a Chania melletti szállás nagyon jó ötlet. Ajánlom még a déli parton Paleohora-t a kettős-különböző tengerpartjával és a tőle nem messze lévő Sougia is, igazi,nyomot hagyó élmény volt a maga nyugalmával,csendességével,finom ebéddel..hmmm
A végül ajánlom a Hora Sfakionból megközelíthető Aradena szurdok felett átvivő vas és fa hídon való átautózást..adrenalin bomba volt,nahh..
Tudom elsőnek soknak látszik - bár a tavaliy négynapos 700 km-es rohanásunkat Kefalónián igyekesztem elrettetnő példaként számba venni - de van benne jópár dolog, amihez nem ragaszkodom. Elsőnek azok, amikhez igen, aztán idő és kedv függvénye: Herklion és Knossos a közelsége miatt került be: ki is maradhat. Mivel Analipsi a kiindulópont ezért meglátjuk, mennyire tudunk eljutni teljesen keletre: Agios Nicholaos és Spinalonga biztos, és nagyon szeretném Chrissit is. De bármennyire fura, Vai például nem életbevágó Lehet hogy inkább Analipsi-Gortisz-Fesztosz és Matala környéke lesz egy nap.
Nyugatra persze a természeti szépségek miatt megyek inkább, Szamáriával eleve nem számolok nyár közepén Úgy tervezem, majd visszajövök:
Kedves Marcsi!
Nagyon köszönöm a tippeket, nem soroltam ám fel mindent, Myrtos nekem is jelölve van egy Analipsibe visszafelé vezető út mentén. A nyugati oldalon meg sajnos pont azok a részek kényszerülnek kimaradni, amiket írtál, mert biztos nem férnek bele. Az előzetes terveimben másik kiindulópontként Plakias lett volna és akkor a nyugati rész teljes egészében bejárható. Ha viszont tényleg olyan megragadó Kréta, hogy visszatérünk - eddig mindenkitől olvastam - akkor másodszor már, akkor a mostani kötelező körök letudása után valószínűleg autentikusabb élményben lehet részünk. Bár nem véletlenül bérelünk autót
Balos, Elafonissi és Chrissi mennyire kiépített : úgyértem enni-inni-mellékehelyiség-árnyék-tusoló, ilyesmik.... (bár enni-innivalót viszünk, leginkább az árnyékosság egyebek)
Akinek tapasztalata van autotrip.gr-rel kapcsolatban: mennyi idő után szoktak visszajelezni? Ugyani már másodszor járunk úgy, hogy nem jön válasz két nap után sem, pedig a fejlécben az van:
"Note: We reply to all request for reservations within 24hrs.If you do not receive an email from us, we have not received your request."
Köszönöm!