"Úgy tudom hídon is át lehet menni , de az még messzebb lehet?"
A hidakhoz, vagyis a sziget fővárosához Chalkidához akkor érdemes elmenni, ha közép, vagy dél-Evia a cél. Illetve mérlegelni kell, hogy a kompozás árából mennyit lehet autózni, és van-e erre idő.
Mivel már 2 éve voltunk lent nem emlékszem igazán az árakra, de láttam, hogy Jox megadott neked egy honlapot, ahol megnézheted.
Mi párommal kb. 2 óra alatt értünk le Nei Poriból Glyfába a komphoz. Úgy kell elindulnotok reggel, hogy 9 óra körül indul az első komp át Evia szigetére.Szerintem egy napot mindenképp megéri rááldozni.
Nem, mi nem voltunk Ag. Georgiosban! Az említett helyeken kívül a Pefkivel szomszédos pici faluba sétáltunk át egy párszor, mert ott volt egy taverna, melyet egy volt tengerész és családja üzemeltetett. Isteni friss sült halakat lehetett enni fillérekért és nagyon sok gyümölcsöt adtak még mellé ajándékként. Míg mi fogyasztottuk a halacskákat, addíg a kiszolgáló csaj elment és a kötényében hozta nekünk a frissen leszedett gyömölcsöt.
Szia ZA07!
Köszi az infókat ! Esetleg a komp árára nem emlékszel?
Úgy tudom hídon is át lehet menni , de az még messzebb lehet?
Ha kocsival voltál, Nei Poriból a kompig mennyi idő alatt lehet leérni?
üdv!
/ Másoknak is köszi az infókat /
Való igaz ez nem túristáktól hemzsegő hely volt és javarészt görögök jöttek át pihenni a szárazföldről a szigetre,java Athén és környéki volt.De a lényeg, ami a lényeg, a kis halászfalu nyugalma és a környező fenyőerdőkben tett kirándulások szépsége és nyugalma.Ti voltatok Georgiosban?Gondolom ennyi év után már sok változás lehet ott is.Bár ne lenne,már a negatív dolgokra gondolok és te is tudod,hogy általában mik azok és mivel járnak...
Én is megerősíthetem, hogy Evia nagyon szép és ami nekem fontos, nem egy túristáktól hemzsegő sziget. Ide főleg görögök jönnek nyaralni Athénból.
Mi 2000-ben nyaraltunk 2 hetet Pefkiben és nagyon tetszett. Lutra Edipso gyógyvizében is volt alkalmam pancsizni. Nagyon klassz volt, hogy szeptember végén akkor is meleg volt ott a tenger, ha nem közvetlenül a forró víz alá álltál.
Limni is egy nagyon szép kis városka. Gyönyörű a fekvése.
A sziget belsejében érdemes felkeresni Prokopi települést, ahol Agios Ioannis ereklyéit őrzik egy templomban.
Ez egy búcsújáró hely, ahová nem csak a görög ortodox, hanem az oroszok, szerbek és a többi ortodox hívők is járnak.
Mi már elég rég, 2002-ben votunk Evián,tróger utaztatóval és az őt kiegészítő hasonló ózdi elengedtetésű idegenvezetővel.Ez a 2 hét,hogy szép lett Ag.Georgiosban csak magunknak köszönhetjük! Akkor a híres IBUSZ nálunk így lett hírhedt... Pedig hajdanában ők álltak a centrumban mint "ősi" magyar utazási iroda. Azóta változtak -e azt már nem tudom,de akkor csúcsra jártak mint Bős... Ez a kis halászfalu akkor kompenzálta a velük szemben táplált ellenérzéseinket.Ha már pellengérezek egy "nehézsúlyba"sorolható nőszemély volt a vezető és egyben a parazitájuk... Evia ettől függetlenül nagyon szép és csak ajánlani tudom mindenkinek,gondolom ezt Ágni csak megerősítheti.
Szerintem érdemes Nei Poriból is elmenni Eviára. Mi 2007-ben lementünk. Glifából mentünk át komppal és elmentünk Loutra Edipsouba, ahol gyógyvíz folyik a tengerbe. Nagyon jó volt ott fürdeni és pihenni néhány órát. Mi máshol nem jártunk a szigeten, csak Pefkit néztük még meg délután.
Tényleg messze van, de megéri mert nagyon szép hely.
Talán Ágni is válaszol neked, hiszen ő bizonyára ismeri az egész szigetet.
Szia Ágni!
Kérdésem , Nei Poriból érdemes e egy napos kirándulást kocsival Evia szigetére szervezni?
Ha elég korán indulnánk mire lenne elég a látnivalóból , mondjuk az északi részből? mit javasolsz?
Szívesen fogadok mindent evvel kapcsolatban!
köszi! pithon
Szia Nora,
bocs a megkesett valaszert. En szemely szt 3 kempingrol tudok Eszak Evian, Pefkiben, Agia Anna-n, Roviesben. Meg van a kozepso reszen is, Eretria korul de en ott nem jartam nem tudok velemenyt mondani. A site-n panziokba lehet foglalni, a kempingegbe egyenesen lehet foglalni, ha kell azonban szivesen segitek.
Köszönöm a segítséged. Kicsit nézegettem a honlapot, amit ajánlasz. Vannak érdekes dolgok. Mi a véleményed a kempingekről, amik a honlapon találhatók? Kempingezni is nagyon szeretünk. A szállás foglalásokat itt a honalpon kell elintézni az űrlap segítségével? Köszönöm.
Szia Nóra,
szerintem mindegy hogy euróban vagy forintban, de a szállás árát úgyis ki kell egyenlíteni és nem hiszem, hogy az utazási iroda veszítene a dolgon, tehát te forintban ugyanúgy meg fogod fizetni amit kell. Az előlegeket banki átutalással kell utalni, ami azt jelenti, hogy kifizeted forintban a bankban, aztán a túloldalon megkapják euróban. Az igaz, hogy a transzfert meg kell fizetni, kb. 20 euró a két ország között. Agios Georgios nagyon messze van Athéntól (kb. 230-250 km, nem autosztrádán! vagy ha autosztráda akkor komp, kompjegyek kb. 15 eur kocsi + 1,5 eur/személy) és az én véleményem szerint nem éri meg oda elmenni, egy napot utazgatni. Ha már Athénból jösztök és nézelődni akartok mindenfele, akkor menjetek Évia középső részére, ezzel a döntéssel nemcsak időt, de pénzt is megtakarítasz. A sziget 195 km hoszzú, így nem mindegy hová mész. A központi rész, szárazföldhöz legközelebb eső részén van Chalkida, ez a sziget fővárosa, itt vannak a történelmi leletek nagyrészei is. Ide jön a vonat, busz, mert a város 2 híddal össze van kötve a szárazfölddel. Ha kocsit bérelnétek a reptéren, az nagyon klassz lenne, mert egyenesen kimehettek a szigetre, ott meg lehet aztán mászkálni. 1 egész napos túra átmenni a sziget északi részének 1-2 helységébe, 1 napos túra a középső részén megnézni a látnivalókat, 1 napos túra lemenni egyet járni a déli részeken. Vannak hajókirándulások bármelyik részre mentek, ezek is 1 napos túra. Aztán meg lehet menni Athénba, Mükénébe, Nafplióba, Epidauruszba, Korinthosba, Delphoi-be stb. mind kell egy -egy nap becsületesen szétnézni.