Atosz, most mi ez?
Most baj, hogy ráizgultam?
Helyetted nem kérdezhetek. Vagy most mi van, nem értem, nem lehet megkérdezni, ami érdekel???
Kristit ugyanígy lerohamozták a Karpathos topikban. Nem értem, mi volt ebben most kivetni való??? A természet adta kíváncsiságom?
Hát pont ezaz!Engem is legalább annyira érdekel minden részlet a lesvosi úttal kapcsolatban mint titeket,de nem rohamoztam le senkit a kizárólagosan engem érdeklõ kérdésekkel.Többesben érdeklõdöm az egész lesvosi csapat nevében.Ha majd megírja beszámolóját mindenki aki érdeklõdött megfogja tudni,lehethogy nem ma,de majd hamarosan.Na meg miért sürgetnék valakit amikor ez számunkra úgyis csak jövõre aktualizálódikAzt az egészséges türelmetlenségemet pedig addig kordában tudom tartani. Úgy gondolom,hogy ti is.
Szia!
Nem értek veled egyet! Ez itt egy fórum, ahol megosztjuk az utazással kapcsolatos élményeinket, tapasztalatainkat, ha kérdezünk, szívesen válaszolunk, és reméljük, sokan megtapasztalják azt, amiben nekünk már részünk volt. Ez itt errõl szól. Persze nem létkérdés, hogy holnapra minden információt birtokoljak a szigettel kapcsolatban.
Ha mindenki csak a beszámolókat olvasgatná (amibõl sajnos nincs is olyan sok) és megelégedne az ott leírt információkkal akkor mi szükség, lenne a fórumokra
(Én is nagyon szívesen válaszolok a Karpathos-al kapcsolatos kérdésekre, és Joszáék is lelkesek a Santorini fórumon, pedig mindketten írunk beszámolót)
A beszámolóból nem biztos, hogy minden infót megkapok. Másrészt pedig, ahogy Kriszti is írja, a fórum pont ezért van, hogy mindenki minél több infóhoz jusson. Aki itt kérdet (általában) az a saját utazásához kérdez és nem pedig mert õtikönyvet akar itt nyitni a nagyközönségnek. De majd Tischner elmondja, ha esetleg szívbeteg vagy valami más baja van és kímélni kell az egyszerre sok kérdéstõl
Amikor visszajöttem Samosról és Karpathosról elsõként, engem cseppet sem zavart, hogy lerohamoztak, sõt jó érzés volt mindél többet segíteni. Szóval, nem értem ezt az egészet, de a fórum erre van, tehát ebben semmi kivetnivaló nincs.
Semmi kanalam megint ragozni ezt az egészet,mint írtam én csak a MÓDON vagyok fennakadva,ahogy mindjárt önös érdektõl hajtva nekiugrunk valakinek, amikor még jóformán be sem tette a lábát, lesem tette a pakját... Mintha most, perherc nemtudnád meg,akkor soha többé nem fogod megtudni... A türelmetlenség nyilvánvaló jele. A többség mikor szeretne menni Lesvosra???? Ma,vagy holnap??Ha erre válaszolsz akkor nekem megadtad az egész nyálverésre a választ.
Na jól van, én ezt lezártam. Akkor kérdezek azt és amit akarok, amikor én akarom, erre nincs fórumszabály!!! A véleményed meg csöppet sem érdekel. Ez már szõrszálhasogatás. Szép további napot.
Evvel látod én is ígyvagyok!!Ha netán férfi lennél még írnák néked,de elégedjünk meg annyival,hogy kölcsönösen nem érdekeljük egymás véleményét. Meglett a közös nevezõ!!!! Maradjunk véglegesen ennyiben! Az Isten áldjon!
...és még be sem szóltam a moderátornak,mert tíltja a szabály.
Sziasztok! Nem érzem lerohanva magam, csak az idõm kevés...
16-án, vasárnap este tízkor ott álltunk a családommal magunkban a Rákóczi úton, az Aeolus irodája elõtt, s nagyon éreztem, hogy valóban elsõ (magyar) fecskék vagyunk, akik Lesvosra tartanak, mert a kutya nem volt ott rajtunk, s néhány részegen kívül. De tíz óra tízkor (a kiírt idõ szerint) egyszer csak megjelent egy kisbusz, bepakultunk s már robogtunk is Pozsony felé. Bõ két óra alatt értünk oda, hisz az utakon nem volt semmi forgalom. Visszafelé húzósabb és hosszabb volt az út, majdnem négy óra, egy balesetnek köszönhetõen az M1-sen.
Pozsonyban a becsekkolás gyorsan ment, utaslista alapján, s éjjel 3-kor felszállt a gépünk.2 óra a repülõ út, amit félkómában töltöttünk, persze.
A reptéren várt az Aeolus képviselõje, aki nagy meglepetésünkre beszélt magyarul. Legalábbis a legfontosabb információk erejéig. Nekünk pedig többre nem is volt szükségünk.
Viszont utána következett egy bõ kétórás buszozás, lévén, hogy az üdülõhelyek a sziget átellenes oldalán fekszenek.
Lesvos Görögország 3-dik legnagyobb szigete. S bár nem olyan óriási, de magas hegyekkel, ellenben igen szûk szerpentinekkel szabdalt, így a buszok csak lassan tudnak haladni. Ahányszor kinyitottam a szememet, mindig csak hegyeket, s olajfaligeteket, ha magasabban jártunk, akkor borókafenyõ ligeteket láttam. 9-körül értünk Anaxosba, ahol a szállásunk volt.
Mindent összevetve majd 12 órát utaztunk.
Akik busszal jöttek, 28-at, mert Bulgária felé kerültek, mivel Montenegro megint bevezetett valami tax-ot. Õk is reggelre értek oda, az éjszakát egy kompon töltötték, állítólag nagyon kényelmesen. Ott csak az volt a gond, hogy nem volt kocsikísérõjük, a sofõrök meg nem beszéltek magyarul, így baromira nem értették, hogy mi és miért történik velük.
/(A buszos infók az egyetlen, nagyon szimpatikus magyar családtól származnak, akikkel a 10 nap során találkoztunk, bár õk azt mondták, hogy volt még 4-5 magyar rajtuk kívül a buszon. /
A szállásunk (Blue see villas) egy nagy veteményes kert közepében volt, voltam már jobb és rosszabb helyen is. A lényeg az volt, hogy közel legyen a tenger, hogy a gyerekek bármikor felmehessenek, s ne kelljen állandóan cuccolnunk.
Anaxos egy újjonan épült, kissé jellegtelen, de kellemes üdülõfalu, kisebb apartmanokkal, éttermekkel, pár supermarket-tel. Reggelente autókkal jönnek a mozgóárusok, hozzák a friss gyümölcsöt, halat, húst. Nagy és mozgalmas élet itt nincs, sem bárok, sem zenés helyek nincsenek, inkább családosoknak való hely. Bár úgy tûnt, hogy ez az egész szigetre igaz.
A strand viszont itt is, s szinte egész Lesvoson, minden híresztelés ellenére - kavicsos. Kívül apróbb, a vízben nagyobb kavicsos, a gyerekeim jól bírták, én viszont csak papucsban tudtam bemenni a vízbe. S szinte mindenhol elég gorsan mélyül, úgyhogy úszni nem tudó gyerekekkel nem annyira ideális. Hazafelé a buszból láttam egy helyet, Scala Kalonit, ahol úgy tünt, hogy homokosabb és sekélyebb a víz - könnyen lehet, mivel ez a kaloni-öböl partján van. Mi az öböl másik partján jártunk, ott szintén köves, ellenben piszkos is volt a víz, mivel a folyók itt folynak a tengerbe, magukkal hozva rengeteg hordalékot. Cserébe viszont rengeteg kagylót találtunk!
Kos szigetét szokása szelek szigetének hívni, hát én Lesvost nevezném annak. A 10 nap alatt végig erõsen fújt a szél, én sokszor fáztam is, a tenger pedig végig és mindenütt hullámzott. Ettõl viszonylag hideg is volt , s sajnos a török partok felõl rengeteg piszkot is hozott. A kisebb öblökben viszont mindig kristálytiszta volt.
Anaxostól mintegy 7-8 km-re van Petra. Van buszjárat, oda is, Molivosba is, csak az utolsó 8 óra körül van, pedig este is érdemes bemenni mindkét városba.
Így utólag én Petrában szálltam volna meg, sokkal szebb, hangulatosabb a város, a partja meg pont olyan mint Anaxoszé.
A város nevezetessége egy sziklára épült templom (a nevét is innen kapta a település, Petra-szikla) a Glykfylousa Panagia (Our Lady of the Sweet Kiss)Minek fordítanánk? Talán Miasszonyunk Édes Csókja. A fáma szerint egy hajóskapitány építette, kit egy vihar a környékre sodort. Észrevette, hogy eltûnt a Szûz Máriát ábrázoló ikonja, amit mindig magával hordott. Este fényt látott az ég és a föld között - felmászott a sziklára, s megtalálta a fénylõ ikonját. Visszavitte a hajójára, de másnap megismétlõdött minden. Ezek után elhatározta, hogy templomot építtett a megtalált ikon helyén. Az eredeti templom az 1600-as évek elején épült, a mai 1747-ben. Minden év augusztus 15-én nagy ünnepséget tartanak itt.
A temlomba 114 lépcsõfok vezet, s gyönyörû a kilátás a magasból - látni a sziget nugati felét, egészen Molivosig ill. az ázsiai (török) partokat.
A lépcsõknél van még egy templom, az Agios Nikolaos, XVI.századi freskókkal, sajnos mikor mi voltunk, zárva volt.
Petra nagyon hangulatos, a faluban nagyon kicsi a forgalom, mivel az autók nem férnek el a szûk kis utcákon, csak a helyiek hajtanak/hajthatnak? be, de az õ autóik teli vannak horpadásokkal! Tényleg mûvészet ott autózni, az árusoknak be kell rakniuk az utcára kitett holmijukat, hogy el lehessen férni.
Sok kis bolt is van, a helyi jellegzetes termékekkel - olajbogyó, olivaolaj, ebbõl készült piperék, ouzók, mézek - minden ami szem-szájnak ingere, s jó ajándék!
Szóval Petra egy igazi hangulatos, mozgalmas görög falu.
Apropos görög falu. Ezen a szigeten nem találunk a képeslapokról ismert ill. a képzeletünkben Görögországról élõ falvakat. A házak sokszor kõbõl, terméskõbõl (?) épültek, azaz nincsenek vakolva, barnák.
Ellenben mindegyiknek van lejtõs cserépteteje, ami kell is, hisz õsztõl-tavaszig sok az esõ errefelé. Relatíve, legalábbis. Azaz, nem találni, lapostetejû, fehérre meszelt, színes ablakos, ajtós "görög" házakat, inkább "toszkánas" a hangulat. Egészen a templomokig, monostorokig. Amik, mint megannyi miniatür bizánci bazilika sorakoznak, azaz görögkereszt alakú kis kupolás épületek ezek. Szintén kõbõl, vakolatlanul, nehezen mondja meg bárki is, hogy most épültek vagy 300 évvel ezelõtt. Nemcsak az ikonfestés, de a templomépítés szabályai sem változtak itt az elmúlt pár száz évben!
Mára ennyi jutott, a közeli napokban foly.köv. Szerettem volna berakni Lesvos térképét egy honlapról, de a ctrl.c - ctrl.v nem mûködik. Szóval kis segítség kellene, hogy is kell. Na meg a fotóink ügyében, hogy ne legyenek megagigák Mint a login nevembõl is látszik nem szoktam fórumozni, s itt sem gondoltam, hogy fogok , EZÉRT VANNAK TECHNIKAI HIÁNYOSSÁGAIM...Ha segítenétek pár jó tanáccsal, megköszönném. És láthatnátok azt, amit én láttam...
Kedves Tischner!
Nagy örömmel olvastam most éppen végig részletes írásod. Én már most sokat nyertem vele. Hiszen mindenkinek más az ízlése. Nekem már a katalógusból az jött le, hogy Anaxos nem tetszik, és most ebben meggyõztél. Petrán én is gondolkozom, meg Skala Eressoson, de Molyvos lenne a legjobb. Az autóbérelésrõl nem írtál. Remélem, lehet.
Amit íesz a terméskõházakról, az is görögös ám, Thassoson ilyenek a házak (Lesvos is ugynabba a szigetcsoportba tartozik), meg az Olympos környékén, és a Pilion-félszigeten is. A fehér házas dolog inkább a kikládi stílus. Mindkettõt szeretem és szerintem ez a termésköves is nagyon hangulatos.
Lesvos az olajfák szigete és egyben minden sziget szeles is nagyon.
Nagyon jókat írtál. Köszi szépen. Várom a továbbiakat. A képfeltöltésrõl írok priviben.
Akor összességében tetszett minden és jól érzetétek magatokat?
Üdv: Andi
Kapcsolódva vojandihoz, természetesen autót is béreltünk. Nem Anaxosban, mert ott csak 2 kölcsönzõ volt, az egyikben csak dzsippek, amik ugyan nagyon jók a lesvosi utakra, de a gyerekekkel nem a legideálisabbak. A másik drága volt és várni kellett volna. Petrában jóval több a kölcsönzõ, 4 és fél napért (csüt.délután 5-tõl hétfõ reggelig)fizettünk 140 eurot, a másik magyar pár 10 napra napi 23 euróért bérelt autót. Az autó paramétereirõl semmit nem tudok, nem értek hozzá, nem a legkisebb teljesítményût választotta a férjem, de a rögtön utána következõ kategóriát. De elég is volt, minden hegyet szépen megmászott az autót, és a másod-harmadrendû utakat is jól bírta. Ezek azért elõszezoni árak, 50 euróval indítottak mindenütt, ami már a fõszezoni ár, alkudni kell. A motorárakról semmit sem tudok, de azzal a szigetet bejárni nagy válalkozás. Rengeteg a szerpentin, nagyon szûkek, s bizony sokhelyütt nem igazán jó minõségüek. Ettõl elég sok idõt töltöttünk az autóban, mondjuk egy Anaxos - Mitilini (fõváros) út cirka két-két és fél óra, de a sziget déli részére Sigribe sem kevesebb. S akkor nem álltál meg.
Molyvos (Mithymna) a legszebb görög város, amit eddig láttam!
A település egy hegyre húzódik fel, amin egy középkori bizánci vár áll.
(Már az ókorban , a trójai háborúk idején is erõd állt itt)
Természetesen zárva volt, mikor úgy 7-óra tájban odaértünk, de kívülrõl körbejárható, gyönyörû a sziget panorámája onnan. Ide fellehet jönni kocsival. A tengerparton a kikötõ is megközelíthetõ autóval, de itt nem lehet parkolni, kicsit kijebb van több parkoló is. A vár és a kikötõ közt pedig a fecskefészkekként , a dombra épült házak, megannyi kis terasszal, amiken pár asztalos vendéglõk mûködnek. A kis utcák egészen sikátorosak, sok helyütt inkább a közel-keleti szukkokra emlékeztetett, annyira szûkek, zártak. Molyvos Unesco védelem alatt áll, mûvészek kedvelt helye - no meg az enyém. Messzirõl, kivilágítva is gyönyörû!
A kikötõben éttermek sorakoznak a kis halászhajók mellett. Nagyon finomat vacsoráztunk ott.
Ha már vacsora, akkor az árak. Szerintem a sziget nem drágább, mint ált. bármely másik sziget. Nyilván a kiemelt helyek, mint Molyvos, igen, mivel itt van a legtöbb turista. Mi a vacsorákat úgy számoltuk, hogy 10 euro/fõ, ebben volt 2 elõétel, 3-4 fõétel, üdítõ, bor, víz. Ettõl csak Molivosban fizettünk kicsit többet, ill. egyik este útban hazafelé Molyvos elõtt valamivel, a Panorama étteremben, ami, mint utólag olvastuk, a görög turisztikai hivatal által kiemelt, gasztronómiai csúcshely - tényleg nagyon finomat ettünk, miközben a kivilágított Molyvosban gyönyörködtünk. Anaxosban ettõl kevesebbõl is kijött a vacsora, de különösebb gasztronómiai élmény sem ért itt minket. És persze van gyros is, az 1,90-2 euró között van.
A napernyõ 2 ággyal a szokásos 6 euro mindenhol a szigeten. A közértek pedig szinte ugyanazon az áron kínálnak mindent. Van egy Spar ill. Lidl Mitiliniben, a Spar, bent a városban, a régi kikötõnél, de nem volt nagy a választéka, és olcsóbb sem volt. Volt viszont Mavrodaphne-juk, az eredeti Clauss-féle patrasi, megreszkíroztunk belõle 2 üveggel a bõröndben.
Ezek az új reptéri biztonsági szabályok nagyon betehettek a helyi termelõknek - végül is ki mer betenni a bõröndjébe pár üveg kakukkfû-mézet, fûszeres olivaolajat?
Molyvosnál köves a part, egy régi olívaolaj készítõ gyárat alakítottak át szállodává, ott lehet fürdeni. S ez egyben válasz is vojandinak.
Molyvos gyönyörû, de nagyon turistás. A partja sem olyan jó, mint Petrának. Szerintem ide annak érdemes mennie, aki nem elsõsorban nyaralni/fürödni jön, hanem nyüzsizni, jönni-menni. Ezért választanám én inkább Petrát, mert ott optimálisan megvan minden, s Molivos is közel van
De Anaxos is nagyon kellemes, tényleg nagyon csöndes, mintha falusi turizmusban vettünk volna részt: kukorékoltak a kakasok, bõgtek a szamarak, bégettek a juhok - tényleg sajátos volt. Mi élveztük. És végre kipihentem magam!
Szia Tischner!
Ismét élvezettel faltam a soraidat. Jó, hogy írtál a bevásárlásról, autóbérlésrõl, utakról.
Még dícsérd csak Petrát mert nehezen döntõ típus vagyok, úgy könnyebb, ha meggyõznek. És az érveid Petra mellett szólnak eddig!
Mi még akármilyen dolgoba becsavarva sem merünk üveg dogot betenni a bõröndbe szóval sok mindent nem tudok már hozni emiatt, a Duty Freeben meg nem vesszük meg, mert ott már sokkal drágább.
Most már egyszerûbben: nagyon örülök,hogy kevés idõdbõl szakítasz a lesvosi utatok leírására és köszönöm! Örömmel olvasom mert valóban nagyon érdekel az elsõ magyar "fecskék" reakciói a harmadik görög nagyszigetre és a nagyszigeten eltöltött utazásainak leírásáról.Persze az apró részletek is,amik sok esetben az eljövendõben odautazók számára is igen fontos információ lehet.Mivel az erre szánt idõd rövid én megelékszem avval is és örülök annak is ha nagyritkán "elengeded"a topikban a mondani ill. írnivalódat...