Életem eddigi legjobb "szpanakopita"-ja egy görög barátom által készítve.
Isteni volt, komolyan!
Szia Petros,
Lehet, hogy nagy pofátlanság ez a kérés, de ha legközelebb azzal a görög barátoddal találkozol, aki ezt elkövette, elkéred a receptjét? Vagy legalábba töltelékét...
Szóval sikerült,fincsi lett néhány szelet maradt belőle mára(azt lefotóztam majd felrakatom). A receptet már elkérték,mert voltak vendégeink. Narancsom nem volt,tehát a citromos verzíót készítettem,és nem kerek tortaformába,hanem tepsibe.Kicsit aggódtam,mert elég sokára sűrűsödött be,de minden jól alakult....
Mediterraneo | #144811 | 2010-07-19 14:31:50 | Válasz a #144783. hsz-ra
Szia Mono!
Hát nagyon örülök a sikernek és kíváncsian várom a fotót
Medi
Érdekes műsorra lettem figyelmes a héten. Reggelente ( ill. hajnalban ) ágyban üldögélve, kávézás közben görög főzős műsort találtam a Discovery Travel and Living csatornán. A ciprusi görög konyháról szól, láttam már benne ismert és ismeretlen dolgokat is. Nagyon korán adják, de reggel ismétlik. Állítólag ez már a második évad. Eddig én nem ismertem. Ha esetleg valakit érdekel, és az időpont sem rossz, megnézheti
Szia melus,
a ciprusi konyha teljesen más mint a görög. A görög maga is nagyon változik vidékről vidékre. De mivel van egy ciprusi barátnőm itt, ha valami nagyon felkelti a figyelmed, megkérem, főzzük meg:)
Igazából nem mélyedtem bele a sorozatba, mert csak a reggeli bamba perceimben akadt egy kis időm TV-t nézni, és ez nagyon jó indítás volt egész napra, belesni egy ciprusi görög család életébe, háttérben a napsütötte tengerrel.
Szoktam kajákkal kísérletezni, de nekem kell hozzá idő, no meg hangulat is.
Görögös ételt még nem sokat főztem, persze a gyros a kivétel, meg a saláta és persze a tzaziki. Tudod ismerek egy jó kis oldalt receptekkel, és szeretnék néhány dolgot kipróbálni, van ami erősen piszkálja a fantáziámat.
Egyébként több oldalad olvasója vagyok, és nagyon tetszenek.
OFF- A Samotraki nyaralást is olvastam, és csak gratulálni tudok hozzá.
Mindegyik oldal nagyon jó, további sok beírást kívánok Neked! -ON
A főzéssel kapcsolatosan feltétlen meg foglak keresni, ha valahol elakadnék, előre is köszi!
Szia Melinda,
örülök, hogy tetszenek a dolgaim:) Nekünk, blogolóknak, az elismerő bejegyzések olyanok mint színésznek a taps, nélkülük nehéz lenne folytatni:)
Mediterraneo | #155009 | 2011-01-18 16:32:00 | Re:
Ágni írta:
a ciprusi konyha teljesen más mint a görög. A görög maga is nagyon változik vidékről vidékre. De mivel van egy ciprusi barátnőm itt, ha valami nagyon felkelti a figyelmed, megkérem, főzzük meg:)
Szia Ágni!
Remélem jársz errefele, mert kéne egy kis segítség
Afeliá-át főznék valamikor a hét végén és két kérdésem is lenne (jóllehet már többször főztem és mindig nagyon finom lett):
1. a koriandermag-törmeléket a ciprusi háziasszonyok hogyan távolítják el a husi darabokról?
Én próbáloztam óvatos letörtéssel (konyhai törlővel, mert a receptem szerint le kell itatni a pácot), aztán lepiszkálással (ez aztán a macera!), hideg cízben való leöblítéssel (dehát ez pont a pácot oldja le a husiról).
Vagy talán nem is kell? Hagyjam rajta és annál ízletesebb lesz?
2. Cipruson milyen körettel tálalják? Én eddig friss kenyeret adtam hozzá, de most sima főtt krumplin gondolkozom...
Szóval, ha nem gond és kéznél van a ciprusi barátnőd, akkor légyszi segítsetek nekem!
Hálásan köszönöm!
Medi
A barátnőm a következőképpen készíti: vagy bepácolja a korianderes borba, vagy nem pácolja, mindkét esetben a koriandermagot megtörik alaposan mozsárban. Általában nem pácol, a disznóhúst kicsi darabokra vágja (kb. dió nagyság), olívaolajat hevít, ezen átforgatja a húsdarabokat, leszórja a korianderrel, felönti száraz piros borral és ha bő lével akarja, akkor nagyon kevés vízzel. Miután felfő, lefedi és készre főzi, ami nagyon hamar bekövetkezik, mert kicsik a húsdarabok.
Általában párolt darával vagy rizzsel tálalják. A dara (pligouri) készítését valahol leírtam a konyhás blogomban, most nem tudom előkeresni,a lényeg, hogy a fövő vizet ráöntöd a darára és 20 percet hagyod duzzadni. De ez a görög pligouri típusú darára érvényes. Sztem krumplipürével is lehet tálalni, talál hozzá. Nyami, fogok én is ilyet főzni a napokban:))
Ja bocs, nem válaszoltam: ha pácol, akkor utána nem szedi le a koriandert a húsról, nyugodtan lehet így sütni, főzni, stb.
Mediterraneo | #155016 | 2011-01-18 18:46:16 | Válasz a #155013. hsz-ra
Köszi, Ágni!
Fantasztikusan gyosrs vagy!
Én meg, úgy látszik, túl körülményes, hogy a koriander-törmeléket le akarom szedni. Akkor most majd nem fogok ezzel vacakolni