nah kezdődik... "Tegnap elindultunk Sartiról délután 17 órakkor a Grand 2-es busszal és még mindig Nis után vagyunk és 6 órája várakozunk a továbbindulásra.A Szerbek kivettek ellenőrzésre és elvitték a sofőröket.Mi meg csak várunk és várunk.Felháborító ez a helyzet.Ilyenkor ki a felelős a várakozásért?Ezt a kiesett időt és fáradságot ki kompenzálja?" egy utas.
A Macedon autópálya állapota és a 100 euróshoz való viszonyulásra kérnék infót ez előző áll. kátyús max. 80-100 km/h sebesség, az utóbbit nem szeretik, mert hamisnak nézik.
Remélem ez is csak kacsa
Kíváncsian várjuk a fejleményeket mert azért több tíz sőt száz turnus van hátra hogy mért?
Szívatás vagy ez lesz ezek után hogy számítani kell rá vagy véletlen eset?
Rozi, sok Sarti fórum van a neten, kicsit közelebbi infot szerettem volna...
Csak azért kérdeztem, mert ahová ezt kitették először, erdetiben, oda lehet, hogy megy még új információ.
1.
"elindultunk Sartiról ... és még mindig Nis után vagyunk
Akkor ez Nis és Belgrád között van, és nem az SRB/MAC határon?"
Ott a pont titi, NEM A HATÁRON! NIS és Belgrád között az autópályán.
2.
"A Szerbek kivettek ellenőrzésre és elvitték a sofőröket.
Jól értem, hogy leterelték a buszt a pályáról valahová, és elvitték a tartalék sofőrt is?"
"elvitték a sofőröket." tehát ja az összes söfőrt.
3.
"nah kezdődik...
Szerinted mi kezdődik? "
A sz*patás.
Szerintem a tachográffal szivatják őket, de eddig ezt le se sz*rták.
UPDATE:
"Hab a tortán BELGRÁD előtt lejárt a vezetési idejük mind a 2 sofőrnek és ismét várni kell 2-3 órát mire magyarból jön 2 Friss sofőr.EZ VICCCCCCC!!!!!!!!!!"
Tehát már továbbindultak.
Forrás: Imádjuk Sartit - FB csoport, hiteles fénykép is van róla
Nem akarom védeni a szerbeket, de a tachográf nem játék! Itthon és nyugatabbra is szigorúan büntetik, ha valakit elkapnak. A cégem sofőrjeivel is megesett hogy "elfelejtették" kivenni a pihenőidejüket, és 45 percig kellett dekkolniuk a cél előtt 10 km-rel. Nyugat felé indulva nem is mernek kockáztatni a sofőrök, szigorúan betartják a vezetési és pihenési időket. Lehet vitatkozni a szabályokkal, de ez az utasok és az egyéb úton levők biztonsága miatt lett kitalálva.
Egy sofőr max. napi 9 órát vezethet ( hetente 2* 10-et), összesen maximum 15 órát tölthet munkával (beleértve a megállások, határon ügyintézés és a tartalék sofőr székben ülést, de a hálófülkében töltött időt is) , utána minimum 9 óra álló helyzetben bekövetkező szünetet kell tartani. 2 sofőrrel nem lehet szabályosan megjárni Sartit oda-vissza, csak akkor, ha a busz legalább 9 órát mozdulatlanul tölt a célnál, vagy az egyik kiszáll a cél előtt pár órával, és számlával igazoltan megalszik egy motelben. Ez most "lehet", hogy elmaradt?
Nem tudom, hogy így történt-e, de ha igen, akkor ennek semmi köze a szerb-magyar viszonyhoz, inkább annak köszönhető, hogy a szerbek is kezdik átvenni az EU-s normákat . Komoly kis pénzbeszedési lehetőség ez az elején!
Ha ez így van, már mint a tachográfos probléma, akkor egyet értek a szerbekkel! Minket autósokat is védenek ezzel, ha egyébként a célzat esetleg nem is ez hanem a pénz beszedés. Ha nem magyar busszal történt volna hanem pl. románnal, akkor most mindenki egyet értene. Ugye?