Görög ünnepek
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 4 5   >
Üzenet
  Bocsika | #95836 Üzenet | 2009-04-21 17:18:01 |
Sziasztok!
Tudnátok információt adni nekem a Görög pünkösdről?
Vagy nem is tartják?Kicsit tudatlan vagyok!!!!
  Szepeva | #95524 Üzenet | 2009-04-19 19:04:08 |
elinolatri!
Köszi az ismertetést, érdeklődéssel olvastam.
Üdv. szepeva
  Elinolatri | #95451 Üzenet | 2009-04-19 07:29:22 |
Ez a hét a görögöknél a húsvét hete
Köszönés:(Hrisztosz aneeszti)Krisztius feltámadott. válasz:(alifosz aneeszti) valóban feltámadott

A görög Húsvét

Az ortodox világ egyik legfontosabb vallási ünnepe a Húsvét, amely nem csupán újkori hagyományokból, hanem a többistenhit korszakából származtatható.
A hajdan 40 napig tartó böjtölési időszakot a modern görögök csupán egy hétre szűkítették le, igaz, hogy a jórészt vallási eredetű tilalmak még mai befolyásolják a helybeliek életét és szokásait A Húsvétot megelőző időszakban az emberek csendesebbek, hisz ezekben a napokban nem illik zajongani, szórakozni, hangosan zenét hallgatni, veszekedni vagy káromkodni. A szertartások már nagy csütörtökön elkezdődnek, amikor egy gyönyörű mise alatt, Jézus jelképes keresztrefeszített képét körbehordják és a hívők virágokat szórnak rá.
Nagypénteken már korán reggel, asszonyok önkéntes csapata díszíti ezernyi virággal a templomokban Jézus jelképes sírját. /Epitáfio/ Amikor elkészül, hívők özönlenek a nap folyamán, leróni tiszteletüket.
Ahogy eljön az este, minden templomban, méltósággal felemelik a sírt és kihozzák, és ekkor kezdődik a körmenet. A hívők követik templomuk papjait a jelképes sírral, miközben búsan konganak a harangok mindenfelé. A városi zenekarok / ahol van / díszruhában mennek elöl a gyászindulót játszva, az emberek égő gyertyaszállal a kezükben követik a menetet.

Az asszonyok megfőzik a " magiricát'', amit még éjjel, a feltámadás után esznek szinte minden görög otthonban. Ez egy hagyományos húsvéti étel, talán inkább leveshez hasonló. A kisbárány belsőségéből, beleiből főzik, újhagymával, salátával, rizzsel, tojással beverve, megcitromozva. Az étel állítólag alkalmas arra, hogy a nagy lakomázások időszakára felkészítse a gyomrot. Éjfél előtt, már mindenki ott várakozik a templomok előtt gyertyával a kezében. Pontban 12 órakor megkondulnak a harangok, és a templom mélyéről, elindul a Szent láng, ami egyenesen Jeruzsálemből érkezett. Kézről kézre, gyertyától gyertyára, egyre terjed, embertől emberig, csókok és jókívánságok közepette.
Mikor már mindenkinek megvan a lángja, sietnek vele hazafelé, millió apró fény az éjszakában. El kell jutni kialvás nélkül, az örökégő mécsesbe, ami nem hiányozhat egyetlen görög otthonból sem.
Sokan keresztet rajzolnak vele az ajtófélfára, a küszöb felett, mert úgy tartják, ez szerencsét hoz a házra.
Végre felszabadultan asztalhoz ülhetnek és ehetik a „magiricát". A hangulat talán szilveszter éjszakájához hasonlítható. icon_wink.gif
Végül kívánok minden görögnek:
Kellemes Húsvéti Ünnepet (kaló páská)
  Elinolatri | #93480 Üzenet | 2009-03-25 08:33:57 |
A függetlenség ünnepe - március 25.

Március 25-én ünnepli Görögország a nemzeti felszabadulás ünnepét, ez a dátum nem csupán a fegyverek hallgatásáról nevezetes, hanem egy egyéb jelentős eseményről is: ekkor történt ugyanis, hogy Gábriel arkangyal meglátogatta Máriát és közölte vele, hogy megfogan majd Istentől. 1821 sötét dátum a görögök számára: a több mint 400 éve tartó oszmán uralom ellenállást szított a lakosokban, és a helyzet odáig fajult, hogy Germanos of Patras érsek az Agia Lavras monostor tetejére tűzte a görög zászlót és ortodox misét cerebrált. Az Angyali Üdvözlet tiszteletére tartott ceremóniát több napos ünnepségsorozat követte, amely hosszú évszázadok óta az első nyílt szembeszállásnak tekinthető a területet uraló török zsarnokkal szemben. A szokatlan módon kinyilvánított nemzeti érzelmek, és a szabad vallásgyakorlat erőteljes megnyilvánulása a történészek szerint arra késztette a török uralkodót, hogy a birodalmi rend helyreállítása érdekében nagyobb figyelmet szenteljen az elkanászosodott lakosságnak. Előrelátása teljesen jogos volt, hiszen napokon belül kitört a görög függetlenségi háború, amely alapjaiban rengette meg az Oszmán birodalom balkáni provinciáit.

forrás: www.sulinet.hu
Várom mások írásait is.
  AgniTolo | #91852 Üzenet | 2009-03-07 10:12:08 |
Nincs mit. Szep napot nektek!
  Elinolatri | #91833 Üzenet | 2009-03-06 23:28:47 |
Efharistó pára polí ke gó, Agni! icon_wink.gif
  Petros | #91781 Üzenet | 2009-03-06 12:41:19 |
Efharisto para poli, Agni! icon_wink.gif
  AgniTolo | #91763 Üzenet | 2009-03-06 10:05:33 | Válasz a #91753. hsz-ra Előzmény #91753
Sziasztok. Marcius masodika munkaszuneti nap volt iden (a datum valtozo), ez a nap a husvethoz kapcsolodik, es egyben az utolso napja a farsangi buliknak. Ez az ugynevezett tiszta hetfo, innentol kezdodik a 40 napos bojt. Ezen a napon a csaladok egyutt vannak polipot, tintahalat esznek es sarkanyt eregetnek.
  Petros | #91753 Üzenet | 2009-03-06 08:51:19 |
Az én "nemzetközi" naptáram szerint is március másodika Görögországban "ünnep/munkaszüneti nap"...
De én sem találtam utalást arra, hogy miről szól(na) ez a nap icon_rolleyes.gif icon_confused.gif
  Elinolatri | #91747 Üzenet | 2009-03-06 00:56:13 |
A bankok, hivatalok és boltok a következő ünnepnakon napokon zárva tartanak:

* Jan. 1. Újév;
* Jan. 6. Vízkereszt;
* Márc. 25. Függetlenség napja;
* Máj. 1. Május ünnepe;
* Aug. 15. Nagyboldogasszony;
* Okt. 28. Óchi (a "Nem") napja, mely az 1940-es olasz megszállásra és ultimátumra adott bátor görög választ idézi.;
* Dec. 25. Karácsony;
* Dec. 26. Szent István napja

Szerintem március 2. nem volt munkaszüneti nap.Egyébként úgy tudom a 40 napos bőjt első napja.
Előtte nap vasárnap:Αν ήμερα κυριακή της ΤΥΡΙΝΣ-A farsang vasárnap napja.Egyébként a több hetes farsangi rendezvények utolsó napja.
Aki tud egyebeket,szivesen olvasnám.
  Vscotina | #91341 Üzenet | 2009-02-28 20:08:03 | Válasz a #91296. hsz-ra Előzmény #91296
szervusz köszönöm, majd nézegetem az oldalakat.
  Sandra | #91336 Üzenet | 2009-02-28 19:32:46 |
Nem tudjátok, hétfőn mit ünnepelnek a görögök, miért munkaszüneti nap?
(bevallom, megkérdezni és neten keresgélni is lusta voltam icon_biggrin.gif )
  Zsebkuty | #91296 Üzenet | 2009-02-28 14:26:49 | Válasz a #91275. hsz-ra Előzmény #91275
icon_lol.gif Szia vscotina!!
www.gorogkatolikus.lap.hu itt valószinűleg minden kérdésre választ találsz.
De lehet,hogy akik ide irogatnak,ők is majd segiteni tudnak előbb-utóbb.
Ne add fel!!!
  Vscotina | #91275 Üzenet | 2009-02-28 07:01:57 |
Szervusztok!!!

Más is kérdezte és ő sem kapott választ!!!

Volna egy különleges kérdésem: Olvastam, hogy Pünkösd vasárnap-hétfő fontos ünnep Görögországban. Pontosan mit takar, kötődik e hozzá népszokás, vagy ha csak a vallási része van meg, akkor az pontosan mit takar??? Vidéken a templomokban ezt hogyan ünneplik meg??? Úgy néz ki, hogy Pünkösd hétfőn Görögországban leszünk, és a lányomnak nagyon fontos lenne ez az infó. Ha ti konkrétan nem tudtok erről semmit, akkor van e tipp arra, hogy kihez fordulhatnék?????? icon_cry.gif icon_cry.gif
  Sanzi | #71335 Üzenet | 2008-07-14 14:22:13 | Válasz a #6322. hsz-ra Előzmény #6322
Görög estet szervezünk akit érdekel írjon p.sanzee@freemail.hu címen köszönöm
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Görögország
<   1 2 3 4 5   >

Copyright © 2003-2026 Hellasz.hu