Sziasztok, szeretném kérdezni azoktól, akiknek van tapasztalatuk, hogy kiskorú gyerekkel hogyan tudok kiutazni ugy, hogy a gyerek egyik szülője sem jön velünk. Konkrétan a fiam barátjáról lenne szó, aki velünk jönne, de így még nem utaztunk külföldre sosem. Bár utánaolvastam a neten és írják, hogy minden országban kérhetnek engedélyt, mely az adott ország nyelvén van írva vagy esetleg az angolt elfogadhatják. De ha nem fogadják el angolul, akkor mitévő lehetek? Van valakinek ebben tapasztalata?
Sziasztok, szeretném kérdezni azoktól, akiknek van tapasztalatuk, hogy kiskorú gyerekkel hogyan tudok kiutazni ugy, hogy a gyerek egyik szülője sem jön velünk. Konkrétan a fiam barátjáról lenne szó, aki velünk jönne, de így még nem utaztunk külföldre sosem. Bár utánaolvastam a neten és írják, hogy minden országban kérhetnek engedélyt, mely az adott ország nyelvén van írva vagy esetleg az angolt elfogadhatják. De ha nem fogadják el angolul, akkor mitévő lehetek? Van valakinek ebben tapasztalata?
Mi a kiskorú keresztlányunkkal utaztunk sok országba, sok éven át legutóbb tavaly, minden alkalommal angol nyelvű szülői engedélyt vittünk.
Aztán, hogy ez elegendő-e azt nem tudom, mert egyetlen országba, sem be, sem kilépéskor soha nem kérték.
A vezeték nevünk nem azonos, a család többi tagja viszont egyforma nevű, ebből láthatták a határőrök, hogy nem egy család vagyunk.
(bocsánat, nem sokat segítettem, de ez a 6 éves tapasztalat, megjártuk, Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát, Olaszországot,Romániát, Montenegrót és többször is Szerbiát, Macedóniát, Görögországot.)
Egy magyar és angol nyelvű meghatalmazás, amiben szerepelnek a gyermek és szüleinek adatai, telefonszámmal és címmel, az utazás útvonala, célja, időtartama, az érintett országok felsorolása, a két szülő, két tanú és a te, mint, meghatalmazott aláírásai biztosan elegendő. Mi ilyet vittünk, amikor a feleségem testvére jött velünk, illetve viszünk, amikor az első házasságom eredményit visszük magunkkal, de eddig nem kérték sehol. A logikus az lenne, ha a magyarországi kilépéskor kérnék csak, de erre sem volt eddig példa. A neten találtam erre egy jó mintát, azt adaptáltam. Ha akarod elküldöm mailben.
Csarlsz, köszönöm, de ez is nagy segítség, mert neked már van tapasztalatodet gondunk a határokon, ráadásul akkor még útlevél is kellett, mégse volt gond, azóta már személyivel is lehet menni mindenhol, így talán még egyszerűbb.
Titi68, köszi neked is, ez is megerősíti, hogy valszeg nem lesz majd gond. Köszi a részletes felsorolást, remélem hogy ebbe tényleg nem tudnak majd belekötni. Szeretném kérni, hogy küld már át légyszí a mintát. Privátba írom a mailcímet. Köszi.
Hogy vannak most a turnusváltási napok? Mi augusztus végén szerdán délután indulnánk oda, vasárnap reggel meg haza. Milyen forgalomra lehet számítani a határokon? Azt tudom, hogy a péntek odafele, a szombat visszafele nagy horror. Ugye megúszhatjuk?
Öt irodából négytől; a Dias Zeus Travel-tól, az Apollon Travel-tól, az IKAROSZ-tól és a Grand Tours-tól is egyöntetűen azt a választ kaptuk, hogy semmilyen atrocitás nem érte sem az utasokat, sem a sofőröket, így a Szártira induló buszok változatlan útvonalon közlekednek, Szerbián és Macedónián át.Emellett íme a Konzuli Szolgálat tájékoztatása, amely utoljára 2015. május 11-én lett frissítve. Kérünk mindenkit, hogy a legfrissebb, éppen aktuális információkért keresse fel a Konzuli Szolgálatot, valamint érdeklődjön az utazásszervező irodában!
Az ország Koszovóval határos nyugati, észak-nyugati része: Skopska Crna Gora hegyvidék Kumanovo és Szkopje közötti régió, valamint a Tetovo-tól északra elhelyezkedő, Shar röghegység által határolt tájegység az utazás és ott tartózkodás szempontjából “II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartozik. Beutazás előtt ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
Javasoljuk, hogy a beutazók regisztráltassák tartózkodásukat a konzuli szolgálat honlapján található „Regisztráció konzuli védelemhez” online bejelentkezési rendszeren keresztül.
Amennyiben tudomása van közutakon bajba jutott, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyar állampolgárokról, kérjük lépjen kapcsolatba Nagykövetségünkkel. Munkaidőn kívül, kizárólag magyar nyelven hívható nagykövetségi ügyeleti számunk: +389-71-386-096.
A Szkopjétől 40 kilométerre fekvő Kumanovó 2015. május 9-10-én heves fegyveres incidens színtere lett, ami a helyszínen részleges forgalom és mozgáskorlátozást eredményezett, a szituáció a macedón-szerb határon (Tabanovce) is torlódást, fennakadásokat okozott. Teljes határzárról ugyanakkor nincs és nem is volt döntés.
Információnk szerint a helyzetet a helyi hatóságok megfelelően kezelik, a rendőri akció május 10-én hivatalos bejelentés szerint véget ért. Magyar vonatkozása az eseményeknek nincs, magyar bajbajutottakról nincs tudomásunk, az erőszak nem magyar/EU/NATO érdekeltségek ellen irányult.
Mindazonáltal a Macedóniába belépő és itt tartózkodó magyaroknak alapos körültekintést, nem biztonságos helyszínek vonatkozásában mozgáskorlátozást, az etnikai eszkalációs lehetőséggel párhuzamosan politikai/vallási (muszlim) események és tömegrendezvények látogatásának lehetőség szerinti mellőzését és Kumanovó városának – a krízis fennállásig követett – elkerülését javasoljuk. Minden egyéb szempontot Konzuli Szolgálat honlapunk macedón országmelléklete részletesen lefed.
Kérjük, hogy a macedóniai helyzetről a magyar beutazók folyamatosan, több forrásból is tájékozódjanak. Nagykövetségünk ügyeleti mobilszámon és más hivatalos elérhetőségein kínál bővebb felvilágosítást. Itt is javasoljuk elektronikus konzuli érdekvédelmi adatlap önkéntes kitöltésétBár a konzuli szolgálat fenti javaslata kifejezetten a Macedóniába beutazóknak szól, saját biztonságunk érdekében a macedóniai eseményektől függetlenül is érdemes kitölteni a konzuli szolgálat regisztrációs űrlapját, hiszen ez a regisztráció szükség esetén az EU-n belül bajba jutott magyar állampolgároknak biztosít konzuli védelmet, vagyis a Görögországba beutazók esetében is hasznos lehet (persze ne legyen rá szükség!).
Figyelem! A regisztráció nem pótolja az utasbiztosítást! A konzuli védelemről további információk a Konzuli Szolgálat weboldalán olvashatók!
Üdv. Mindenkinek!
A hétvégén jöttünk lefele, az útjavításokon és a tereléseken kívül semmi esemény nem volt. Az első feltűnő eseményt a szerb határ előtt tapasztaltuk, ugyanis a Mol kút után rendőrök fogadtak és lassították a forgalmat, illetve átvilágították az autót lézerrel a kapu előtt.
Átérve a macedón oldalra már a rendőrökön golyóálló mellény, a hátukon géppisztply volt, az útlevél kezelők is golyóálló mellényt viseltek és nagyon lassú volt az átkelés. A határ után szintén ez fogadott bennünket egészen az üzletek előtti parkolóig.
Kumanovónál semmi különöset nem tapasztaltunk.
A macedón oldalon feltűnően sok volt a rendőr és radar pisztollyal mérték a sebességet.
szia aki!
macedonba tankoltatok? azt tudom hogy 57,50 a diesel ha igen hogy fizetetek?eurot menyibe számolta .van forint kártyánk de nem olyan sok van rajta s igy ha kell euroval akarok fizetni a kuton.