Búvárkodás
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Túrák, programok, sport
<   1 2 3 ... 9 10 11   >
Üzenet
  Dutibi | #8037 Üzenet | 2006-06-05 18:18:39 |
Köszönöm mindenkinek a sok hasznos infót. 15 nap múlva indulunk Paraliara. A környékén tudtok valamit a búvárkodási lehetõségrõl. Nagyon érdekelne. A tavaly csak pipáztunk de meg vagyunk õrülve egy komolyabb merülésért.
  Ildi74 | #8025 Üzenet | 2006-06-05 15:35:54 |
Igen, mikor én voltam is az volt a helyzet... Csak akkor az összes hajó egyetlen öböl felé vette az irányt, és kíváncsi lennék, hogy változott-e valamit a helyzet azóta?
  Ferrari | #7959 Üzenet | 2006-06-04 12:57:40 |
Sziasztok!

Rodoszon a kikötõben nagyon szervezik a búvárkodást.
Sok hajó vár arra, hogy találjon emberkéket, akik búvárkodni szeretnének.
  Vojandi | #7861 Üzenet | 2006-06-02 14:17:36 |
Köszi a tippet, majd odafigyelek.
  Ildi74 | #7858 Üzenet | 2006-06-02 13:39:48 |
Az is jó módszer, ha kimentek a kikötõbe sétálni estefelé és keresitek a piros-fehér búvárzászlókat a hajókon, de 99%-ban ki is ülnek a hajók elé, és ott be lehet fizetni próbamerülésre. Így legalább lehet beszélgetni a búvárokkal, meg lehet nézni a hajót... Ami tipp: ne nagy hajót válasszatok, inkább valami kisebbet. Rodoszon én is olyan hajóval mentem, amin összesen 10-en voltunk a személyzettel együtt, nagyon barátságos volt és a srácok is jófejek voltak. icon_smile.gif
  Vojandi | #7855 Üzenet | 2006-06-02 13:08:28 |
Az idei Utazás Kiállításon nyertem egy búvártanfolyamot, de nem jelentkeztem. Ha belekezdek egyszer, én is apárommal együtt szeretném. Egyelõre maradunk a pipánál icon_smile.gif de annyira felcsigázott ez az új topik, hogy most utánanézek, van-e Számoszon lehetõség egy ilyen szervezett merülésre, mint Korfun volt. Minden tudás nélkül, csak úgy próbaképp. A párom még sosem merült, de nagyon szeretne.

Andi
  Ildi74 | #7840 Üzenet | 2006-06-01 21:26:43 |
A tanfolyam úgy 60e forint körül mozog, ebben benne van a felszerelés is (persze jól körül kell nézni). Utána attól függ, hogy mit akarsz, hogy hogyan tovább... Mi a párommal elég sokat merülünk, nekünk jobban megérte megvenni a teljes felszerelést. De aki csak nyaranta egyet-kettõt szeretne merülni, annak elég a bérlés.
  Vojandi | #7838 Üzenet | 2006-06-01 21:04:38 |
Úgy értettem, hogy akkor minden felszerelést meg kell venni? vagy folyton bérelni kell, ha elmegy az ember? meg aztán nem is olcsó multaság...

Andi
  Ildi74 | #7837 Üzenet | 2006-06-01 21:00:22 |
Hogyan tovább? Merülni, merülni, merülni icon_smile.gif Merülõtársat meg nem nehéz találni icon_smile.gif
  Vojandi | #7833 Üzenet | 2006-06-01 20:44:15 |
Szia Ildi!

Megnéztem a hurgadai vízalatti képeidet, királyok! Én is el akartam már menni búvártanfolyamra, nem is az lenne a gond, hanem a hogyan tovább?
Még lehet, hogy egyszer belevágok.

Andi
  Ildi74 | #7831 Üzenet | 2006-06-01 20:36:33 |
Én merültem már Korfun, Sartin és Rodoszon eddig Görögországban. Korfun és Sartin csak ismertetõ merülés volt, akkor még nem voltam végzett búvár, de ott végleg megfertõzõdtem icon_smile.gif
Rodoszon már nagybetûs búvárként mentem ki a hajóval, ami azért volt külön jó (mármint, hogy búvár voltam), hogy a második merülésre csak ketten mentünk el a vezetõvel, és akkor nagyon érdekes üregekben jártunk. Sajna sok élõlényt nem láttunk, az összes hal a szomszédos öbölbe menekült a rengeteg búvár elõl... Ezért is lenne jó, ha könnyítenének a szabályokon.
A búvárkodással, víz alatti dolgokkal kapcsolatban sok érdekességeket olvashattok itt: www.divecenter.hu a fenti idézet is onnan származik.
Illetve vannak a neten nekem is víz alatti képek, igaz nem Görögo-ból (onnan csak felszíniek vannak): http://kep.tar.hu/tweety74
  Ildi74 | #7830 Üzenet | 2006-06-01 20:32:03 |
Hejj, meglett a topicom icon_smile.gif Mit össze kerestem, aszittem törlõdött, közbe csak át lett ide téve icon_smile.gif
Vojandi: köszi az infót, jó sok. Igen eddig úgy volt, hogy baromira meg volt kötve, hogy hol lehet búvárkodni. Amit én még novemberben találtam a témáról:

Forradalmi változás a görög búvárkodásban
Ideje: 2005-11-21 - Rovat: Külföld Nyomtatható változat Küldd el levélben!
A búvárközpontok szerint a korábbi, drákóian szigorú szabályok feloldása elhozhatja a víz alatti kutatások aranykorát.

A több ezer mérföldnyi partvonal megnyitása a búvárok elõtt 50 év óta elõször történik meg, és a szakértõk szerint akár százával fedezhetnek fel roncsokat.

Görögország tiszta vizei és az itteni hajózás több évezredes történelme okán vonzó célpontja volt a búvároknak. Eddig azonban a kulturális minisztérium mindig azt az álláspontot képviselte, hogy a szabadjára engedett búvárkodás csak a víz alatti emlékek meglopását eredményezi. A búvárüzletág és bizonyos kormányzati képviselõk hosszú évek óta tartó lobbizásának köszönhetõen viszont most enyhítettek a korlátozásokon. A kampány vezetõje, Manilos Alifierakis és társai elérték, hogy az új törvény 18,000 mérföldnyi partszakaszt felaszabadít, szemben a korábban egy 2002-es szabályozás alapján merülhetõ alig 126 merülõhellyel.

- Ez óriási változás - erõsítette meg Phrederika Miltiadow, a szárazföldön levõ Odyssey Dive Center részérõl. - Eddig csak a körzetünk öt százalékában búvárkodhattunk, most viszont minden olyan ponton merülhetünk, amit a szonár jelei alapján bejelöltünk. Vannak roncsok, amiket még nem látott búvár, zátonyok, amiket senki sem ismer. A felfedezés új korszakába léptünk, és máris rengeteg új merülõhely vár ránk, pedig még csak el sem kezdtünk a trimixes merülésekben is gondolkodni. Mindez igaz lesz az egész országra és az összes szigetre.

Az új törvények a szigetek körüli merülésekre is érvényesek lesznek, melyek tiszta vizeikrõl ismertek. Pavlos Manallos (Crete Underwater Centre) elmondta, hogy a lehetséges merülõhelyek duplázódását, netát háromoszorozódását várják:
- Eddig nagyjából tucatnyi merülõhelyünk volt, de most nagyobb lesz a változatosság, több az újdonság és jobb a merülés. Ez nagyon izgalmas.

Az új törvény szerint más EU-országok búvárszervezeteit el fogják ismerni a jövõben, de a búvárbázisoknak licencet kell kérniük. Manilos Alifierakis kormányzati tanácsadó szerint Görögország tengeri nemzeti parkok rendszerét kívánja létrehozni, hogy a búvárturizmust ellenõrzött keretek között tudja tartani.
  Vojandi | #7816 Üzenet | 2006-06-01 15:56:50 |
Az elsõ két kép nem az enyém, hanem link.

Közben lefordítottam nektek egy jókora szöveget:

KEDVES FÓRUMOZÓK, ITT OLVASHATJÁTOK, HOGY MILYEN SZABÁLYOK VONATKOZNAK JELENLEG A BÚVÁRKODÁSRA GÖRÖGORSZÁG TERÜLETÉN:

Búvárkodás Görögországban

A görögországi spotbúvárkodást jó néhány korlátozás érinti, így van egy pár erre vonatkozó törvény is, amely meghatározza, hogy hol szabad búvárkodni.

Elvileg Görögországban mindenhol szabad búvárkodni, kivéve azokon a helyeken, ahol védelem alatt áll egy régészeti vagy kulurális objektum – de éppen ezekbõl a helyekbõl jócskán akad.

Minden búvárkodás során talált tárgyat azonnal jelenteni kell a kikötõi hivatalban. Ezenkívül a védelem alatt álló helyeken a legszigurúbban tilos egy antik tárgyat, vagy régészeti értékû objektumot felhozni a tengerfenékrõl, valamint ott elmozdítani az eredeti helyérõl. Ugyanúgy tilos a kikötõi hivatal engedélye nélkül a vízalatt fényképezni és videófelvételt készíteni. Az engedélyt a kikötõi hivatal a Görög Kulturminisztérium Vízalatti Régiségek nevû hivatalától kapja meg.

Görögországba való utazáskor a búvárfelszerelést be kell jelenteni (nyilatkozatot tenni róla), és a merülés elõtt a kikötõi hivatal engedélyét be kell szerezni. Azokon a területeken, amelyek a sportbúvárok számára szabadon látogathatók, napkeltétõl napnyugtáig szabad búvárkodni. Az éjszakai merülésekhez újabban egy különleges engedélyre van szükség.

A sok régészeti terület léte miatt, a partmenti vizeknek csak egy csekély hányadában lehet sportbúvárkodni. A listák, amelyeken a jelenleg szabad búvárkodása engedélyezett helyek szerepelnek, több internetes oldalon is megtalálhatók, de az engedélyezett helyek évente változnak, ezért mindig a legújabb listákat kell keresni.

Jelenleg kb. 100 könnyûbúvárállomás valamint búvárfelszerelést árusító üzlet található Görögországban. Ezek nagy része palackot is tölt és felszerelést is kölcsönöz. A bázisokból kb. 15 van, amely 8-10 napos búvárnyaralásokat szervez. Némelyik szervez búvárkörutazást is, különbõzõ helyek érintésével.

A Földközi-tenger vizei nem nyújtanak különösebb búvárélményt, mert nem igen gazdagok színes, pompás növényekben és állatokban. Görögország vizei semmiképpen sem léphetnek versenybe a Vöröstengerrel, de bizonyos helyeken nagy a szivacsok változatossága, mind színben, mind formájukat tekintve, valamint gyakran látható Tritonkürt és hatalmas Pinna erdõk. A legnagyobb élményt a különbözõ barlangok, folyosók, alagutak és érdekes formájú sziklák adják (fõleg a Jón-tengeren és a Kréta körül). Ezenkívül majdnem tíz tengeralatti hajóroncs (Paxos, Kréta, Mikonosz, Chalkidiki körül) körül is szabad búvárkodni.

A búvárbázisoknak megbízható és magas a biztonságistandardjuk, mert évenként ellenõrzik a különbözõ hivatalok õket. Az individuálsi búvárok (szervezett bázis nélkül) számára szintén problémamantes merülés lehetséges a szabad területeken, de be kell jelenteni a merülést a kikötõi rendõrségnél, ahol a búvárengedélyt (igazolványt) kérik bemutatásra. A jelentkezés többnyire angol nyelvû.

A legfontosabb szabályok:

- A hajóról búvárkodók ki kell akasszanak egy fehér csíkos piros zászlót, akik pedig csónak nélkül búvárkodnak, ki kell tegyenek a merülés helyén egy analóg jelzésû bóját.
- Északai merülés tilos!
- Tilos mindenféle navigációs eszköz használata, ami antik tárgyak felkutatását segítheti, ezek még ahajón sem lehetnek, amirõl a búvárok lemerülnek.
- Ha mégis, véletlenül régiséget talál valaki, nem hozhatja fel, nem mozdíthatja el, nem fényképezheti, nem filmezheti és azonnal jelentenie kell a kikötõi rendõrségen.
- A tengerfenéken való mindennemû munka szigorúan tilos!
- Mindenféle halászeszköz használata tilos a merülés során (szigony), valamint ilyen eszköz a hajón sem lehet, amirõl a búvár merül.
- Tilos bármilyen állati vagy növényi organizmus bántalmazása, vagy tengerfenékrõl való eltávolítása (polip, szivacs, rák, kagyló…stb.)
- Búvárfelszerelés bejelentése a beutazáskor kötelezõ.

Az individuális búvárok legnagyobb problémáját az jelentheti, hogy a legjobb búvárhelyek a megközelíthetetlen sziklás partok elõtt vannak, melyek csónak nélkül nem közelíthetõek meg.

A legismertebb szabad búvárkodási területek Korfu és Zakinthosz partjai.
  Vojandi | #7814 Üzenet | 2006-06-01 15:52:07 |
Szió Kriszta!

Nem vagyok én ügyes, csak éppen az akkori csapat férfitagjai, akikel akkor nyaraltam, leszavazták a Paxos-Parga kirandulást, ami egy napon volt a búvárkodással és rábeszéltek minket nyúlllekû csajokat...de jól tették. Nagyon jó volt.

Andi
  Kriszta35 | #7810 Üzenet | 2006-06-01 15:09:38 |
Szia Andi!

Sajnos én a búvárkodáshoz nem értek, viszont van egy ismerõsöm aki ennek a sportnak a megszállotja, majd mondom neki regisztráljon, és írjon ide, mert õ már elég tapasztalt, több éve merül.

Amiért írtam, NAGYON TETSZIK A KÉPEID!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jó, hogy nem látod, mennyire írigyellek, amiért ilyan szép élõlényeket, növényeket láthattál! icon_lol.gif

Gratulálok hozzá, olyan ügyes csaj vagy!!! icon_wink.gif

Szia
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Túrák, programok, sport
<   1 2 3 ... 9 10 11   >

Copyright © 2003-2026 Hellasz.hu