Hát,igen,szepeva,arra éreztél rá,amire már én is gondolok...van egyszer,hogy melyik város a legszebb-legjobb,mondjuk 10-és itt van a sorban Firenze.Meg ugy hirtelen Párizs,Barcelona,Krakko,Róma,Oxford...és kérdés,hogy azok-e,ahová vágyom,vagy amiket már láttam és a legjobb élményeket adta...
és igen,talán jobb ugy gondolkodni,hogy régióban,tájegységben,stb,érted,mire gondolok...és akkor Firenze együtt Luccával és a környékkel,mint Toszkána...meg hát akkor Umbria.Itt már egészen elszalad a képzelet...nekem legalábbis.Akkor ide sorolnám Provancet,La Mangat,Gibraltárt,Santorinit,Az Alpokból sok részt,Skóciát,amiről nem tudok részletesebben irni,de ujabban mozgatja a képzeletemet.
Hát,ezeken gondolkodom...
Mit nekem nyugat... Mi a sok görög utazás után rendesen "belebotlottunk" Erdélyországba...
Ha annyit nem is mint oda,de még egy pár alkalommal nagyon szeretnénk egy pár késői nyarat ott eltölteni.
Aki járt ott az tudja,aki még nem, annak csak jó szívvel ajánlhatom.Igaz tenger az nincs, ami nekem nagyon dominált,de van helyette millió más!!!...és egy picinkét otthon is érezzük magunkat.
Nem kell ut.iroda,nem kell körömrágás az árak miatt.Egy "emil" az ott élő baráttá fejlődött szállásadónknak és jó leírni azt,hogy mindig szeretettel várnak.Se angol,se görög -anyanyelvünkön megértjük egymást.
Kocsival pedig gyorsan elérhető, bármely szegletébe akarsz menni Erdélynek.
Jó,jó sok út kivánni valót hagy maga után,de miért nálunk nem?
Az is igaz,hogy mi a természet szépsége és nem a nevezetes városok miatt megyünk.Igaz görögbe is azért jártunk -javarészt...
Üdv mindenkinek!
Rengeteg gyönyörűtörténetet, illetve képet hallottam/láttam Görögországról,ami meghozta a kedvem ehhez a nyárhoz.
Idén nyárra 3-4hónapra keresek munkát (főleg idénymunkát) Görögországban,elsősorban a vendéglátóiparban. Asprovalta lenne az álomcél.
Fiatal, többéves hostessmúlttal/tapasztalattal rendelkező egyetemi hallgató vagyok felsőfokú angol és német, illetve alapfokú francia tudással rendelkezem. Bármilyen munkát elvállalok (pl.: takarítás, hotel animáció, gyrekfelügyelet,pincér,...stb.)
Ha esetleg valaki tud bármilyen kínálkozó lehetőségről, azt nagyon szívesen venném, ha írna nekem egy e-mailt.
kovacs.lilla.kl@gmail.com
Remélem jó helyre írtam.
Előre is köszönöm a segítséget.
A gyönyörü Erdély.
Fogarasi havasokon, a 2034 méter magasan levő Balea tó. Ritka szerencsével az időjárás kedvezett, mert a hegyre felvonóval mentünk, nem rémisztő. Annál inkább az autós út lefele.
Akkor válasszuk szét a Top10-et városokra és régiókra, de csak előbb csak azokról a városokról beszélgessünk, ahol már jártunk. Ha azokat átbeszéltük, akkor jöhetnek a vágyak. Oké?
Rendben,akkor az eddig látott 10 legszebb város,és régió,tájegység,bárminek is nevezhető,mondjuk egy sziget is lehet...?
Aztán az a 10,ami után vágyakozunk...máris gondolkozom rajta!
Próbálok valami sorrendet felállítani az eddigi városlátogatásim között, de nem tudok. Ami biztos, Rómát az első helyre teszem. Szoktam mondani, szinte mindenhova visszamennék, de nem megyek, hisz annyi helyen nem jártam még. Róma kivétel, annak a városnak nem tudok ellenállni, oda visszajárok. Talán rögtön utána következik Firenze, Lucca és Siena. Ezek az olasz városok megelőzik Párizst, Prágát. Rögtön utánuk jön Krakkó és Varsó. Érdekes, Varsó kiment a divatból, pedig gyönyörű!
Athén és Barcelóna is megfogott, de ott csak egy-egy napot volt alkalmam eltölteni, jó lenne egyszer hosszabb időre visszamenni. Ugyanígy vagyok Brüsszellel is. Ja, meg Amszterdam is csodálatos város.
Látod! Próbálok rangsorolni, de nem tudok.
Az eddig látott görög szigetek fővárosai között sem tudok dönteni, de talán Chania és Kos fogott meg legjobban.
Ezek közül a városok közül melyikben jártál és mennyire szereted őket?
Bocs,hogy igy elmaradtam a válasszal,de a karácsony "közbejött2!
Hasonlóan gondoljuk a dolgot,és érdekes,viszonylag egyforma a bejárt utunk is!Én is Italia és Róma szerelmese voltam,mostanra átvette a vezetést Párizs és Franciaország...de ez persze nem azt jelenti,hogy ne ragadnék meg minden alkalmat,hogy Olaszországgal foglalkozzak,esetleg oda menjek!Rómában többek között azt szeretem,hogy könnyű benne turistáskodni...egy jó térképpel nem lehet eltévedni.Mindig lenyűgöz,hogy mennyi értéke van itt a világnak egy kupacban,és én nagyon szeretem az unikumokat.Vagyis,hogy ezt csak itt láthatom...Firenze,mint irtam top,de,ha inyencségekre vágysz nagyon tudom ajánlani Umbriát.Talán fölösleges leirni,de Toszkána melletti" megye".A városkái pedig ,amiket bejártam:Perugia,a székhely,egy csoda,Orvieto,Gubbio,Assisi,Foligno,Spoleto...
Amiket felirtál,én is felirnám...Amszterdamban és Brüsszelben nem voltam.krakkóra nagyon jó szivvel emlékezem,de Varsó nekem valamiért nem tartozik a szép városok közé.
Mindenképpen szólni kell Salzburgról.Mostanában fedezem fel az osztrák kisvárosokat,de Salzburg már régi "ismerős" és szivem csücske...
Brno - a táj ami a várost körülveszi.
Athén- történelem, még a kavicsok is erre emlékeztettek.
Leningrád- mérete és szépsége.
Bécs- hangulata, és az első nyugati város fényeivel, üzleteivel.
Helsinki- szőkesége, kedvessége.
London- olvasmányaim helyszine.
Kréta- tenger végtelensége, a napsütés.
Thassos- mint Robinson szigete.
Marosvásárhely- Kulturpalota.
Alduna- élet a hajón, Dunapart.
Egyetértek, Salzburg is gyönyörű város, bár ott is csak egy napot voltam. Nekem több időre van szükségem ahhoz, hogy egy várost meg tudjak ítélni, bár Salzburg (és az összes osztrák város, pl. Innsbruck elsőre megfogott). Általában az utoljára meglátogatott városba vágyom vissza. Kivéve Rómát, oda a nyári 3 hónap kivételével mindig visszavágyom. Hála a Wizz-nek, -aki már pár éve egy tank benzin áráért elröppent- már többször visszamentem, de nem tudtam betelni vele.
Párizsban kb. 10 éve jártam először, nem tudott elvarázsolni, nem is kívánkoztam vissza egy ideig. Tavaly tavasszal újra ott töltöttem egy hetet, beleszerettem annyira, hogy idén dec. elején visszamentem. Kár volt! A "fények városa"-nak karácsonyi díszkivilágítása messze alatta marad Bp. ünnepi világításának. Sok programot nem terveztem, úgy gondoltam, laza sétával töltjük az idő egy részét és gyönyörködünk a fényekben. Hát az nem a terveim szerint sikerült.
Ajánlottad Umbriát. Köszi, de oda nem biztos, hogy eljutunk. Mi már túl vagyunk azon, hogy hosszú buszos vagy autós utakat fel tudjunk vállalni. Abból már "kinőttünk".
Varsóban mikor jártál? Lehet, hogy nagyon régen? Mi 2002. ben voltunk lengyel körúton (akkor még autóval barangoltunk), felmentünk a Balti-tengerig, ott Sopotban vertünk sátrat. Oda és visszaútban 2-2 éjszakákat töltöttünk a nagyobb városok egy részében, így Varsóban is. Számomra hihetetlen, ahogy a porig rombolt Királyi palotát és környékét felépítették.
Nem tudom, mi a véleményed arról, mennyi minden meghatározza egy utazás élményét. Még olyan dolgok is, mint pl. az időjárás, az utastársak (hiánya vagy éppen az ottléte), de az indulás előtti felkészülés is.
Mediterraneo | #154323 | 2010-12-26 18:45:12 | Válasz a #154320. hsz-ra
Ha jól megnézem a saját listám, akkor 4 mediterán desztináció mellett inkább azok a városok jöttek szóba, ahol középkori város(rész) található. Kivétel a legutolsó, amely a fenti 2 kategória közül egyikbe sem kerül be.
Vágy: Nápoly, Firenze, Róma és még kb egy tucat olasz város