Tőlem is kérte, visszafelé. Nem akartam érteni, mert a mögöttünk lévő autóban a szüleim itthon hagyták. Értetlenség-nincs bünti, csak vállrándítás, és viszlát.
Szeretném megkérdezni , Nei Poriba utazva a Görög szakaszon kell-e, autópálya díjat fizetni? Ha igen, mennyit?
Régebben voltunk már itt, akkor nem kellett, tavaly Sartiban voltunk ezen a szakaszon sem.
(elnézést ha már írtatok róla, de eléggé el nem ítélhető módon, elkerülte a figyelmemet.)
Kerestem már a Görög autópálya fizetős oldalán, de nem tudtam eligazodni.
Szerintem több lesz az.
Szerintem van egy 2,4 Eurós kapu Nea Malgara-nál ( 40°36'9.25"É - 22°41'53.70"K) és van egy 3,1 Eurós Latokarya-nál ( 40° 2'8.86"É - 22°34'10.76"K).
De mondjuk az a kérdés, hogy meddig szeretnél autópályán menni?
Sziasztok!
Szaloniki és Igoumenitsa közötti autópálya díjakról tudnátok mondani v.mit?Olvastam már 12 eu-ról,20-ról,melyik az igaz? Köszi a segítséget!
Szia!
Itt meg tudod nézni az aktuális helyzetet: http://www.putevi-srbije.rs/in.....88&lang=en Ezen a lapon egyébként a hivatalos pályadíj is fent van. Legördülő menü Subitica és Leskovac választásával. A görög benzinárról: jó drága az üzemanyag ismét, bár tavaly sem volt sokkal kevesebb. Szegény görög emberek,s persze mi is nyaralók.
Sziasztok!Annyit olvastam,hogy a kapuknál mennyit kell fizetni.
Azt kérdezném tőletek,érdemes-e pénzt váltani,mondjuk a macedón kapukra.
Vagy lehet-e a szerbeknél,vagy macedónoknál is bankkártyával fizetni,mert valaki,mintha azt írta volna,hogy igen.
Ha butaságot kérdeztem,elnézést tőletek!
Esetleg írnátok,görögbe,hogy van az autópálya díj?
Látod ezt nem is néztem,mert nekem egy Peugeot 307 1.4 benzinesem van most. Ez a kütyü a benzint szereti. de megoldom a tankolást még Macedóniában, hisz 60 literes a tankja.
Szia Buffy!
Nem butaság amit kérdeztél, igaz, hogy csak kb. 4-5 oldalt kellene visszaolvasni, és tudnál mindent!
Szerbia :az autópálya díjat tudod kártyával és euróval is fizetni hivatalosan. A tarifa ki van írva euróban is a kapuknál. Odafelé 3 / 2.5 / 6.5 / 2 €, vagy 330 / 240 / 730 / 190 RSD. Sokak szerint megéri kártyával fizetni a kapuknál, én nem próbáltam. Nekem az vált be, hogy előre kikészítem pontosan a fizetendő összeget euróban, kezébe nyomom a kapusnak, így nem bajlódok visszajáróval és kártyával.A benzinkutakon is tudsz általában kártyával fizetni, én az OMV-nél szoktam tankolni, ha kell, ott mindíg sikerült. Euróval nem érdemes tankolni!
Macedónia: többek tapasztalata alapján itt is lehet a kapuknál kártyával fizetni. A fém €-t már nem fogadják el, csak újabban a papír 5 - 10 €-t, és denárban adnak vissza, amivel tudsz fizetmi a többi kapunál. Az útdíj 160 MKD egy irányban, ez oda-vissza kicsit több, mint 5 €. Elvileg érdemes lehet 10€-val fizetni először, és a denárban kapott visszajáró elég oda-vissza, még 1-2 kávéra is futja. Tankolni kártyával szoktam. Kedvencem a kb. 15 km-rel a MAC-GR határ előtt levő RT petrol kút (mindkét irányba), ahol tutira lehet kártyával fizetni, és kellemes, tiszta a környezete, normál WC-vel, ez pihenőhelynek is tökéletes. Ha a MAC-GR határnál tankolsz, a Casinónál, ott ki van írva az ár euróban is. Pihenőhelynek szerintem ez nem alkalmas.
Az én véleményem az, hogy nem érdemes helyi pénzt váltani, érdemesebb kártyával vagy euróval fizetni. Nekem van egy kevés dinárom/denárom, de nem szoktam használni, csak vésztartalék.
Görögország: nem lehet útdíjat kártyával fizetni. Kapus rendszer van, eltérő összegeket kell fizetni. A határtól Szalonikiig nem kell fizetni, Szalonikitől a Halkidiki félsziget felé szintén nem kell fizetni, de Szaloniki után az autópályák fizetősek.
Sokan mondják, hogy érdemes kártyával fizetni. Családoknak ez így is van, de amikor baráti társaság utazik, akkor összedobják a pénzt általában és ezért szoktak váltani. Akkor érdemes egy adott ország pénznemét használni. Kártyával való fizetésnél pedig az aggasztó, amit páran említettek, hogy kétszer húzták le. Persze sms értesítéssel nincs miről beszélni. Én biztosan csak akkor fizetnék kártyával, ha lenne sms értesítés, de akkor meg már jobban jársz, ha váltasz, mert az sms sem két forint, amit küldenek külföldre. Persze gondolom bankja válogatja, de az én bankommal nem éri meg a dolog. Egy egész nyaralás alkalmával szépen lehet spórolni jó váltásokkal. De egyébként teljesen rendben van a dolog, csak elmondtam a véleményem, én mindig váltok, mert félek attól amit páran panaszoltak a kártya lehúzásról, az sms pedig nem éri meg állandóan az én esetemben. Inkább a váltás ami max. 2 perc és azzal fizetek ami ki van írva minden országban.
Most komolyan, hogyha kétszer is húzza le, ami szerintem nagyon ritka akkor is max bukhatsz pár száz forintot jó esetben , de a bankod elvileg megtéríti a károd, hisz látják ők is hogy többször húzták le a kártyád.... Egyértelmű nekem hogy kártya, én nem bajlódom a váltásokkal , és szinte semmivel nem lassabb mintha apróval vagy papír pénzel fizetnék....