Autóval Görögországba
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 825 826 827 ... 1324 1325 1326   >
Üzenet
  Larik | #203023 Üzenet | 2013-05-27 14:55:07 | Válasz a #202981. hsz-ra
Busszal 148000 Ft 2 felnőtt és egy 4 éves gyerek. 13 napos turnus. Ha 3 napra bérelek autót, akkor az tankolással együtt kb 30000 Ft. Tehát az út így már 178000 Ft + a költőpénz. Talán autóval is ennyi lenne.
Átgondoljuk a lehetőségeket. Tavaly busszal voltunk Sartin és a kicsi is nagyon jól bírta, csak gondoltuk, hogy az idén lehet megpróbáltuk volna autóval Thassost. Itt már voltunk ketten és nekünk nagyon tetszett, szerintem gyerekkel az egyik legideálisabb nyaralóhely icon_smile.gif

Üdv:
Klára
  Larik | #203025 Üzenet | 2013-05-27 15:24:32 |
Először is még egyszer köszönöm szépen a sok segítséget. Teljes számolási lázban vagyok. icon_smile.gif
Esetleg azt tudja Valaki, hogy a Macedoniában kb. hány kilométerre van legközelebbi benzinkút a Görög határhoz? icon_smile.gif
Na ezt jól megfogalmaztam icon_biggrin.gif
Köszönöm szépen.

Szép napot Mindenkinek! icon_smile.gif
  Dobaki2 | #203027 Üzenet | 2013-05-27 15:27:29 | Válasz a #203025. hsz-ra Előzmény #203025
Közvetlenül a határnál (pár száz méter) van oda és vissza úton is!
  Larik | #203032 Üzenet | 2013-05-27 15:55:41 | Válasz a #203027. hsz-ra Előzmény #203027
Nagyon szépen köszönöm. icon_smile.gif
  Titi68 | #203033 Üzenet | 2013-05-27 16:08:09 | Válasz a #203025. hsz-ra Előzmény #203025
Szerintem jobban jársz, ha az RT Petrolnál tankolsz. Ez a MAC-GR határhoz mindkét irányban kb. 15 km. Nagyon szép, tiszta és kulturált a kút környéke, normál wc-vel, pihenni 100* alkalmasabb, mint a határnál levő. Egy hangyányit még olcsóbb is és viszonylag kevesen vannak.
A határnál levő kútnál szerintem nem érdemes pihenni, csak tankolni.
  Ian | #203044 Üzenet | 2013-05-27 19:00:01 | Re:
Szia Klára!

Csak pár javaslat:
- mindig a nagyobb összeggel (üzemanyagár, fogyasztás, idő, távolság, stb) számolj, hogy ne érjen meglepetés. Jöhet pl. egy baleset ami miatt kerülni, várakozni kell vagy eltévedtek és emiatt borulhat az amúgy jól felépített terv.
- érdemes használni a Google Térkép-et, hogy megtervezd az útvonalat. Javasolt (bár sokan GPS-t használnak) előre beszerezni térképeket is. Illetve a Google Térképnél ki is lehet nyomtatni akár utcaszintig is az adott települést. Pl. ahol kompra szálltok.
- mindig legyen biztonsági tartalék. Ez úgy értem, hogy pénzben is, illetve ha netán közbejönne valami, akkor az esetleges út közbeni szállást érintően is legyen "B" terv.
- mivel gyerekkel utaztok, a menetidő valamelyest megnövekedhet, ezt is be kell kalkulálni.

Én ezek alapján (is) szervezem évek óta az autós nyaralásainkat.

Üdv: Ian icon_wink.gif
  Mirza | #203050 Üzenet | 2013-05-27 19:37:28 | Válasz a #203044. hsz-ra Előzmény #203044
Én is melegen ajánlom a térképet is, mert a GPS Görögországban nem igazán megbízható (tapasztalat).
  Larik | #203057 Üzenet | 2013-05-27 20:06:08 |
Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a sok hasznos tanácsot. Tényleg nagyon sokat segítettetek. icon_smile.gif

Nagyon szép estét kívánok Nektek!

Üdv:
Klára
  Zolee84 | #203071 Üzenet | 2013-05-27 22:22:39 | Válasz a #203050. hsz-ra Előzmény #203050
Én maximálisan technika párti vagyok és ezáltal GPS párti. Térképet soha nem viszek. Van egy Gps az autóban a vezetőhöz igazítva és többünknek van gps a telefonjában is, így szükség esetén használható. De! Én is azt tapasztaltam, hogy míg máshol maximálisan megbízhattam a GPS-ben, Görögországban okozott meglepetést. Az a fajta utazó vagyok aki utazás előtt megnézi térképen az útvonalat és van némi elképzelésem mi várható. Ezért amikor a gps nagyon mást akar, gyanakodni kezdek és előfordult, hogy felül is bíráltam. Nagy segítség és szerintem majdnem mindig elvisz célhoz, de minimális esetben előfordul, hogy nem a kívánt módon. Persze ehhez hozzájárul néha az is, hogy nincs személyre szabva a kütyü. Ugyanis van akinek elsődleges szempont a jó út, van akinek az út rövidsége,nincs fent a legfrissebb térkép és emiatt a gps a régi térképre támaszkodik, ami a régi feltételeknek meg is felelnek. Mindenképpen érdemes hozzáértőkkel konzultálni egy hosszú ismeretlen út előtt gps ügyben, azoknak akik nagyon kezdők benne. Megéri! Kicsit elnyújtottam, de a lényeg, hogy nálam is a Gps Achilles-sarka Görögország. De, csak a mellékutakon! icon_smile.gif
  Dobaki2 | #203074 Üzenet | 2013-05-28 05:28:32 |
A gps használatánál olyan országban mint Görögország előzetesen járjuk végig virtuálisan az utat! Az autóban persze elfér a térkép is, de azt senki ne mondja, hogy a sok esetben sok-sok éves papir térképeink pontosabbak! Főként nem az autós térképek. Nekem pl. A 90-évek közepére datálható papír térképeim vannak, aminek az adatbázisa vélhetően a 80-as évek. A gps-be Primo-t használok térkép cserélő funkcióval! Igy Görögországról a gps-ben 3 különböző térkép is van ( Navteq, Teleatlas-Tom Tom, és a helyi gyártó ) Eddig még minden utat jól jelzett. Egyébként a papír térképen is kivállóan tájékozódom az előképzettségem miat, de hát haladni kell a korrel!
  Dobaki2 | #203075 Üzenet | 2013-05-28 05:29:27 |
A gps használatánál olyan országban mint Görögország előzetesen járjuk végig virtuálisan az utat! Az autóban persze elfér a térkép is, de azt senki ne mondja, hogy a sok esetben sok-sok éves papir térképeink pontosabbak! Főként nem az autós térképek. Nekem pl. A 90-évek közepére datálható papír térképeim vannak, aminek az adatbázisa vélhetően a 80-as évek. A gps-be Primo-t használok térkép cserélő funkcióval! Igy Görögországról a gps-ben 3 különböző térkép is van ( Navteq, Teleatlas-Tom Tom, és a helyi gyártó ) Eddig még minden utat jól jelzett. Egyébként a papír térképen is kivállóan tájékozódom az előképzettségem miat, de hát haladni kell a korrel!
  Titi68 | #203082 Üzenet | 2013-05-28 08:51:45 | gps vs térkép
Az OK, hogy nem 100%-os pontosságúak a GPS térképei és utasításai, de azért megnézném azt a papír térkép + mitfahrer párost, amelyik kisebb hibaszázalékkal dolgozik!
Mert ugye menet közben a sofőr csak nem böngészi a térképet, ebben az esetben az anyósülésen ülő személy a processzor, aki a több éves térképet és a tájat/táblákat sasolja, és adja az utasítást. A legrégebbi GPS-ben is legfeljebb 5-6 éves térkép van (mellesleg egy ügyesebb felhasználó-rokon-barát ingyenesen frissítheti negyedévente), hol tud ez versenyezni a 10-20 éves papír térképekkel.
Nyilván tisztába kell lenni a fontosabb pontokkal, le kell ellenőrízni indulás előtt a gép által javasolt útvonalat, ha kell köztes pontokkal az általad választott változatra terelni (Röszke helyett másik határátkelő, Belgrád elkerülő vagy a városon keresztül).
Szerintem a legfontosabb, hogy ne ész nélkül kövessük a GPS utasításait, hanem figyeljük a táblákat, és ha kell bíráljuk felül. Ha hibáztunk majd újratervez!
A régi szép GPS előtti időkben nekem külön stressz volt, amikor vidéki gyerekként fővárosunk felé közeledtünk, és az asszonypajtásnak elő kellett venni a térképet. Általában veszekedés lett a vége, ennél 100* jobb a GPS!
  Zolee84 | #203086 Üzenet | 2013-05-28 10:52:39 | Válasz a #203082. hsz-ra Előzmény #203082
Most, hogy említetted valóban más problémákat is megold a GPS! icon_biggrin.gif Átveszi a felelősséget és kevesebb a veszekedés egymásra mutogatás, mondván a kütyü a hibás! icon_biggrin.gif
A gps egyébként roppant egyszerű működési elvének köszönhetően nem igazán lehet hibás, inkább az szokott a probléma lenni, hogy nem azt csinálja amit szeretne a kedves használója, hanem a beállítások és rendelkezésére álló adatbázis szerint cselekszik. Sokan tudjuk ezt és mi ezért nagyon szeretjük, akik pedig ellenzői és hagyományos térkép pártiak azok valószínűleg egy rossz élmény vagy bizalom hiányra alapozva kerülik, közben talán a szomszéd is segíthet egy megfelelő beállítással és megfelelő ingyenes térképpel. Az előzetes tájékozódás az útvonalról, útvonal átfutása pedig szerintem a legtöbbünk kíváncsisága miatt nem probléma sőt még hasznos is. Fogyasztás "hajhászoknál" sem feltétlen a km-ben rövid út a legjobb, mert lehet hogy városokon(itt az sem mindegy, milyen időpontban),magas emelkedőkön vezet és ezeket egy hagyományos gps nem feltétlen veszi figyelembe. Tehát akinek komoly követelményei vannak, tennie kell céljai eléréséért, amiben a gps kiváló partner! icon_smile.gif
  Exact | #203098 Üzenet | 2013-05-28 12:17:47 |
Érdekes ez a GPS témakör... elmondom én is a saját véleményemet:
Amíg nem volt GPS addig (is) kiválóan eltájékozódtam a térképek segítségével. Ugyanis én minden évben ki szoktam menni az utazás kiállításra és írd s mondd mindösszesen 2.000 Ft ért kint meglehet vásárolni a "friss" Europa atlaszt.
Ezzel jártam éveken keresztül Görög honba. Soha egyetlen egy esetben el nem tévedtünk, pedig voltak anno buktatói az utaknak főleg mikor még az az időszak volt amikor Bulgárián keresztül kellett megközelíteni Görögországot.

3 évvel ezelőtt történt, hogy kaptam egy ismerőstől egy GPS-t, hogy "Itt van Öreg próbáld ki szuper kütyü ".
Nagy reményekkel indultam útnak vele Zakynthos-ra. Életem első útja volt GPS-el.
Kezdődött azzal a macera, hogy az a szerencsétlen üvegre tapadó tartó nem igen akart ott maradni a szélvédő belső felén. Hossza próbálkozások után sikerült végre "felnyalni" icon_smile.gif a szerkezetet. Akkor jött az a probléma, hogy majdnem rövid volt a kábel a szivargyújtóig. Ám ezt is leküzdöttem...irány Görögország. Szegedig semmi gond nem volt- max annyi, hogy mivel nem voltam rutinos kezelője ennek a masinának, baromira idegesítő volt Moha bácsi mely szerint több esetben rám szólt, hogy biz én gyorsan hajtok icon_smile.gif
Szeged után ért az első meglepetés amikor is a határ mint olyan nem igen jelent meg a képernyőn. Legközelebb Szabadkánál tért magához a térkép kijelzés igaz ott valami mellékútra akart mindenáron elterelni engem a városon át Belgrád felé. Mivel nem hagytam magam eltéríteni- jártam eleget előtte Görögországba, hogy tudjam merre visz az út- így kellemes meglepetés volt, hogy Belgrád egész pontosan jelent meg a kijelzőn. A probléma Belgrád utántól kezdett újra előjönni miszerint valahol NIS után megszűnt létezni az út....legalábbis szakaszosan. Aztán Madcedónia mint olyan nem is létezett. S lám átérve Görögországba Thesszaloniki és környéke remekül működött. egészen Larissáig ahol aztán olyan szinten veszett el minden a képernyőről, hogy a hegyek - szerpentinek között totálisan nagy fehérséget mutatott. Zakynthos szigete meg kb úgy nézett ki a kijelzőn, hogy adott volt a Tenger és azon megy 1 db út a semmibe icon_smile.gif
Na itt nekem el is fogyott a türelmem... kikapcsoltam a kütyüt, betettem a kesztyűtartóba és elővettem a hagyományos térképet. Minden gond nélkül azzal odaértem a cél állomásra.
Nekem a GPS csak egy plussz idegeskedési eszköz volt... sőt a figyelmemet is lekötötte- elterelte. Azóta is csak a térkép az amit használok!!!!!
  Kaliber | #203100 Üzenet | 2013-05-28 12:56:30 | Válasz a #203098. hsz-ra Előzmény #203098
Igen, itt jön az elő, hogy gps-t nem ilyenkor kell "tanulni" hanem otthon rövidebb utaknál valamint tudni kell használni a beállitásokat pl: sebességre való figyelmeztetést kilehet kapcsolni vagy csak képi megjelenítést kérni, milyen tervezést állít be a sofőr -rövid, -gazdaságos, -gyors, -jól követhető, az sem mindegy mint ahogy fentebb írták milyen térkép fájlt használ az ember mert országonként van több fajta térkép.
Mondjuk a szigeteken mindig szoktam venni térképet mert ott a gps térkép fájlok amolyan görög módra (mivel ottani cégek mérik fel az út hálózatot) elnagyoltak, de pl arra jól használható, google maps-on valamint a greeca.com-on kinézem a koordinátáit annak a partnak ahová szeretnénk menni beütöm gps-be és oda visz míg pl: helyi térképen táblák hiánya miatt sokszor nagyon nehéz odatalálni vagy másik parton lyukadunk ki.
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Autóval Görögországba
<   1 2 3 ... 825 826 827 ... 1324 1325 1326   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu