Még valami: a legtöbb helyen minden sült ételhez felszolgának citromot! Sokan nem szeretik, nem kötelezõ ráfacsarni. Én szeretem. És amellett, hogy sok kajának ad egy plusz pikáns ízt - vagy rossz választáskor segít ehetõvé tenni - de a nagy elõnye, hogy segíti az emésztést!!!
És még pár kaja:
-Muszoka: a mi rakott krumplinkhoz hasonló, krumpli, padlizsán és darálthús egybesütve
- Paidakia: (petros:fából készült "szén" parazsán) ropogósra sütött fûszeres báránykaraj
-Brizola: parázson (rostlapon) sült karaj fûszerekkel, citrommal
-Bifteki: parázson sült húspogácsa.
kicsit olyasmi mint a mi fasírtunk, de inkább hajlik az amerikai hamburgerhús fele, csak annál "lazább" szerkezetû
-Pszariszoupa: halleves, NEM A FELÉNK ISMERT HALÁSZLÉ!!!
-Garidhás: kövér, apró rák
-Oktopusz vrászto: fõtt polip
-Kalamariakia: sült tintahal
Καλή όρεξη!
Legutóbb petros szerkesztette (2007-09-02 19:40:13), összesen 4 alkalommal
még egy kérdés: a feketekagylót eszik sok kenyérrel?
csak mert egyik ismerõsöm hasonló ételrõl beszélt, és mondta, hogy rengeteg kenyeret etek hozzá.
a szuvlaki milyen?
Én nem sok kenyeret eszek. Személy szerint a kagylóhoz sem eszem sokat. Nyilván függ az adag nagyságától vagy attól, hogy a kagylón kívül eszel-e még valamit... Szóval ez is egyénfüggõ.
A szuvlaki nyársra - a gyakorlatban hurkapálcikára - feltûzött pácolt, fûszerezett húskockák, hagyma, gomba, stb, amit roston sütnek meg. Ebbõl is létezik többféle.
Ha többen mentek és sokmindent ki szeretnétek próbálni, javaslom, hogy mindenki rendeljen más-más kaját és közösen egyétek meg, mindenki kóstoljon meg mindent!
A lényeg, hogy emiatt ne legyenek gátlásaitok A görögök étkezési szokásaihoz tartozik, hogy többféle ételt raknak fel az aztalra és mindenki vesz abból, amibõl szeretne. Én több görög családnál is ettem, ott ráadásul kipórciózva sincs sokminden. Pl a görögsali egy nagy tálban van és mindenki abból csemegézik a villájával. De például szinte minden étkezéshez tettek ki külön tányérra fetasajtot, amibõl - aki kívánta - vi villájával levágott egy darabot, feszúrta és ette. De a dinnyét is így eszik, egy tálba tették megpucolva, felkockázva és egy tálból csemegéztek.
Szóval senki nem fog furcsán nézni egy tavernában sem, ha ti is többen falatoztok egy tányérról
harmadszorra megyek görögországba, de még csk gyros-t ettem. nem mertem kipróbálni a tengeri herkenytüket és egyebeket.
de most mindenképp ki akarom. mit ajánlotok nekem? tudom, kikészitõ kérdés, de én végiglapoztam az elõttem lévõ pár oldalt, és nem tudok választani
kösz
Én még Görögországban rossz kaját nem ettem, de rosszul elkészítettet sajnos igen. A grillételek általában jók, de azt is el lehet szúrni, akkor rágós. A kagyló rántva is jó, vagy paradicsommártásban (a nyers tényleg lehet fertõzött). Sajnos nincs jobb ötletem: próbálgatni kell bátran. Az étlapok sok helyen fényképekkel illusztráltak (akár már az utcán); ami szemre szimpatikus, az már talán rossz nem lehet.
Jeki5!
Én szerintem minden ételük jó, személy szerint én talán csak a tintahallal nem tudtam megbarátkozni. Én ahány helyen csak ettem (közötte házilag elkészített, nem tavernás is volt) olyan gumszerünek találtam, így nem nyerte meg a tetszésemet. De ezzel lehet, hogy te máshogy leszel.
Szóval igazából csak a te ízlésedtõl függ, úgyhogy kostólgass nyugodtan
PL: én a feketekagylót szívesebben eszem nyersen, citommal, mint megfõve. Legtöbben ettõl óckodnak leginkább