Mindenkinek melegen ajánlom az alábbi linket. Egy kis ízelítő a Szerb közlekedési szabályok változásáról: http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1027
Spóroljunk ahol csak lehet. Kb fél óra plusz idő és máris egy fél nyaralás ára megvan!
ezt én teljesen jónak tartom.
"A jelentősen megemelt büntetési tételeknél fontos változás, hogy nem a helyszínen kell fizetni, hanem a rendőrtől kapott csekken kell feladni a pénzt." - ezt a részét különösen, így nem fenyeget az a veszély hogy a helyszínen akarnának lenyúlni soksok euroval - bár az eddigi 10 görög utam során erre egyszer sem került sor. igaz nem is száguldoztun, max helyiekkel való vonatozás volt, az sem eltúlozva, csak a segítségükkel nem figyelembe venni a 40es korlátozásokat.
"Új szabály az is, hogy dupla büntetést szabnak ki az elkövetőre, ha a szabálysértés idején egy vagy több gyermek is tartózkodik a gépjárműben." ezt gyakorlatilag az egész világon be kellene vezetni...
a gyorshajtásos büntik drágák, de itt azért főleg azoknak szól a dolog (szerintem), akik 160-180as átlaggal akarnak ledöngetni valamelyik tengerpartig. az ilyenre minden országban érzékenyek, ahol eddiig jártam - hozzáteszem, hogy aki ilyet tesz, annak valószínűleg meg sem kottyan egy ekkora büntetés.
Sziasztok!
Tudja esetleg valaki, hogy mi van akkor, ha céges autóval megyünk? Kell valami plusz papir a kocsiba? Két nyelvű meghatalmazás vagy ilyesmi...
Visszaolvastam egy csomót a topicból, de vagy vaksi vagyok, vagy nem nagyon volt még erről szó.
Ha valakinek van infója, megköszönöm, ha megosztja velem
Alette
Szia,
nem hivatalos info, de úgy tudom hogy a céges autóról amúgyis kell hogy legyen nálatok egy valamilyen papír (vagy menetlevél, bármi), hogy használhatjátok... illetve ha mondjuk az üzembentartók ti vagytok csak a tulajdonos a cég, az is jó - így már lehet is menni.
Mi egyszer kölcsön autóval voltunk, akkor volt nálunk kétnyelvű meghatalmazás (ha jól emlékszem, az autóklub oldaláról töltöttük le), de sehol nem kérték.
Sajnos úgy látom, hogy egyre kardinálisabb kérdés az üzemanyag ár! Ezen tulajdonképpen jelentős összeget nem lehet megtakarítani, mert ha Görögországban egyik helyen megemelik az üzemanyag árat, az autómatikusan vonja maga után, hogy a többi kút is emelni fog. Annyira hektikus most az üzemanyg ár változása, hogy tulajdonképpen felesleges vele foglalkozni! Sajnos!!!
Most 1,4-1,6 Euro/liter, de lehet hogy két hét múlva már 1,7, vagy éppen 1,3 lesz.
Minden fórumon sláger téma az üzemanyag ár, pedig azok olyan költségek amin igazán nem lehet spórolni. (Az árváltozást minden kút követi.)
spórolni nem lehet vele, ez igaz, de nem mindegy, hogy az ember mennyivel kalkulál. 4000 km-re, 7l-es átlaggal 280 l üzemanyag kell. ha a "megszokott" 1 euros gázolajárral számolnék, miközben 1,6... szorozd be. jobb a élehető legmagasabbra készülni, így nem érhet meglepetés. 30-40 ezer fttal többet kell váltani, vagy ennyivel több kell legyen a kártyán. ez már nem az a "mivel fizessünk autópályadíjat hogy megspóroljunk 1 eurot" kategória.
amúgy meg spórolni még így is lehet üzemanyagár infók alapján, ha pl a macedónoknál 20 centtel olcsóbb, inkább ott tankoljuk az autóba a 70 litert, akár oda-vissza, és akkor máris megspóroltunk többezer ft-ot, akár egy tavernás vacsi, vagy szükség esetén tranzitszállás árát.
[quote="mia_"]ezt én teljesen jónak tartom.
"A jelentősen megemelt büntetési tételeknél fontos változás, hogy nem a helyszínen kell fizetni, hanem a rendőrtől kapott csekken kell feladni a pénzt." - ezt a részét különösen, így nem fenyeget az a veszély hogy a helyszínen akarnának lenyúlni soksok euroval[/quote]
Ha jól hallottam, akkor ez nem biztos, hogy jó hír. Ugyanis a csekket vissza kell vinni a rendőrnek, már ez önmagában kitolás. Ha mindez éjszaka történik, akkor meg kell várni a reggelt, hogy befizessem a csekket. Gondolom meg lehet oldani csekk nélkül is, zsebbe. Tehát ugyanúgy lenyúlnak, mint régen. Legjobb betartani a szabályokat, akkor kisebb az esély, hogy megállítson. Be kell tartani a szabályokat, megéri!!!!
Mondjuk az érdekes lenne ha vissza kéne vinni a csekket a rendőrnek, azért szntem ez nem így van. Itt nálunk ha elkapják a külföldit gyorshajtásért sznted visszavitetik vele a csekket? Na ne már... ők is az EU-ba tartanak. Viszont míg be nem lépnek ők is az EU-ba nehezebb lesz behajtani az összeget, szal szntem magukkal toltak ki nem velünk
#1324512010-04-29 11:03:30 Válasz a #132449. hsz-ra
Nálunk úgy van, hogy a külföldi (pl román) megkapja a csekket és a következő sarkon ki is dobja az ablakon. Senki nem keresi rajta! Ez biztosan így van nálunk! Pedig EU-s Románia is.