Szia Valcsi, szuper ez a kép! Te készítetted? Mibõl? Repülõ nem jár el ennyire közel felette. Ez az új híd, nem a 40 méteres amirõl írsz. Jártál az idén Chalkidán? Szia, Ágni, eviagreece.com
A valaha nagyhatalmú antik Chalkisznak mára nyoma veszett. A szárazföldrõl az Evriposz-szoros fölött átívelõ 40 méteres hídon áthaladva érkezünk a modern, forgalmas, nagyvárosias településre. A szûk tengerszorosban mindmáig ismeretlen fizikai okokból naponta 8-10-szer is változik a szemmel is látható sebes sodrású tengeri áramlat iránya. A hagyomány szerint, Kr. e. 322-ben Chalkiszban hunyt el Arisztotelész. A nagy gondolkodó kétségbeesésében a szoros vizéba vetette magát, mert képtelen volt a talányos jelenség okát megmagyarázni.
A régi negyed (Kásztró) a városközpontban terül el. Néhány bizánci, velencei és török kori mûemlék látható itt. Bizánci az Ájiá Paraszkevi-bazilika, amely a 6. századból származik és a 12. században gótikus katolikus egyházzá alakították át. A velencei idõkbõl származik a jelenleg börtönként mûködõ kormányzói palota. Török kori a városra nézõ, magas dombon épült 17. századi Karababa-erõd, egy boltíves vízvezeték szakasza, és a Bizánci Múzeumnak berendezett mecset, valamint az elötte álló márvány ivókút.
A Régészeti Múzeumban sok látnivaló van. Itt állították ki az eretreiái és a kárisztoszi ásatások során elõkerült legszebb darabokat.
Nem volt rossz idõ, csak nagyon erõs szél fújt. Fõleg emiatt és a nagyon rossz minõségú odavezetõ út miatt mentünk tovább (mert emiatt kiránulni sem nagyon lehet), 2 nap után.
Odafelé Halkidából mentünk, tovább pedig komppal Rafinába.
Tavaly szeptemberben Jox is hamarabb jött el jóval Marmariból a rossz idõjárás miatt. Ezek szerint nem csak peche volt, hanem Evia déli része ilyen erõsen szeles. Én csak az északi részén jártam a szigetnek (Pefki, Edipsos, Limni, Halkis), de ott nem volt szél szerencsére, igaz egy napig úgy szakadt az esõ, hogy patakká vált a hegyrõl levezetõ út.
Mi aug.14-21-e között a sziget déli részén Marmariban voltunk, egyénileg elõre lefoglalt szállással, kocsival.
Szóval Halkidától 120 km. az még sportos vezetéssel is 2 óra...
Ott...
Vadregényes táj az tuti !
Ez mind nagyon jó, meg az is hogy turista csak elvétve van (néhány olaszt láttunk), meghogy a strandon volt hogy velünk együtt (mi 3 voltunk) nyolcan voltunk... Volt hely...
De a jóvól kb. ennyi jutott.
Ahogy haladtunk dél felé (Hobó is énekelte...) gyanús volt az a kb.
500-1000 közötti szélkerék...
Szóval, AZT nem véletlenül rakták oda...
Olyan 80 km/ó szél fúj, hol errõl, hol arról...
Látnivaló ott nem sok van, de komppal át lehet menni (Marmari-Rafina)
Athénba (80 euró oda-vissza) és lehet kirándulni (korinthosz meg a többi).
Egynek jó volt, de nem megyünk oda mostanába....
Kérdezzetek ha akartok !
Stargate
Most akkor nem értem. Egy csomó mindent írtam neked Éviáról, a kérdésem, hogy mit szeretnél tudni, egyáltalán nem volt kekeckedõ, hanem azért kérdeztem mert nem tudtam mirõl írjak elõbb. Köszönöm, hogy a lecseszés mellett megköszönted az infókat
Szia Kukucs!
Elnézést, ha kicsit negatívnak tûnik amit írtam, nem akartalak megbántani. Én csak élményeket, érdekességeket és egyéb hasonló dolgokat szeretnék tudni a szigetrõl... Írtam, hogy sokkal felkapottabb helyekrõl száz oldalakat tudnak regélni... Szóval bocs, ha megbántottalak, nem akartalak
Amúgy amint látom, csak hülyén jöttek ki a dolgok! ELNÉZÉST Fáziscsúszás!!!
Én az elsõ hozzászólásodra reagáltam! Mire a második, leíró üzeneted feltetted, már írtam az enyémet és nem láthattam, a leírásodat!
Most akkor nem értem. Egy csomó mindent írtam neked Éviáról, a kérdésem, hogy mit szeretnél tudni, egyáltalán nem volt kekeckedõ, hanem azért kérdeztem mert nem tudtam mirõl írjak elõbb. Köszönöm, hogy a lecseszés mellett megköszönted az infókat
Szia Kukucs!
Nagyon szépen és jól megfogalmaztad egy kezdõ Eviásnnak a mondanivalódat.Jártam én is ott és valahogy én is hasolóakat írtam volna mint te.Két hétig voltam ,de a fõ momentumok megvoltak a válaszodban.A kedves kérdezõnek nem egészen így kellett volna reagálni az önzetlen segítségre! Na meg még mellé azok az arnyos emotikonok...Egy moderátornak meg alapvetõ dolga ,hogy moderálja magát és ha fajul a helyzet akkor másokat is.Nemde?Nekem ez a szubjektív véleményem!Ha az illetõ meg az alapvetõ dolgokban tájékozott akkor minek kérdez?! Evidens!
Sztem azért megy kevés magyar utazó mert hosszúnak tûnik az út. Thesszalonikitõl kb. 3 óra a Glifa-i átkelõ, onnan fél óra az átkelés a komppal, erre jön még a szigeten befutott idõ. A középsõ és déli részekre máshol kell átmenni, az Athén közelében lévõ hídon, de az északi rész a szebb, nagyon hegyes, sok zöld, pineafenyõerdõk melyek benyúlnak a tengerig, gazdag élõvilág. Agioa Georgios-ba és Pefkibe magyar turistairodák visznek csoportokat, az északi rész középsõ részén meg az eviagreece tulaja, egy magyar asszony, Ágnes mûködik. Nála egyénileg lehet foglalni, úgy csoportoknak mint egyéni utazóknak.
A déli és középsõ rész valóban kicsit messze esik már az északi határtól.
A szigeten kevés az idegen turizmus, pedig nagyon vadregényes. Építészeti jellege inkább szárazföldi, nem a jellegzetes Kikladokon megszokott fehér házak, sikátorok, igaz Limni majdnem olyan. Kevés a turistakopasztó bazár jellegû hely, majdnem nincs is, mert kimondottan belföldi turizmusra feküdtek rá, a dél Éviai Holyday Inn komplezen kívül nincsenek nagy turistakonszernek. Én az északi részt ajánlanám nyugalomra, pihenésre, igazi görög feelingre vágyó embereknek. A nagy bulizóknak nem ez a sziget való.
Szia,
mit szeretnél tudni. Itt jártál: eviagreece már? A vendégkönyvben sok idéni utazó emailje szerepel, talán rájukkérdezhetsz.. Meg a BLOG-ban is van mazsoláznivaló.
Sziasztok!
Írna valaki valamit Eviáról? Leginkább olyan valaki, aki az idén volt? Jövöre Korfu volt a cél, de láttam mûsort Eviáról és bejött a képbe, mint letséges desztináció!
Nem tudom miért utazik oda kevés magyar, de több helyen is ezt olvastam...