Turcsi!
A Tsipourot nem ismerem, de talán a török Rakihoz hasonló ital?( Egy német oldal szerint ugyan az.) Ez 45-50%-os alkoholtartalmú. Annyiban tér el csak a mediterrán világban mindenhol megtalálható és különbözõ névre hallgató ánizspálinkáktól, hogy bár aromáját elsõsorban az ánizsmagnak köszönheti, de gazdag, fûszeres zamatában visszaköszön a füge és a mazsola íze is.A rakit általában kis kortyonként, tisztán isszák, de kísérõként némi hideg vizet is szoktak hozzá kortyolni. Mint majd' minden ánizspálinka, ez is opálosan fehérré válik, ha vízzel higítják. Majd a nyáron mindenképpen keresem kint és megkóstolom.
Másik kérdésem: ez is szintelen ital? Mert szerepel az EU által engedélyezett szinezékeket nem tartalmazható italok listáján.
Egy kis adalék a rakihoz: A Balkán és a mediterrán térség szinte minden országában kedvelt ital. Mintegy háromszáz éves, feltalálója egy török utazó volt, Evliya Celebi, aki kalandozásai során ismerte meg az arab alkohol lepárlás módszerét, és az Arrakot, amelyhez hasonló italt készített: ez lett a Raki. Hasonlóan törkölyféle, mint az Ouzo, ez is úgy készül, hogy a szõlõhéjból készített alkoholba áztatják az ánizsmagot, itt azonban az ánizs mellett különbözõ gyümölcsöket (fõként fügét illetve mazsolát és szilvát) is áztatnak, majd desztillálják. Kedvelt tisztán, és hígítva is. Ha tisztán isszák, akkor kísérõként egy kis hideg vizet is szoktak fogyasztani hozzá. Ha vízzel, vagy szódavízzel hígítják, (általában fele-fele arányban) akárcsak az Ouzo, a Raki is opálossá válik. Általában hidegen (8-10°C) fogyasztjuk, hûtött pohárban, amely a higított Rakinál akár vizespohár is lehet.
Hasonló ital a mastica. A mastica a balkáni országok (Macedónia, Bulgária, illetve Görögország) kedvelt italai közé tartozik, története több mint 300 évre tekint vissza. Hasonlóan készül, mint az Ouzo vagy a Raki, de a masztix nedvével, illetve citrommal is ízesítik. Szintén lehûtve isszák, akár az Ouzót. Aperitifként fogyasztják, likõrös pohárban.
Rebeka!
Ez az ital is teljesen színtelen,sõt szerintem ugyan olyan mint az Ouzo.Ha nincs felirata nem tudom melyik melyik.Az biztos hogy Nikosz semmit nem szeret amiben tartósító szer van,ezért iszik Tsipourot.Hûtve,vízzel hígítva fogyasztják.Nekem is van a fagyasztóban eredeti(Nikosz által készített).Nyár óta egyszer kóstoltam,de csak Görög földön tudom fogyasztani,így csak igen kedves vendégek számára tartogatom.
(Talán butaság de szerintem minden pálinka megfehéredik vízzel hígítva.Ezért magyar "vendéglátókban" pancsolnak néhol desztvízzel.)
Végigbújtam az olyan topicokat ahol kajával kapcsolatos hozzászólások vannak, de nem találtam amit keresek (vagy elkerülte a figyelmem).
Pontosabban a lányomnak keresem. Ettünk Sartiban egy bizonyos édességet. Úgy nézett ki mint a töltött káposzta tölteléke, de mintha cérnametélt tésztába lenne göngyölve dió v. mandula v. mogyoró vagy pedig ez mind és valami mézszerû folyadékban "tocsogott" az egész. Nagyon-nagyon édes volt, de a lányomnak nagyon ízlett.
Tudtok segíteni, hogy mi a neve ennek és, hogy kereshetem Görörországban máshol is? Ha a leírás nem segít, otthon van róla kép meg tudnám itt mutatni.
A hallal kapcsolatban: addig jó amíg akváriumban vagy képen látod, mert ha a tengerben találkozol vele és neagyisten olyan jól álcázza magát, hogy nem veszed észre és rálépsz, valószínû hogy nem lesz szükséged több ebédre.
Szerintem Te a kadaifira gondolsz, ez az az édesség, amit cérnametélttel készítenek. A töltelék ugyanaz mint a baklaváé, csak nem réteslapba, hanem cérnametéltbe teszik. Hmmmm......nagyon finom! De nálam a baklava a number one!
Kedves Jox!
Nem szép tõled, hogy ilyeneket ide teszel a szerencsétlen mitsemsejtõ fórumos áldozatok elé! Akik azon vannak, hogy nyaralás elõtt formába hozzák magukat!!! Na jó, aki még nem látott Baklavát, biztos örül neki, így már megismeri. Jó étvágyat mindenkinek!!!
Köszi Jox, így már ki-ki megtalálja a maga néznivalóját. Hogy mit eszünk, az más kérdés! Felõlem jöhet a görögsali is! Csak jöjjön, már!! Június 17-én este már akár igazi görög salátát ehetek!!!