Pilion félsziget
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Népszerû üdülõhelyek
Hozzászóló Üzenet
# 301
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Angie
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
28 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132874 Üzenet linkje2010-05-04 07:22:43  Válasz a #132867. hsz-ra

Egy kissé drága volt ez az autókölcsönzés!
Én úgy tudtam , hogy egy kisebb autó 20 euró/nap, igaz Skopelos városból kölcsönözve.
És gondolom, alig néhány óra alatt nem lehet bejárni a szigetet.
Akkor marad Skiathos, meg a kisvonat.
Mindkét sziget úgyis sok lenne egyszerre. A félszigeten is csak 6 napot töltünk el.
Kiváncsi vagyok Mia milyen lehetőségeket talál majd a helyszinen.

# 302
Mangalor
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
40 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132867 Üzenet linkje2010-05-03 22:37:58  Válasz a #132856. hsz-ra Előzmény #132856

Mia,
küldtem levelet(leírást és néhány képet), többször is, mert vacakoltak a rendszerek.

Angie,
Skopelosra csak vasárnap megy/ment a hajó, Skiathosra elvileg más napokon is, (de mintha pénteken és/vagy hétfőn menne, nem emlékszem pontosan)

Skopeloson Eliosban köt ki a hajó. Másik neve Neo Klima. Innen három lehetőséged van a rendelkezésre álló időben: taxi (nem próbáltuk-hirdetés kiragasztva kikötőben), busz (lehetséges, de nem biztos, hogy visszaérsz vissza időben), autóbérlés. Mi ezt választottuk. Bérelni kocsit a főutcán található turista irodában lehet. Opel Zafira, 7 személyes, nyolcan voltunk a gyerekekkel. Erős alku után 130-ról 100 euró. Nem tűnik olcsónak, ha egyedül kellene bérelni. (Érvényesültek a piaci szabályok, pontosabban nem érvényesültek, mert az egy szem szolgáltató monopolhelyzetben volt.) Agios Ioannisba , ahova menni akartunk, nem lehet busszal menni.

Vonat.
Nem kell jegyet foglalni, nincs hihetetlen tülekedés. Az ár 2008-ban egy 4 fős család számára kb 40-50 euró között volt. (talán 44 lehetett)

Naplemente. Az utikönyvek és a helyiek szerint Milinában a legszebb. Mondjuk tényleg nem csúnya, de valószínűleg azon a tengerparton a legszebb a naplemente, ahol az ember saját maga is ott van és látja.

# 303
Angie
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
28 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132856 Üzenet linkje2010-05-03 20:31:18  Válasz a #132852. hsz-ra Előzmény #132852

Hát tényleg kellemes meglepetés volt találni végre valakit aki a Pilion félszigetre megy!

Idáig főleg az angol oldalakat tanulmányoztam, itt érdemes nézelődni:
[url=http://www.greekhotel.com/thessaly/pelion/pelion-greece

Én a naplemente miatt választottam Afissost, meg úgy tűnt, hogy innen minden könnyen elérhető: Volos, ha kifogy a hütőnk, Makrinitsa és Portaria hegyi falvak, meg Platanias és a Mikro beach is.
( Nekem is ez tűnt homokosabbnak)
De lehet hogy hétvégén kicsit zsúfolt lesz.

# 304
KijelentkezvePrivát üzenet küldéseFelhasználó weblapjának megtekintése
Mia_
Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132852 Üzenet linkje2010-05-03 20:01:21 

szia Angie, üdv itt. icon_smile.gif
saját autóval megyünk mi is, szállást (mint fentebb írtam is) mi még keresünk, nem foglalunk előre, legfeljebb kinézünk egy-két települést, ahol szívesebben megszállnánk.

a kisvasútra nem hinném hogy lehet előre jegyet foglalni (menetrend-szerűséget sem nagyon találtam...), meg nem olyan kaliberű, hogy szükséges lenne. a hajó pedig kirándulóhajó, ez általában úgy működik mindenhol, hogy reggel induláskor odamész, és a hajó indulásakor fizetsz és mész, nem is nagyon van lehetőség előre foglalásra. olyan szokott lenni (ezt nem kifejezetten erre a kirándulásra, hanem általánosságban értem), hogy míg előszezonban pl heti 1 hajó megy, főszezonban minden nap vagy minden másnap indul ilyesmi, utasok függvényében.

annyit megígérhetek, hogy június 21én bővebb infot hozok vonatról is, hajókirándulásról is. remélem tapasztalatot is, fotókkal. icon_smile.gif))

Volos-Skiatos (vagy Skopelos) kompot én is néztem, de az durva árban is és időben is, sajnos, illetve úgy lenne értelme, hogy mondjuk 1 hét a Pelionon, aztán utána pár napra (vagy 1-1 hétre) átmenni a sziget(ek)re.

# 305
Angie
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
28 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132848 Üzenet linkje2010-05-03 19:24:58  Válasz a #132804. hsz-ra Előzmény #132804

Sziasztok!

Mi is a Pelion félszigetre utazunk, július elején, Afissosban van szállásunk.
Én is Plataniasból terveztem az utat Skopelosra vagy Skiathosra, tudtam az Afrikana nevű hajóról is.
Inkább Skopelos vonz, de nem tudom hogyan oldható meg egy nap alatt az út oda-vissza, autókölcsönzés meg a sziget körbejárása.
Saját autóval megyünk a félszigetre, (Romániából, Temesvár mellől), de autóval átkompozni Skopelosra túl drága lenne.
A kisvonatot mi is kipróbánánk, főleg hogy a kisfiunk nagy Thomas rajongó.
Esetleg tudtok valamit a jegyárakról? Nem kell előre lefoglalni az utat?

A hasznos információkat előre is köszönöm
Én is irok majd beszámolót ha visszajöttünk.

# 306
Mia_
Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132840 Üzenet linkje2010-05-03 17:39:09 

igen, él, köszönöm. icon_smile.gif
# 307
Mangalor
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
40 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132823 Üzenet linkje2010-05-03 15:42:16  Válasz a #132816. hsz-ra Előzmény #132816

A profilodnál található e-mail cím él? Ha, igen akkor este valamikor küldök egy-két képet...
# 308
Mia_
Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132816 Üzenet linkje2010-05-03 14:22:12 

ööö.... egyébként pedig, ha ilyen jó helyismerettel rendelkezel, gondolom neked is vannak fotóid a helyről. megtekinthető valahol? icon_smile.gif esetleg mail, msn, ilyesmi? icon_smile.gif
# 309
Mia_
Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132815 Üzenet linkje2010-05-03 14:21:02 

köszi icon_biggrin.gif

nem vagyunk egyhelybenülősök, ez tény, még így gyerekekkel sem. szeretjük megismerni a környéket, bárhová is megyünk.

hajó: ami ellene szól, az az ár, úgyhogy Volosból biztosan nem fogunk menni. ha megyünk, akkor csak Plataniasból. mivel előszezon, biztosan nem megy minden nap kirándulóhajó, a férjemet ismerve pedig kizárt, hogy lemegyünk (bárhonnan is) megnézni hogy mikor megy, majd mégegyszer, hogy mehessünk. icon_biggrin.gif

mindenesetre dilemma... a 'középfölde" ellen az szól(na), hogy félek: túl turistás, bár mivel az egész Pelion nem az, főleg előszezonban, nem valószínű, hogy úszógumis-gumimatracos tömegekkel kellene számolnunk bárhol. nem is ettől félek, hanem igazából attól, hogy minél több a turista, annál kevésbé autentikus a hely.

első felindulásunk Tsangarada volt, ezt elvetettük, majd jött a Kala Nera - Kalamos - Horto környéki rész... ezekről tudnál írni röviden? mondjuk Platanias viszonylatában (jobb-rosszabb, nyüzsisebb, tengerpart, stb...). bár szerintem az lesz hogy megyünk, és majd valahol ledobjuk a cuccot ami szimpatikus, csak mégis... olyan jó foglalkozni a témával, mindjárt csinálok is egy frappét. icon_biggrin.gif

# 310
Mangalor
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
40 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132809 Üzenet linkje2010-05-03 13:36:22  Válasz a #132804. hsz-ra Előzmény #132804

Azt, hogy Nektek mi lesz a jó, mivel jártok jobban, azt nem tudom megítélni. icon_biggrin.gif Amit javasolni tudok, az kb annyi, hogy ne Volosz közelében keressetek szállást. Kato Gatzea után jó lesz bárhol, akár a Pagaszitikos öbölben, akár a keleti oldalon.
Belenéztem a korábbi albumaidba és beszámolóidba. Ebből számomra az derült ki, hogy elég aktívak és (ha szabad így fogalmaznom, most nem jutott eszembe jobb) életrevalóak vagytok. (röviden: jól csináljátok) Ha az egészet szeretnétek bejárni "csillagtúraszerűen", akkor "középföldén" keressetek szállást. Plataniasból Tsangarada mondjuk elég messze van...
Platanias mellett szól a hajózás. (Voloszból 70 euró körül volt tavaly az ár, bár gyorshajó, de ugyanúgy 3 óra az út Skopelosra, mint Plataniasból a kirándulóhajóval.) A táj erre is gyönyörű.

# 311
Mia_
Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132804 Üzenet linkje2010-05-03 13:05:18 

aah... gyerekek hajótak már, Milán tengeren is (Thassosra), bár az komp, de nem volt vészes. idénre eredetileg Krétát terveztük autó+komp... bár az is nagy hajó, de nem kis táv a nyílt vízen, szóval a hajó-élmény miatt nem aggódom. inkább amiatt, hogy bírják a napot, mert mégiscsak egésznapos program, nekik meg még a délutáni alvás eléggé fix. mind1, majd kitalálunk vmit. - ez már az utazás gyerekkel topicba kerül ha nem vigyázok. icon_biggrin.gif

gondolod, hogy jobban járnánk, ha valahol közép-tájon szállnánk meg a nyugati oldalon? mert akkor minden kb egyforma távra lenne, a vasút, a hajó... meg a keleit oldal bejárása.

# 312
Mangalor
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
40 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132800 Üzenet linkje2010-05-03 12:50:28  Válasz a #132798. hsz-ra Előzmény #132798

Kérdezz bátran...
Még egy dolog a hajóútról!
A nagyobbik lányom és társaságban több gyerek nagyon élvezte, "vísítoztak" a fedélzeten. A felnőttek többsége szintén. A görögök nem aggódtak. Én gyomorral bírtam, viszont aggódtam. Vagyis nem vagyok reprezentatív minta! (valószínűleg nem leszek tengerész...)

# 313
Mia_
Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132798 Üzenet linkje2010-05-03 12:39:59 

Köszönöm. icon_smile.gif
no akkor szerintem a hajózást majd kitaláljuk ott helyben, időjárás/ár/gyerekek függvényében.

vasút... azt hittem hogy megy oda-vissza párszor, hogy egyik irányba pár megálló majd vissza, csak hogy meglegyen a feeling, de akkor tévedtem. mindent úgysem lehet, voltunk így már több helyen is - elsősorban a Peloponnészoszra gondolok itt - hogy nekilódultunk 2 hétre aztán visszamentünk következő évben még 3ra. icon_biggrin.gif

hangulatos esti tengerpart - azt hiszem ez szinte mindenhol megállja a helyét. első körben Tsagarada lett kiszemelve, még tavaly őszre, csak ott ugye nem úgy néz ki hogy "összefüggő" kis falu, hanem házak a hegyoldalban, és hiába álomszép, végül elvetettük. kirándulni okés, de nekünk fontos az esti séta meg a becsücsülés kajálni ide-oda.

szállás: nézegettem a neten sokfélét, 35-70 euroig találtam studiokat és apartmanokat. 35 euros is tengerre néző, szóval úgy döntöttünk hogy majd keresünk helyben, most legalább már képben vagyok árban. szerényebb szállás bőven megteszi, nem vágyunk semmi extrára a tisztaságon kívül, de azzel eddig meg még sohasem volt gond.

Volostól 2 óra... 20 óra kocsikázás után már tökmindegy. icon_biggrin.gif

szerintem fogok még tőled kérdezgetni az elkövetkezendő 39 nap alatt icon_wink.gif

# 314
Mangalor
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
40 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132795 Üzenet linkje2010-05-03 12:23:30  Válasz a #132785. hsz-ra Előzmény #132785

A vasúton 2008-ban voltunk. Naponta egyszer megy, valamikor reggel (kb 9-10 óra körül) indult, útközben egy megállóval felment Miliesbe, ha minden igaz 3 órát várt ott fent a vonat, addig falunézés, ebéd (gyönyörű kilátás a térről-itt is platánok), majd vissza. Mi hazafelé útközben álltunk meg itt Lehoniában. (Ha Plataniasban laktok odafelé úton meg lehet állni és megnézni a menetrendet) Így mi éjszaka jöttünk haza, bár igaz így elég fárasztó.
Skopelos vs. Skiathos. Skolpelosra a hajó odamegy egy kikötőbe és kiraknak. Szép strand, de semmi különös, a víz a hullámzás miatt elég hideg lett. Ha be akarod járni a szigetet, akkor bérelni kell kocsit, ezt a városból hozzák, kb. egy óra. Ha szeles az idő, akkor a Skiathos és a Skopelos közötti út elég horror. (a szorost Skopelo diabolo-nak hívják) A kisebbik lányom végighányta ezt a részt, egy-két (vagy több) hullámhegynél-hullámvölgynél magam is elgondolkodtam az élet nagy dolgain. Ha tarajosak a hullámok a nyílt tengeren, akkor csak a kalandvágyóknak ajánlom. (Plataniasból ezt nem látod, onnan lehet tudni, hogy "viharos" a tenger, hogy a visszautat nem 17 órára írják ki, hanem mondjuk 18-ra. Ebből nekünk lett 19 óra, mit mondjak, akkor is felért egy hullámvasúttal a szoros.
A skiathosi út inkább egy "kirándulóhajó"-s túra. Odáig még a hullámzás is sokkal enyhébb szeles idő esetén, másrészt több megállás, fürdés öblökben, illetve megálló Skiathoson. Összettebb.
A hajó az Afrika Tours(vagy afrikana) nevet viseli. Ez az egy nagyobb hajó van, illetve néhány helyi foglalkozik utasszállítással kisebb bárkájával. Ezek egyéni megkereséséek alapján mennek.
szállás: Platanias nem lehet rossz, este hangulatos a tengerpartja, tele van éttermekkel (finom ételek, de ez bárhol igaz), én keveset láttam belőle. A strandját nem próbáltuk, csak a hajózás miatt jöttünk ide. Közelben van Mikro, Kastri, Katiorgios, Líri, Mourtias. (Igaz így az északi és a középső rész valószínűleg kimarad. Még egy apróság: Voloszból Platanias szerintem lesz két óra is.) Kicsi gyerekekkel szerintem jó lesz, bár a végén (mint ahogy Kriszta35 írta) nagyon fogtok örülni a megérkezésnek. Minden utazásnak megvannak a maga nehézségei, de ha csak ezeket keresnénk és vennénk figyelembe, akkor el se kellene indulnunk.
Összességében bármi mellett is döntesz, jó döntést hozol: a Pelionon nincs rossz hely. (szerintem icon_biggrin.gif )

Legutóbb Mangalor szerkesztette (2010-05-03 12:41:32), összesen 1 alkalommal
# 315
Mia_
Aktív fórumos
Aktív fórumos
338 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#132792 Üzenet linkje2010-05-03 12:05:10 

bocsánat, félreolvastam. kicsivel jobb # kicsikkel jobb. icon_biggrin.gif
KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió