Mi Münchenbõl, mémet utazási iroda, charterjáratával utaztunk.
Otthonról, Mo-ról az a megoldás mûködik (szerintem) a legjobban, hogy veszel korán olcsó jegyet egy malév athéni metentrendszerinti járatra. Január környékén megkapod akár 60 Euróért is. Athénból pedig (komp helyett, mert az nagyon hosszú út) elrepülsz szintén elõre foglalt olcsóbb jeggyel, az Olimpic Airwaysszel vagy Aegean Airlinesszal Samosra. Más megoldást nem nagyon tudok. Magyar viszonylatban én is csak az Aeolust ismerem, aki utaztat oda.
Illetve, még azt is lehet, hogy lefoglalod interneten az Attika Reisen-mél az utat, müncheni indulással, és egy nappal korábban kijöttök valahogy és valahol el tudlak szállásolni egy éjszakára...de van bécsi indulással is úgy emlékszem.
Németországban szinte minden görög szigetrõl van egyedi útikönyv. Samoszról nekem kettõ is van, az alapján készültünk fel. Ha kicsit körülnénzel itt a hellászon, akkor megtalálod e két könyv egész anyagát a tartalom/leírások címszavak alatt. Abban megtalálsz minden infót a szigetrõl.
Örülök, hogy végre valaki érdeklõdik e csodaszép sziget iránt is. Ha van még kérdésed, megpróbálok válaszolni.
Helló Ferrari!
Igen, hiába keresek mindenhol, csak az Aeolus-t találtam. Igaz, az õ egyik ajánlatuk nagyon tetszik, a Fito Bay hotel. Mondjuk nem olcsó, meg igazából mi elvagyunk egy apartmanban is, eddig mindig apartmanban szálltunk meg, nem igényeljük a hotelt...Abban reményedek, hátha sikerül majd last minute-ben kifogni...
Köszi az infót, Andi akkor valóban elõnyösebb helyzetben van, láttam hogy Németországból indulnak repülõk, míg mi Magyarországról kénytelenek vagyunk Pozsonyba elutazni...
Nekem is nagyon megtetszett Samos. sajnos a magyar irodák nem foglalkoznak vele.
Andi Németországban él, Õ onnan utazott és így sokkal jobb helyzetben volt.
Én is csak az Aeolus-nál láttam utakat Samosra.
Sziasztok!
Megpróbálom egy kicsit felélénkíteni ezt a topikot, remélem sikerül...
Az aeolus katalógusában figyeltem fel Samos-ra, majd itt a hellasz.hu-n utánaolvastam, és bevallom, egyre jobban vonz!!! Ami elkeserít, az az, hogy az aeolus-on kívül nem találtam más irodát amely ide utaztatna.
Vojandi, neked van esetleg tipped? Ti hogy utaztatok? A repülõjegyet hogy intéztétek el?
Szerinted/szerintetek szeptember elsõ felében milyen arra az idõjárás? Úgy gondolom, még simán alkalmas a fürdésre, napozásra...
A képek tényleg gyönyörûek, végignéztem õket! A vízeséses, erdei túrák képei különösen tetszettek! Ezekrõl a helyekrõl honnan gyûjtöttél infókat?
Köszönettel:
mandzsi
Hosszadalmas (5 hónapos) vajúdás után, ma megszültem a Számosz szigetérõl szóló 20 oldalas leírást, melyet kb. két hét múlva olvashattok a lapon.
Részletek:
"Számosz szigetén a görög átlagot nézve az állatvilág sokfélesége igen gazdag. A 18. Században még farkasok is éltek itt, és bár ezek kipusztultak, de aranysakálok még most is élnek a szigeten. Ezek kis emlõsökkel és madarakkal táplálkoznak, de a települések szélein a szemétben is kutatnak. Az emberre nem veszélyesek. A sziget egyéb emlõsei a sünök, rókák, nyulak és menyétek. A négylábúaknál viszont sokkal gyakrabban láthatunk hüllõket. Tíz kígyófajta (ebbõl kettõ vízben élõ), két fajta szárazföldi teknõs és tizenegy féle különbözõ gyíkfaj él Számoszon. Ritkán, de elõfordul kaméleon is. A Mykali közelében fekvõ régi só lepárló telepen december és április között néhány flamingó telel át. Egy kis szerencsével ész éven találkozhatunk a hegyekben nagy ragadozó madarakkal, ezek közt a törpe-, és a rétisassal, kígyászölyvvel és vándorsólymokkal. Az Uhu-bagoly is elõfordul. Különösen színes madarak a gyurgyalag és a jégmadár.
Csak kevés másik olyan zöld sziget akad, mint Számosz (Korfu, Páxi, Szkiáthosz és Szkopélosz). De míg az elsõ két említetteken fõleg olajfák nõnek, és a másik kettõt pedig nagyrészt píneafenyõk borítják, velük szemben Számosz erdei nagyobb sokarcúságot mutatnak. Ezeket több féle fenyõfajta, ciprusok, tölgyek, örökzöld tölgyek, platánok, dió- és jánoskenyérfák alkotják, 600 méteres magasság felett pedig gyakori a fekete fenyõ. A macchia bokrai között mastix (balzsamos mézga) bokrok és kutyacseresznye nõ. Kiterjedt foltokat képeznek a fûszernövények, mint a kakukkfõ, oregánó, zsálya és rozmaring. A gyakori narancs- és citromfák mellett terem itt még körte, alma, barack, füge és szelídgesztenye is. Sós talajon fejlõdik a tamariszkusz, amely sok strandon árnyékot kínál.
Az utak mentén és a hegyoldalakban tavasszal rekettye virágzik, és szintén az utak mellett illetve a patakmedrek mentén dúsan nõ az oleander. A házak kedvelt dísznövényei a bouganvillea és hibiszkusz. A nálunk nem ismert gyümölcsfák között található a pirosan virágzó gránátalma és a naspolyafa, ez utóbbi már tavasszal narancssárga gyümölcsöket terem, melyek kissé savanyúak, de kellemes ízûek. A leghevesebb virágzási idõszak február és május közöttre tehetõ, amikor a mezõkön számtalan színes virág nyílik, melyek közül sok máshol már régen természetvédelem alatt áll, mint pl. a pirospipacs, a tündérkonty (kála), vad tulipán és kökörcsin."
Engem nehéz nem itt találni a hellaszon:-)
Én is imadom ezeket a hegyi falvakat, ott látod igazán, hogyan élnek a helyiek. A samosi képek között is van egy csomó ilyen.
Az Ouzot nem igazán bírom már (régebben, fiatalabb koromban sokat piáztunk esténkénta nyaraláson, d már mostanság egy sör is fejbevág, mert nagyon ritkán iszom). Én az Ouzót régebben ananászlével ittam, véletlenül vettük észre, milyen jó, de rényleg isteni, próbáld ki egyszer!!! Csak az ananászlé legyen jó hideg.
A párom sörözik inkább, én meg inkább az édes vörösborokat szeretem. Samosnak sok jó bora van, én egyet sem kóstoltam, mert mind száraz volt.
SZIA Vojandi!
Hamar válaszoltál, de közben rájöttem ,hogy te is fent vagy a fórumon.
Igen mi sem diszkósok vagyunk, és én is utálom a tömeget.(Valóban Korfu el van lepve angolok, németek, és magyarok által) Mi szintén apartman pártiak vagyunk,általában emeleti szobát szoktunk kérni, ahol van terasz. Mi ouzót szoktunk iszogatni esténként sprite-tal. ( Tegnap este is ezt tettük, csak már itthon a házunk udvarán nosztalgiázva)
Nekem még nagyon a szívem csücske a kis görög hegyi falvak. Ha rajtam múlott volna egész múlt héten olajfák közt , meg ciprusok közt bandukoltam volna a hegyen, na meg az apró falvacskák szûk utcáiban. Ahol a házak fehérre vannak meszelve, meg az a régi mediterrán cserép van a tetejükön , és úgy nõ mellettük a leander mint itthon a gaz.. ..... imádom
Én egészen addig Korfu megszállott voltam, amíg nem jártam Thassoson. Utána mindenáron Thassosra akartam visszamenni, aztán belezúgtam Santorinibe. Samosról is mondogatom, hogy vissza kell majd oda még menni, de igazából, szeretnék minél több új helyet megismerni. Most már 3 szigeten jártam, amik még nincsenek olyan vadul ellepve turistákkal (Thassos, Naxos, Samos) és ezek sokkal nagyobb hatással vannak rám. Korfut is imádom és biztosan el megyek még egyszer oda is, mert a párom még nem volt és szeretne. De kilela hideg, ha az embertömegre gondolok, merg arra, hogy szinte csak magar szót hallok. Én nagyon szeretem az eldugott, nyugis helyeket. Nekünk nem kell diszkó meg ilyesmi, meg hotel sem, csak egy szép kis apartman a sok zöld közepén és ezért arra törekszem, hogy inkább kevésbé látogatott görög szigetekre juthassak el a jövõben.
Sziasztok.
Vojandi, megnéztem a képeket amiket Samoson fotóztál. Nagyon szépek. Gyönyörü lehet a sziget növényzete. Én is mindig a fákat, bokrokat, virágokat fotóztam Korfun. A férjem már húzott is vele rendesen miért kell minden bokrot lefotózni.
Te már sokfelé jártál Görögországban, melyik hely, vagy sziget tetszett a legjobban? Nekem honvágyam van Korfura, de jövõre inkább olyan helyre kellene elmenni ahol még nem jártunk. De a szívem mégis Korfura vágyik.
üdv. Helguska
Samosnak több saját Ouzo fajtája is van. Az egyiket Frantzeskos-nak hívják, ebbõl ittunk és kellemesebb íze volt, mint az edig megszokott kedvenc Ouzo 12-õmnek. Nem volt annyira erõs és valahogy aromásabb volt.
Andi
De igen, gondoltam, így lettek a hellaszon a fotóalbumok levédettek. De a képeim miatt nem annyira uzgulok, hanem néha inkább a szövegeim miatt, mert azokban iszonyú sok munka (fordítás) fekszik.
Szépen haladok a beszámolómmal is....